Nieuwe ochtend & avond routine creëren

Als aanvulling op een artikel dit pas online ging: Door minder te moeten, ontMOET je jezelf, besefde ik dat mijn ochtend en avond routine helemaal aan diggelen ligt. Tevens weer iets wat ik op de automatische piloot aan het doen ben. En het is juist zo fijn om een routine te hebben, ik voel me er in ieder geval een stuk energieker door. Dat zal nu de eerste werkweek erop zit wel wat beter gaan, die routine. Tijd om dus de volgende stappen weer toe te voegen aan mijn routines/dagen. (sommige dingen van de onderstaande lijst doe ik al)Mijn ochtend routine

* Later opstaan nu ik wat dichter aan te rijden woon van werk
Ik ben altijd een beetje gehaast als ik richting werk moest. Nu niet meer nodig, aangezien ik minder reistijd kwijt ben. Dit sluit ook weer meer aan bij mijn doel van 2017: ONThaasten.

* Als ik later dan 07:00 op werk moet zijn (2 dagen in de week) iets aan sport doen
Met het Improve Health programma heb ik 3 sportdagen: Woensdag, Vrijdag en Zondag. Een mooi aantal en ook op dagen dat dit voor mij het beste uitkomt, en ik dus ook het beste uit mezelf kan halen.

* Genoeg water drinken
Water drink ik al vaak. Het enige wat ik eigenlijk drink is water, thee en Vifit. Erg gezond dus en dit wil ik vasthouden. Ook vooral op werkdagen wil ik eraan denken om genoeg te drinken. Door drukte vergeet ik dit soms.

* Redelijk ontbijten (ontbijten de 2 dagen dat ik niet op werk eet)
3 dagen in de week ontbijt ik goed op werk, de dagen dat ik thuis ben schiet dit er wel eens bij in. Ik wil goed voor mezelf zorgen en beginnen met werken op een goed gevulde maag.

Mijn avond routine

* Rond 20:30 computer/smartphone uit – offline
Vaker offline was ik al van plan, maar nu wil ik ook graag dagelijks de avonden voor mezelf. Voor lekker een serie te kijken, nog even een hoofdstuk van een boek te lezen of even te mediteren. Lekker mijn laptop & smartphone uit.

* Geen smartphone meer in bed
Same als hierboven: ik ben nog al iemand die voordat ik ga slapen even snel nog wat dingen checkt. Ik wil dit niet meer doen. Na 20:30, smartphone op het nachtkastje en in de lader: voor mijn wekker. Verder niet.

* Oefeningen doen
Wat vaker wil ik oefeningen doen. Met mijn nieuwe werkschema in 2017 moet dit zeker lukken. Vaker in de ochtend of avond even wat aan sport beoefenen.

* Meditatie app gebruiken voor een korte sessie
Elke avond wil ik gaan mediteren. Vaak schiet het er nu bij in terwijl het zoveel fijner is om in slaap te vallen.

* 1 avond in de week zonder social media/laptop/smartphone maar met een boek
Iets wat ik nu al vaker doe, maar bewuster mee bezig wil zijn. Een aantal avonden gewoon even geen laptop. Geen blog. Geen Whatsapp of social media. Even genieten van het nu.

* Mijn huid goed reinigen voor het slapen gaan
Ik doe het maar vaak vergeet ik het. En dan lig ik lekker in bed en ga er liever niet meer uit. Ik wil graag mijn lichaam wat beter verzorgen door mijn huid goed te reinigen en na het douche me geheel in te smeren met lotion.

* Kleding klaar leggen voor de volgende dag
Die doe ik al standaard elke dag, al jaren lang. Het geeft zo’n fijn gevoel dat alles al klaar ligt. Niets haasten of bedenken wat je aantrekt, alles ligt keurig op een stapel aan het einde van het bed.

* Een avond wandeling maken eens in de week
Lijkt me heerlijk! Of overdag in de weekenden. Wat meer de buurt gaan verkennen in onze nieuwe woonplaats en wat vaker naar het lokale parkje gaan. Gewoon om even tot rust te komen.

Ik wil zeker over aan aantal maanden een progress-artikel maken. Want hiermee gewoon een begin maken, is al het halve werk.

Hebben jullie en ochtend/avond routine?

23 reacties op “Nieuwe ochtend & avond routine creëren

 1. Ook ik probeer meer offline te zijn & vaker een boek te pakken. Nu wordt dat nog een serie kijken. Ook beter dan achter de laptop blijven plakken natuurlijk. Wandelen doe ik vaak, maar toch regelmatiger in de lente/zomer. Vanmiddag wel naar de stad gelopen. Prima te doen en lekker wat beweging gepakt!

 2. Ik zou eigenlijk ’s ochtends een kwartiertje eerder op moeten staan zodat ik het wat rustiger aan kan doen maar daar kan ik me dus niet toe zetten met als gevolg dat ik altijd aan het rennen ben. ’s Avonds vaker offline zou ik ook moeten gaan invoeren!

  1. Mijn ochtend start altijd rustig, aangezien ik wel wat eerder opsta wat moet. Zo kan ik rustig nog even bijkomen voordat ik naar werk race 😉

 3. Grinnik. Ja, ik had ook zo’n mooie routine. Maar nu vriendje-lief in het ziekenhuis ligt, is mijn routine weg. Ik heb een nieuwe nu: werken – naar huis – Spike eten geven en zelf eten – op ziekenbezoek – naar huis -even zitten – naar bed. Gek genoeg went dat ook. Mijn oude routine komt ooit wel weer.

 4. Mooie routine! Ik moet ook vaker offline gaan. Misschien moet ik inderdaad ook zo’n avond plannen. Of sneller mijn GSM uitzetten. Nadeel is dat mijn favoriete serie pas om 21h online komt :'(

 5. ’s Morgens zorg ik er steeds voor dat ik een ontbijt achter de kiezen heb voor ik de deur uitga. Daar wil ik gerust vroeger voor opstaan zelfs en het geeft me instant energie voor de rest van de dag. ’s Avonds is het iets minder routinematig. Wel zet ik al sinds jaar en dag de ontbijttafel klaar van de avond tevoren, ook schoenen poetsen bijvoorbeeld doe ik op voorhand. Ik voel me ook het beste bij routine en e.z. structuur, hou ook van lijstjes en zo.

 6. Wat een goede punten om mee aan de slag te gaan! Mijn huid reinigen doe ik ook sinds een tijdje en daar voel ik me echt prettig bij. Zo zonde eigenlijk dat ik dat al die jaren niet heb gedaan 😉 Ook meer rust voor jezelf creëren, zowel in de ochtend als in de avond, is heel belangrijk!

 7. In mijn leven was nooit geen structuur te vinden. Het ging altijd maar zoals het kwam en dat vond ik eigenlijk wel fijn. Nu met de kleine zijn we toch wel gedwongen tot iets meer regelmatig. Ook niet erg, maar voor zo’n standaard programma als wat jij hebt, ontbreekt het mij aan discipline. Het enige wat de laatste maanden heel goed gaat, is offline zijn. Vind er steeds minder tijd voor.

 8. Door dat ik sinds 8 maanden full-time werk is gans mijn routine naar de knoppen. Daar moest ik dus echt weer aan wennen, dat ik minder vrije momenten heb.
  Ik hoop dat je routine je helpt en ik hoop dat ik er één vind 🙂

 9. Gezonde routines, en volgens mij ook best realistisch om dit te gaan doen. Na half 9 ’s avonds no digital vind ik trouwens wel knap! Zelf heb ik de grens op 10 uur staan. Welke app gebruik je om te mediteren? Ik ben sinds een paar maanden bezig met Headspace en dit werkt echt super goed voor mij.

  1. Ik ga het proberen! Hoewel ik nooit zo laat naar bed ga i.v.m. het erg vroege opstaan elke ochtend. Ik zit hierdoor dus ook vaak niet zo lang achter de laptop, of soms een hele avond gewoonweg niet.

 10. Wat een fijne ochtend & avondroutine! Ik ben helaas nog laat bezig op mijn laptop/telefoon omdat ik hier veel series op kijk. Maar ik ben wel bezig met vroeger opstaan als het kan zodat, ik een rustigere ochtend heb en voor school nog dingen kan doen. Maar dit hangt een beetje samen met een drukke periode.
  Liefs,
  Yara

 11. Goed dat je zo aan je ochtend- en avondroutine denkt! Pas je wel op dat je je routine niet zo vol plant dat het toch weer als moeten gaat voelen? Ik legde ook een tijdje mijn kleding klaar aan het begin van de week, maar als het er dan een keertje bij inschoot dan schoot ik meteen hartstikke in de stress.
  Lekker wandelen ’s avond is fijn! Wij doen dit vaak (vooral in de zomer…) en het maakt je avond ook echt een beetje langer, heerlijk!

 12. Ik herken wat je bedoeld, mijn ochtendroutine is momenteel ook niet wat het geweest is, ik zou willen dat ik the Miracle Morning weer iets vaker zou doen. Ik heb hem dit jaar nog niet gedaan en dat maakt me wel een beetje sad. Dus whoppa, ik wil nu alles op alles zetten om morgen gewoon weer mijn routine te doen. Of nee, beter nog. Ik ga hem nu gewoon doen. Het maakt niet uit dat ik al lang ben opgestaan, het brengt sowieso meer focus. Whoppa! Dankje voor de inspiratie.

 13. Mooi lijstje! Ik probeer ook vast een aantal dingen in de ochtend en avond te doen, vind het heel fijn om zo structuur te hebben! Dat vaker offline gaan is alleen nog iets wat ik wel meer zou moeten doen 😉

 14. Mooi dat je heir zo naar kijkt 🙂 . Ik zou ook minder moeten haasten maar ook zeker geen GSM meenemen in bed. Dat laatst doe ik al steeds minder.

 15. Je kunt het ook ritueel noemen, en ik denk dat iedereen die wel heeft, hier wakker worden met koffie, tenzij ik te laat ben of zo, lekker even op internet kijken, als ik op tijd ben, qua opstaan blogs lezen en reageren, zo niet, dan merk ik dat ook, onrustig ben ik dan en dan laat ik het even. Dan even wat huishouden, al is het de bezem erdoor en dan douchen, aankleden. Wat alweer verschilt op de dagen als ik werk inderdaad of in de vroege morgen fysiotherapie heb, dan zet ik de wekker natuurlijk, maar dan blijft het hetzelfde, koffie, laptop…. daarna… is het nu heel erg mooi weer en bijzonder buiten laat ik de boel en trek erop uit met camera bijv.

  x

 16. Mooie voornemens voor je ochtend- en avondroutine. Zeker offline gaan en mediteren ’s avonds is geen slecht idee. En goed ontbijten is sowieso goed voor jezelf zorgen! Veel succes ermee!

  Ik heb zeker een ochtendroutine, maar daarbij gaat het vooral over op tijd klaar geraken om naar het werk te gaan. ’s Avonds ben ik ook iemand die zo min mogelijk online gaat, na het schrijven van blogjes, en ik lees altijd ’s avonds in plaats van televisie te kijken. Televisie is voor mij tijdverdrijving, terwijl ik aan boeken echt nog iets heb. En dagelijks mijn tienminuten meditaties, die zijn ook weer ingevoerd!

 17. Daar zou ik ook beter eens werk van maken, want zeker als ik naar het kantoor wat verder moet, dan is het ochtendrush, file en snel ontbijten op het werk. Niet zo goed dus eigenlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *