6x het (weer) oppakken van sporten – Weg met die (lange) sport break!

Deze blogpost schreef ik in samenwerking met Bikester

Je kent het wel. Zo’n sport-break. Zo’n break heb ik een tijdje geleden gehad. Gewoonweg de tijd er niet voor nemen of andere prioriteiten. Of gewoon té moe om wat te doen. En dat, terwijl ik me juist altijd super fijn voel ná het sporten. Tijd voor verandering dus! Dagelijks staat er een alarm aan in de avond om iets te doen. Of dit nou een lang stuk wandelen, de loopband, buikspieroefeningen of iets anders is. Als ik elke dag maar wat doe. Omdat het maakt dat ik lekkerder in mijn vel zit. Omdat het fijn is om te doen en beter is voor mijn lichaam.

Omdat ik de sport break, die eigenlijk al té lang duurt wil onderbreken. I can do this!

Zoals jullie weten ben ik al meerdere malen begonnen met het oppakken van sporten. Het volhouden daarvan echter is nog een dingetje. Maar ik wil echt weer terug in het spreekwoordelijke zadel gaan zitten. Om weer fijn me mezelf aan de slag te gaan. want hoe gek het ook is, van sporten krijg ik energie!

Wil ik afvallen? Nee
Wil ik me fitter voelen? Ja
Doe ik dit puur en alleen voor mezelf? Ja!
Heb ik dit vaker gezegd? Dat ook zeker haha.

De voornemens waren er, nu nog de uitvoering. En deze paar kleine tips wil ik zeker met jullie delen. Om zo het oppakken een stuk makkelijker en vooral realistischer te maken.

Begin Een goed begin is het halve werk zeggen ze wel eens. De aanloop ernaar toe vind ik altijd het meest lastige. Ik kom terug van een lange werkdag en plof thuis op de bank neer. Dan gaat mijn alarm af, druk ik hem weg en zucht nog even. En blijf vervolgens zitten. Terwijl als ik mijn sportkleding aan doe, ik gelijk meer fut en energie ervoor heb. Ik merk dat dit beginnetje voor mij al een eye opener is.

Stel een doel Wat is precies je doel? Je kan natuurlijk wel gewoon gaan beginnen met sporten maar is er iets wat je ermee wilt bereiken? Wil je afvallen? Of juist -net als ik- gewoon fijner in je vel zitten? Wil je wat doen aan je buik, benen, armen, lovehandles? Er zijn namelijk verschillende soorten sporten en oefeningen die juist bij een bepaald doel passen. Het is zeker de moeite waar om je erin te gaan verdiepen. Zo wil ik fijner in mijn vel zitten en ontdekte ik in 2013 het skaten, iets waar ik vandaag de dag nog steeds super blij mee ben. (Minder puntje daarvan: is dat het een seizoensgebonden sport is)

Wees ook zeker niet bang om je doelen aan te passen gaande weg, om zo de druk niet te hoog te leggen. Iets doen is al IETS.

Neem op tijd rust Ik ben dus iemand die een haalf jaar niets heeft gedaan en dan ineens 5 km gaat skaten. Of ineens vol aan mijn oefeningen gaat en daar een half uur mee bezig is. Zonder opwarming, gewoon ON en GOOO! Dat merkt je lijf de dag erna kan ik je zeggen. Probeer het dus op te bouwen en ook vooral naar je lichaam te luisteren. Neem rust, wanneer dit voor jou noodzakelijk is.

Hou het leuk ‘Ik moet weer sporten’ ZUCHT. Er móet niets he? Ik bedoel, een kleine break in die ene drukke week is helemaal niet erg. Zolang je het maar wél weer oppakt. En dat laatste was altijd een dingetje. Dan was ik 3 weken goed bezig, liet ik het versloffen en dan zit ik weer op de bank met een lekker stuk chocolade. Vandaar ook de reminder voor mij van een alarm dagelijks op mijn telefoon. Ik kan hem de drukke dagen weg drukken, maar daarna wel weer te worden herinnerd dat ik wat kan gaan doen.

Kies iets wat je écht leuk vind om te doen.

Structuur Die structuur is ook een belangrijk dingetje voor me. Anders vergeet ik het gewoon (een uitkomst hoor, zo’n alarm!) Ik moet er een ritme in krijgen zodat het meer een gewoonte wordt. ‘Ohja dat moet ik vandaag natuurlijk nog doen, dat heerlijk sporten’ in plaats van een diepe zucht.

Geniet! Vooral genieten van waar je mee bezig bent maakt een hoop goed. Vandaar ook de tip om echt iets te zoeken wat bij je past. Hardlopen is niet mijn ding, skaten wel. Daar heb ik dus ontzettend veel plezier in en maakt dat ik er ook vaker voor kies. Dit is ook zeker het geval met de andere dingen die ik doe.

De sporten die ik nu beoefen?

Om even een kleine inkijk te geven in de dingen die ik nu doe, of heb gedaan. Zo ben ik zoals jullie weten altijd fanatiek bezig met skaten. De afgelopen tijd (door het regenachtige weer) helaas wat minder. Ik hoop in 2018 meerdere skate ritten te maken of anders heerlijk te gaan fietsen zoals ik ook al deed een hele tijd geleden – heel wat kilometers (ongepland) gemaakt. 100 jaar niet gefietst en wat doe ik? Hup even 14 kilometer(!) fietsen. Dat heb ik de dag erna wel gevoeld. Ik had gewild dat ik een fijne fiets van Bikester had gehad (of een elektrische fiets hihi) of juist accessoires die je daar kan kopen. Had me een hoop (zadel)pijn bespaard 😉

Daarbij ben ik thuis bezig met oefeningen op muziek. Ik heb een aantal Youtube filmpjes die ik doe, of ik verzin zelf wat. Daarbij hou ik ook zeker van hele stukken wandelen in de mooie natuur, iets wat ik vaker doe nou ik niet op de skates sta.

Ook hebben we sinds kort een loopband staan op zolder. Al een aantal keren op gerend, en vind het super fijn dat ik dit in door kan doen. Ik wil het zeker vaker gaan doen, gewoon even 15 á 20 minuutjes ’s avonds op de loopband doorbrengen.

Wat voor sport doen jullie? En komt het jullie bekend voor, zo’n te lang durende sport break?

About the Author

13 Comments

Marcella Molenaar

Ik heb mijn racefiets op een tacx staan zodat ik er binnen op kan fietsen. Interactief nog wel, tegen andere mensen die op dat moment ook fietsen. Heel leuk om te doen, het helpt me ontzettend om actief te zijn! Daarnaast zwem ik ook graag wekelijks 80 baantjes.

Reply
Nicky

Blehg. Ik heb echt een hekel aan sporten. Ik heb aan hardlopen gedaan, wandelen en fietsen. En nu doe ik dus pilates omdat het moet van mezelf. Ik kan het heel slecht opbrengen om te gaan sporten omdat ik niet echt verschil voel als ik niet sport. Ik word er niet echt fitter van of zo. Dus ‘moet’ ik alleen maar van mezelf omdat het gezond is. Zucht. In januari maar weer….

Reply
Michelle

Helaas is hier al meerdere jaren een sport break. Door mijn lichamelijke klachten wordt sporten al snel te veel voor mijn lichaam. Wel heb ik het wandelen langzaam uitgebreid over de jaren heen. Nu wandel ik dagelijks 2 x 30 tot 45 minuten en in het weekend soms nog meer. Dit is voor nu vol te houden. En soms probeer ik weer wat vaker de fiets te pakken, maar dit gaat nog niet zo lekker. Knap van je dat je het weer gaat oppakken! Maar zo te lezen heb je er ook altijd veel plezier in/aan en dat is natuurlijk het belangrijkste!

Reply
Saskia

Hardlopen! dat zeker. Het is voor mij écht een uitlaat klep. Ik maak mijn hoofd ermee leeg en laat me even mijn werkweek vergeten. En af en toe wat nahopsen op een youtube filmpje (tip: fitnessblender.com)
Daarnaast doe ik ook stretch-/ ontspannings- / yoga-oefeningen.

Reply
Amy

Wat goed dat je weer begonnen bent met sporten Sas! Ik liet me heel lang vooral leiden door excuses als ‘geen zin’ ’te moe’ of ’te druk’, maar eigenlijk is dat onzin. Ik heb het sporten in de sportschool ingepland op vaste momenten in de week, waardoor het heel snel in mijn routine kwam. Nu baal ik zelfs als ik een keer niet kan en andere afspraken het niet toelaten om het op een ander moment in die week nog te plannen.

Reply
Sammie

Nu we buiten het centrum wonen zal ik ook wat vaker op de fiets moeten stappen, moet er eerst nog 1 aanschaffen 😀 maar een beetje gaan sporten.. ik heb een hoepel en in dit huis de ruimte. Geen excuus meer dus 🙂

Reply
Lies

Ik lig momenteel even stil omdat ik met een peesontsteking zit.
Ik hoop dat het gaat lukken om terug de motivatie te vinden om er weer in te vliegen als het weer kan.

Reply
Sam - singlereadytomingleblog

Haha, ik ben ook echt zo’n alles-of-nietsmens. Ik hoelahoep elke dag een kwartier of een half uur, ga zwemmen en sleep mij wekelijks op mijn hometrainer. Dat hoelahoepen vind ik eigenlijk het leukste (is nu ook niet mega-intensief of zo, maar ik merk toch wel verschil als ik het een tijdje niet doe) en zwemmen vind ik ook best oké (al wil ik wel zo’n mp3 voor onder water kopen want soms vind ik het wat saai), maar die hometrainer wordt mijn dood nog eens. En als ik het een week niet doe, moet ik de week erna 2x hahaha, zo ben ik dan weer wel.

Reply
Lilian

Wat goed dat je weer begint! Ik ben ook meer van elke dag iets doen (waarbij mijn stappenteller goed helpt) . Ben sinds kort ook actief in de sportschool , 1 a 2 keer per week. Ik zag een keer een oude man in de sportschool bezig en dat is nu mijn motivatie. Niet alleen dat ik nu fitter wordt, maar ook omdat ik dan fitter oud word en ik hoop op hoge leeftijd ook nog in de sportschool actief te kunnen zijn.

En wat betreft die structuur snap ik je helemaal. Ik was op zoek naar een ideale dag om te gaan sporten en mijn man zei: “Ach joh, kijk gewoon wanneer je tijd en zin hebt”, maar dat werkt dus niet bij mij 😉

Reply
Eveline Fleur

Ik sluit me aan bij Romy. Ik vind het ook heel ontspannen werken doordat ik mijn hoofd leeg kan maken. Daarnaast is de douche erna ook heel ontspannen en verwen ik mezelf altijd door een lekkere douchegel te gebruiken van Rituals, maar dat ik die dan alleen mag pakken nadat ik gesport heb. Zo wordt dat een extra genietmomentje voor mezelf. 🙂

Reply
Romy

Wat een goed idee, zo’n alarm! Sowieso geef je hele handige en concrete tips! Bij mij helpt structuur heel goed. Ik ga op vaste dagen een stuk hardlopen en weet dan precies op die twee dagen waar ik aan toe ben. Dan kom ik ook niet in de verleiding om het voor me uit te blijven schuiven 😉 Verder helpt het me om de leuke kanten van het sporten in te zien. Het kan bijvoorbeeld ook heel rustgevend zijn of een fijne manier zijn om je gedachten op een rijtje te zetten 🙂

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *