3 grootste voordelen van het werken met kinderen

Vandaag een ode aan mijn werk. Vandaag is het dag van de leidster ♡

Iedereen die mijn blog volgt weet dat ik echt mijn droombaan heb gevonden. Lees hier meer over mijn werktijden & wat mijn baan inhoud. Ik ben al ruim 9 jaar pedagogisch medewerkster en ruim 4 jaar werkzaam bij de organisatie waar ik nu werk. De leeftijdscategorie waarmee ik werk loopt uiteen van 2 jaar tot 12. Lekker divers en ik ben elke dag weer super blij en op mijn plek. Hoewel sommige mensen op mijn voorhoofd tikken dat ik in de middagen met ruim 30 kinderen bezig ben, is dit voor mij hét werk wat ik heel mijn leven wil doen. Hoewel ik tal van redenen kan opnoemen, heb ik me met dit artikel beperkt tot 3.

1. Ontwikkeling

Zowel de ontwikkeling van de kinderen als dat van mezelf. Elke dag leer ik weer een beetje meer. Elke keer zie ik kinderen groeien. In hun samenspel, in het taalvaardig zijn, zelfstandigheid, conflicten oplossen, zichzelf zijn.. Het is mooi te zien hoe kinderen bij ons zowel op de peuterspeelzaal als NSO groeien. Leren. Doen. Kunnen. Daarnaast staat mijn ontwikkeling ook niet stil. Ik volg cursussen, leer veel in de praktijk door te doen en leer om te gaan met het schakelen van leeftijden en opvoedmethodes. Elk kind is anders. Elke aanpak die ik gebruik is anders. Maar wel 100% mijn manier. Meer weten of de 4 werksoorten en leeftijden waarmee ik werk? Klik hier

2. Creativiteit / uitdaging

Die leeftijdsverschillen waarmee ik werk is een uitdaging. Sta ik de ene dag een luier te verschonen, sta ik een andere dag kinderen op school op te halen. Kinderen hebben allemaal een eigen, andere opvoeding. Deze vallen allemaal samen in 1 groep en daar moet je mee om kunnen gaan. Om zo ook je eigen stempel te drukken op de ‘opvoeding’ die je hebt op je werk.

Daarnaast is het een heerlijk creatieve baan. Leuke, uitdagende activiteiten aanbieden aan verschillende leeftijden: leuk! Zo heb ik talentborden ontwikkeld (waar kinderen hun eigen talenten ontdekken), geschilderd met kurken (zie bovenste foto), knutselen met macaroni, het maken van lieveheersbeestjes als kalender, vogelhuisjes maken, enkaustik maken en kopjes verven met nagellak. Dit om even een kleine greep te pakken uit de eindeloze activiteiten die ik in al die jaren heb gedaan. Het triggerd mij om op deze manier out-of-the-box te denken en dingen aan te bieden aan kinderen die ik leuk vind om te doen.


Enkaustik werkjes van de kinderen

3. Geen dag is hetzelfde

Flexibel zijn is the keyword. Op werk lukt dit aardig, terwijl ik dit privé maar wat lastig kan vinden. Je moet kunnen aanpassen en snel schakelen. Hebben kinderen in een activiteit geen zin? Wat gaan we dan doen? Het regent, planning in de soep. Schakelen. Daarnaast heb je ook nog bepaalde samenstellingen van kinderen die lekker op elkaar kunnen werken. Daardoor lijkt het alsof je 100 kinderen heb, i.p.v. 30. Toch vind ik het super fijn aan mijn werk, dat elke dag anders is. Er valt niets te voorspellen en het is soms go with the flow.

Wat is bij jouw werk het grootste voordeel?

10 reacties op “3 grootste voordelen van het werken met kinderen

  1. Mooi geschreven! Ik kan me goed voorstellen dat je hierin helemaal tot bloei komt: ik ben zelf echt meer van de oudere kinderen haha, maar vind dit ook wel een heel belangrijke tak van het onderwijs, zeker vanwege je eerste punt: de ontwikkeling en opvoeding van kinderen is zo belangrijk!

  2. Heerlijk dat je zo enthousiast bent. Zelf lijkt de baan me echt helemaal niets. Ik heb ooit eens moeten invallen op Skar op een groep en ik vond het echt niets (maar lag ook gedeeltelijk aan het bedrijf). Maar ik word altijd blij van mensen die blij worden van hu baan.

    Het leukste aan mijn werk vind ik de diversiteit en het veld waar ik in werk (energie branche vanuit het perspectief van de netbeheerder). En… voor mij heel belangrijk… de manier waarop ik het kan combineren met mijn gezin, vrije tijd en passie voor reizen. Ik ben erg tevreden waar ik zit.

  3. Mensen die met kinderen werken hebben bij mij altijd een streepje voor 😉 Wat een mooi stuk heb je geschreven, ik doe het je niet na hoor met al die kiddo’s, respect!

  4. Ik heb ook altijd graag met kinderen gewerkt, al viond ik de ouders soms een beetje vervelend. 🙂 Nu lees ik de hele dag. Bakkie thee erbij, radiootje aan. Zalig. Ik lees rapporten over ondernemers (van alles en nog wat, van kappers tot grote restaurants tot honden-uitlaatservices) over hoe ze hun zaak runnen en dat beter kunnen doen. Ik haal spelfouten en stijlfouten er uit en controleer de cijfertjes zodat het rapport daarna netjes verstuurd kan worden naar de klant. Erg leuk en afwisselend. Nog steeds!

  5. Wat leuk om te lezen. Lijkt me een pittige baan. Bij mij is ook geen dag echt hetzelfde. Het blijft elke dag weer een uitdaging om van elke social media post een succes te maken.

  6. Ik geniet er vooral van dat ik mensen kan helpen met het realiseren van hun droom om een zaak te beginnen. Je ziet heel veel verschillende types dus veel afwisseling ook.

  7. Zo leuk dat je het zó naar je zin hebt en dit voor altijd wil blijven doen! Ik vind kinderen heel leuk, maar dan de oudere kinderen, dus juist vanaf 11/12 jaar. Ik werk in het voortgezet onderwijs en flexibel zijn, geen dag die hetzelfde is en creatief en uitdagend werk is eigenlijk op mijn baan ook allemaal van toepassing 🙂 Dat is ook wat ik er zo leuk aan vind! Mensen zat die zeggen ‘dat moet toch echt de hel zijn om met pubers te werken’, ik vind het juist leuk haha :’)

  8. Ik heb respect voor mensen die met kinderen werken. Lijkt me pittig, daarom miet je het ook wel leuk vinden om het vol te kunnen houden misschien. Ik werk bij een tijdschrift en het grootste voordeel is dat ik het heel leuk vind. Of misschien wel dat ik überhaupt een baan heb in een niet zo florerende markt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *