(op tijd) Dingen gedaan krijgen: plus wat tips

Ik hoef jullie vast niet te vertellen dat ik een ras-echte planner ben. Tot in de detail. Gewoon, omdat ik het altijd fijn vind te weten waar ik aan toe ben. (Soms ook echt een valkuil, aangezien je niet álles kan plannen) Zowel in mijn privé leven als op werk krijg ik vaak complimenten. Ik ben namelijk niet iemand die met deadlines werkt, maar alles ruim op tijd in orde heeft. Voor mezelf. Om me zo min mogelijk stress te bezorgen. Of het nou is mijn werkgerelateerde dingen, blog artikelen of het verhuizen waar we middenin zitten. Het is zeker iets waar ik altijd mee te maken krijg. Ik deel hieronder graag wat tips die mij helpen met het (op tijd) dingen gedaan krijgen.


Schrijf het op
Plan. Schrijf. Maak. Schijf op wat je allemaal gedaan wilt krijgen of wilt gaan doen. Lijstjes werken bij mij altijd erg goed, aangezien het visueel maakt wat ik van plan ben te doen.

Prioriteiten
Maak van een lijstje een selectie aan prioriteiten. Eerst dit of dat? Wat is het belangrijkste om af te krijgen? Wat vind ik zelf belangrijk? Hoe verdeel ik mijn tijd het beste.. Het zijn allemaal vragen die je kunnen helpen en ondersteunen in het proces. Vind je het belangrijk om eerst even te ontspannen met een boek, of wil je meteen aan de slag? Of wissel je het af, eerst aan de slag, tussen door even wat anders om weer met een frisse mindset aan de slag te kunnen? Allemaal dingen die je moet ondervinden wat voor jou het beste werkt en het meest productief is.

Creëer een routine
Een vaste routine kan zeker helpen. Routine is iets waar ik zelf groot fan van ben. Zo weet ik waar ik aan toe ben, en maakt het dat je afkeer om iets te doen wat minder is. Het is eenmaal routine geworden. Iets waar je automatisch mee aan de slag kan gaan.

Vraag hulp, waar nodig
Niet mijn sterkste punt, maar je kan niet alles alleen. Vraag hulp als je iets niet begrijpt, hulp nodig hebt met de uitvoering of dergelijke.

Doe elke keer een beetje
Is het niet iets wat direct moet? Maar je kan verspreiden over een aantal weken? Doe dit dan. Om voor mij een voorbeeld te noemen: elk weekend pak ik wat dozen in. Soms zijn het er 15, soms maar 2. Maar ik doe elke keer (in het weekend) iets. Om aan het einde van de rit, alles gewoon op tijd in dozen te hebben.

Doe het in stappen
Doe niet alles in 1 keer. Ja, ik weet het. Ik doe het liefste ook alles gelijk en goed. Soms kan het juist fijn zijn even afstand te nemen, je hoofd leeg te maken en vol nieuwe energie en inspiratie aan de slag te gaan.

Beloon jezelf als het af is
Iets afgemaakt? Kijk even een serie. Ga daarna weer met wat verder, of neem even een fijne pauze door buiten een wandeling te maken. Let op, dat je hierna wél weer aan de slag gaat en niet 2 seizoenen achter elkaar kijkt 😉

Stop met perfectionisme
Het is ook eigenlijk nooit goed genoeg. Het kan altijd beter. Laat het los. Laat het gaat. Zoals ze zeggen in Frozen is dat toch de beste oplossing. Stop met het aanpassen en wees tevreden met het werk wat je hebt verricht. Het moet toch ooit eens af raken.

Begin!
Heel simpel. Maar begin gewoon. Ze zeggen altijd: een goed begin, is het halve werk.. En ze hebben gelijk! Zodra ik ergens aan ga beginnen kom ik meestal een heel eind. Stop met uitstelgedrag of smoesjes. Begin!

Heb jij nog tip(s) om dingen (op tijd) gedaan te krijgen? Of doe je liever alles op het laatste moment?

Nog een extra tip: Zet een streep door het woordje MOETEN.
Moeten werkt nooit. Bij mij zeer zeker niet. Ik moet ditditendit af hebben. Dan wordt de druk groter dan hij hoort te zijn. Niets moet, maar sommige dingen zijn handig om (nu) te gaan doen of planmatig mee aan de slag te gaan.

About the Author

25 Comments

Hilde

Plannen en lijstjes, yep…count me in. Ik slaag er niet altijd even goed in maar met deze tips kan ik weer vooruit, waarvoor dank.

Reply
Femke

Heel herkenbaar, ik ben ook een echte planner. Het moeten is iets wat ik nog wel meer zou mogen loslaten en ook dat het soms oké is om ‘niks’ te doen 🙂 .

Reply
Saar

Leuke tips! Ik gebruik eigenlijk heel weinig lijstjes omdat ik meer tijd verlies in het maken ervan dan in mijn taken zelf. Maar als mijn hoofd weer eens vol zit, dan ben ik fan!

Reply
metsaramsades

Optijd opstaan zodat je tijd hebt om je lijstje met dingen die je die dag geplant hebt kunt uitvoeren

Reply
Sheila

Ik houd van lijstjes. Dus bij mij helpt een leuk notitieblok van de Hema (die langwerpige), die ideaal zijn voor lijstjes. En dan lekker afstrepen. Ook heb ik een fijne app “to do list” op mijn mobiel. Maar dingen op tijd afkrijgen, is ook loslaten. Ook al wil je soms het huis op orde hebben, soms moet je ook denken… is het écht een ramp als het niet vandaag lukt? Want als de zon schijnt, mijn man ook vrij is, ga ik liever een dagje erop uit met het gezin. Laat dan het huishouden maar even lekker liggen, denk ik dan 🙂

Reply
Joor

Wat een goede en fijne tips! Zelf ben ik bezig met een bullet journal en daarin verwerk ik lijstjes wat ik per week / maand ga doen. En dat werkt aardig bij mezelf.

Reply
Tamarah

Fijne tips! Nu ik een zoontje heb is het belangrijk dat ik als hij slaapt eerst dingen doe die prioriteit hebben en dat ik daarna iedere keer iets leuks voor mezelf doe! Dus eerst even het huishouden en daarna mezelf belonen met me-time door een boekje te lezen. Wat mij ook helpt is om dingen meteen te doen en niet uit te stellen, dan stapelt het namelijk op en ga ik er meer tegenop zien om er mee aan de slag te gaan.

Reply
Vivian

Ik vind het vooral zo mooi en herkenbaar dat je aangeeft dat plannen en organiseren voor jezelf te doen: dat voel ik ook altijd zo, omdat het gewoon fijn is om dat te kunnen. Oh, en yay voor kleine taakjes die niet zo intimiderend lijken!

Reply
Marcella

Lijstjes maken doe ik graag, maar prioriteren blijft er wel eens bij (helaas). Ook moet ik wat vaker gewoon beginnen, dat maakt het een stuk makkelijker om te kunnen afstrepen 😉 Dus ik ga nu mijn blogjes maar eens afmaken 😉

Reply
Renske

Bij mij werken lijstjes én routine inderdaad het beste. Vooral papierenlijstjes vind ik heerlijk; lekker krassen als een taak klaar is. Yay! In Evernote zorg ik er altijd voor dat ik ‘vinkjes’ kan zetten, zodat ik steeds meer vinkjes zie en steeds minder lege hokjes. Ook dat geeft een kik, hihi. Het doorstrepen van moeten is hier trouwens nog wel eens een issue. Oeps!

Reply
Diana

Mocht ik in feb starten voor opleiding (uitslag nog onbekend *zucht*) dan ga ik jouw tips gebruiken. Vroeger deed ik alles op het laatste moment. Dat wil ik zeker veranderen. De tijd nemen ect.

Reply
Wanda

Bij mij werkt het opstellen van een lijstje het beste. Vooral als je dan iets kunt doorstrepen, geeft me een goed gevoel.

Reply
Els

Goede tips! Ik vind het ook altijd moeilijk om hulp te vragen en ja het perfectionisme zit me ook wel eens in de weg!

Reply
Simone

Ik ben een mixje van plannen en impulsief. Bijzondere mix inderdaad maar wel waar. Ik plan niet graag alles maar globaal wel.

Reply
annouska

Plannen vergt eigenlijk meer tijd dan het eenmaal uitvoeren zoals je gepland heb vind ik. Maar toch vind ik het inplannen van dingen juist fijn, het geeft mij een hoop houvast.

Reply
Naomi

Ik hou echt van alles mooi en goed gepland te hebben, dit helpt mij echt bij alles en vind het dan ook fijn als het allemaal ook gewoon goed gedaan is! Heel leuke post dus. En ja, perfectie bestaat niet. Daar moet ik mezelf toch regelmatig aan herinneren.

Reply
Lies

Ik ben ook nogal een planner. Toen ik overplaatst op het werk helemaal ondergesneeuwd was en tegen mijn baas zei dat ik echt geen structuur meer zag, zei ze direct dat ze zich dan zorgen begon te maken, want dat ik altijd structuur heb. Ik sta dus zelfs een beetje gekend als de planner.

Reply
Darina

Goede tips. Ik plan ook wel, maar niet teveel.Want dan krijg je het “Moeten” en sommige dingen hebben niet zo’n prioriteit dat ze ingepland moeten 🙂 worden.

Reply
Ashley

Ik wil ook heel graag nieuwe avond routines creëeren. En niet met dingen die moeten, maar al die dingen die ik nog graag wil doen. Fijne tips geef je in dit artikel: ik ga vandaag maar eens een lijstje maken met al die dingen die ik nog wil doen. En inderdaad: ik denk dat die beloning wel kan stimuleren!

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *