Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!Protected: Over het leven op de automatische piloot (en hoe ik dit van plan ben om te buigen)

This content is password protected. To view it please enter your password below:

2
Hersenspinsels, Lifestyle
Previous Story
Next Story

33 Comments

 photo bannerthing_zpsjw5m6818.png

 • Reply
  Marcella
  02/08/2016 at 08:44

  Goeie focus! En dit zet ook mij weer aan het denken. Alleen maar goed! Ik vind dit ook wel een interessante: Me minder aantrekken van de negativiteit van collega’s. Daar heb ik ook best wel eens last van. Loslaten is best wel eens een kunst!

 • Reply
  Sheila
  29/07/2016 at 07:58

  Bij mij komt er een tweede reorganisatie. De eerste (voor mij dan), was toen ik zwanger was. Ik moest opnieuw solliciteren en mocht blijven. Ondanks mijn zwangerschap. De tweede komt in oktober en die heb ik ook overleefd. Automatische piloot is dus al jaren niet van toepassing. Door de reorganisatie zijn er nieuwe werkzaamheden op mijn pad gekomen en zo verandert het weer. Plus ik werk 3 dagen. Het is ook weer hard werken om alles efficiënt te plannen binnen die tijd.

 • Reply
  Inge
  28/07/2016 at 21:12

  Die automatische piloot ken ik en is zowel positief als negatief. Wel fijn hoor dat je niet 40 uur per week werkt en dus ook tijd hebt om te bloggen en te lezen als je eerder vrij bent. Snap dat het niet altijd makkelijk is met een wisselend schema maar nu ik volle bak werk heb ik weinig tijd meer voor hobby’s en is het inderdaad: opstaan – ontbijt – werk – avondeten – iets (lezen/serie/bloggen) – slapen en repeat. Pffff 🙂

  • Reply
   SAS
   31/07/2016 at 19:23

   Is inderdaad zowel positief als negatief. Ik maak dan wel geen 40 uur in de week maar ben wel van 7 tot 6 aan het werk en half 7 ‘s avonds pas thuis. Tussendoor probeer ik in mijn pauze te lezen, wat niet altijd haalbaar is i.v.m. vergaderingen en andere werkgerelateerde afspraken. Ik hoop daarom dat we snel ons appartement verkopen zodat we dichterbij gaan wonen. Zo kan ik toch tussendoor naar huis en maakt dat ik veel kortere werkdagen ga krijgen. Jammer he, dat weinig tijd hebben voor hobby’s.. Dat is wel het voordeel nu van mijn zomervakantie rooster, ik werk toch bijna evenveel uur maar heb toch wat vrij in de week. Super fijn en probeer er dan ook echt van de genieten.

 • Reply
  Marleen@Burgertrutjes
  28/07/2016 at 15:20

  Mooi artikel!! Ik ga vaak savonds een ommetje maken in het park of bos. Daar word ik echt rustig van en ik krijg vaak nieuwe ideeën 🙂

 • Reply
  Lilian
  27/07/2016 at 13:35

  Heel herkenbaar, vooral nu m’n kind naar school gaat. Ben zelfstandige, dus op werkgebied heb ik weinig sleur, maar elke ochtend vroeg op en dan de hele dag naar die school… Ik merk overigens nu in de vakantie dat teveel tijd om niet goed is, want ik ga veel te veel nadenken dan. Iets meer automatische piloot zou nu wel welkom zijn 😉

 • Reply
  Jenn
  27/07/2016 at 11:18

  Heel herkenbaar, en ik denk dat iedereen dit wel in meerdere of mindere mate heeft. Toevallig zat ik hier van de week ook nog over na te denken, ik realiseerde me dit ook in mijn korte vakantie…

 • Reply
  Michelle
  26/07/2016 at 17:13

  Ik heb eigenlijk niet echt een automatische piloot omdat ik zelf mijn dagen indeel. Geen dag hoeft hetzelfde te zijn. Natuurlijk gebeurd dit vaak wel en dit zou ik ook best willen doorbreken. Maar sommige dagen weet ik niet precies hoe. De vermoeidheid en lichamelijke klachten winnen het dan en dan wordt het weer een ‘rustig aan doen’ dagje. Goed dat je hierover nadenkt en ermee bezig wilt gaan!

 • Reply
  Natascha
  26/07/2016 at 16:52

  Dit stuk is zo ontzettend herkenbaar! En volgens mij voor velen haha. Ik merk dat ik in de zomer ook minder automatische piloot leef en veel meer in het hier en nu leef. In de waan van alle dag vergeet je dat soms. Mij helpt mediteren en soms gewoon 10 minuten (als je thuis komt na je werk bijvoorbeeld) helemaal niets doen.

  • Reply
   SAS
   28/07/2016 at 21:00

   Ik ga deze tip zeker ter harte nemen, dank je wel!

 • Reply
  Puck
  26/07/2016 at 10:13

  Die automatische piloot heb ik ook, maar die heb ik ook echt nodig om een ritme te houden in de week. Dat hebben de kindjes nodig. Natuurlijk zou ik me er wat meer bewust van kunnen zijn (dat hebben we nu al bereikt) maar ik zou het zeker niet veranderen op dit moment. Dat ritme zorgt ervoor dat het allemaal soepel loopt.
  Gelukkig heb ik nu ook werk dat ik gewoon echt leuk vind, waardoor mijn werktijd niet op de automatische piloot gebeurd en ik het echt leuk vind om ‘s avonds nog een paar uurtjes extra te doen. Alhoewel ik ook wel eens een dag heb die voorbij vliegt zonder dat ik iets gedaan heb…

 • Reply
  Alex
  25/07/2016 at 21:35

  Mooi geschreven! Komt me erg bekend voor…zelfs hier in New York ben ik op een bepaald moment in een routine terecht gekomen en had het gevoel, dat ik helemaal niet zo van de stad geniet als het zou kunnen. En dat vind ik echt erg. Natuurlijk is een routine normaal en ook goed, maar ik vind het toch fijner om bewuster te leven…dus even weer een stapje terug, kijken wat echt belangrijk is, voornemens vinden en dan weer door. Dan komt het weer goed 🙂

 • Reply
  Els
  25/07/2016 at 21:23

  Ik merk dat ik ook veel op de automatische piloot doe, soms is het fijn, soms niet! je artikel heeft me aan het denken gezet 🙂 .

 • Reply
  Dineke
  25/07/2016 at 18:42

  Zo herkenbaar! Echt waar! Ik wil ook proberen dit om te gooien. Ik kom er nu pas achter hoe mijn dacht via een vast ritme verloopt. Deze vakantie hoop ik wat spontaner dingen te ondernemen als wandelen of een stukje fietsen. Veel fijner!

 • Reply
  Anne
  25/07/2016 at 17:10

  Niet leven op de automatische piloot is misschien ook dat je af en toe je alledaagse ritme doorbreekt. Eens een keer iets geks doen, én je bewust zijn van de dingen die je doet als ze wél een bepaalde routine hebben.
  Ik weet niet of ik dat doe, en eigenlijk maakt het me niet uit want ik voel me gelukkig, en dan is het prima. Geen dag is voor mij hetzelfde.

  En van sommige dingen heb je misschien juist graag dat ze op de automatische piloot gaan. Dat kan ook!

  • Reply
   SAS
   25/07/2016 at 20:35

   Het is ook niet zozeer dat dit een heel negatief iets is, op de automatische piloot. Ik merk gewoon dat ik een beetje uit die fase wil, aangezien ik schaarse tijd heb vooral in de avonden. Op mijn werk is niets op de automatische piloot alleen het dagritme zelf. Verder is elke dag anders, wat mijn werk juist zo leuk maakt. Ik wil ook niet zeggen met dit artikel dat ik niet gelukkig ben, integendeel juist. Maar ik wil wel wat bewuster met mijn tijd omgaan en sommige routines (niet allemaal, want ik hou best van structuur en routine) doorbreken.

 • Reply
  Vivian
  25/07/2016 at 16:05

  Interessant om over na te denken! Ik weet niet of ik mijn school en stage echt op de automatische piloot doe, maar ik denk wel veel meer na over hoe ik mijn dagen eigenlijk invul nu ik vrij ben.

 • Reply
  Wanda
  25/07/2016 at 15:26

  Heel herkenbaar, bij mij speelt trouwens wel mee dat ik ook op mijn werk de dingen op de automatische piloot doe. Ik werk er straks al 16 jaar, dus dat is op zich niet zo raar maar het begint nu wel te vervelen. Ook thuis zijn de doordeweekse dagen toch vrij vaak hetzelfde, ik denk trouwens dat dat voor de meesten wel zo is. Je komt thuis en doet dan nog snel de dingen die moeten gebeuren. Tijd is tenslotte schaars.

 • Reply
  Evelyne
  25/07/2016 at 15:06

  Heel herkenbaar! Sinds ‘k fulltime werk had ‘k wat problemen om m’n vast ritme aan te passen, maar dat is nu vanzelf ‘automatisch’ geworden. Ik leef nu nog meer op die automatische piloot dan vroeger, want toen had ‘k nog vaak afspraken in de voormiddag, die ‘k nu niet heb. Vroeger kon ‘k mij ook verheugen op een avondje uit, maar nu kan dit allemaal niet meer door m’n daguren.. ‘k Zoek nu nog steeds, na 2 maanden, mijn weg naar hoe ‘k terug iets aangenamer kan gaan leven..

  • Reply
   SAS
   25/07/2016 at 20:33

   Ik hoop dat je snel een ritme gaat vinden lieve Evelyne!

 • Reply
  Jantine
  25/07/2016 at 13:31

  Bij mij gebeurt die automatische piloot inderdaad ook veel, maar vooral ook die automatische ‘dat doe ik ook nog wel’. Ik ben nu heel bewust aan het snoeien, en dingen op aan het pakken waar ik zelf enthousiast van word.

 • Reply
  Lies
  25/07/2016 at 11:23

  Heel herkenbaar. Heb net vakantie gehad en wil heel erg proberen om er ook op te letten nu ik weer aan de slag ben. Al is dat in de zomer nog altijd wel een tikje anders, want nog veel mensen met vakantie, veel minder vaste activiteiten ‘s avonds. En het is nog lang licht dus dat nodigt ook uit om nog dingen te doen. In de winter daarentegen vind ik dat veel lastiger en slaat die automatische piloot eens zo hard toe.

 • Reply
  Nesrin
  25/07/2016 at 11:04

  De automatische piloot uitzetten en zelf weer bewust sturen is belangrijk. Het houdt je scherp 😉
  ‘s Avonds een wandeling maken is heerlijk!

 • Reply
  Darina
  25/07/2016 at 10:37

  Ik doe ook veel op de automatische piloot en probeer nu meer bewust om te gaan met de tijd en het werk en de tijd na het werk. Af en toe spontaan dingen doen, zoals een flinke wandeling maken, scheelt ook om niet in de sleur te vervallen.

 • Reply
  Mylene
  25/07/2016 at 10:06

  Ik denk dat het voor mij scheelt dat ik freelancer ben. Iedere dag ziet er anders uit, dus die automatische piloot is er bij mij niet echt. Ik ben me iedere dag er ook van bewust wat ik doe en probeer zoveel mogelijk dingen te doen die ik echt wil.

  • Reply
   SAS
   25/07/2016 at 20:32

   Bij mij op werk is het sowieso elke dag anders. De dagelijkse handelingen zoals kinderen uit school halen, fruit maken e.d. zijn standaard en doe ik wel op de automatische piloot. Echter in mijn werkdagen is het niet zo, maar ik merk na werk dat het wel automatisch allemaal gaat. Komt ook mede doordat ik weinig tijd heb ‘s avonds na werk om daadwerkelijk even wat anders te doen. Ik eet, douche en de avond is al praktisch voorbij. Vroeg naar bed want ik moet er ook weer vroeg uit. Kan me voorstellen dat je het super fijn vind als freelancer.

 • Reply
  Morgaine
  25/07/2016 at 09:22

  Ik denk dat dit voor iedereen zo is, een vast stramien, vroeger noemde je dat ritme, orde en regelmaat, en eigenlijk werkt dat het beste, tenminste, bij mijn opa en oma thuis, ook na pensioen, ging het door, goed mijn opa kon langer op bed blijven liggen, maar ontbijt, was standaard 8.00 uur, 8.30 uur was de afwas, 9.00 uur stoffen e stofzuigen, 10.00 uur koffie, mijn opa onderwijl aardappels schillend. 10.30 uur, hing van de dag af, maar mijn oma ging groenten klaar maken, of de schoenen en jas ging aan voor de boodschappen, elke donderdag trouwens, soms een dagje naar Haarlem, in dezelfde tijd, en om 12.30 uur zaten we weer aan tafel, lunch, met radio 1 voor het weer van de land en tuinbouw en de waterpeilen. 13.00 uur de afwas gedaan. 13.30 uur, mijn opa ging naar de moestuin om te moestuinen, mijn oma had dan wat tijd voor zichzelf of ging naaien, lezen, whatever. 16.00 uur, thee… 16.30 uur ging oma de keuken in. 17.15 uur, het eten stond op tafel.

  17.45 uur ongeveer, afwassen, opruimen, en even de krantjes nog lezen, wat ook al bij de thee gebeurde.

  20.00 uur koffie, en het nieuws, tv weer uit, was er iets wat wel de moeite waard was? Dan bleef ie aan, ging ie uit? Dan lezen, nog in de tuin zitten. 22.30 uur, lichten uit, hop naar bed, om 23.00 uur, was alles stil en donker.. zo ongeveer…. dat ik dit nog weet, en dit was mijn ultieme haven binnen de familie… Oh en in de zomeravond, de gewone tuin bij huis moest ook gedaan worden natuurlijk, hier zaten de afwijkende dingen in eventueel, net als maandag wasdag, dinsdag strijkdag voor de koffie nog….

  Kortom… ik denk dat het prima is, zolang je het maar bewust doet, en dit lijstje is echt van de tijd dat ze allebei thuis waren!

  X

  • Reply
   SAS
   25/07/2016 at 20:30

   Wat leuk om door je reactie een kijkje te krijgen in het imte bij je opa en oma thuis. Ritme en de automatische piloot is ook niet noodzakelijk iets negatiefs. Echter wil ik er wel bewuster mee bezig zijn, aangezien ik de weken voor de zomervakantie alleen maar het idee had dat ik werk, eet, slaap, werk, eet, slaap.. En dat is niet de bedoeling van de ‘vrije’ tijd na werk.

 • Reply
  Marije
  25/07/2016 at 08:57

  Ik ben mij heel erg van bewust dat ik als ik werk, heel erg op de automatische piloot werk en in een vast stramien zit. Iets wat ik zelf doe en waar ik mij steeds meer bewust van word. Afbuigen is zeker belangrijk want ik merk dat ik er niet happy van word.

 • Reply
  Madam Elisa
  25/07/2016 at 08:57

  Eigenlijk doe ik vrij weinig op de automatische piloot, enkel naar werk gaan… Maar zo gauw ik thuis ben, zijn wij hier toch wel vrij bewust van alles. Nu word ik hier ook wel toe gedwongen door ons ziekenhuis gedoe… Maar dat is wel de positieve kant ervan 🙂

  • Reply
   SAS
   25/07/2016 at 20:28

   Mooi dat je dit zo benoemd Elisa! De positieve kant ervan.

 • Reply
  Joyce
  25/07/2016 at 08:04

  Ja ik merk dat ik ook wel veel op de automatische piloot doe, voor zover dat kan met een kind in huis tenminste. Maar ik vind het wel prima voor nu. Het geeft me houvast nu ik zwanger ben en ik weet dat het zodra ik bevallen ben allemaal niet meer zo vanzelf gaat lopen in het begin.
  Ik geniet er dus nog maar even van haha!

 • Leave a Reply

  Ik ben geen spammer dus maak de som hier beneden *

   photo bannerthing_zpsjw5m6818.png