Over mijn blog gewoontes

Ik ga jullie niet meer vermoeien met de zin ‘dat ik al jaren blog’ Deze heb ik namelijk al veel te vaak gebruikt. Neemt niet weg dat ik in de loop der jaren heel wat blog gewoontes erbij heb geleerd, gekregen en bedacht. Dingen die voor mijn bij het bloggen werken. Graag deel ik mijn blog gewoontes met je.

Blog posten inplannen

Ik plan altijd mijn blog posten in, zelden komt er iets spontaan online. Ik gebruik zelf graag de plugin WordPress Editorial Calendar voor het inplannen. Hij werkt erg fijn en voor mij echt de ideale plugin met inplannen. Wat het leuke is aan mijn alles-en-nog-wat-blog is dat de artikelen zo erg kunnen variëren. Zonder niche kan namelijk in mijn ogen álles.Een bezoekje bij elke blogger die reageert

Dit doe ik dus altijd trouw he. Ik plan tijd om bij elke blogger die reageert een bezoekje te brengen. Reageer ik altijd terug? Nee. Als een blog of de artikelen me niet aanstaan reageer ik niet. Zo wel, dan heb ik er vaak weer leuke nieuwe blogs bij gevonden om te volgen. Ik vind het wel zo netjes om bij bloggers die reageren, even een kijkje terug te nemen. Soms een hele dagtaak, maar zeker niet minder vervelend om (nieuwe) artikelen te lezen.

Concentratie & bewust bezig

Concentratie is iets wat ik belangrijk vind. Zo ben ik dan alleen maar met mijn blog bezig, YouTube muziekje op de achtergrond. Verder niets. Ik heb het wel eens geprobeerd hoor: artikel schrijven, tv aan, twitter open en met van-alles-en-nog-wat tegelijk bezig. Niets voor mij, ik moet echt in een flow komen om te typen en dan ook daadwerkelijk hiermee bezig zijn. Op mijn persoonlijk lifestyle blog schrijf ik heel bewust. Ik schreef al eens over privacy en jullie blog, hoe jullie dit doen. Soms lastig maar ik denk dat ik een perfecte balans heb gevonden die voor mij werkt. Ik heb vaste blog dagen dat ik artikelen schrijf, maar wijk hier ook zeker wel eens vanaf.

Inspiratie op doen & opschrijven/uitwerken

Inspiratie haal ik daadwerkelijk overal vandaan. Zowel van foto’s, plaatsjes, quotes als bij andere bloggers. Ik vermeld wel áltijd waar deze bron van inspiratie vandaan komt (zie onderaan), ook al is het misschien een hele andere twist. Ook probeer ik blog inspiratie gelijk op te schrijven, anders ben ik het later weer kwijt. Op de gekste momenten (tijdens een wandeling, in bed of onder de douche) krijg ik altijd inspiratie, wat het soms lastig maakt aangezien ik dan niet in de buurt van mijn laptop ben.

 photo blogboekje_zpsiaylknzg.png

Zo heb ik een mapje met blog artikelen van anderen, ter inspiratie. Maar ook op mijn blog zelf een hele lijst aan concepten staan die ik eventueel later kan uitwerken.

Vaste ‘blog’ dagen

Van puntje 1 naar de vaste blog dagen. Ik blog namelijk in de weekenden. Ik heb doordeweeks met mijn baan er gewoonweg op andere dagen geen tijd voor. Ik ben dus in de weekenden zo productief mogelijk. Soms ook op Vrijdag middag en ik plan ook heen om weekend-afspraken die ik heb staan. Mijn vrije weekenden bestaan dus niet altijd geheel uit bloggen. Ik probeer zoveel mogelijk rekening te houden met mijn persoonlijke leven buiten het bloggen. Daarbij kom ik dus weer terug op het bewust bezig zijn met mijn blog.

Soms gewoon even offline

Steeds meer ben ik bewust bezig met het offline zijn en inplannen van offline uren/dagen. Gewoon om even te genieten en te detoxen van het internet en alles eromheen. Er is zóveel tegenwoordig online dat ik de momenten zeker koester als ik eventjes ‘off’ kan gaan. Hierdoor krijg ik vernieuwende ideeën, geniet ik van mijn vrije tijd en kom met een leeg hoofd en frisse artikel-ideeën weer terug online. Fijn om deze balans erin te kunnen combineren.

Tevens heb ik een app geïnstalleerd die bijhoudt hoeveel ik op mijn smartphone zit. Verbazingwekkend, ik zit er best weinig op terwijl ik dit niet had bedacht. Komt zeker nog een artikeltje over online binnenkort.

Het niet (meer) dagelijks posten van een artikel

Ik heb dit een tijdje gedaan maar het voelde niet goed. Hoewel ik geen tekort had aan inspiratie vond ik het fijner als er soms wat online komt. Ook om er geen ‘moetje’ van te maken. Wel blog ik al jaren zeer regelmatig, iets wat ik de afgelopen jaren mezelf heb aangeleerd. Komt misschien ook doordat ik me totaal niet aan de ‘blognormen‘ hou en lekker mijn eigen ding doe.

Doe vooral wat voor jou werkt, prettig voelt en wat het dichtste bij jezelf staat. Dan komen de artikelen, bezoekers en reacties vanzelf wel.

Is er een blog gewoonte die er bij jou uitspringt?

(bron idee)

32 reacties op “Over mijn blog gewoontes

 1. Wow! Zo knap hoe je dat doet! Ik ben helemaal niet zo veel met mijn weblog bezig. Vroeger wel. Toen vond ik dat ik iedere dag iets moest plaatsen. Dat doe ik allang niet meer. Als ik tijd, zin en inspiratie heb, post ik iets. Wel probeer ik mijn favoriete blogjes bij te houden. Da’s al een flinke klus!

 2. Wat er voor mij uitspringt nu, en dat heb ik altijd al geweten en gezegd, nu de liefde weer in mijn leven is, dat ik als vanzelf minder tijd eraan besteed en er minder ben, soms blogs neerzet en dan verder niet eens tijd heb om terug te lezen bij jou of anderen en blogs oversla, nu ook weer, net mijn mail notificaties qua blogs uitgespit en ik schrok ervan dat ik nog blogs had staan met de datum 31 januari ervoor, hahahaha

  X

 3. Vaak als iemand voor het eerst reageert en die heeft ook een blog, dan ga ik uit nieuwsgierigheid even kijken. Soms ontdek ik dan weer een leuke blog om te volgen en blijf ik dus plakken 🙂

 4. Erg herkenbaar!! 🙂 Vaste dagen bloggen doe ik ook en dat vind ik echt heel fijn! En dat vooruit plannen is ook echt heel ideaal! En wat tof dat je altijd een bezoekje brengt aan ieder die reageert op je blog! Ik probeer ook vaak offline te zijn.

 5. Weer heel herkenbaar en leuk om te lezen! Een blog dag heb ik niet, de momenten komen wel spontaan. Het sociaal doen ben ik wel sinds een jaar veel actiever. Ik hou van interactie met mijn lezers en zoek het dus ook actief op met andere bloggers die ik leuk vind om te volgen. Zoals jij dus 😉

 6. Onze gewoontes lijken wel op elkaar. Ik plan ook graag vooruit en ook ik bezoek iedereen trouw die bij mij reageert 🙂 .

 7. Ik blog eigenlijk net heel spontaan, ik plan bijna nooit een blogpost in. Soms beklaag ik me dat wel eens, maar als ik inspiratie heb, dan wil ik meteen beginnen typen, en dan smijt ik het bijna meteen online 🙂 Trouwens, wat is de app die je gebruikt om te zien hoeveel je op je smartphone zit? vind ik wel interessant, ik zit er veeeeel te veel op geloof ik.

  1. Leuk om te lezen hoe jij dat doet! Jaloers, ik zou graag de tijd en energie vinden om artikelen te maken en gelijk te posten. Helaas met mijn werktijden geen optie, dus werkt dit voor nu het beste voor mij. De app die ik gebruik heet Breakfree

 8. Goh, net als jij werk ik heel graag met het vooruitplannen. Op die manier kan ik immers in mijn eigen tempo bloggen wanneer het mij het beste uitkomt. Normaal verschijnen er twee recensies per week en op maandag een Blogger Vriendenboek maar een echt blogstramien heb ik niet. Als ik dus een keertje niet tijdig iemands antwoorden ontvang dan verschijnt er die week gewoon geen Blogger Vriendenboek. Daar ga ik niet van wakker liggen, wel probeer ik zoveel mogelijk blogs te bezoeken en regelmatig een reactie achter te laten. Al doe ik dat gewoon via Bloglovin en niet op basis van wie een reactie heeft achtergelaten.

 9. Helaas zijn mijn bloggewoontes eigenlijk heel slecht. Ik post niet op vaste dagen, zelfs niet wekelijks, dan ineens weer een periode wel en dan weer niet. Hierdoor krijg je geen vaste groep volgers, maar aan de andere kant hoeft dat ook weet niet 100% voor mij. Natuurlijk is het fijn als je blog gevonden wordt en je schrijven mensen boeit, maar het schrijven opzichzelf is voor mij een manier van ontspannen en zo kan het soms zijn dat het 2 vliegen in 1 klap is. De lezers ontdekken misschien een leuk artikel, blog of column en ik heb mijn ontspanning. Misschien een rare instelling.
  Verder kom ik veel op andere blogs, maar reageer alleen wanneer ik denk iets te melden te hebben. Een wordpress like doet meer in mijn ogen.

 10. Leuk om jouw blog gewoontes te lezen! Zelf plan ik ze ook het liefste in want nu met Eleanor heb ik minder ruimte en tijd om dit spontaan te doen. Zeker als ik zelf ook nog een paar leuke foto’s ervoor wil maken. Het is nu zo snel donker in die middagen.. Ik heb nu drie a vier blogjes per week online staan en vind dit meer dan genoeg. Ze zijn wat langer en inhoudelijker dan eerst. Als je vaker blogt, worden ze ook korter vind ik.

 11. Ik vind het heel knap hoe gestructureerd jij met je blog aan de gang bent. Merk zelf dat ik altijd heel lang bezig ben met 1 artikel en dat echt vooruit plannen me daarom nooit lukt. Deels is dat omdat ik echt 0 fouten in mijn blogposts wil en veel bijschaaf waardoor de versie die online komt soms echt compleet anders is dan het initiële idee. Aan de andere kant is het ook de afleiding: social media, muziek, andere dingen die gebeuren of gezegd worden tijdens het schrijven. Echte focus? Valt een beetje tegen dus 😉

  1. Ach, gelukkig ieder zijn eigen ding toch? 🙂 Ik schaaf ook best veel bij, maar ben gestopt met het continu maar perfectioneren. Dat werkt voor mij eerder frustrerend dan dat ik plezier beleef aan blogposten. Soms zitten er dus wel eens foutjes in maar ach, so be it.

 12. Ik probeer ook zo veel mogelijk tijd te maken om mijn lezers en bezoekers te bezoeken. Ik moet toegeven dat ik het de laatste weken druk heb gehad en dus minder aandacht heb besteed aan het bloggen en bezoeken. Ik doe mijn best om om de twee dagen een post te schrijven en die plan ik in. Op het moment zelf schrijven zou er voor mij een rommelige bedoening van maken. Elke dag schrijven lukt mij niet, daarvoor heb ik te weinig inspiratie en is mijn leven te saai of eenzijdig.

 13. Ik vind het leuk om te lezen dat je de moeite neemt om iedereen te bezoeken die jou ook bezoekt. Dat doe ik namelijk ook en vind ik niet meer dan normaal. Mensen nemen de moeite om jouw blog te lezen, maar vooral.. om iets achter te laten. Dat waardeer ik enorm en ik word daar blij van. Natuurlijk neem ik dan de moeite om die persoon ook te bezoeken en zijn/haar blogs te lezen. In het ergste geval als de blog mij écht niet aanspreekt, dan laat ik niets achter. Gelukkig komt dat niet vaak voor. Wellicht omdat ik denk dat de meeste bloggers jouw blog vinden, omdat er iets is wat hen aanspreekt. Dus andersom is er vaak ook iets gemeenschappelijks. En zo ontdek je weer nieuwe blogs/iets om te volgen/volgers. Super leuk. Ik moet ook zeggen dat ik op een gegeven moment niet meer bij iemand komt, bij wie ik een paar keer ben geweest. Uitgebreide reacties heb achter gelaten, maar zelf nooit een reactie terug ontvang op mijn blog. Dan hoeft het ook weer niet. Het hoeft echt niet na één reactie van mij als weder actie. Maar als je toch al een paar keer bent geweest, zou interesse terug ook leuk zijn.

 14. Ik plan ook mijn berichten in en reageer altijd op de reacties. Ook bezoek ik de blogs van hen omdat ik het leuk vind dat iemand de moeite neemt om te reageren en ik het leuk vind om nieuwe blogs te ontdekken.

 15. Ik blog meestal ook gepland tegenwoordig. Al gebeurd het ook wel eens dat er nog iets spontaan online komt. Ik heb me al vaak voorgenomen om in het weekend vooruit te schrijven, maar het lukt nog te weinig. Er lijkt vaak iets tussen te komen. Of misschien stroomt de inspiratie bij mij te weinig in het weekend.

 16. Een aantal punten zijn erg herkenbaar. Zelf neem ik ook altijd even een kijkje bij een blogger die een reactie achterlaat. Ik probeer het bloggen weer op te pakken en wil ook proberen om berichten te gaan plannen. Het ene moment heb ik namelijk super veel inspiratie, maar wanneer ik dan een paar dagen later wil schrijven, dan mis ik weer de motivatie (terwijl ik bloggen wel erg leuk vind). Gelijk dus schrijven zodra de inspiratie er is!

 17. Oef, de ‘blognormen’, nee dankjewel haha. Zo fijn dat jij ook gewoon doet wat je fijn vindt en niet wat ‘moet’. Ik probeer sinds deze maand ook mijn blogs in te plannen, omdat het anders gerust een maand stil blijft. Tot nu toe gaat het goed, maar zoals altijd: niets moet 🙂 En met het inplannen kom ik automatisch ook op vaste boogdagen. Het werkt best fijn, want zoals jij ook hebt, heb ik daardoor ook wat offline-dagen 🙂

 18. super toch dat je deze gewoontes hebt. Zelf heb ik sinds dit jaar ander werk en moet dus nog een beetje mijn draai vinden, ik plan mijn artikelen die ik wil in mijn bullet journal met potlood en daarna schrijf ik ze als ze online zijn. Ik wilheel graag vooruit bloggen maar dit lukt me nog niet helemaal. Ik werk nu op maandag, woensdagochtend en vrijdag en wil op dinsdag en/of donderdag mijn blogdagen gaan houden zodat ik het weekend lekker kan bijlezen op andere blogs en geen stress heb als we een keer weggaan dat er niks online komt omdat ik geen tijd heb gehad

 19. Leuk om te lezen! Knap dat je naast je baan zoveel blogt in de weekenden, dit is echt iets wat me heel lastig lijkt. Kan me voorstellen dat je soms ook gewoon even wat anders wilt doen in het weekend! De bloggewoonte die er bij mij denk ik uitspringt is lekker bij de Coffee Company zitten. Ik vind dat zo heerlijk, lekker met een kopje koffie in een rumoerige ruimte zitten en dan aan m’n blog werken. Ook voordat ik de blog had zat ik al uren en uren gewoon te schrijven in de CC. Dat wordt nog wat als ik straks niet meer bij een CC in de buurt woon!

 20. Ik schrijf als er inspiratie is, maar probeer meer ritme er in te brengen door op zaterdag en zondag te schrijven. Hopelijk breng ik daarmee mijn blogfrequentie ook iets omhoog (nu ca. 3 stukjes per maand). Oh ja, en ik ga bij iedereen langs die bij mij reageert!

 21. Mooie gewoontes inderdaad, vooral het terug bezoeken van iedereen die reageert! Ik heb als stelregel dat elke reactie een bericht van mij terug krijgt. Misschien is het te doen omdat ik een kleine blog heb, maar ik hoop dat het iets is wat ik altijd zal blijven doen. Het maakt het contact op mijn blog zo persoonlijk, dat hoop ik ook uit te stralen!

  Ik zou ook vaste blogdagen moeten hebben, nu doe ik af en toe een dagje.. Best verwarrend af en toe 🙂

 22. Lol, ik herken me zelf een beetje in een aantal van je punten. Ik reageer ook altijd op blogs. Ik betrap me zelf alleen wel dat ik de laatste tijd er te druk voor ben….Zonde want het is wel erg leuk om zo mensen en hun blogs te leren kennen.

 23. Heel herkenbaar! Dat vooruit schrijven en inplanenn werkt voor mij ook het beste! En wat jij zegt; door middel van jouw lezers, die een reactie achter laten, kun je zoveel leuke en nieuwe blogjes ontdekken! Zo ben ik toen der tijd volgens mij ook bij jou terrecht gekomen 🙂 .

  Klopt het trouwens dat ik heel veel spaties en enters zie? Ik lees via mijn telefoon dus misschien ligt het daaraan hoor, dat kan natuurlijk ook!

 24. Wat een fijne gewoontes heb je. Kan ook eigenlijk niet anders als je al zo lang blogt. Ik moet nog heel erg mijn weg vinden. Nu plaats ik drie artikelen per werk maar zit echt bomvol leuke ideeën. Het enige waar het aan ontbreekt is tijd. Misschien als mijn dochtertje naar de peuterspeelzaal gaat kan ik wat meer doen met mijn blog.

 25. Ik vind het zo mooi dat je nog steeds altijd een bezoekje brengt bij bloggers die een reactie hebben achtergelaten. Zelf doe ik dat ook altijd, maar ik merk dat veel grote bloggers dat niet (of niet meer) doen. Wat knap dat je echt een blogritme hebt en in het weekend je artikelen vooruit schrijft voor de week. Ik moet daar eigenlijk echt nog meer een planning voor vinden, want vaak schrijf ik hooguit twee dagen van tevoren een artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *