Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!Over mijn (extra) werkzaamheden @ werk

Op Instagram vroeg ik: ‘Zouden jullie het leuk vinden een kijkje in de taken en werkdag van mij te krijgen op m’n blog?’ Het antwoord wat jullie gaven was positief. Zoals jullie weten is het werken met kinderen mijn droombaan. Daarnaast doe ik 4 verschillende werksoorten: Voorschoolse opvang, tussenschoolse opvang, naschoolse opvang en ik werk bij de peuterspeelzaal. Geen dag is dus hetzelfde en de leeftijd waar ik mee werk is ook erg divers.

Wil je meer lezen over wat de werksoorten inhouden? Klik dan hier en hier.

Ik neem jullie graag mee in, naast de ‘standaard’ taken zoals het verzinnen van activiteiten, het leiden van de dag (eten/drink momenten) en verzorgende taken wat er nog meer bij mijn werk komt kijken. Want het is zeker meer dan ‘kindjes bezig houden’.

 photo IMG_20170426_183635_402_zpsbj3sanwy.jpgIn het kort even de werksoorten op een rijtje:
– Voorschoolse opvang: (vanaf 07:00) ik eet met de kinderen, doe een spel met ze en breng ze naar school
– Tussenschoolse opvang: (vanaf 11:15) bij een school doe ik de overblijf
– Naschoolseopvang: (vanaf 14:30) kinderen na school opvangen. Eten, activiteiten aanbieden.
– VVE Peuterspeelzaal (is taalgericht – vanaf 08:30): 2 ochtenden bezig zijn om taal te stimuleren, herhaling aan te bieden en activiteiten met de kinderen te doen. We werken volgens een strikt programma genaamd Uk & Puk.
– Daarnaast in vakanties werk ik hele dagen bij de naschoolse opvang.

Maar wat zijn nou de extra dingen die hierbij komen kijken? Nou aller eerst noem ik de administratie. Wat pfhoe, daar komt zeker een hoop bij kijken. Zo maken we observaties van de kinderen. 5x per jaar per kind digitaal van de VVE peuterspeelzaal, 1x per jaar per kind van de VSO/NSO. Om nog maar te zwijgen van de administratie op de groep. Zo hebben we lijsten voor het schoonmaken van speelgoed, check op registratie (de formulieren van ouders), notuleren van vergaderingen en dergelijke.

Schoonmaak en opruimwerkzaamheden horen ook zeker bij mijn werkzaamheden. Tafels schoonmaken, vegen, vaatwasser in/uitruimen, soms afwassen als de vaatwasser vol zit. Verder hebben we elke avond een schoonmaker die komt zodat de grotere dingen niet voor onze rekening zijn. Het moet ten slotte gaan om (bezig zijn met) de kinderen. Deze werkzaamheden zijn bij de peuterspeelzaal intensiever aangezien hier ook de eetmomenten door ons worden voorbereid en we plas/luier rondes hebben.

Het verzinnen van activiteiten. Bij onze locatie staat het vrij in te vullen hoe je het wilt. Op mijn groep hebben we per maand 1 iemand die een workshop doet. We werken met z’n 3e op de groep dus ben ik eens per 3 maanden aan de beurt is te verzinnen. Dit is zelf in te vullen of we maken gebruik van kinderparticipatie & spelen hierop in. Het is dus telkens een uitdaging om iets (nieuws) te verzinnen wat de kinderen leuk vinden om te doen. Ik ben erg creatief en zoek juist vernieuwende dingen op om met de kinderen te doen.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg
Een aantal oude activiteiten die ik de loop der jaren met de kinderen heb gedaan.

Het pedagogische vlak. Je ondersteund de kinderen. Zowel in normen en waarden als het ondersteunen als ze ruzie hebben. Of als ze iets willen leren. Of als samen spel lastig gaat. Soms zijn er best wel heftige ruzies samen die je dan samen met de kinderen op moet lossen. En daarnaast nog het feit dat er tig verschillende opvoedingen bij je op de groep zitten en toch alle kids naar je moet laten luisteren. Zo vind ik het netjes als er alsjeblieft, dankjewel wordt gezegd. Echter wordt dit niet meer in elke opvoeding gedaan, maar leren ze dit bij ons op de groep wel te doen.

Daarnaast gebeuren er zeker wel eens ongelukken op mijn werk. Je moet dus zeker wel snel kunnen handelen als er ineens een kind valt een een hevige bloedneus heeft. Kinderen kunnen soms erg heftig reageren en het is noodzaak snel en veilig/kort daad te handelen. Het kind gerust te stellen en daarnaast ook het overzicht te bewaren. Je hebt namelijk nog 29 andere kinderen rond lopen 😉

Naast de kinderen heb je daarbij ook natuurlijk nog de ouders. De makkelijke ouders, de moeilijke ouders, de ouders die altijd wat te klagen hebben, de ouders met een engel als kind, de ouder die juist een uur blijft kletsen of die je nauwelijks aankijkt. Zo heb je natuurlijk ook wel eens slecht nieuws gesprekken. Het gaat niet goed met een kind, er is iets op die dag gebeurd of ouders klagen over de observatie die je hebt gemaakt. ‘Want mijn kind is niet zo’ Naarmate je langer met kinderen/ouders werkt kan je wat beter inschatten welke ouder je op welke manier moet benaderen/behandelen. Vergt soms heel wat van een pedagogisch medewerker, maar vind ik juist een heel leuk en uitdagend stuk van mijn werk.

Dan is een kopje ouders apart voor de VVE peuterspeelzaal ook wel nodig. Aangezien dit taalgericht is, spreken de meeste ouders van doelgroep kinderen (zo noemen wij kinderen die een indicatie krijgen bij ons te komen aangezien ze een achterstand hebben op leeftijdgenoten) spreken geen Nederlands. Of geen Engels. Of geen Duits. En mijn Arabisch is een beetje stoffig 😉 Best lastig om dan dingen uit te leggen en soms gaat dit met handen en voeten-werk. Soms halen we bij belangrijke gesprekken een tolk erbij om toch zo de nodige informatie bij de ouders te krijgen.

 photo IMG_20170217_151415_386_zpscp7m5byt.jpg

Ook bij uitstapjes in de vakanties komen heel wat extra taken kijken. Het is niet even zomaar hup met de bus ergens heen. Er zit veel voorbereiding aan vast. Zo hebben we een heuse checklist en bereiden we een uitstapje goed voor. Sta je goed qua kind-leidster (hier zijn namelijk ook verschillende regels voor zoals binnen en buiten de woonplaats met hoeveel kinderen je per leiding weg mag), heb je EHBO spullen mee, heb je de OV chipkaarten allemaal opgeladen.. Zo gaan we stap voor stap de checklist af. Ook tijdens de rit erheen en de stukken lopen ben je continu bezig. Tellen of je iedereen nog hebt, aansturen waar op een pad te lopen of om aan te sluiten tijdens het oversteken.

Nou, dit was het in een notendop. En ik zal vast wel wat dingen zijn vergeten maar dit zijn de belangrijkste extra dingen die bij een dag met kinderen werken komt kijken.

Ik krijg wel eens complimenten van collega’s dat ik zoveel werksoorten doe maar nooit ervan in de stress raak. Dit komt ten eerste omdat ik alles zó leuk vind om te doen maar er zit ook heel veel planning achter. Je tijd goed verdelen, vooral met het administratieve gebeuren qua observaties van kinderen. Ik plan graag, ook ver van te voren zodat ik nooit in de knoop kom als er iets tussendoor komt of ik ineens een week ziek ben bijvoorbeeld. Zo maak ik dat ik rustig alle dingen kan ondernemen en baken ik de werksoorten goed af. Niets loopt door elkaar en ik probeer zo goed mogelijk gefocust te zijn op de werksoort waar ik op dat moment mee bezig ben.

Wisten jullie de aspecten die bij mijn werk komen kijken? Wat is typisch iets wat bij jou werk/studie hoort?

1
Lifestyle
Previous Story
Next Story

16 Comments

 photo bannerthing_zpsjw5m6818.png

 • Reply
  Nicky
  12/06/2017 at 22:51

  Leuk om te lezen. Zoals je weet heb ik zelf ook in de kinderopvang gewerkt. Erg leuk! Nu lees ik vooral veel (rapporten over ondernemers; wat ze willen gaan dien en hoe ze dat willen doen.) Ik vind het nog steeds heel erg leuk. Ik lees graag en ben geinteresseerd in mensen dus ik vind mijn werk erg leuk!

 • Reply
  Anneleen
  12/05/2017 at 18:54

  Heel boeiend en leuk om te lezen! Wanneer je werkt met kinderen komen er inderdaad 100’en dingen bij, waar andere mensen/ mensen van buitenaf op het eerste zicht geen idee van hebben… 🙂 Wat fijn dat jullie een groepje hebben waar kindjes met een achterstand speciaal bij terecht kunnen. Zijn dit dan kindjes met een ‘diagnose’? Echt op doorverwijzing? En krijgen de ouders bij jullie steeds de dagobservatie te lezen? Wij moeten dit elke dag van elk kind/jongere registreren, maar dit komt eerder in hun dossier terecht. Ouders kunnen deze observaties opvragen bij ons, maar dit gebeurd eigenlijk zelden in onze werking. Leuke foto’s ook! Wat een mooie knutselwerkjes! 🙂

  • Reply
   SAS
   14/05/2017 at 12:30

   Het zijn inderdaad kindjes die een doorverwijzing krijgen via het CJG (Centrum Jeugd en Gezin) Het zijn meestal kinderen van buitenlandse afkomst (niet allemaal) die geen Nederlands spreken, net als hun ouders. Lees hier meer over VVE: http://www.onderwijsconsument.nl/vve/ de observaties die wij maken worden 5x per jaar ook aan de ouders laten lezen. Daarna wordt het 1 geheel en als ze 4 jaar worden wordt het doorgestuurd naar school. Dit is wanneer ze een indicatie krijgen: http://www.psz-nop.nl/vs2/?page_id=142

 • Reply
  Cynthia
  11/05/2017 at 12:42

  Ik herken alles. Heb zelf twaalf jaar gewerkt met 0-4 jarigen en werk nu als peuterjuf. Ik vind het jammer dat er zoveel administratieve taken zijn, omdat je in die tijd zoveel met de kids kunt doen.

 • Reply
  Simone
  11/05/2017 at 10:00

  Wat een drukke job! Ik heb mij nooit verdiept in deze richting, dus wist eigenlijk ook niet zo goed dat er nog veel meer bij kwam kijken dan alleen zorgen voor de kinderen (in de breedste zin van het woord). Misschien naïf, ik weet het niet. Wel vond ik het erg leuk om te lezen!

 • Reply
  Morgaine
  11/05/2017 at 09:34

  Ik wist dat dit er allemaal bij hoorde, maar dat komt omdat mijn eigen dochter natuurlijk stages heeft gelopen in kinderdagverblijven etc. Sterker nog ze had het er van de week nog over, om eventueel alsnog die kant op te gaan qua studie.

  X

 • Reply
  Amy
  11/05/2017 at 09:28

  Knap hoor, dat je dit allemaal doet. Veel verantwoordelijkheid, het zijn toch andermans kinderen die allemaal andere normen en waarden meekrijgen vanuit thuis. En dan heb je de ouders nog inderdaad.. lijkt me niet altijd makkelijk. Tof dat je er zoveel plezier in hebt!

 • Reply
  Nesrin
  10/05/2017 at 20:48

  Poeh Saskia, wat ontzettend knap dat je dit allemaal doet en het met plezier doet. Als moeder heb ik gelukkig alleen maar goede ervaring met peuterleidsters en bij elk afscheid heb ik met tranen in mijn ogen dag gezegd tegen de juffen. Ik vind het jammer dat de peuterperiode over is.

  Leuk dat je hier een artikel over hebt geschreven, met plezier gelezen! Keep up the good work!

 • Reply
  Michelle Weijers
  10/05/2017 at 20:07

  Oh dat tellen herken ik wel! Ben een keer als begeleider meegeweest op schoolreisje. Liep de hele dag alleen maar te tellen 😉 Leuk om over je werk te lezen ook.

 • Reply
  Evelyne
  10/05/2017 at 18:53

  Er komt idd heel wat meer kijken bij het zorgen van kinderen dan men denkt. Zo is dat ook in de ouderenzorg. De job is nog zo fijn als je het graag doet en de verschillende taken maken het zo leuk en afwisselend. Hopelijk blijf je plezier hebben in je job.

 • Reply
  Joyce - LemonyLifeNL
  10/05/2017 at 16:23

  Er komt inderdaad zoveel meer kijken bij het werken met kinderen. Veel mensen hebben dat niet door!

 • Reply
  Linda
  10/05/2017 at 15:59

  Leuk om te lezen zeg! Ik lees hierin ook weer heel erg je enthousiasme, zo knap dat je alles zo leuk vindt ook al is het best druk en uitdagend. De uitdaging in het werk lijkt mij ook wel heel leuk en het is lekker afwisselend! Met kinderen is geen dag hetzelfde en dat is wel heel tof. Ik werk zelf in het onderwijs – middelbare school – en dan zijn ook alle dagen anders, zo leuk 🙂 Maar soms ook wel lastig inderdaad met ouders bijvoorbeeld… Heel herkenbaar!

 • Reply
  Bente
  10/05/2017 at 13:38

  Interessant om te lezen. Komt inderdaad meer bij kijken dat je zo zou denken! Lijkt me een leuke en uitdagende baan met natuurlijk veel verantwoordelijkheid. Iets dat je ook maar aan moet kunnen!

 • Reply
  Fleur
  10/05/2017 at 09:51

  Wat een leuk en interessant om te lezen! Ik heb een paar geleden tijdens mijn opleiding stage gelopen dus ik herken dag stukje moeilijk communiceren met de ouders (en soms ook kindjes) wel, maar juist dat maakt het leuk omdat het een uitdaging is! Hoewel ik niet meer in de kinderopvang werk prikkelt het wel weer hoor, als ik dit zo lees! Wat goed om te lezen dat je het zo naar je zin hebt 🙂 ! Geniet er van!

 • Reply
  Jenn
  10/05/2017 at 08:44

  Klinkt echt als een hartstikke leuke en veelzijdige baan.

 • Reply
  Romy
  10/05/2017 at 07:57

  Wauw, wat doe je inderdaad veel verschillende taken door elkaar. Het lijkt mij ook wel fijn die afwisseling en het straalt gewoon van je blog af hoeveel plezier je hebt in je werk. Het lijkt me trouwens nog best lastig werk, zeker als je lastige ouders hebt of inderdaad zoiets hebt als een bloedneus. Daar komt heel wat meer bij kijken dan ‘kinderen bezighouden’ 😉

 • Leave a Reply

  Ik ben geen spammer dus maak de som hier beneden *

   photo bannerthing_zpsjw5m6818.png