Nostalgie ’90: 9x spelletjes die ik graag vroeger speelde

In 2015 beschreef ik al eens in een artikel welke pc spellen ik vroeger speelde. Het leek me leuk ook mijn favoriete bordspellen met jullie te delen. Ik speelde er nogal wat mee en zie dat het op werk ook nog steeds wel gebeurd. (maar dan met nieuwere spellen, hoewel sommige spellen gespeeld blijven worden nog steeds na al die jaren). Kijk hieronder mee naar mijn 9 favoriete spellen uit de jaren 90.

 photo nostalgie spellen_zpsjzfu6nyi.jpg
Bron: Cdn-media

Krokodil met kiespijn

Wie kent dit spel niet? Tanden eruit trekken waarbij er 1 tand is waardoor de bek van de krokodil naar beneden komt zetten. Geweldig!

Dokter Bibber

Zelfde aspect een beetje als hierboven: je bent aan het opereren en haalt er met een pincet ‘zieke’ onderdelen uit. Je moet hiervoor een vaste hand hebben, aangezien je punten verliest als je de zijkanten aanraakt. Dan gaat de neus knipperen en is de volgende aan de beurt.

Mijnenveger

Ik deed dit spel altijd tijdens mijn huiswerk, even snel tussendoor. Ik begreep er nooit wat van maar nu ik de uitleg hieronder lees… Ik klikte altijd maar wat in het wilde weg haha. Dat lukte eigenlijk nog best aardig.

Uitleg:
Het spel bestaat uit een veld met gesloten vakjes, waarvan onder enkele vakjes een mijn verstopt zit. Het hoofddoel is zo snel mogelijk alle vakjes waar zich geen mijn bevindt te identificeren. In het begin klikt men een vakje in het veld aan, in de hoop dat er geen mijn onder zit. Als dit niet het geval is, zal er een nummer tussen 1 en 8 verschijnen, of een veld met meerdere nummers. Dit nummer geeft aan hoeveel mijnen er aan dit vlakje grenzen, dit kunnen vakjes zijn die aan naast elkaar staan, of schuin van elkaar staan. Hiervan uitgaande kan men alle mijnen ontwijken door de nummers op de verschillende aan geklikte vlakjes logisch te combineren.


Velden waarvan men verwacht dat er een mijn achter zit, kan men markeren met een vlaggetje. Velden waarover men twijfelt kan men markeren met een vraagteken. Vaak is te zien hoeveel mijnen nog gevonden moeten worden. De moeilijkheidsgraad is variabel en hangt samen met het aantal velden en de hoeveelheid mijnen die zijn verstopt.

Tamagotchi

Oh wat heb ik er een hoop gehad. In mijn etui. Op school, want dan mocht je ze alleen in de pauze gebruiken. Wat ik dus wel stiekem onder de les deed. want ja, anders gaat hij straks dood! dat was niet de bedoeling. Een digitaal huisdier die je moet voeren, mee moet spelen en ik leven moet houden. Maar dan in ei-vorm.

Uitleg:
Het is vrij eenvoudig om voor een Tamagotchi te zorgen. Nadat de Tamagotchi is aangezet verschijnt een klein ei op de display en na enige tijd komt dit uit. Het wezentje dat uit het ei komt, kan verzorgd worden door op de drie knopjes te drukken. Zo kan men de Tamagotchi voeden, ermee spelen, het licht aan en uit doen (Tamagotchi’s slapen het liefst in het donker), medicijnen geven als de Tamagotchi ziek is, de leefruimte opruimen, straffen voor slecht gedrag en leeftijd, gewicht, honger, geluk en discipline controleren. De Tamagotchi kan de eigenaar ‘roepen’ (dat is: piepen) als hij iets nodig heeft. De Tamagotchi wordt ouder en groeit op. Hoe is afhankelijk van de kwaliteit van de verzorging.


Tamagotchi’s hebben vier groeifasen: baby, kind, tiener en volwassene. Traditioneel zijn er twee type tieners (een resulterend uit goede verzorging en een uit slechte verzorging) en zes typen volwassene (drie uit elk tienertype). Er zijn ook zogenaamde verborgen karakters, die verkregen worden door op een speciale manier met de Tamagotchi om te gaan. Tamagotchi zijn sterfelijk. Hun levensduur varieert van een paar dagen tot een paar weken, afhankelijk van de wijze waarop ze verzorgd worden.

Viewmaster

Hier heb ik me ook echt uren mee vermaakt. Klik. En de volgende dia. Als je ze snel achter elkaar klikte leek het wel een filmpje. Uren kijk plezier haha. De kinderen van nu zullen we wel raar aankijken als ik het ze vertel/laat zien.

Uitleg:
View-Master is de merknaam van een systeem voor stereofoto’s. Het systeem werd in 1938 uitgevonden door de Amerikaanse Duitser William Gruber en in productie genomen door Sawyer’s, een fabriekje in Grubers woonplaats Portland (Oregon).


De dia’s zijn gemonteerd in ronde kartonnen schijven, zeven paren per schijf. Deze schijven passen in een stereoscoop of diaprojector. De stereoscopen zijn voor weinig geld te koop, maar er bestaan ook duurdere stereoscopen van uitstekende kwaliteit. In de oorlog werd het systeem voor opleidingen gebruikt door het Amerikaanse ministerie van defensie. Na de oorlog werd View-Master bij het algemene publiek populair.

MasterMind

1 van mijn echt favoriete spellen wat ik vaak met mijn ouders speelde. Super leuk om een kleuren combinatie te bedenken en dan iemand anders dit te laten raden.

Uitleg:
Mastermind is een klassieker onder de spellen in logisch denken. De ene speler probeert de geheime code van de andere speler te ontrafelen. De codemaker kiest in het geheim vier code-pionnen en plaatst deze in een gekozen volgorde achter het zichtschermpje. Het is toegelaten om twee of meer pionnen in dezelfde kleur te kiezen. De codemaker heeft de keuze uit zes verschillende kleuren. Dit is de verborgen code die de codebreker moet gaan ontrafelen.

In zijn beurt plaatst de codebreker vier code-pionnen naar keuze in de eerste lege rij. Nu geeft de codemaker met de sleutel-pinnen het resultaat: met rode/zwarte pinnen: hoeveel kleuren staan op de juiste positie?
met witte pinnen: hoeveel kleuren komen wel in de code voor, maar staan niet op de juiste positie?
Met deze nieuwe informatie plaatst de codebreker vier volgende code-pionnen in de eerstvolgende lege rij.


Als de codemaker vier rode/zwarte pinnen heeft geplaatst, is de code gekraakt. Nu wisselen de rollen. De speler die de minste beurten nodig heeft, om de code te kraken, is de winnaar van het spel. Indien beide spelers in evenveel beurten de code weten te kraken of als beide spelers de code niet weten te kraken, kan eventueel nog twee rondes worden gespeeld om uit te maken wie de winnaar is van het spel.

Slangen en ladders

Nog zo’n spel wat ik eindeloos heb gespeeld. Een heel simpel concept met ladders en slangen. Kom je op een ladder mag je omhoog klimmen, kom je op een kop moet je naar beneden tot waar de staart staat afgebeeld. Kon je lang mee zoet zijn, aangezien bijna bij het einde een slang stond die je bijna helemaal terug bracht.

Uitleg:
Spelers beginnen op het vakje één of het denkbeeldige vakje naast de één en gooien achter elkaar met een dobbelsteen. Het aantal ogen van de dobbelsteen wordt ook gelopen. Komt een speler op een vakje met de onderkant van een ladder dan gaat de speler automatisch omhoog via deze ladder. Belandt een speler op een vakje met een slangenkop dan glijdt deze speler automatisch omlaag via deze slang en komt te staan op het vakje met het uiteinde van de slang. De speler die als eerste het hele bord heeft afgelegd en bovenin aankomt is de winnaar.

Rummikub

Dan wel de Rummikub met letters, die met cijfers vond ik niets (hallo dyscalculie). Leuk om woorden te maken.

Uitleg:
Aan het begin van het spel worden alle steentjes in de pot op de kop gelegd, en iedere speler pakt 14 stenen, en zet deze op zijn rekje. Er wordt bepaald wie moet beginnen door een extra steentje uit de pot te pakken – de hoogste begint.

Een speler moet in de eerste zet minstens 30 punten kunnen uitleggen, als hij dit niet kan, dan zal hij een steentje moeten oppakken uit de pot. Het aantal punten is de waarde van het steentje: een 2 is dus 2 punten waard. Geldige rijtjes zijn die van minstens 3 steentjes in dezelfde nummers maar verschillende kleuren (8 blauw – 8 geel – 8 rood) of van dezelfde kleur maar opeenvolgende nummers (7 blauw – 8 blauw – 9 blauw). Men kan niet doortellen van 13 naar 1, dus een rijtje van 12-13-1 is niet toegestaan.

Als de speler 30 punten op tafel heeft kunnen leggen, geldt in de volgende beurten geen minimumscore meer en kan hij combinaties maken met de steentjes die al zijn uitgelegd, op voorwaarde dat er aan het eind van de beurt geen ongeldige setjes overblijven.

Als een speler niet kan, dan pakt hij een steentje van de stapel, en gaat zijn beurt voorbij. De twee jokers kunnen voor elk willekeurig cijfer worden gebruikt.

Muizenval

Nog zo’n nostalgisch spel. Muizenval was ook zo’n leuk doe spelletje. Het opbouwen zelf was al een feestje voordat het was begonnen. Bekijk het filmpje hieronder om te zien hoe het spel gaat met de toffe ‘knikkerbaan’.

Uitleg:
Race over het speelbord en verzamel je stukjes kaas, maar kijk wel uit voor de 3 maffe muizenvallen die je muis weggevegen, vangen of weggeschieten! Vanaf 6 jaar. Voor 2 tot 4 spelers.

Wat ik nog meer voor spellen deed? O.a. Schaken, Pesten, Mens erger je niet, Party & Co Junior, Pim Pam Pet, Wie is het? en Pisa.

Wat speelde jullie vroeger graag voor spellen en waarom?

Credits:
Alle plaatjes zijn via Google gevonden (zoeknaam van de spellen) en delen van de uitleg komen van Wikipedia
Inspiratie voor dit idee

18 reacties op “Nostalgie ’90: 9x spelletjes die ik graag vroeger speelde

  1. Zo grappig dat er dingen bij zitten uit mijn kindertijd (Dokter Bibber, Viewmaster) maar ook uit die van mijn dochter (ahhhhh! Tamagotchi! Ik paste wel eens op hem op mijn werk als dochterlief op school zat).

  2. Allemaal zo herkenbaar en veel gespeeld ook. Jammer dat ze tegenwoordig zulke spelletjes niet meer kunnen maken.

  3. Oh, rummikub speel ik nog steeds! Dat is gewoon een klassieker. Dokter Bibber was ook één van mijn favoriete spelletjes toen. Leuk om alles zo terug te zien, zeg.

  4. Jaaa ooh wat fantastisch! Ik herken deze spellen stuk voor stuk, maar was er een heleboel van vergeten… Leuk om die herinneringen weer even op te halen. Ik vond mastermind echt briljant en was altijd heel jaloers op vriendjes en vriendinnetjes die muizenval hadden!

  5. Oooh zo leuk! Ik wou vroeger altijd graag dat muizenval, volgens mij zag ik het weleens voorbij komen op tv oid? Uiteindelijk heb ik het nooit gekregen. Tamagotchi’s heb ik er wel heel veel van gehad! Helaas gingen de altijd dood…

  6. Hele herkenbare! Mastermind ligt hier nog in de kast hihi. En Rummikub doe ik nog steeds graag 🙂

  7. Oooooh sentiment dit! Geweldig haha. Dokter Bibber vond ik vroeger zó leuk om te spelen. Die krokodil had ik ook en hebben we nu nog steeds, want nu spelen mijn neefjes en nichtje er hier mee haha. Leuke herinneringen weer als ik al deze spellen zie!

  8. Ik speelde graag kaartspelletjes met mijn oma bijv. Omdat ik enig kind was had ik wel spelletjes maar vaak niemand om mee te spelen dus leerde ik al jong patience/solitary met echte kaarten.

    Wel had ik Dr. Bibber dat was nieuw in de eighties namelijk en dat kon ook alleen natuurlijk eventueel.

    Memory met mijn oma, vier op een rij een periode omdat ik die kreeg en mijn moeder ook verslaafd raakte, op den duur speelde ik dat ook alleen.

    Monopoly bij een vriendin en soms dan ook dagenlang, omdat we niet bij elkaar woonden, zij had het dus speelden we dat bij haar thuis. Levensweg op school tijdens spelmiddag, dat hadden we vroeger eens in de maand op de vrijdag, iedereen mocht speelgoed mee nemen van huis dan.

    Puzzelen, is misschien niet echt een spel, maar dat leerde ik ook al jong, omdat ik dat eventueel alleen kon doen natuurlijk.

    Maar wat jij laat zien, ken ik ook natuurlijk, als jong volwassene kocht ik ooit Triviant en dat was ook hot, nu is het vooral lachen als je de vragen terug leest, whahaha

    X

  9. Jaa! Geweldig artikel. Er komen een boel herinneringen boven?. Ik speelde trouwens ook altijd doolhof en spookslot maar waren altijd het skeletje/balletje kwijt?. Fijne dag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *