Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!Waarom de tandarts niet meer mijn grote vriend is

Sinds ik klein ben kom ik al graag bij de tandarts. Say what? Hoor ik nu sommige mensen denken. Nooit ben ik bang geweest voor de tandarts. Al vroeg mocht ik mee met mijn ouders en op de stoel zitten. 29 jaar lang heb ik geen enkele behandeling of gaatje gehad. Ik had een ‘voorbeeld gebit’ De tandarts zou zonder werk zitten als hij alleen maar patiënten had met mijn gebit.


Bron te zien onderaan het plaatje


29 jaar lang geen gaatjes. Tot een aantal weken geleden. Ik ging vol goede moed (zoals met elke controle afspraak) zitten maar kwam al snel van de koude kermis thuis. Ik heb een gaatje. HOE.DAN?! Ik poets altijd elke dag 2 x mijn tanden. De tandarts kwam daarbij ook met het verhaal dat ik er niets aan had kunnen doen. Het zat precies in een groef waar je met de tandenborstel lastig bij komt. Daarnaast was het nog geen groot gaatje, maar dit zou als ik het laat zitten wel gebeuren.

Hij vertelde mij dat het gaatje in mijn kies gevuld moet worden. Met verdoving. Hoewel het allemaal (na verhalen van anderen) schijnt mee te vallen ben ik als de dood. In 1 zin ‘verdoving en kies’ is voor mij al een trigger om alle alarmbellen in mijn hoofd af te laten gaan. Ik liet namelijk in 2013 mijn verstandskiezen trekken in het ziekenhuis, en heb hier echt een trauma aan overgehouden. (mocht je ooit nog je verstandskiezen moeten laten trekken raad ik het je aan niet op de link van mijn verhaal te klikken) Hoewel ik weet dat het het verstandigste is wil ik eigenlijk heel hard wegrennen en gewoon niet gaan. Ik heb er toch geen last van?

Het is voor mij trouwens de verdoving waar ik tegenop zie, aangezien deze mega heftig was in het ziekenhuis. De rest zal me allemaal een zorg zijn. Maar het hele idee van de voorpijn. Brrrrr.

Maar de afspraak staat. 8 November. Direct na mijn werk, om zo toch wat afleiding te hebben die dag. Daarnaast heb ik de ochtend erna vrij genomen, ik weet namelijk niet hoe ik erop ga reageren qua spanning en dergelijke voor dit gebeuren. Ik hoop in ieder geval dat het gauw 9 November is, dan ben ik er maar vanaf?

Hebben jullie wel eens een gaatje gevuld?

Note voor in de comments: Ik hoef echt geen horror verhalen te horen over gaatjes die zijn gevuld, aangezien ik al super bang ben voor de pijn die gaat komen. Je mag best beschrijven dat je een pijnlijke ervaring had ermee, maar ik hoef geen details te horen hierover. Alvast bedankt!

0
Lifestyle
Previous Story
Next Story

34 Comments

 photo bannerthing_zpsjw5m6818.png

 • Reply
  Nicky
  21/10/2017 at 15:31

  Wow! Je eerste gaatje! Da’s echt heel knap! Ik ben ook geen held wat tandarts betreft maar een gaatje vullen valt echt heel erg mee. Ik heb er nog nooit verdoving voor gehad trouwens. Ik vind het geluid het aller-akeligst. Misschien kun je een koptelefoontje meenemen en muziek opzetten? Ik weet niet of dat helpt (zelf nooit geprobeerd) omdat je het geluid van die boor juist zo in je hoofd hoort maar wie weet…. Succes en sterkte x

  • Reply
   SAS
   22/10/2017 at 09:56

   Dankje voor de tip! Het boren zelf ben ik (gek genoeg) niet bang voor, maar voor de verdoving deste meer…

 • Reply
  Paul
  14/10/2017 at 10:46

  Ik kan er niet over mee praten want ik heb nog geen gaatjes. Dus de tandarts is tot nu toe ook mijn grote vriend. Van anderen hoor ik dat gaatjes prima te doen zijn. Een wortelkanaalbehandeling, dat schijnt pas echt de hel te zijn.

