Achter de schermen | Hoe werkt zo’n VVE peuterspeelzaal dag nou eigenlijk?

Het leek me leuk wat meer inhoudelijk te schrijven over mijn werk, dit kwam namelijk ook naar voren met mijn enquête antwoorden. Dit keer uitgebreid over hoe wij werken op de VVE peuterspeelzaal. Ik ben daar nu zo’n 2.5 jaar werkzaam, 2 dagen in de week. Met heel erg veel plezier ben ik bezig met de taalontwikkeling van kinderen en ontferm ik me over 16 kinderen per dag in de leeftijd van 2 t/m 4 jaar. Maar wat maakt een VVE peuterspeelzaal nou zo anders dan een reguliere peuterspeelzaal? En wat doen wij nu zoals op een dag? Ik neem jullie mee in een werkdagje van mij!

Ik schreef al eerder over mijn 4 werksoorten en hoe de peuterspeelzaal na 6 maanden beviel.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg
Oude foto: De Peuterspeelzaal waar ik werk, interne baan die ik had gekregen

Wat is een VVE peuterspeelzaal eigenlijk?

VVE staat voor Voorschoolse en Vroegschoolse Educatie. Het is eigenlijk op een speelse manier kinderen de taal aan te bieden. Het gaat 9 van de 10 keer om kinderen met een taalachterstand. Dit noemen wij indicatie kinderen. Indicatie kinderen worden door het consultatiebureau aan ons doorverwezen als zij een taalachterstand constateren. Dit zijn dus vaak ook buitenlandse kinderen, waarvan de ouders ook moeite hebben met de Nederlandse taal.

Hoewel het zich noodzakelijk richt op taalontwikkeling is dit zeker niet alles wat wij doen. alle ontwikkelingsgebieden worden bij ons gestimuleerd. Dan moet je denken aan motoriek, samenspel, rekenvaardigheid, zingen, gebaren, begrip, tekenontwikkeling, sociaal-emotionele ontwikkeling en ga zo maar door. Wij proberen kinderen zoveel mogelijk aan te bieden in de korte 5 uur per dag die wij hebben.
Lees hier meer over VVE peuterspeelzalen

Wie is Puk?

Wij werken met een programma wat Uk & Puk heet. Dit is een programma speciaal ontwikkeld voor kinderen met een (taal)achterstand. Zo hebben wij pop Puk, die wij gebruiken om met de kinderen te praten. Alles doen wij volgens deze methode: per 6 weken hebben wij een thema, waaraan er activiteiten, verhaaltjes en opdrachtjes aan verbonden zijn. Het staat in het teken van spelend leren en een zo goed mogelijk aanbod creëren voor de kinderen om te kunnen leren. Voorbeelden van thema’s zijn bijvoorbeeld Smakelijk eten, Hatsjoe!, Ik ben 4. Lees hier meer over Uk & Puk (met afbeeldingen van de pop)

wat wij zoal doen op een dag..

Zoals ik hierboven al noemde zijn wij 5 uur per dag open. In een notendop even de planning op een rij met tijden, en een korte uitleg wat het inhoud.

08:30-09:00: Binnenkomst
Bij binnenkomst staat het lokaal klaar met speelgoed (zie bovenste foto) om zo de kinderen & ouders te stimuleren met elkaar te gaan spelen. Ze hebben een half uur inloop, waarbij ouders samen met hun kind iets kunnen gaan doen.

09:00-09:20: grote kring
Wij zingen een liedje en zetten de bankjes in een kring neer. De kinderen worden 1 voor 1 opgenoemd ‘Ben jij op de speelzaal?’ Ze mogen dan een verhaaltje vertellen aan Puk en hem een hand geven. Daarna tellen we alle kinderen en hebben daarna de dagkalender. We vertellen elke dag het is, hebben het over het weer en de seizoenen. Daarna maken we een poort en mogen de kinderen de kring verlaten en gaan spelen.

09:20-09:50: kleine groep/ knutselactiviteit / vrij spel
Er is dan vrij spel en tijd om een kleine kring te vormen. Dit houdt in dat we een kleine activiteit doen met 3á4 kinderen. Elk kind komt een keer in het thema aan de beurt. Een kleine activiteit kan een werkje zijn die ze kunnen maken, of een verhaaltje die we lezen met voorwerpen en spel erbij.

09:50-10:00: Opruimen
We zingen het opruim liedje (wij hebben voor alle handelingen die we dagelijks uitvoeren een liedje: aan tafel gaan, jas ophangen, eten, opruimen, weggaan..)

10:00-10:30: Wc ronde / eten&drinken
Dit spreekt denk ik voor zich. We doen de luier check en de kinderen die al naar de wc gaan doen dit. Als ze klaar zijn mogen ze een boekje lezen, die klaar liggen op tafel. Daarna zingen we het boekjes-opruim liedje en gaan we aan tafel. Daar krijgen de kinderen drinken en een aantal borden met fruit.

10:30-11:15 buitenspelen
Na het fruit mogen ze hun jas van de kapstok pakken en mogen ze naar buiten. We hebben een afgesloten kleuter plein waar ze mogen spelen. We zetten fietsjes, auto’s, hoepels, zandbak spullen e.d. buiten.

11:15-11:45: grote groep
Als we binnen komen doen we soms een grote groep – soms eerst de wc ronde. Het ligt een beetje aan de dag. De grote groep doen we met alle kinderen van de groep. Dit kan een knieboek (een klapboek waardoor je de tekst op schoot hebt en de flap met en grote plaat op kind hoogte op je benen hangt) zijn of een ander verhaal wat bij het thema hoort. Ook kan het een Hokuspokus spel zijn, waarbij we bijvoorbeeld bij het thema dieren boerderij dieren laten verdwijnen, zodat de kinderen moeten raden wat er weg is. Het spel/de activiteit kan telkens anders zijn.

11:45-12:00: Wc ronde
Spreekt voor zich, net als de wc ronde wat ik hierboven beschrijf.

12:00-12:30: Lunchen
We gaan aan tafel en gaan lunchen. Elk kind krijgt een beker melk en een boterham. We bieden 4 keuzes aan op het brood.

12:30-13:00: Voorlezen / zingen / dagafsluiting
Na het eten gaan we (ligt aan de dag of we al een boekje hebben gelezen) voorlezen of liedjes zingen. Ook is er ruimte om even te tekenen of bijvoorbeeld een dierendag knutsel te maken. Daarna ruimen we op, gaan we in de kring en zingen we het zwaai liedje. Daarna mogen ze hun jas weer pakken en …

13:00-13:30: Buitenspelen / ophaal moment
…gaan we richting buiten. De kinderen worden buiten opgehaald. De spullen van de kinderen liggen klaar voor de ouders op tafel om mee te nemen. Vaak is dit aan het begin van een thema een thema blad met daarop de woorden, uitleg van een aantal activiteiten die we doen en woordkaarten. Zo kunnen ouders hierop in spelen als ze van kinderen thuis iets horen, maar ook om hier thuis mee aan de slag te gaan.

Het observeren van kinderen

Het observeren is ook zeker iets wat bij een peuterspeelzaal hoort. Aangezien wij indicatie kinderen hebben is het erg belangrijk 5 keer per jaar in kaart te brengen hoe kinderen er voor staan. Dit doen we met een digitaal schema, waarbij je balkjes met kleurtjes kan verschuiven. Er staat een pijltje bij de daadwerkelijke leeftijd van het kind en het balkje kan ik naar inzicht verschuiven. Zit het kind onder, precies op of boven het leeftijdsniveau? Daarbij kan ik een onderbouwing maken waarom ik voor deze keuze ben gegaan.

Het komt op een VVE peuterspeelzaal 9 van de 10 keer voor dat het Taalontwikkeling/spraakontwikkeling achter staat, aangezien dit ook de insteek is van deze peuterspeelzaal. Daarnaast wordt dit verstuurd naar de ouders, besproken en na de 5 observaties wordt dit als het kind 4 is ook (met toestemming van ouders) opgestuurd naar school.

Ik vind het super leuk, uitdagend en wisselend werk. Super fijn ook om kinderen soms te zien binnen komen zonder enige taal, naar school te zien gaan met een woordenschat waar je u tegen zegt. Het is leuk om op deze interactieve manier bezig te zijn met jonge kinderen. Daarnaast vind ik het super leuk mijn creativiteit hierin kwijt te kunnen qua activiteiten verzinnen met verschillende aspecten van motoriek. het maakt het werk uitdagend. Vooral de ochtend als je 3 kinderen heb die aan het huilen zijn, en nog 2 kindjes die net nieuw zijn en een keel opzetten. Om dan na een uurtje te zien dat iedereen rustig zit te spelen en voorzichtig aan na een aantal weken gaan kletsen. Je ziet ze veranderen en uit hun schulp komen en ik ben super dankbaar dat ik dit werk 2 dagen per week mag uitvoeren.

Had jij dit beeld al bij een VVE peuterspeelzaal? En ben jij er ooit wel eens geweest (zelf of met je kind?)

Ik hoop dat jullie het leuk vonden wat meer achter de schermen te kijken van mijn werk als VVE peuterspeelzaal leidster. Mocht je nog vragen heb schroom dan niet deze in de comments te stellen. Vinden jullie het leuk als ik ooit een artikel maak met foto’s van de hele dag op de peuterspeelzaal? En zo’n achter de schermen rubriek? Leuk? Ik kan hem namelijk voor alle werksoorten maken, maar ook van andere dagelijkse dingen ‘achter de schermen’ Laat het me weten!

* Vandaag staat mijn gastblog online bij lieve Renske over kleine ongelukjes die kunnen gebeuren (op werk)

0

17 thoughts on “Achter de schermen | Hoe werkt zo’n VVE peuterspeelzaal dag nou eigenlijk?

 1. Nicky says:

  Leuk om te lezen! En leuk werk inderdaad. Zoals je weet heb ik zelf op een kinderdagverblijf gewerkt. Oh, die liedjes! Ik zing ze nu nog wel eens 🙂
  Dochterlief heeft zo ongeveer alle vormen van kinderopvang gehad. Van kinderdagverblijf (ik nam haar tot ze vier was gewoon mee naar mijn werk), tot gastgezin, tot buitenschoolse opvang. Het was allemaal niet echt ideaal al heeft ze er niks slechts aan overgehouden, hoor.

 2. Mevrouw Marloes says:

  Wat leuk om te lezen! Dat ‘autokleed’ is zo ouderwets en blijft echt zo leuk! Het lijkt mij niks om op een peuterspeelzaal te werken, hahah. Geef mij maar pubers. Het lijkt me wel echt leuk om lekker te knutselen en te zingen. Dat kan ik niet echt doen tijdens mijn lessen. Bovendien zitten mijn leerlingen daar ook niet echt op te wachten 😛

 3. Els says:

  Interessant om te lezen. Maar het lijkt me zo niks voor mij 🙂 . Veel te druk met zoveel kinderen. Ik heb zelf ook geen kinderen. Dus dan ben je helemaal niks gewend.

  • SAS says:

   Ik heb zelf ook geen kids uiteraard 😉 En kinderen van een ander zijn toch altijd anders dan van jezelf denk ik altijd maar. Ervaring opgedaan door stage, school en gewoon beginnen met werken. In het begin zeker wel pittig, aangezien het drukke dagen zijn. gelukkig toen ik startte met deze VVE PSZ baan werkte ik al ruim 6 jaar in de kinderopvang, waardoor ik me goed raad wist met alles. Alleen erg wennen met de taalachterstanden, hoe hiermee om te gaan (ook met ouders trouwens) en het maken van de observaties was anders dan ik ben gewend. Maar ergens vind ik dit echt het leukste om te doen. Je krijgt er zóveel voor terug.

 4. Nikita says:

  Leuk om te lezen! Heb zelf stage gehad bij een kinderdagverblijf, al is dit wel anders natuurlijk. Maar ik vind het goed dat dit soort peuterspeelzalen er zijn en natuurlijk ook leuk om een keer zo’n overzicht te lezen!

 5. Lilian says:

  Wat leuk om te lezen hoe dat bij jullie gaat. Mijn dochter was ook VVE, omdat ze sociaal-emotioneel achter liep. Dat is gelukkig helemaal weer weggetrokken toen ze naar de kleuterschool ging, waar het veel rustiger was (ze vond al die rondrennen peuters maar beangstigend, ze houdt nu ook nog steeds niet van gymen 😉 )

  Lijkt me ook erg mooi om te zien hoe kinderen groeien. Ik zie dat vooral bij andere kinderen, bij ons zat bijvoorbeeld een getraumatiseerd jongetje dat weigerde NL te praten (terwijl hij dat wel kon), maar die zit nu in groep 3 en hij is hartstikke normaal en gelukkig.

 6. Evelyne says:

  Leuk te lezen hoe je dag er uit ziet. Voor mij is dit redelijk nieuw aangezien het er bij ons in België wel iets anders uitziet. Ik denk niet dat kinderen met een taalachterstand op deze manier naar school kunnen bij ons. Er bestaan wel speciale scholen voor kindjes met ADHD en een mentale achterstand. Maar goed, fijn dat dit er is. Dat dit aandacht krijgt, want die hebben het zo nodig. Zelf steunen wij als vzw zo’n schooltje waar kinderen met ADHD en andere mentale beperkingen leren op te groeien. RESPECT! Ook voor jou!

 7. Anneleen says:

  Heel boeiend en leuk om te lezen! 🙂 In België bestaat zoiets niet dus ik vond dit echt heel interessant! Ik veronderstel dat deze kinderen een speciaal attest moeten krijgen? Werken er bij jullie dan ook logopedistes?

  • SAS says:

   Dit krijgen ze van de GGD, vandaar dat het indicatie kinderen heten. Ze krijgen een indicatie voor een achterstand en vanuit de overheid wordt dan deels de PSZ vergoed. Wij werken inderdaad met logopedisten maar ook veel samen met het CJG en andere instellingen. We kunnen hier altijd om hulp of advies vragen of juist vragen hoe hun dingen zien. Daarnaast hebben we ook veel contact met de stichting YES. Dat is een stichting die thuis bij de kinderen komt en ouder/kind leert spelen.

 8. Linda says:

  Heel leuk en interessant om te lezen! Ik had altijd wel een beeld bij een peuterspeelzaal, maar wist eigenlijk niet dat jij ook zoveel met taal(achterstand) doet! Heel tof lijkt me om de kinderen te zien groeien, zowel qua lengte en leeftijd als mentale ontwikkeling. Ik werk zelf in het voortgezet onderwijs en leer niet-Nederlandse kinderen ook Nederlands, erg leuk en uitdagend dus ik herken wel wat van wat je schrijft, ook al is mijn doelgroep tussen de 11 en 16 jaar 😉

 9. Simone says:

  Wat klinkt dit als interessant en ook uitdagend werk! Ik denk ook dat je er veel voldoening uit kunt halen. Leuk om eens uitgebreid te lezen wat het inhoud 🙂

 10. Saskia says:

  Leuk om eindelijk een precies te weten te komen wat je nu precies voor werk doet. Leuk artikel! Mooi werk ook. Lijkt me net even uitdagender dan een gewone peuter speelzaal.

 11. Michelle Weijers says:

  Leuk om te lezen hoe zo’n dag inelkaar steekt. Van horen zeggen wist ik al een klein beetje hoe het gaat. Pleegkind van mijn oppas heeft ook vve alleen blijft zij niet over. Zij eet thuis en gaat dan ‘s middags weer terug. Kleinigheidje natuurlijk. Het lijkt mij wel een pittig dagje voor de allerkleinsten. Mijn zoontje gaat tussen de middag (gelukkig!) altijd nog slapen.

 12. Vivian says:

  Ik vind het superleuk dat je de laatste tijd meer inhoudelijk vertelt over je werk, aangezien ik zelf ook in het onderwijs zit spreekt dat me enorm aan – en al helemaal het feit dat je met kinderen werkt aan hun taalontwikkeling en taalachterstand 🙂 zeker blijven doen dus!

 13. MamaMinke says:

  Wat hebben jullie lange dagen. Mijn dochter gaat ook naar de Psz met een vve indicatie maar gaat 3 dagdelen en dan van half 9 tot kwart voor 12.

  • SAS says:

   Dit was voorheen ook onze tijd maar sinds Januari zijn wij 5 uur per dag open i.p.v. 3. De reguliere peuteropvang (onze buren) zijn wel deze tijden nog open.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ik ben geen spammer dus maak de som hier beneden *