7x Tips: Omgaan met teleurstellingen

Ik schreef er een tijdje geleden al over, Waar de ene deur dichtgaat, gaat een andere juist open. Iets waar ik heilig in geloof en wat ook een aantal keren in mijn leven is gebeurd. Van nature ben ik geen persoon die bij de pakken neer gaat zitten, hoewel ik natuurlijk ook wel eens mijn momentjes heb. Want die teleurstellingen, hoe ga je daar nou eigenlijk mee om?

De definitie van teleurstelling:v. (-en), misrekening, tegenslag.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg
” Elk afscheid betekent de geboorte van een herinnering.” – Salvador Dali

Teleurstellingen komen er in alle vormen en maten. Je wordt afgewezen voor een sollicitatie, je krijgt die ene leuke baan net niet. Je vind iemand super leuk maar helaas is dit niet wederzijds. Je hebt kijkers voor jullie huis dat te koop staat maar krijgt maar geen bod. Je had zo gehoopt dat je een goed cijfer zou hebben voor het examen maar helaas…

Ombuigen naar een ervaring

Het is een ervaring die je in je zak kan stoppen. Hoewel je misschien niet bent uitgekozen voor de nieuwe baan, heb je wel ervaring opgedaan met de brief schrijven en het gesprek (geloof me, na jaren solliciteren weet ik er alles van). Je hebt toch maar mooi deze kans gegrepen en niet geschoten is altijd mis. Deze ervaring kan je meenemen naar een volgende ervaring en ervan leren. Wat zou je hetzelfde doen en wat juist anders?

Neem een teleurstelling nooit te persoonlijk

Deze heb ik erbij gezet door een collega die ook afgewezen werd voor de interne vacature en hier heel anders mee om ging. Ze nam het zichzelf kwalijk maar ook de persoon die het wel was geworden. Ik baalde uiteraard wel even maar bedacht me dat het zo heeft moeten zijn. Niets is minder waar want een week later kwam er een leukere kans op mijn pad. Een afwijzing voor een baan hoeft ook niet altijd persoonlijk te zijn, misschien hadden ze een andere kandidaat die meer aansloot bij hun visie/bedrijf. Misschien zochten ze juist helemaal niet naar jou kwaliteiten. Of ze hadden gewoon geen klik met je. Zolang jij alles hebt gedaan wat je wilde doen moet je tevreden zijn.

Zet je verwachtingen op een laag pitje…

…of pas deze aan. Soms zijn je verwachtingen zo groot dat de teleurstelling nog groter kan zijn. Ik probeer altijd met een open minded instelling iets in te gaan. 50-50. Het kan goed gaan of juist niet. Soms ga ik juist uit van het slechtste zodat het minder tegen valt als het inderdaad slecht uitpakt.

Teleurgesteld zijn mág, neem de tijd

Probeer niet na een minuut als een & al vrolijkheid en blijheid te zijn. Teleurgesteld zijn over iets wat je wilde bereiken en niet hebt volbracht mág. Blijf er alleen niet te lang in hangen en probeer het positieve ervan te zien. Mopper even. Baal even. En ga dan weer door.

Dankbaar zijn voor wat je wel hebt

Er zijn zoveel dingen die je wel hebt, zodat de teleurstelling over iets misschien beter te relativeren is. Ja je bent niet aangenomen voor die ene baan, maar er is vast iets wat op je pad komt wat beter bij je past. Ja, die jongen vond je niet leuk dus heeft het waarschijnlijk niet zo moeten zijn. Dat examen, ach meer dan je best kon je niet doen toch? Ons huis is nog niet verkocht, maar het is mooi dus komt er vast wel iemand langs die er net zo verliefd op wordt als wijzelf toen der tijd.

Praat het van je af

Iets wat ik zeker altijd doe is praten. Vooral met M, aangezien ik het altijd fijn vind van alles met hem te delen. Hij bekijkt het vaak ook vanaf een positieve kant en een hele nuchtere, mannelijke kant. Heel fijn om soms even mijn hart te kunnen luchten en daarbij steun te krijgen. Ja ik heb ook wel eens huilend in bed gelegen omdat ik wéér mijn baan kwijt was. Maar gelukkig heb ik er altijd open over kunnen praten en maakte dit dat ik het nare gevoel eerder kwijt was.

Wat er ook gebeurt: blijf in jezelf geloven

Die ene prachtige baan, die ene leuke jongen of …. (vul je eigen idee in op de puntjes) ligt vast wel in het verschiet. Misschien duurt het lang dan je wilt maar ergens komt het goed. Blijf in jezelf en je eigen kwaliteiten geloven. Iedereen is uniek en dingen gebeuren nou eenmaal. Het maak deel uit van je eigen pad die je bewandeld. Ook deze teleurstellingen vormen je tot wie je nu bent.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Omgaan met teleurstellingen is voor mij het veranderen van je mindset, het ombuigen naar het positieve. Waar je nu al dankbaar voor bent. En meestal na het relativeren weet ik ook wel wat er ergere dingen in de wereld zijn.

Hoe ga jij om met teleurstellingen?

About the Author

44 Comments

Vivian

Mooie tips! Ik kan me er helemaal in vinden, vooral het ombuigen naar een eraring en positief naar de toekomst kijken is volgens mij heel belangrijk.

Reply
Esra

Leuk stuk! Ik ben zelf een echte vastbijter als het gaat om dingen die ik wil bereiken. Ik behoed mezelf zo goed mogelijk voor teleurstellingen en ik heb daarnaast ook gewoon geluk gehad waardoor ik nooit voor grote teleurstellingen heb gestaan tot nu toe. Behalve dan, dat mijn vriend wat meer afwachtend is ingesteld. Dat houdt af en toe in dat ik moet toezien hoe hij niet alles op alles zet of niet ver genoeg vooruit denkt om een teleurstelling (voor ons beiden) te voorkomen. Dat heeft wel eens tot pijnlijke situaties geleid, ook omdat ik het lastig vind om te begrijpen waarom hij niet net dat beetje meer zijn best doet.

Reply
Rowan

Wat een mooie tips! Hier kan ik zeker nog wat van leren. Ik ben vandaag voor het eerst op je site, maar ik blijf artikeltjes lezen, ik kom dus zeker vaker terug. 😉

Reply
SAS

Leuk dat je me vaker komt bezoeken en bedankt voor het compliment<3
Ik ga ook een bezoekje aan je site brengen, gezellig!

Reply
Claudia

Wat een goede tips. Een paar jaar geleden was ik er zeker van dat ik ingeloot zou worden voor geneeskunde. De klap kwam toen heel erg hard aan toen het niet zo was. Uiteindelijk is het toch gelukt, maar dan in Belgie en heb ik mijn vriend leren kennen. Het is toch goed geweest 🙂

Reply
Paul

Ik moet meteen denken aan het boek van Herman Finkers: ‘De cursus Omgaan met Teleurstellingen gaat helaas niet door’. Maar het is inderdaad lastig om teleurgesteld te zijn. Mijn manier is om er over te praten met een goede vriend. Hij weet altijd dingen vanuit een ander perspectief te bekijken, en dat helpt me dan om over mijn teleurstelling te komen.

Reply
Mariska

Mooi artikel dit! Ik probeer van dingen altijd weinig verwachtingen te hebben omdat je dan niet zo snel teleurgesteld wordt, maar soms lukt dit niet helemaal. Heb er dan soms ook wel écht last van als ik teleurgesteld wordt.. maar dat is het leven. Vaak denk ik er dan over na en denk ik dat alles gebeurt met een reden.

Reply
Angelique

Je haalt echt de woorden uit mijn mond! Ik heb het meeste last van (te) hoge verwachtingen en dat ik op gegeven moment niet meer in mezelf of de situatie geloof. De tijd ervoor nemen, dat is inderdaad een goede tip!

Reply
Rianne

Verwachtingen op een laag pitje zetten is een hele grote bij mij.. Ik ben op dit moment (misschien heel stom..) nogal teleurgesteld over dat ik door weinig geld én tijd waarschijnlijk dit jaar niet op vakantie kan, en dat wilde ik nou net zo graag met mijn vriend. Tja, geen verwachtingen hebben en hopen op volgend jaar!

Reply
Joyce rdt

Mooi en (op ’t moment) herkenbaar!
Hoe ik om ga met teleurstellingen is heel verschillend, ligt ook aan de situatie natuurlijk, maar ik blijf vaak niet lang bij de pakken neer zitten.

Liefs.x

Reply
Sofie Katelijne

Het is inderdaad geen schande om toe te geven dat je je teleurgesteld voelt. Soms krijg ik de indruk dat dit bijna niet mag in onze maatschappij.. Praten helpt inderdaad

Reply
jackie

echt heel mooi geschreven dit…
Ik kan me hier nu wel in vinden en ben het helemaal met je eens…
Door de blog die ik vandaag poste was ik mijn archieven in gedoken, en was daar echt een paar dagen van slag van..
Wat was ik een zeikwijf, ik ben helemaal niet zo en toch zag ik het daar zwart op wit staan..
Ik begrijp het wel, achter elkaar weken,maanden, jaren alleen maar tegenslagen dat doet wat met je..

Reply
SAS

Het doet zeker wat met je. Ik ben jaar na jaar mijn baan telkens verloren. Op een gegeven moment zie jet het allemaal niet meer zitten om wéér te solliciteren. Toch heb ik er veel van geleerd en ben nu uitgekomen bij een baan en organisatie waar ik van hou. Het heeft dus, ondanks alle stress/verdriet en alles zo moeten zijn 🙂

Reply
Michelle

Wat een mooi stukje! Vooral dankbaar zijn wat je wel hebt en praat het van je af, ben ik momenteel aan het toepassen. Eerder kon ik altijd heel erg bij de pakken neer zitten wanneer er iets mis ging, of niet zoals ik hoopte, maar tegenwoordig probeer ik het als een ervaring te zien. En soms probeer ik het dan op een andere manier het nog een keer en anders wordt het toch accepteren dat het gewoon niet lukt. Ook niet erg, je kan nu eenmaal niet alles hebben.

Reply
Ilona

Wat een goede tips! Praten helpt mij ook altijd heel erg. En het lukt mij ook meestal wel het positieve uit teleurstellingen te halen, gelukkig! Liefs ilona

Reply
Regina

Teleurstelling incasseren is lastig. Ik heb zelf dat het prima gaat wanneer ik lekker in mijn vel zit. Maar soms heb je een periode waarin het lijkt alsof alles tegelijk komt. En als je dan nog net dat ene duwtje krijgt, kan het op dat moment net te veel zijn. Maar goed, over het algemeen kom je daar ook wel weer overheen. Soms duurt het alleen wat langer.

Reply
Cindy

Ik ben ook twee keer bij sollicitaties bij de laatste ronde gekomen en het steeds niet geworden. Daar kan ik even van balen, maar hé, ik had op dat moment nog wel werk. Ik ben wel iemand die even teleurgesteld is, maar het snel kan relativeren. En dat is fijn. Toch verwacht ik vaak nog te veel op allerlei manieren, waardoor ik toch nog redelijk vaak teleurgesteld raak. En vooral dan in mijzelf. Puntje om aan te werken. Tips heb ik even opgeslagen, erg fijn artikel dit.

Reply
Nina Simplynspecial

Dit is toch wel een ‘puntje’ waar ik aan moet werken… Heb hier best veel last van. Ik heb dus wel iets aan je tips, bedankt voor het delen.

Reply
Linda

Mooie, herkenbare tips! Je schrijft het op een nuchtere manier die wel positief is, maar ook realistisch en dat vind ik erg fijn. Vooral het ombuigen naar een ervaring helpt bij mij als ik bijvoorbeeld een tentamen niet gehaald heb of minder goed heb gepresteerd dan ik had gewild en/of verwacht (als ik bijvoorbeeld een 6 heb maar een 7 of 8 had verwacht/gewild) én het accepteren en het even laten zijn van het gevoel vind ik ook fijn. Het kan zó opluchten om ergens even stevig van te balen en over te janken en dan kun je veel frisser en fijner weer door vind ik, anders ga je het wegduwen en komt het later 10 keer zo hard weer terug.

(Haha heel verhaal, ik zit een beetje in een lange-reacties-fase geloof ik, hopelijk vind je dat niet erg haha ^^)

Reply
Hilde

Wat een prachtig artikel heb je hierover geschreven!! 🙂 En wat fijn voor je dat je zo goed bij je vriend terecht kan!
Afhankelijk van het soort teleurstelling leer ik er steeds beter mee om gaan. Het helpt mij ook heel erg om erover te praten en iemand anders mening over de situatie te horen 🙂 en ik probeer op dit moment ook de positieve kanten te zien van een best grote verandering die in mijn persoonlijke leven heeft plaatsgevonden.. is nog wel lastig soms, maar lukt steeds beter

Reply
Lies

Helemaal met je eens, het draait allemaal om je mindset. Al is het niet makkelijk om die om te gooien als je in dat negatieve wordt meegegrokken. Maar positief denken helpt altijd!

Reply
Sabine

Mooi stuk, zo is het inderdaad. De kunst om een teleurstelling om te zetten in iets positiefs. Lukt mij helaas ook niet altijd…

Reply
Mona - Vandaagismooi.nl

Hele goede tips! Zeker het ombuigen naar weer een ervaring rijker vind ik een hele goede en werkt hier uitstekend.

Reply
Morgaine

Zo is het maar net, en een tegenslag, qua geldzaken, ook dit is altijd wel op te lossen, en ergens is er dan een einde in zicht, bijv. Want die mis ik nog in dit rijtje en duurt vaak even wat langer. 😉 hahaha

Wat vooral belangrijk is, is dat er in elk geval 1 persoon is die luistert als je het even kwijt moet, zonder tig adviezen te geven, maar wel inderdaad dat andere standpunt kan geven. Die heb ik ook gelukkig, mijn beste vriend, en dat is voor mij eigenlijk het meest belangrijke van alles.

Ik snap namelijk vanuit ervaring dat je al het andere kunt proberen, maar als je het niet kunt uiten ergens, dan blijft het spoken. Hoezeer je ook affirmeert, dat de zon altijd schijnt achter de wolken? Je moet het ook ergens kwijt kunnen, al is het maar 1x.

X

Reply
Mariska

Ik zou hier vaker aan moeten denken, want ik ben echt zo’n type dat een teleurstelling soms te zwaar opvat. Een heel goed artikel!

Reply
Simone

Omgaan met teleurstellingen vind ik altijd lastig. Maar kan er gelukkig wel beter mee omgaan. Zeker wat betreft mijn bedrijf kan ik er (gek genoeg?) niet zo van wakker liggen. In het begin overigens nog wel. Maar nu niet meer.
Mijn gedachte is ook vaak waar een deur dicht gaat, gaat er een open. Misschien niet meteen, maar alles op zijn tijd. Je moet er natuurlijk ook zelf voor open staan.

Reply
Madelon

Mooi geschreven en ik herken veel manieren van omgaan met teleurstellingen in je post. Ik geloof er ook heilig in dat alles wel gebeurd met een reden. Het is een kunst om er telkens iets positiefs van te maken maar het helpt zeker. Ik vind jouw woorden ook erg mooi ‘waar een deur sluit, gaat een ander open’.

Reply
Bianca Schrijft

Helaas blijf ik er soms te lang inhangen. Zeker doordat ik het dan niet deel, het niet nieuwswaardig vind voor andere. Kortom, eigenlijk doe ik alles fout op dat soort momenten. Het is wel heel afhankelijk van mijn algehele gesteldheid.

Reply
Anna

Haha, dat onderste plaatje 🙂 . Zo is het maar net! Hoe vervelend teleurstellingen ook zijn, iedereen krijgt er helaas mee te maken. Gewoon maar doorgaan 🙂 .

Reply
Veerlez

Hier ben ik het helemaal mee eens! Ik ben juist gaan solliciteren (vaak omdat de baan toch net niet iets voor me is)om de ervaringen te leren, zodat als ik de baan wel echt wil, ik genoeg ervaring heb met solliciteren. Ik zie dat soort dingen inderdaad echt als een les. En door je verwachtingen laag te houden, kan je ook mooie dingen creëren. Ik was vorige week uitgenodigd voor een sollicitatie, waar ik niet eens op gereageerd had. Ik wist niet wat ik ervan moest verwachten, maar het was wel een leuk gesprek! Dus ben benieuwd hoe dat verder gaat nu 🙂

Reply
Anne

Een hele mooie les. Ik zat er laatst nog over na te denken:
als ik bezig ben met een volleybalwedstrijd, en het ineens niet meer gaat omdat ik pijn heb, kan ik aangeven dat het niet meer gaat door mijn vingers om elkaar te draaien (teken voor ‘wissel’) en dan mag ik eruit. Maar meestal is dat ZO’N teleurstelling dat ik puur en alleen moet huilen omdat ik ‘opgeef’ en niet omdat ik zo’n pijn heb. Dat merk ik ook bij anderen uit het team: De teleurstelling van het opgeven is veel en veel erger dan de pijn die je daadwerkelijk hebt. Maar, uiteindelijk is het wel beter, en maak je de goede keuze. Iets om aan vast te houden.

Dankjewel voor deze fijne post.

Reply
Joyce

Ik heb niet heel vaak last van teleurstellingen gelukkig. Ik denk omdat ik vaak niet zoveel van iets verwacht 😉 Maar het zijn wel hele handige tips!

Reply
Nathalie

Omgaan met teleurstellingen vind ik best moeilijk. Ik ben redelijk perfectionistisch en zeer gevoelig en neem alles persoonlijk. Ik probeer heel erg en ben al een eindje gekomen maar toch…

Reply
Ilse van Kreanimo

Deze ga ik doorsturen naar iemand in mijn familie, die net een zwaar teleurstellende sollicitatieronde achter de rug heeft.
Ze is best ver geraakt en dat vond ik eigenlijk super.
Ik zei het haar ook: “Zie je wel hoe ver je in de rondes bent geraakt? Dat is toch super! Dat wil zeggen dat je bij zo een job echt kans maakt!”.

Ik denk dat dit een post is waar veel mensen iets aan gaan hebben!

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *