Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!5x dingen die kinderen op de naschoolse opvang graag doen

Deze blogpost schreef ik in samenwerking met Funidelia

Volgende week is het alweer Halloween! Een griezelige dag die we op werk zeker niet aan ons voorbij laten gaan. Het leek mij leuk eens een artikel te schrijven over waar de Naschoolse kinderen zoal met spelen. Ik werk 3 dagen in de week, de middagen met kinderen van 4 t/m 12 jaar. Zelf sta ik op de middelste leeftijdsgroep 6 t/m 8. Er zijn namelijk heel wat dingen die ik kinderen graag doen, maar er is zeker een selectie te maken van de favorieten. Ik licht er even 5 stuks uit die het meeste worden gedaan.

NOTE: Alle foto’s in deze blogpost zijn i.v.m. de privacy van de kinderen/ het logo van mijn werkgever en van mij, weggehaald.

Want waar spelen de kinderen op de Naschoolse nou het meeste mee? Of wat doen ze nou graag?

Laat ik voorop stellen dat ik een werkgever heb die echt stimuleert de kinderen iets te doen. Activiteiten worden vol lop aangeboden en bij hoge uitzondering wordt er een filmpje gedraaid. Wij doen weinig op werk met electronica en zijn meer van het creatieve. Vandaar dat deze werkgever mij als een jas past 🙂

Bouwmaterialen

En dan bedoel ik echt alle soorten en maten. Van jongens (vooral jongens) tot meisjes spelen ermee. Kapla, clicks, Kenex, stapel blokken, houten bouw blokjes.. en ga zo maar door. Echt de mooiste creaties maken ze ervan! Zo super leuk om te zien. Het gaat om samenwerking en een stuk fantasie. Zo worden kastelen, hotels en dino hokken gemaakt. Van hoog, tot juist groot en plat. Daarnaast worden van de clicks ook de meest kunstige creaties gemaakt. Zo zie je op de foto hieronder een heel ridder harnas, echt geweldige dingen maken ze ermee. Zo creatief. En zo fijn dat kids zich tegenwoordig zich hier uren mee kunnen vermaken.

[ foto’s verwijderd ivm privacy, ook al had ik ze onherkenbaar gemaakt ] 

Het ‘gewone’ buitenspelen

Blijft favoriet! Buiten zijn. Rennen, springen, vliegen, verstoppertje spelen.. Alles kan en alles mag. Wij hebben dan ook een groot open buiten plein waar ze heerlijk hun ei kwijt kunnen. Regelmatig bieden we spellen aan, maar ook kunnen ze zich prima vermaken met een potje voetbal of krijten.

Lezen

Dat wordt zeker ook nog bij ons gedaan. Wel zie ik dat het vaak dezelfde kinderen zijn die hier interesse in hebben. Het meeste wat wordt gelezen zijn Donald Ducks. Vroeger van mij ook zeker een favoriet. Maar ook de barbie boeken of juist de leerzame boeken over de natuur worden gelezen.

Creatief / knutselen / tekenen / verven

Mijn favoriet, vroeger en nu. Iets wat tijdloos is. Lekker knutselen. De ene keer een gerichte activiteit, de andere keer met allerlei materialen op tafel en verzin wat! Ik vind het heerlijk kinderen hierin te begeleiden en vooral hun eigen ding te laten doen. De opdracht is een sneeuwpop maken, maar Pietje wil graag wat anders maken. Prima. En Loes die doet zijn ogen op zijn buik of maakt er een monster van. Prima. Deze vrijheid van expressie vind ik geweldig (bij alle leeftijden waarmee ik werk trouwens).

Verkleden

Verkleden is ook iets wat ik vaak zie gebeuren. Sowieso met het thema van de boekenweek en halloween om de hoek zie ik veel leuke halloween kostuums & maken we zelf halloween maskers. Super leuk om te maken en gebruiken bij het dansje Gruwelijk Eng van Kinderen voor kinderen. Daarnaast hebben wij nog een rek met een aantal verkleedkleding, hoewel het meeste met bijzondere feestdagen van thuis meegenomen wordt. Er hangen zowel voor jongens als voor meisjes kleding.

Super leuk om te zien dat ze een rollenspel gaan doen en een bepaald karakter aannemen. De fantasie loopt uit een van vader/moedertje spelen tot een geheel rollenspel met een half toneel stuk.


Afbeelding bron: funidelia

Wat doet jou kind het liefste? Thuis of op de opvang? En wat vond jij vroeger het leukste om te doen…

0
Blog, Lifestyle
Previous Story
Next Story

6 Comments

 photo bannerthing_zpsjw5m6818.png

 • Reply
  Nicky
  03/11/2017 at 16:23

  Grappig om te lezen! Het zelfde dus als toen ik nog in de kinderopvang werkte (pfff, bijna 25 jaar geleden!). Maar ja, toen was er nog niet zoveel electronica dus moesten de kinderen wel knutselen, haha! Thuis deed ik trouwens ook precies dezelfde dingen met mijn dochter. Veel lezen, knutselen, tekenen. Of een hindernisbaan maken in de tuin. Kastanjes zoeken en daar beestjes/poppetjes van maken. Dat soort dingen. Zo leuk!

 • Reply
  Evelyne
  23/10/2017 at 19:10

  Ik ben nooit in de opvang geweest. Mijn moeder was zelf onthaalmoeder en bij ons was het steeds dikke pret. Ik voelde mij een beetje verantwoordelijk voor de spelletjes die ik speelde met de kindjes. Ik was dan ook de oudste 🙂 Doch heb ik veel meer geleerd van hen op spelgebied, haha.

 • Reply
  Sheila
  23/10/2017 at 16:26

  Mijn zoontje is gek op verstoppen. Zodra hij hoort dat je de trap op komt roept hij heel hard; Mammie hiding! Zo leuk hoe hij dat dus aankondigt. En dan doe ik natuurlijk fanatiek mee. Dan ga ik hem zoeken. En hij maakt in de tussentijd geluidjes om me een hint te geven waar hij is (standaard onder het bed of onder de tafel dus). Geniaal!

  Maar verder houdt hij ook van buiten spelen en bouwen met zijn duplo.

  • Reply
   SAS
   27/10/2017 at 17:13

   Oh dat is zo geweldig he, dat verstoppen. En dan erbij lachen :’)

 • Reply
  Lies
  23/10/2017 at 12:43

  Ik ben nooit in de opvang geweest (buiten dan bij een onthaalmoeder toen ik nog baby was), maar het lijkt me wel leuk voor de kinderen. Zeker als ze zo veel leuke dingen kunnen doen.

 • Reply
  Anneleen
  23/10/2017 at 10:32

  Klinkt heel leuk! Bij ons op het werk vind ik het ook belangrijk dat we de kinderen voldoende buitenspel aanbieden. Rond fietsen, lopen, ravotten, zich kunnen vuil maken, … dit hebben kinderen ook echt nodig voor hun weerstand en wij hebben ook wel wat kinderen die na school echt hun energie kwijt moeten kunnen 😉 Vaak zitten ze al zo vaak binnen en moeten ze al zo vaak stilletjes op hun stoel zitten! X

 • Leave a Reply

  Ik ben geen spammer dus maak de som hier beneden *

   photo bannerthing_zpsjw5m6818.png