Waarom een ochtend persoon zijn zo fijn is + tips!

Ik ben een echt ochtendpersoon. Zover ik weet ook altijd al geweest. Graag sta ik vroeg op, zodat ik wat aan mijn dag heb. Met mijn huidige baan heb ik ook geen keuze, aangezien ik elke dag om 07:00 begin. Dit ritme zet zich door in de weekenden. Uitslapen zit er niet echt meer in, wel blijf ik altijd wat langer in bed liggen dan een doordeweekse dag. Ik vind het fijn een ochtend persoon te zijn!

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Je hebt nog wat aan je dag

Ik merk met het vroege opstaan dat je nog een hele dag voor je hebt! Vooral in de weekenden is het super fijn. Meestal start ik met mijn blog of een serie met een grote mok thee. Voordat het 10 uur is heb ik het gevoel al heel lang op te zijn. Maar je hebt nu zeker een hele dag vol mooie kansen voor je liggen!

Je kan extra tijd maken voor leuke dingen

Die extra tijd die je hebt kan je besteden aan leuke dingen. Of juist dingen die nog moeten gebeuren, zodat je de middag voor jezelf hebt. Als ik laat uit bed kom heb ik meestal hoofdpijn en de dag gaat dan echt super langzaam. Meestal heb ik dan ook echt nergens zin in, en zit de hele dag maar een beetje te lummelen. Terwijl ik een hele andere ochtend heb als ik vroeg opsta. Mijn energie level is dan gewoon hoger.

Je hebt een ritme (met ontbijten)

Heel belangrijk vind ik ritme en regelmaat. Doordat ik altijd dezelfde tijd opsta en meestal ook naar bed ga, heb ik dit gecreΓ«erd. Hierdoor eet ik regelmatiger, wat zeker erg fijn is aangezien ik PDS heb. Op deze manier zorg je goed voor je lichaam. Zo’n ritme vind ik over het algemeen erg fijn, omdat ik merk dat mijn lichaam hiernaar luistert. Zo ben ik dan minder vermoeid, eet ik op tijd en geniet ik meer.

Ik hou van structuur

Punt. Geen verdere uitleg nodig toch? Ik vind het gewoon fijn alles op een rijtje te hebben of van te voren uitgestippeld. Met heel erg veel dingen in het leven kan dat niet, daar ben ik me bewust van. Maar met de dingen waar dit wΓ©l bij kan doe ik het dan ook. Zo hou ik overzicht en vooral rust in mijn koppie.

Hierbij nog wat tips om een ochtend persoon te worden:

 • Zet de wekker vroeg en ga er meteen uit. Niks snoozen of even blijven liggen
 • Sta met een positieve gedachte op, zo wordt de ochtend een stuk gezelliger
 • Ik start altijd met thee. Om lekker langzaam wakker te worden
 • Komt het weer: ritme en regelmaat, sta om dezelfde tijd op en ga ook om dezelfde tijd naar bed
 • Zorg dat je iets hebt om naar uit te kijken, om ervoor op te kunnen staan
 • Begin langzaam en bouw het op. Het hoeft niet meteen full power opstaan
 • Zet door. Na een week nog geen ochtend persoon? Probeer het de week erna weer. En weer…
  Tot je misschien toch bij jezelf denkt: ik ben geen ochtend persoon πŸ˜‰
 • Ga sporten in de ochtend. Daar wordt je pas wakker van. Skaten, hardlopen of gewoon een yoga/sport oefening thuis
 • Doe de eerste 15 minuten van de dag iets nuttigs
 • Ben jij een ochtend persoon?

  Vraag je je af of jij een ochtend of avond persoon bent? Doe dan deze quiz. Ik ben erg benieuwd naar jullie uitslag. Mijn uitslag: Ochtendpersoon *wat verrassend haha*

  Als jij wakker wordt, kan iedereen iets tegen jou zeggen; jij hebt er meteen een antwoord op.
  Alleen ’s avonds wordt voor jou een probleem: jij gaat het liefst dan om half tien naar bed. Als iemand iets tegen jou na ongeveer negen uur iets zegt, heb jij niks meer om terug te zeggen ;]

  27 reacties op “Waarom een ochtend persoon zijn zo fijn is + tips!