 • Reply
  Michelle
  08/10/2017 at 20:24

  Helaas heb ik al vaker problemen met mijn gebit gehad. Ieder jaar heb ik bijna wel één of meerdere gaatjes, er moet tandsteen worden verwijderd en ook heb ik al drie keer een wortelkanaalbehandeling gehad. Een aantal jaar zijn bij mij ook twee verstandskiezen getrokken en helaas voor mij mag ik dinsdag nog een kies laten trekken. Ik was ook altijd als de doods voor verdovingen, maar mijn ervaring is dat een gaatje vullen zonder verdoving pijnlijker is. Tuurlijk is dat verdoofde gevoel in je kaak ( en soms tong) niet prettig maar ik vind het beter te doen met. Succes alvast! Al denk ik dat de zenuwen van te voren erger zijn dan het gaatje zelf 😉 Denk maar zo, binnen twintig minuten sta je weer buiten..

  • Reply
   michelle
   08/10/2017 at 20:29

   Oh en ps: tandarten en specialisten in het ziekenhuis zijn echt beulen! Een gaatje opvullen en laten verdoven bij de tandarts is heel anders! Veel minder pijnlijk en ze nemen veel beter de tijd voor je. Gewoon aangeven dat je het spannend vind en ik durf te wedden dat ze heel lief voor je zullen zijn!

   • Reply
    SAS
    14/10/2017 at 12:05

    Bedankt voor je lieve en uitgebreide reactie. Jammer te horen dat je vaak wat hebt zeg, brrr. Lijkt me geen pretje. Ik denk ook zeker dat de voorspanning erger is dan het daadwerkelijk prikken van de verdoving maar ben er echt angstig voor geworden sinds het zkh. Ik hoop dat het gaat meevallen, gelukkig is mijn tandarts echt een lieverd en denkt echt wel met me mee.

 • Reply
  Mevrouw Marloes
  08/10/2017 at 15:46

  Ik heb ook een ‘voorbeeldgebit’, maar ik ben echt al anderhalf jaar niet geweest. Bij elk pijntje ben ik als de dood dat ik een gaatje heb. En nu lees ik jouw verhaal, hahahah ?

  • Reply
   SAS
   08/10/2017 at 17:28

   Awww. Komt vast wel goed<3

 • Reply
  Linda
  07/10/2017 at 14:09

  Zonder verdoving is naar mijn mening – uit ervaring – véél pijnlijker dan met verdoving.. Het moet alleen even uitwerken daarna en dat kan vervelend voelen. Het gaatje vullen zelf voel je eigenlijk niks van als het verdoofd is, is zo gebeurd. Je hoeft je echt geen zorgen te maken – het is bij de tandarts echt heel anders dan met verdoving en in het ziekenhuis en alles. Komt goed!

 • Reply
  Janneke
  07/10/2017 at 09:55

  Je kan inderdaad vragen of het zonder verdoving kan 🙂 Maar echt, ook met verdoving komt het goed. Ze doen dit 100000x per maand en ze zullen vast extra voorzichtig zijn als je aangeeft dat je het zo eng vond de vorige keer. Voor je het weet is het voorbij! Xx

 • Reply
  Nina Simplynspecial
  07/10/2017 at 09:12

  Een gaatje heb ik al vaker gehad. Dat is voor mij echt het minst erge hoor 🙂 Verdoving is even wat minder, maar daarna is peanuts. ik hoop dat jij dit straks ook zo ervaart 🙂 Succes!

 • Reply
  Simone
  07/10/2017 at 08:52

  Begin van het jaar had ik precies hetzelfde. Snapte er niks van. Maar gaatje wel zonder verdoving laten vullen en ben blij toe, het viel best mee. Al hoop ik wel dat dit de enige is. 🙂

 • Reply
  Els
  07/10/2017 at 08:06

  Ik snap je helemaal. Ook jaren niks gehad 🙂 …. maar nu begint het.

 • Reply
  Nele | pizzapartyfridaynight
  06/10/2017 at 22:34

  Ik heb altijd al een probleem gebit gehad… jammer genoeg. Een gaatje vullen is voor mij dan weer het minst erge wat me kan overkomen. Daar heb ik echt geen schrik van ? probeer je niet te veel zorgen te maken, het gaat heus meevallen! Maar toch, veel moed gewenst! ☺️ Ik kan best snappen dat de eerste keer best spannend is!

 • Reply
  Diana
  06/10/2017 at 21:36

  Ik heb weleens een gaatje gehad. Doe steeds zonder verdoving. Heb ooit gemerkt dat gaatje vullen sneller was zonder verdoving dan met. En voel mij op mijn gemak bij de tandarts. Dus stoppen meteen als ik het aan geeft. Succes alvast op 8 november.

  Mag woensdag weer voor controle en hou mijn hart vast. Vorige keer gaf de tandarts wel aan wat te zien. Maar gaf voordeel van twijfel.

  • Reply
   SAS
   08/10/2017 at 17:27

   Dank voor je bemoedigende woorden. Ik voel me ook zeker op mijn gemak bij mijn tandarts, alleen sinds het ZKH zit de schrik er best wel in.
   Hoe is het Woensdag afgelopen?

 • Reply
  Sofie
  06/10/2017 at 21:14

  Je hoeft hier echt niet bang voor te zijn! Ik ben heel gevoelig voor naalden en pijn maar bij de tandarts heb ik voor gaatjes weinig of geen schrik. Dat komt allemaal goed.

  • Reply
   SAS
   08/10/2017 at 17:26

   Dank voor je bemoedigende woorden. Doet me goed, aangezien ik ook echt een erg lage pijngrens heb.

 • Reply
  Madelon
  06/10/2017 at 20:28

  Ik heb gelukkig nog nooit een gaatje moeten laten opvullen. Hopelijk valt het mee. Veel succes in ieder geval!

 • Reply
  Evelyne
  06/10/2017 at 19:53

  In mijn tienerjaren moest ik voor een beugel. Het heeft echt heel lang geduurd eer mijn gebit terug op punt stond, omdat het echt kantje boord was. Het was een beugel of opereren. Gelukkig is dat goedgekomen en heb ik terug een correct en mooi gebit. Ik ben blij! Alleen ging ik sindsdien niet meer naar de tandarts. Ik was doodsbang dat die mij terug pijn ging doen. Tot enkele jaren geleden. Ik had pijn en moest dus een tandarts contacteren. Gaatjes vullen. Het is niet leuk, maar minder erg dan wat ik heb doorstaan met mijn beugel. Mijn verstandskies ben ik sinds vorig jaar ook kwijt en moest hiervoor naar het ziekenhuis. Ik had schrik, maar in een kwartier was ik er vanaf en pijn heb ik amper gevoeld.

 • Reply
  Sammie
  06/10/2017 at 19:43

  Ik heb wel eens gaatjes gehad, heb ze laten vullen zonder verdoving. Vind die verdoving altijd zo irritant dat ik liever even een paar tellen op ‘op mijn kiezen bijt’ 🙂 sterkte voor 8 november! Hoop dat het je reuze mee gaat vallen

 • Reply
  Anneke van Dijken
  06/10/2017 at 12:57

  Ik ben als de dood voor de tandarts, maar heb vanmorgen toch na 10 jaar weer een afspraak gemaakt, want ik heb teveel last van mijn laatste twee verstandskiezen en ik vermoed dat er nog een kies en een tand getrokken moeten worden. Ik zal je de details besparen, maar het trekken van mijn tweede verstandskies was ook geen pretje.

 • Reply
  Jantine
  06/10/2017 at 10:10

  Een gaatje vullen vind ik zelf erg meevallen, zeker een klein gaatje. Mijn tandarts is gelukkig zo goed, dat zelfs die ene wortelkanaalbehandeling (mijn verstandskies was in mijn andere kies gegroeid …) vooral vervelend was, maar niet heel erg pijnlijk of zo. Dus het komt vast goed.

 • Reply
  villasappho
  06/10/2017 at 09:59

  Ik had een klootzakken als tandarts dikke vette ellende die vent. Gister gaatjes laten vullen bij nieuwe tandarts stond met een kwartier buiten. Geen napijn wel verdoving die deed ook geen pijn.

 • Reply
  Darina
  06/10/2017 at 09:59

  Ik was dus vroeger heel bang voor de tandarts, tot ik verhuisde en naar een ander tandarts ging. Deze tandarts heeft mijn verstandskiezen getrokken en drie gaatjes gevuld. En ik was totaal niet bang meer. Het blijft geen pretje natuurlijk, maar van de verdoving voelde ik niets. Het klinkt misschien raar, maar door deze ervaringen ben ik niet meer bang voor de tandarts.
  Het komt allemaal goed!

 • Reply
  Henrieke
  06/10/2017 at 09:40

  Ik heb gelukkig niet zo vaak gaatjes gehad. Eigenlijk is het altijd zo klaar en was het niet zo spannend. Hopelijk is het voor jou ook zo. 🙂

 • Reply
  Morgaine
  06/10/2017 at 09:26

  Ja zeker wel gaatjes n de achterste kiezen die als tiener als laatste doorkomen nog voor de verstandskiezen, kon ik ook niets aan doen, die hadden te lang onder het tandvlees gezeten voor ze echt naar buiten kwamen.

  Sterkte voor jou! Ik wens dat het allemaal gladjes zal verlopen en goed!

  X

 • Reply
  Lies
  06/10/2017 at 09:15

  Ben je zeker dat het echt niet zonder verdoving kan? Tandartsen verdoven nogal snel omdat mensen dat graag lijken te hebben, maar blijkbaar is het in veel gevallen bij kleine gaatjes niet echt nodig. Misschien kan je dat nog eens vragen, als het net de verdoving is die je zo vreest. Ik heb geen schrik van de verdoving, maar het is wel lastig om nog een tijd met een verdoofde mond rond te lopen, dus ik vraag altijd of het echt nodig is.

 • Reply
  Anne-Sterre
  06/10/2017 at 09:09

  Mijn enige trauma aan de tandarts was bet moment dat er een kies getrokken moest worden. Met drie man hebben ze me in de stoel moeten houden. Ondanks verdovingen voelde ik alles.

  Het vullen van een gaatje is prima te doen, maak je geen zorgen!

 • Reply
  Jennifer
  06/10/2017 at 08:58

  Ik heb heel wat gaatjes gehad, groot en klein. Ik probeer het eerst altijd zonder verdoving (wat bijna altijd ook gaat) maar mocht het te pijnlijk zijn dan kies ik alsnog voor een verdoving. Misschien dat je dat ook kunt voorstellen bij je tandarts? Alvast heel erg veel succes.

  • Reply
   SAS
   08/10/2017 at 17:22

   Ik zal het zeker in gedachten houden, dankjewel!

 • Reply
  Amy
  06/10/2017 at 07:54

  Ik denk dat de ervaring die je als kind opdoet én of je ouders bang zijn voor de tandarts heel erg meehelpen met of je er zelf wel/niet bang voor wordt. Zelf ben ik ook totaal niet bang voor de tandarts, ik heb een beugel gehad en dat was heus geen pretje. Toch ga ik er zonder problemen naartoe.

  Bij mij zijn alle verstandskiezen getrokken en bij eentje was ik er ook echt ziek van. Ik heb daarna ooit 1 gaatje gehad (verder ook nooit) en ik was behoorlijk gespannen door mijn eerdere ervaring, maar laat ik je zeggen hoe ik het ervaarde: gaatjes vullen is echt peanuts. Je bent heel snel klaar en het komt echt niet in de buurt van het trekken van een verstandskies. Geen centje pijn. Hopelijk ga jij dat ook zo ervaren! Succes!

 • Reply
  Carolien
  06/10/2017 at 07:22

  Ik leef met je mee. Ben ook echt als de dood voor de tandarts. Komt omdat ze bij mij een paar jaar geleden de verstandskiezen zonder verdoving hebben getrokken. Dacht echt dat ik dood ging op dat moment.

 • Leave a Reply

  Ik ben geen spammer dus maak de som hier beneden *

   photo bannerthing_zpsjw5m6818.png