Over het leven op de automatische piloot (en hoe ik dit van plan ben om te buigen)

July 25, 2016

Die automatische piloot he. Die is vaak makkelijk maar ook soms verdomd vervelend. Ik merk steeds vaker dat het leven zijn gangetje gaat. Op de automatische piloot: zonder erbij na te denken. Ik word wakker, kleed me aan, doe mijn haren & make-up en hop naar werk. Om vervolgens terug te keren naar huis, te douchen. Eten. Even wat tv kijken of/en op de laptop om vervolgens weer van voor af aan te beginnen.

Normaliteit merkte ik hier eigenlijk niets van (het is uiteraard een gewoonte geworden), maar nu het zomervakantie is ben ik toch wel met mijn neus op de feiten gedrukt. Ik heb namelijk de de zomervakantie een ander werkrooster. Langere werkdagen maar meer compact i.p.v. verspreid over 5 werkdagen. Dit geeft veel drukte op mijn werkdagen maar maakt ook dat ik daarnaast meer tijd heb. Tijd om te bloggen. Tijd om series te kijken of even te zitten aan het water in het park met een boek. Wandelen in de ochtenden of gewoon even lekker te niksen.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg


Fijn hoor, dat besef dat ik het moet gaan ombuigen. Dat ik de normale werkweken in een sleur zit. Ombuigen, dat is the key. Want de zomervakantie duurt maar 6 weken waarna ik weer in mijn oude ritme ga vervallen. Tijd dus om even wat dingen op een rijtje te zetten om het na de vakantie om te buigen of juist punten waardoor ik wat meer rust neem/krijg.

 • Ik wil met mooi weer, weer vaker gaan lezen tussen mijn werkuren door
 • Nog vaker nee zeggen tegen extra werken
 • Cursussen links(of rechts) laten liggen aangezien ik er met 2 al druk zat ben
 • Me minder aantrekken van de negativiteit van collega’s
 • Wat vaker spontaan ‘s avonds na werktijd gaan wandelen
 • Wat vaker een middagje of ochtend vrij vragen om rust te creëren
 • Note: Hoewel ik op de automatische piloot de werkdagen doorkom heb ik super veel passie en plezier nog in mijn werk. Daar ligt het dus zeker niet aan. Mijn werkdagen zijn alles behalve saai en kúnnen door de diversiteit niet op de automatische piloot. Het is meer de routine die ervoor en erna zich afspeelt.

  Merk jij dat je (werk)weken op de automatische piloot gaan? En heb je misschien nog ombuig-tips?

  By SAS

  Uit de jaren ’80 ★ theeliefhebber ★ thriller fanaat ★ voorliefde voor: Londen, eekhoorntjes & bloggen ★ crazy cat / squirrel lady ★ vrouw van ★ kinderleidster ★ fulltime levensgenieter: ‘Because when you stop and look around, this life is pretty amazing…’

  Previous Post Next Post

  33 comments

  • Marcella

   02/08/2016 at 08:44

   Goeie focus! En dit zet ook mij weer aan het denken. Alleen maar goed! Ik vind dit ook wel een interessante: Me minder aantrekken van de negativiteit van collega’s. Daar heb ik ook best wel eens last van. Loslaten is best wel eens een kunst!

  • Sheila

   29/07/2016 at 07:58

   Bij mij komt er een tweede reorganisatie. De eerste (voor mij dan), was toen ik zwanger was. Ik moest opnieuw solliciteren en mocht blijven. Ondanks mijn zwangerschap. De tweede komt in oktober en die heb ik ook overleefd. Automatische piloot is dus al jaren niet van toepassing. Door de reorganisatie zijn er nieuwe werkzaamheden op mijn pad gekomen en zo verandert het weer. Plus ik werk 3 dagen. Het is ook weer hard werken om alles efficiënt te plannen binnen die tijd.

  • Inge

   28/07/2016 at 21:12

   Die automatische piloot ken ik en is zowel positief als negatief. Wel fijn hoor dat je niet 40 uur per week werkt en dus ook tijd hebt om te bloggen en te lezen als je eerder vrij bent. Snap dat het niet altijd makkelijk is met een wisselend schema maar nu ik volle bak werk heb ik weinig tijd meer voor hobby’s en is het inderdaad: opstaan – ontbijt – werk – avondeten – iets (lezen/serie/bloggen) – slapen en repeat. Pffff :-)

   1. SAS

    31/07/2016 at 19:23

    Is inderdaad zowel positief als negatief. Ik maak dan wel geen 40 uur in de week maar ben wel van 7 tot 6 aan het werk en half 7 ‘s avonds pas thuis. Tussendoor probeer ik in mijn pauze te lezen, wat niet altijd haalbaar is i.v.m. vergaderingen en andere werkgerelateerde afspraken. Ik hoop daarom dat we snel ons appartement verkopen zodat we dichterbij gaan wonen. Zo kan ik toch tussendoor naar huis en maakt dat ik veel kortere werkdagen ga krijgen. Jammer he, dat weinig tijd hebben voor hobby’s.. Dat is wel het voordeel nu van mijn zomervakantie rooster, ik werk toch bijna evenveel uur maar heb toch wat vrij in de week. Super fijn en probeer er dan ook echt van de genieten.

  • Marleen@Burgertrutjes

   28/07/2016 at 15:20

   Mooi artikel!! Ik ga vaak savonds een ommetje maken in het park of bos. Daar word ik echt rustig van en ik krijg vaak nieuwe ideeën :)

  • Lilian

   27/07/2016 at 13:35

   Heel herkenbaar, vooral nu m’n kind naar school gaat. Ben zelfstandige, dus op werkgebied heb ik weinig sleur, maar elke ochtend vroeg op en dan de hele dag naar die school… Ik merk overigens nu in de vakantie dat teveel tijd om niet goed is, want ik ga veel te veel nadenken dan. Iets meer automatische piloot zou nu wel welkom zijn ;-)

  • Jenn

   27/07/2016 at 11:18

   Heel herkenbaar, en ik denk dat iedereen dit wel in meerdere of mindere mate heeft. Toevallig zat ik hier van de week ook nog over na te denken, ik realiseerde me dit ook in mijn korte vakantie…

  • Michelle

   26/07/2016 at 17:13

   Ik heb eigenlijk niet echt een automatische piloot omdat ik zelf mijn dagen indeel. Geen dag hoeft hetzelfde te zijn. Natuurlijk gebeurd dit vaak wel en dit zou ik ook best willen doorbreken. Maar sommige dagen weet ik niet precies hoe. De vermoeidheid en lichamelijke klachten winnen het dan en dan wordt het weer een ‘rustig aan doen’ dagje. Goed dat je hierover nadenkt en ermee bezig wilt gaan!

  • Natascha

   26/07/2016 at 16:52

   Dit stuk is zo ontzettend herkenbaar! En volgens mij voor velen haha. Ik merk dat ik in de zomer ook minder automatische piloot leef en veel meer in het hier en nu leef. In de waan van alle dag vergeet je dat soms. Mij helpt mediteren en soms gewoon 10 minuten (als je thuis komt na je werk bijvoorbeeld) helemaal niets doen.

   1. SAS

    28/07/2016 at 21:00

    Ik ga deze tip zeker ter harte nemen, dank je wel!

  • Puck

   26/07/2016 at 10:13

   Die automatische piloot heb ik ook, maar die heb ik ook echt nodig om een ritme te houden in de week. Dat hebben de kindjes nodig. Natuurlijk zou ik me er wat meer bewust van kunnen zijn (dat hebben we nu al bereikt) maar ik zou het zeker niet veranderen op dit moment. Dat ritme zorgt ervoor dat het allemaal soepel loopt.
   Gelukkig heb ik nu ook werk dat ik gewoon echt leuk vind, waardoor mijn werktijd niet op de automatische piloot gebeurd en ik het echt leuk vind om ‘s avonds nog een paar uurtjes extra te doen. Alhoewel ik ook wel eens een dag heb die voorbij vliegt zonder dat ik iets gedaan heb…

  • Alex

   25/07/2016 at 21:35

   Mooi geschreven! Komt me erg bekend voor…zelfs hier in New York ben ik op een bepaald moment in een routine terecht gekomen en had het gevoel, dat ik helemaal niet zo van de stad geniet als het zou kunnen. En dat vind ik echt erg. Natuurlijk is een routine normaal en ook goed, maar ik vind het toch fijner om bewuster te leven…dus even weer een stapje terug, kijken wat echt belangrijk is, voornemens vinden en dan weer door. Dan komt het weer goed :)

  • Els

   25/07/2016 at 21:23

   Ik merk dat ik ook veel op de automatische piloot doe, soms is het fijn, soms niet! je artikel heeft me aan het denken gezet :-) .

  • Dineke

   25/07/2016 at 18:42

   Zo herkenbaar! Echt waar! Ik wil ook proberen dit om te gooien. Ik kom er nu pas achter hoe mijn dacht via een vast ritme verloopt. Deze vakantie hoop ik wat spontaner dingen te ondernemen als wandelen of een stukje fietsen. Veel fijner!

  • Anne

   25/07/2016 at 17:10

   Niet leven op de automatische piloot is misschien ook dat je af en toe je alledaagse ritme doorbreekt. Eens een keer iets geks doen, én je bewust zijn van de dingen die je doet als ze wél een bepaalde routine hebben.
   Ik weet niet of ik dat doe, en eigenlijk maakt het me niet uit want ik voel me gelukkig, en dan is het prima. Geen dag is voor mij hetzelfde.

   En van sommige dingen heb je misschien juist graag dat ze op de automatische piloot gaan. Dat kan ook!

   1. SAS

    25/07/2016 at 20:35

    Het is ook niet zozeer dat dit een heel negatief iets is, op de automatische piloot. Ik merk gewoon dat ik een beetje uit die fase wil, aangezien ik schaarse tijd heb vooral in de avonden. Op mijn werk is niets op de automatische piloot alleen het dagritme zelf. Verder is elke dag anders, wat mijn werk juist zo leuk maakt. Ik wil ook niet zeggen met dit artikel dat ik niet gelukkig ben, integendeel juist. Maar ik wil wel wat bewuster met mijn tijd omgaan en sommige routines (niet allemaal, want ik hou best van structuur en routine) doorbreken.

  • Vivian

   25/07/2016 at 16:05

   Interessant om over na te denken! Ik weet niet of ik mijn school en stage echt op de automatische piloot doe, maar ik denk wel veel meer na over hoe ik mijn dagen eigenlijk invul nu ik vrij ben.

  • Wanda

   25/07/2016 at 15:26

   Heel herkenbaar, bij mij speelt trouwens wel mee dat ik ook op mijn werk de dingen op de automatische piloot doe. Ik werk er straks al 16 jaar, dus dat is op zich niet zo raar maar het begint nu wel te vervelen. Ook thuis zijn de doordeweekse dagen toch vrij vaak hetzelfde, ik denk trouwens dat dat voor de meesten wel zo is. Je komt thuis en doet dan nog snel de dingen die moeten gebeuren. Tijd is tenslotte schaars.

  • Evelyne

   25/07/2016 at 15:06

   Heel herkenbaar! Sinds ‘k fulltime werk had ‘k wat problemen om m’n vast ritme aan te passen, maar dat is nu vanzelf ‘automatisch’ geworden. Ik leef nu nog meer op die automatische piloot dan vroeger, want toen had ‘k nog vaak afspraken in de voormiddag, die ‘k nu niet heb. Vroeger kon ‘k mij ook verheugen op een avondje uit, maar nu kan dit allemaal niet meer door m’n daguren.. ‘k Zoek nu nog steeds, na 2 maanden, mijn weg naar hoe ‘k terug iets aangenamer kan gaan leven..

   1. SAS

    25/07/2016 at 20:33

    Ik hoop dat je snel een ritme gaat vinden lieve Evelyne!

    1. Evelyne

     27/07/2016 at 21:16

     <3

  • Jantine

   25/07/2016 at 13:31

   Bij mij gebeurt die automatische piloot inderdaad ook veel, maar vooral ook die automatische ‘dat doe ik ook nog wel’. Ik ben nu heel bewust aan het snoeien, en dingen op aan het pakken waar ik zelf enthousiast van word.

  • Lies

   25/07/2016 at 11:23

   Heel herkenbaar. Heb net vakantie gehad en wil heel erg proberen om er ook op te letten nu ik weer aan de slag ben. Al is dat in de zomer nog altijd wel een tikje anders, want nog veel mensen met vakantie, veel minder vaste activiteiten ‘s avonds. En het is nog lang licht dus dat nodigt ook uit om nog dingen te doen. In de winter daarentegen vind ik dat veel lastiger en slaat die automatische piloot eens zo hard toe.

  • Nesrin

   25/07/2016 at 11:04

   De automatische piloot uitzetten en zelf weer bewust sturen is belangrijk. Het houdt je scherp ;-)
   ‘s Avonds een wandeling maken is heerlijk!

  • Darina

   25/07/2016 at 10:37

   Ik doe ook veel op de automatische piloot en probeer nu meer bewust om te gaan met de tijd en het werk en de tijd na het werk. Af en toe spontaan dingen doen, zoals een flinke wandeling maken, scheelt ook om niet in de sleur te vervallen.

  • Mylene

   25/07/2016 at 10:06

   Ik denk dat het voor mij scheelt dat ik freelancer ben. Iedere dag ziet er anders uit, dus die automatische piloot is er bij mij niet echt. Ik ben me iedere dag er ook van bewust wat ik doe en probeer zoveel mogelijk dingen te doen die ik echt wil.

   1. SAS

    25/07/2016 at 20:32

    Bij mij op werk is het sowieso elke dag anders. De dagelijkse handelingen zoals kinderen uit school halen, fruit maken e.d. zijn standaard en doe ik wel op de automatische piloot. Echter in mijn werkdagen is het niet zo, maar ik merk na werk dat het wel automatisch allemaal gaat. Komt ook mede doordat ik weinig tijd heb ‘s avonds na werk om daadwerkelijk even wat anders te doen. Ik eet, douche en de avond is al praktisch voorbij. Vroeg naar bed want ik moet er ook weer vroeg uit. Kan me voorstellen dat je het super fijn vind als freelancer.

  • Morgaine

   25/07/2016 at 09:22

   Ik denk dat dit voor iedereen zo is, een vast stramien, vroeger noemde je dat ritme, orde en regelmaat, en eigenlijk werkt dat het beste, tenminste, bij mijn opa en oma thuis, ook na pensioen, ging het door, goed mijn opa kon langer op bed blijven liggen, maar ontbijt, was standaard 8.00 uur, 8.30 uur was de afwas, 9.00 uur stoffen e stofzuigen, 10.00 uur koffie, mijn opa onderwijl aardappels schillend. 10.30 uur, hing van de dag af, maar mijn oma ging groenten klaar maken, of de schoenen en jas ging aan voor de boodschappen, elke donderdag trouwens, soms een dagje naar Haarlem, in dezelfde tijd, en om 12.30 uur zaten we weer aan tafel, lunch, met radio 1 voor het weer van de land en tuinbouw en de waterpeilen. 13.00 uur de afwas gedaan. 13.30 uur, mijn opa ging naar de moestuin om te moestuinen, mijn oma had dan wat tijd voor zichzelf of ging naaien, lezen, whatever. 16.00 uur, thee… 16.30 uur ging oma de keuken in. 17.15 uur, het eten stond op tafel.

   17.45 uur ongeveer, afwassen, opruimen, en even de krantjes nog lezen, wat ook al bij de thee gebeurde.

   20.00 uur koffie, en het nieuws, tv weer uit, was er iets wat wel de moeite waard was? Dan bleef ie aan, ging ie uit? Dan lezen, nog in de tuin zitten. 22.30 uur, lichten uit, hop naar bed, om 23.00 uur, was alles stil en donker.. zo ongeveer…. dat ik dit nog weet, en dit was mijn ultieme haven binnen de familie… Oh en in de zomeravond, de gewone tuin bij huis moest ook gedaan worden natuurlijk, hier zaten de afwijkende dingen in eventueel, net als maandag wasdag, dinsdag strijkdag voor de koffie nog….

   Kortom… ik denk dat het prima is, zolang je het maar bewust doet, en dit lijstje is echt van de tijd dat ze allebei thuis waren!

   X

   1. SAS

    25/07/2016 at 20:30

    Wat leuk om door je reactie een kijkje te krijgen in het imte bij je opa en oma thuis. Ritme en de automatische piloot is ook niet noodzakelijk iets negatiefs. Echter wil ik er wel bewuster mee bezig zijn, aangezien ik de weken voor de zomervakantie alleen maar het idee had dat ik werk, eet, slaap, werk, eet, slaap.. En dat is niet de bedoeling van de ‘vrije’ tijd na werk.

  • Marije

   25/07/2016 at 08:57

   Ik ben mij heel erg van bewust dat ik als ik werk, heel erg op de automatische piloot werk en in een vast stramien zit. Iets wat ik zelf doe en waar ik mij steeds meer bewust van word. Afbuigen is zeker belangrijk want ik merk dat ik er niet happy van word.

  • Madam Elisa

   25/07/2016 at 08:57

   Eigenlijk doe ik vrij weinig op de automatische piloot, enkel naar werk gaan… Maar zo gauw ik thuis ben, zijn wij hier toch wel vrij bewust van alles. Nu word ik hier ook wel toe gedwongen door ons ziekenhuis gedoe… Maar dat is wel de positieve kant ervan :)

   1. SAS

    25/07/2016 at 20:28

    Mooi dat je dit zo benoemd Elisa! De positieve kant ervan.

  • Joyce

   25/07/2016 at 08:04

   Ja ik merk dat ik ook wel veel op de automatische piloot doe, voor zover dat kan met een kind in huis tenminste. Maar ik vind het wel prima voor nu. Het geeft me houvast nu ik zwanger ben en ik weet dat het zodra ik bevallen ben allemaal niet meer zo vanzelf gaat lopen in het begin.
   Ik geniet er dus nog maar even van haha!

  Leave a comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Ik ben geen spammer dus maak de som hier beneden *