  1. Grinnik. Ik probeer al zeker 20 jaar m’n schema om te gooien. Maar nee, ik ben en blijf een nachtuil (en ik sta niet eens zo heel laat op, hoor)

  2. Ik vind doordeweeks op tijd op staan prima, maar in het weekend is het lastiger πŸ˜‰ Sporten ’s ochtends op vrije dagen vind ik trouwens wel fijn! Ik ben weer aan ’t fietsen. Heeeeerlijk!

  3. Leuk om te lezen. Ik ben ook een ochtendpersoon maar dat komt eigenlijk vooral omdat ik elke ochtend uit bed moet om aan het werk te gaan. Daardoor zit ik in een bepaald ritme en ben in de weekenden ook vroeg wakker. Vroeger vond ik het wel jammer omdat ik wilde uitslapen zoals iedereen, maar nu zie ik het zeker als een voordeel omdat je lekker lang van je weekend kan genieten (bewust) en omdat je dan meer dingen kan doen in een dag!

  4. Ik ben in die zin een ochtendmens dat ik wel altijd direct mijn bed uitspring als de wekker ga en dan ook direct wel wakker ben. In de weekenden probeer ik ook wel redelijk bijtijds op te staan zodat je in ieder geval optimaal gebruik kunt maken van de dag, vind het inderdaad zonde om pas tegen de middag uit bed te komen en me dan voor mijn gevoel te moeten gaan haasten.

  5. Herkenbaar! Mijn slaapproblemen hebben het een en ander aan roet in het eten gegooid, maar in principe ben ik wel een ochtendmens ja. Ik word gewoon vanzelf op tijd wakker als ik goed in mijn ritme zit. En dan heb je nog een hele vrije dag voor je, heeeerlijk!

  6. Ik ben geen ochtend of avondmens. Ik ben eigenlijk een nachtmens, maar dat werkt niet als je een baan hebt overdag en het werkt ook niet als je avond of nachtdiensten hebt, op een of andere manier.
   Ik kan dus goed vroeg opstaan. Maar dat komt omdat ik als ik wakker ben, ook wakker ben. Ik heb niks met langzaam wakker worden, in tegenstelling met mijn gozer. Ik kan ook prima laat opblijven en dan ook nog nuttige dingen doen. Maar op mijn best ben ik geloof ik als ik om 2 of 3 uur ’s nachts opsta en iets ga doen. Dat is dan ook de reden waarom ik denk ik vaak moeite heb weer in slaap te komen als ik na 3 uur in de ochtend wakker wordt.
   Het helpt wel om gewoon elke dag rond dezelfde tijd te gaan slapen en rond dezelfde tijd op te staan. Dankzij de hond ben ik er in ieder geval altijd uit tussen 7 en 8 uur. (Ben wel blij dat hij soms in het weekend een half uurtje uitslaapt!)

  7. Ha, was ik het maar! Doordat ik dus geen structuur heb met mijn baan als wijkverpleegkundige, heb ik ook wisselende tijden dat ik op sta. Het was nu even fijn 7.15uur maar door veranderingen in de route 6.15. Op dagen dat ik vrij ben sta ik ene keer rond 8.30uur op, andere keer slaap ik langer uit of zoals vandaag kan ik niet meer slapen nadat vriendjelief er 7.15 uit gaat. Vandaag dacht ik dan ook; dan er maar uit en nog wat aan mijn dag hebben! Ik probeer me dan ook gelijk aan te kleden zodat ik niet uren in mijn pyjama beneden blijf hangen met de gordijnen dicht. Anderzijds is het ook wel eens lekker wel te doen ipv het weekend waarin ik moet werken, maar doordeweeks ben ik toch meer een doener en zie ik die vrije dagen niet altijd als mijn verplaatst weekend.
   Je leest dus wel; ik zou wel meer ritme willen krijgen en een ochtendpersoon willen worden πŸ˜‰

  8. Ik ben ook een ochtendmens. Uitslapen staat niet in mijn woordenboek. Op vrije zondag is het vaak niet later dan half 10. De andere vrije ochtenden sta ik rond half 9 op. Heerlijk! Net wat je zegt, dan heb je wat aan je dag.

  9. Oh wat handig dat je zo makkelijk opstaat ’s ochtends! Dat zou ik ook wel willen, maar ik ben nu eenmaal een echt avondmens. Heel handig als je ’s ochtends rond 6 uur je bed uit moet haha πŸ˜‰

  10. Ik hou er echt van om wat aan mijn ochtenden te hebben. Ik moet toch leren om niet te snoozen, want dat is de enige reden hoezo ik soms mijn bed niet uit kom..

  11. Je artikel is herkenbaar. Ik sta ook graag vroeg op. Helaas kan ik niet heel vroeg beginnen maar het liefst zou ik net als jij ook om 7:00 uur beginnen. Heerlijk!

  12. Hey Sas,

   Wat een leuk artikel! Ik ben eigenlijk een avond en een ochtendmens, al probeer ik wel steeds meer uit de ochtend te halen. Ik wil ook vroeger opstaan en meer gaan doen in de ochtend πŸ™‚ .

   Liefs!

  13. Ik ben ook een ochtend mens! Soms heb ik een periode dat dat minder is (vooral in de winter), maar nu ben ik weer helemaal op en top ochtend mens en ik vind het heerlijk. Lekker vroeg beginnen en inderdaad wat aan je dag hebben.

  14. Ja ik ben zeker een ochtendpersoon. Tenminste, als we het hebben over 7 uur opstaan. Ik zou willen dat ik om 7 uur kon opstaan, maar hier in Colombia begint de werkdag al om 7 uur. En geloof me: om 4.45u je bed uit moeten elke dag is dus geen pretje… Ik kan er maar niet aan wennen. 7 uur is voor mij al uitslapen haha

  15. Ik ben absoluut geen ochtendmens, ik zet niet graag mijn wekker. Maar echt heel lang slapen en lang opblijven vind ik ook niet dat. Ik vind het wel fijn om tijdig op te staan en tijdig te gaan slapen. Bij mij is dat doordeweeks om 7.30 opstaan en om 23h gaan slapen.

   Als ik op de link klink voor het testje kom ik op deze pagina terug uit…

   1. Thanks voor het melden! Ik was het linkje vergeten in te vullen whoops. Dan linkt hij blijkbaar automatisch naar mijn eigen blogpost terug. Als het goed is nu aangepast

  16. Ik herken de punten die je noemt wel haha, als ik erin slaag om bijtijds uit de veren te zijn vind ik het heerlijk dat ik een lange dag heb, maar het blijft alsnog lastig om het daadwerkelijk te doen.

  17. Ik ben altijd al een avondmens geweest en kon gerust lang in bed blijven liggen ’s morgens. Toen ik Dennis leerde kennen veranderde dat al een beetje aangezien hij echt een ochtend mens is en er ook gewoon meteen uit moet als hij wakker is. Maar ik kan nu zeggen dat ik wel langzaam aan het veranderen ben in een ochtend mens. Wat ook wel logisch is nu ik moeder ben, dan moet je wel. Helemaal nu Dennis ook werkt moet ik er wel op tijd uit. Al vind ik het nog wel lekker om soms even wat langer te blijven liggen als Dennis vrij is. En de ene dag gaat het ook makkelijker dan de andere dag dat vroeg opstaan. Het ligt ook een beetje aan hoe de nacht geweest is.. Ik ben iedergeval benieuwd hoe het opstaan straks gaat als Flynn eindelijk besluit eens door te gaan slapen..

  18. Ik ben meer een middag mens πŸ˜‰ In de ochtend ben ik niet op mijn best, op de avond laat ook niet, haha!

  19. Wat een heerlijk artikel πŸ™‚ Afgelopen dagen ben ik geen ochtendmens. Volgens mij ben ik beiden op zijn tijd πŸ™‚ Het is wel fijn om in de ochtend veel te doen en in de avond op tijd naar bed te gaan.

  20. Ooit kwam ik een test van ? tegen, een best bekend blad, daarin kon je testen of je een ochtend of avond mens bent, en ik was nu weleens benieuwd, blijkt, dat er ook een tussenmens bestaat, en dat ben ik, hahahaha Dat is een persoon die eigenlijk alle tijden van de dag wel aankan, dus uit kan slapen en later starten, maar ook vroeg vrolijk wakker kan worden, en in de middag op haar of zijn best is? Nah… ik ben gewoon op mijn best als ik wakker ben, tenzij… fysiek roet in het eten gooit.

   X

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *