Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!Be proud of who you are. Stop comparing

Jezelf vergelijken. Wie doet het tegenwoordig nou niet? Ik maak me er ook wel eens schuldig aan, hoewel ik probeer dit niet te doen. Soms is het wel lastig aangezien anderen mensen misschien iets hebben of hebben bereikt wat jij ook graag zou willen.

 photo DSC00574_zps2hxxck6p.jpg

Jezelf vergelijken met anderen

◦ Persoon X heeft al een mooie eengezinswoning die ze aan het opknappen zijn
◦ Persoon Z heeft al ruim 1.000 volgers voor haar/zijn blog
◦ Persoon Y heeft al ruim zoveel km geskate/gesport en ik heb er minder

Klinkt dit bekend?! Ik heb deze gedachten zeker wel eens gehad. Hoewel ik nu beter weet hoe ik ze de kop in moet drukken was dit toch wel vervelend. Ik misgun het de personen ook niet maar het zijn dingen die ik ook wil. Je eigen prestaties zijn dan ineens een stuk kleiner, hoewel je ervoor er erg trots op was. Ik werd er erg onzeker van terwijl je eigen prestaties ook zeker wat waard zijn.

Compete less. Appreciate more

Jezelf vergelijken met andere bloggers

Ook dat heb ik zeker wel eens gedaan, vooral in het begin. Want pfhoe wat zijn er een hoop bloggers die zoveel hebben bereikt en daarbij heel wat volgers. Waarom ik niet? Bloggers die net 1 jaar bezig zijn met 1.000 volgers en dan kom ik in 6 jaar met bijna 700 volgers aan. Of die layout, och. Dat wil ik ook roept dat stemmetje in mijn hoofd dan. Echter ben ik de laatste tijd steeds bewuster bezig met mezelf. Met mijn eigen passie en dat ik het leuk blijf vinden om te schrijven.

Natuurlijk van elke nieuwe volger (of het er nou 3 of bijna 700 zijn) en van elke nieuwe reactie wordt ik blij. Ik zal liegen als ik zeg dat dit niet bijdraagt aan het plezier van bloggen. Hoewel ik dit altijd met plezier heb gedaan is de interactie en comments toch super tof om te krijgen. Dan maar wat volgers minder, maar creatief bezig zijn en leuke interactie met volgers dát maakt het net even wat leuker om te bloggen. Geen druk. Geen elke-dag-MOET-een-artikel-online-want-anders…. Gewoon met plezier artikels bedenken en uitwerken tot een leuk concept.

Ik heb bloggers trouwens nooit als concurrenten beschouwd. De ontwikkeling van mijn blog is langzamer gegaan dan bij anderen, maar wat maakt het uit?! Al sinds 2009 blog ik op dit domein met nog steeds even veel plezier als dag 1. Ik ben dan eigenlijk stiekem na al die jaren erg trots op mijn blog en de schare (trouwe)volgers die ik telkens weer weet te boeien met mijn stukjes. Ik ga meer uit van mezelf en de inspiratie die ik na jaren nog steeds heb. En dat is me heel wat waard: na al die jaren nog met passie bloggen. Dat zeg ik liever dan ik heb 1.000 volgers en ik móet stukjes online zetten.

Hoe ik het nu doe

◦ Persoon X heeft al een mooie eengezinswoning die ze aan het opknappen zijn. Maar wij hebben echt zo’n super mooi huisje en onze tijd komt nog wel
◦ Persoon Z heeft al ruim 1.000 volgers voor haar/zijn blog. Ik heb er bijna 700, een mooi getal om trots op te zijn
◦ Persoon Y heeft al ruim zoveel km geskate/gesport en ik heb er minder. Ik ben zeker al op de goede weg om telkens mijn record te verbeteren

Positieve benadering. Meer is er eigenlijk niet voor nodig. Want wat jij bereikt en doet is OOK belangrijk.

Wees dankbaar voor wat je hebt. Je wil niet weten hoeveel mensen er zijn die dat willen hebben wat jij hebt
– 4positiviteit

Waarom je jezelf niet zou moeten vergelijken

Vergelijkingen beroven ons van belangrijke tijd
Kijk naar wat je wel hebt, niet wat je niet hebt. Precies waarom ik was gestart met mijn eigen project #PlukhetGeluk. Want het gras IS niet groener aan de overkant. Zolang je je eigen gras blijft verzorgen en water blijft geven groeit dit vanzelf door tot iets moois. De tijd die je hier hebt zou je ten volle moeten benutten. Met mooie dingen die er voor jou toe doen.

Vergelijkingen maken dat je veel verliest
Je verliest mooie momenten. Momenten die juist belangrijk zijn of waar jij zo van geniet. Persoonlijk vind ik het moeilijk om mensen om mij heen te zien verhuizen naar die mooie eengezinswoning die ik ook graag zou willen. Echter zit dit er nog even niet in. Aan de andere kant ben ik super blij met ons appartementje wat we nu hebben. Met het laatste ben ik dus meer bezig dan met het eerste: want we hebben een prachtig huisje waar we ons thuis voelen. Wat wil ik eigenlijk nog meer? (behalve die tuin dan haha) Maar zonder zottigheid: het leven is een stuk mooier als je bewust stil staat bij jezelf, de dingen die jij kan en wilt.

Het maakt het moeilijker om eens trots op jezelf te zijn
Als je continu maar met anderen bezig bent sta je nooit eens stil bij je eigen (unieke) kwaliteiten. Dingen die jij al hebt bereikt en die (minstens) zo belangrijk zijn.

Vergelijkingen zijn altijd oneerlijk. Je bent te uniek om jezelf te vergelijken
Iedereen is uniek. Dat is dan ook het mooie aan ons allemaal. Iedereen heeft zijn eigen levensloop. Zijn eigen karakter trekjes. Zijn eigen manier van schrijven op een blog. JOU eigen manier. Het kán dus eigenlijk niet, dat vergelijken. Want je bent nooit hetzelfde geweest.

Ik probeer dus niet te vergelijken maar inspiratie eruit te halen voor mezelf. Om een beter persoon te zijn en ook daardoor te worden.

If you need to compare, compare with yourself

Nou ben ik benieuwd: vergelijken jullie jezelf wel eens met anderen en hoe buig jij dit om? Of vind je het juist moeilijk het om te buigen.

3
Hersenspinsels, Lifestyle
Previous Story
Next Story

46 Comments

 photo bannerthing_zpsjw5m6818.png

 • Reply
  Esmeralda
  30/05/2015 at 20:48

  Ik vergelijk mezelf wel eens met anderen maar dan kan ik gelukkig de positiviteit boven tafel toveren om het ‘om te buigen’ naar iets wat ik dan behaald heb.

 • Reply
  Simovic-Vuceljic Natasa
  27/05/2015 at 12:20

  Prachtig artikel & sterk geschreven. Ik ben veranderd door de jaren heen. Tot enkele jaren geleden vergeleek ik mezelf voortdurend met anderen, ik deed niets anders. Ik werd er gewoon depressief van, hoe kon het nou dat zij dat en dat hadden en ik niet? Tot ik ongeveer 5-6 jaar geleden de switch heb omgedraaid. Ik leerde toen fantastische vrienden kennen, een jaar later mijn huidige echtgenoot, ik nam vrede met mijn kilo’s extra, ik voelde me goed in mijn vel: alles liep op wieltjes. En dat is zo gebleven 🙂 Ik heb misschien niet hetzelfde bereikt als mijn vriendinnen, maar ik heb wel andere zaken bereikt waar ik oprecht trots op ben 🙂 En daar geniet ik met volle teugen van en vooral: ik ben blij dat ik gestopt ben met dat vergelijken, het maakt het leven alleen maar mooier op 🙂 Liefs! x

  • Reply
   SAS
   27/05/2015 at 20:38

   Bedankt voor je mooie en uitgebreide reactie! Je mag zeker trots zijn op wat je hebt bereikt, goed dat je hier ook bij stil staat en dit omarmt.

 • Reply
  Nicky
  25/05/2015 at 17:48

  Oh, vroeger deed ik dat wel. Ik weet nog dat ik ooit een zomer lang op mijn balkon heb liggen bakken omdat de nieuwe vriendin van mijn ex zo mooi bruin was. Pfff, zo dom. En compleet zinloos; ik wordt nooit bruin. 😉 Nu heb ik daar eigenlijk nooit meer last van. Ging vanzelf, kwestie van ouder worden. Ik bewonder andere mensen wel vaak om eigenschappen en dingen die ik niet heb maar meer ook niet. Ik denk dat ik wel geaccepteerd heb hoe ik ben (of juist niet ben). 🙂

 • Reply
  Laura
  23/05/2015 at 21:49

  Ik denk dat iedereen dat wel doet, zich vergelijk met andere. En misschien is het soms ook wel weer handig zodat je extra motivatie krijgt om iets te doen? Maar alleen daar op focussen is natuurlijk ook niet goed. Dat van bloggers die binnen een jaar vet veel volgers en aanbieding krijgen enzo snap ik ook nooit zo goed.. Want hoe dan?? haha!

 • Reply
  Mieke
  23/05/2015 at 21:44

  Helemaal waar en iets wat ik ook zeker minder zou moeten doen. Iedereen met wie je jezelf vergelijkt worstelt ook wel met iets wat jij niet weet.

 • Reply
  Jorien
  23/05/2015 at 14:34

  Goed geschreven! Ik probeer mezelf ook zo veel mogelijk weg te houden van het vergelijken met anderen want meestal word ik daar heel ongelukkig van.

 • Reply
  Els
  23/05/2015 at 12:56

  Vergelijken is wat ik toch wel een beetje doe. Soms word ik er ook wel onzeker van. Maar dan roep ik mezelf gauw tot de orde 😉 .

 • Reply
  Ysanne
  22/05/2015 at 18:25

  Ik vergelijk onbewust heel erg veel. Zelfs wanneer ik het niet doorheb. Moet er eigenlijk echt eens op gaan letten.

 • Reply
  Cindy
  22/05/2015 at 10:49

  Ik vergelijk me continu met anderen… “Ooh, die gaan trouwen” “Ooh, die is zwanger”. Terwijl ik vergeet dat ik al ruim 6 jaar de allerleukste en liefste vriend heb en dat we wel bezig zijn met een kindje te krijgen, alleen lukt het even niet zoals ik dat wil. Ik ben wat dat betreft ongeduldig en wil misschien wel, voor de buitenkant, mee doen aan dat perfecte plaatje wat anderen verwachten. Zo heb ik vanavond een bruiloft en we hebben een opdracht dat we het stel geluk moeten wensen. Ik ga het positief benaderen door “geheimen van een goede relatie” te noteren, aangezien wij 4 jaar langer samen zijn dan het bruidspaar nu. Let’s do it!

  • Reply
   SAS
   22/05/2015 at 16:36

   Wat een mooie reactie en that’s te spirit!

 • Reply
  jackie
  22/05/2015 at 08:33

  wat een leuk artikel vind ik dit…
  Als eerste dacht ik, nee ik vergelijk me niet met andere…
  Maar ik denk zo heel af en toe toch wel, in de sportschool als je iemand ziet die er veel strakker uit ziet, of als ik mokkend op de bank zit en op instragram alleen maar leuke dingen van andere die….
  Het hoort er bij…

 • Reply
  Madeleine
  22/05/2015 at 07:44

  Heel mooi artikel! Ik herken er wel wat in betreft het bloggen. Ach het is m’n hobby en heb besloten om gewoon mn eigen gang te gaan!

 • Reply
  Jenn
  22/05/2015 at 00:56

  Goed geschreven! Ik denk dat iedereen zich bewust of onbewust wel eens vergelijkt met een ander. Ik probeer het niet te doen of het om te buigen, maar dat lukt niet altijd…

 • Reply
  diana
  21/05/2015 at 23:56

  wat een ontzettend goed artikel. ik probeer het ook echt om mezelf zo min mogelijk te vergelijken. maar ik merk dat ik dat soms (onbewust) toch doe. en dan doe ik idd het zelfde als jou. gewoon simpelweg tegen mezelf zeggen dat ik óók goed bezig ben. en dat helpt écht.

 • Reply
  Xaviera
  21/05/2015 at 22:46

  Goed geschreven Sas! Het is heel herkenbaar, zeker in tijden dat ik mij wat minder zeker voel over mijzelf ga ik mijzelf vergelijken met anderen. Maar gelukkig ben ik mij er altijd vrij snel van bewust als ik dit doe en kan ik het weer loslaten!

 • Reply
  Rosa
  21/05/2015 at 22:36

  Hoi Sas, de laatste tijd schrijf je echt goede artikelen! Erg leuk om te lezen. Ik denk altijd maar zo: Comparison is the thief of joy 🙂

  • Reply
   SAS
   22/05/2015 at 16:03

   Dankjewel voor je super lieve complimentje! Goed te horen dat de artikelen goed zijn, ben ook zeker de laatste tijd erg bezig meer inhoudelijke artikelen te publiceren.

 • Reply
  Miriam
  21/05/2015 at 22:08

  Zooo 800 volgers? Ik heb er nog maar 18! Haha, dat moet ik dus vooral lekker niet doen inderdaad…vergelijken. Nergens voor nodig, we zijn goed zoals we zijn! Mooi artikel 🙂

 • Reply
  Anne-Sterre
  21/05/2015 at 21:42

  Zeker waar 🙂

 • Reply
  Nicole
  21/05/2015 at 21:35

  Ja ik ook vergelijk mezelf.. Ik blog natuurlijk al heel lang maar niet op hetzelfde domein, daar ben ik ook volgers bij kwijt geraakt en dan ga ik mezelf vergelijken.. Ik heb niet eens 700 volgers haha.. nog niet eens 300! Dan denk ik.. pfff hoe kan dat.
  Maar aan de andere kant, ben ik super trots dat ik nu het zo goed doe en ben enorm blij met mijn blog!

 • Reply
  Andrea
  21/05/2015 at 21:15

  Wat een mooi blogje & volgens mij voor iedereen wel herkenbaar. Goed omschreven en fijne tips/argumenten waarom vergelijken onzin is.

 • Reply
  Mirella
  21/05/2015 at 21:06

  Oh wat komt het mij bekend voor, en wat ben ik blij te lezen dat ik niet de enige ben.

  Ik heb het in het verleden veel gedaan, en dan haalde ik mijzelf ook nog eens flink naar beneden ook, zo erg dat ik mijzelf niks meer waard vond.
  Nu doe ik het veel minder, soms ik het best moeilijk hoor, ik heb het nu eigenlijk alleen nog omdat mijn man geen baan meer heeft, en dan hoor/zie je anderen alles verbouwen en kopen, en dan denk ik, dat wil ik ook, waarom hebben zij wel mazzel en ik niet?

  Maar dan roep ik NEE! ik heb 3 pracht kinderen, een super lieve man, ik ben gezond, geen schulden wat wil je nog meer?

  Ieder huisje heeft zijn kruisje, gooi alle kruisjes op een stapel en je zal zien je pakt je eigen kruisje er weer uit, de ellende van een ander wil je niet.

 • Reply
  Wanda
  21/05/2015 at 20:09

  Tegenwoordig heb ik daar totaal geen last meer van maar toen ik in de 20 was, zeker wel. Altijd me afvragen hoe een ander het zou doen en waarom het dan bij mij niet lukte. Ik denk dat het ook met leeftijd te maken heeft hoor! Ook qua bloggen heb ik me zeker in het begin wel afgevraagd waarom iemand anders zoveel volgers heeft en ik niet maar ach, weet je, uiteindelijk blog ik nog steeds voor mezelf en dat zorgt voor het plezier.

 • Reply
  Tessa | 52druppels.nl
  21/05/2015 at 19:55

  Heeft iedereen wel eens denk ik… Dat je iets wilt wat een ander heeft of doet. Ik heb dat vooral als iemand op reis gaat, kats jaloers dan ikke! Haha!
  Maar hier komt je peptalk… Oke, ik heb wel een eengezinswoning, maar heulemaal geen mooie. Het aantal mensen dat mijn blogs leest is een fractie van de jouwe. En ik heb nog geen kilometer geskate! Tadááááááá!!! Wat een onthulling hè!
  Ik ben prima en veilig vergelijkingsmateriaal… 😉

  • Reply
   SAS
   22/05/2015 at 16:34

   En toch ben je een prachtig persoon<3

 • Reply
  Zonnewolk
  21/05/2015 at 18:24

  Mooi eerlijk geschreven. Ik ken jouw blog nog niet zo lang, maar ik ben wel een trouwe volger geworden hoor! Zevenhonderd volgers vind ik trouwen hartstikke veel!
  Goeie tips geef je ook! Je bent uiteindelijk zelf degene met wie je de rest van je leven met leven, dus als je daar niet tevreden mee bent.. Is dat best lastig…

 • Reply
  indian2day
  21/05/2015 at 18:09

  Goed artikel en mooi geschreven! Ik herken veel punten die je hebt beschreven. Het vergelijken met anderen gaat zo automatisch ook al weetje dat het niet goed is. Maar inderdaad je moet blij zijn met wat je hebt, dat is het belangrijkste 🙂

 • Reply
  Regina
  21/05/2015 at 17:57

  Een voordeel van ouder worden: dat je dat vergelijken toch minder doet. En dat je trotser op jezelf bent, hoe klein of bescheiden datgene wat je bereikt heb ook is. Maar soms, heel soms ben ik wat minder standvastig en ben ik toch onder de indruk van het succes van een ander en lijkt alles wat ik zelf doe helemaal niets. Gelukkig ben ik daar meestal snel van genezen.

 • Reply
  Monique | WritingMonique
  21/05/2015 at 17:36

  Dit is heel herkenbaar! Ik doe het veel te vaak en het slaat nergens op. Ik ben het helemaal met je eens; we zijn allemaal uniek en dat is juist zo bijzonder.

 • Reply
  Morgaine
  21/05/2015 at 16:43

  Jee, wat een vraag, een nadenkertje of toch niet?

  Ja, ik vergelijk mijzelf weleens met anderen, maar dan op een andere manier. Weten bijv. dat iemand net zoveel inkomen heeft als ik heb, en dan de meest luxe dingen zie binnen komen, dan vraag ik me af, hoe doen ze dat! En ik weet het vaak wel en weet dan ook, dat het slecht af zal lopen, hahaha weet je mijn antwoord nog op geld maakt gelukkiger? 😉

  Natuurlijk heb ik die gedachten ook wel gehad in het verleden, maar ergens als je ouder wordt, doet het er allemaal niet meerr zo toe, zo hoort het dan te gaan hoor ik nu om mij heen, en het is mijn moeder die het hardste lacht om mijn ‘nu’ wijze woorden die ik doorgeef aan mij kind, ouders! 😉 ahahaha

  Eerlijk gezegd, qua bloggen, ja ook vroeger, toen ging ik ook best wel voor reacties met name, niet eens de stats, maar waarom de meesten kwamen lurken in het verleden en bij anderen wel zichzelf kenbaar maakten, en nu… bedenk ik mij, zoals jij zegt, je hebt al 700 volgers, wat als ze allemaal een reactie achterlaten, dan wil je ze ergens ook weer een keertje terug bezoeken, pfffffffffff Waar haal je de tijd vandaan meis!

  Kortom, be proud of what you have and who you are! Liever langzaam en stabiel dan later misschien in de shit komen te zitten, trust me <3

 • Reply
  PatriciaKleijn
  21/05/2015 at 16:34

  mooi artikel en zeker herkenbaar. ik vergelijk me constant met andere en keer het niet om maar ga daar zeker eens mee aan de slag eens zien hoe dat uitpakt 😀

 • Reply
  Kimberley
  21/05/2015 at 16:24

  Heel mooi geschreven en ik ben het met je eens! Sowieso probeer ik altijd in mijn achterhoofd te houden dat er ook ergens iemand is die naar mij op kijkt en/of iets zou willen hebben dat ik heb.

 • Reply
  Simone
  21/05/2015 at 15:20

  Wat een prachtig stukje! Maar ik moet inderdaad toegeven dat ik op meerdere vlakken mezelf vergelijk met anderen. Zeker ook met mijn blog en eigen bedrijf ben ik daar goed in.
  Zonde inderdaad, maar soms wel lastig om mee om te gaan.

 • Reply
  Lizzy
  21/05/2015 at 12:56

  Wat een ontzettend goed artikel! Ik vergelijk me te vaak met andere bloggers. Niet goed, want ieder heeft zijn eigen kracht. Je artikel is erg inspirerend! 🙂

 • Reply
  Beauty& gezondheid
  21/05/2015 at 12:23

  Wat een goed geschreven artikel!

 • Reply
  Stella
  21/05/2015 at 12:23

  Dit sluit inderdaad onwijs aan op mijn stukje. En je hebt ook gewoon he-le-maal gelijk. Ik blog al vijf jaar -op verschillende blogs weliswaar- met onwijs veel plezier. De eerste drie jaar had ik 3 volgers. Niemand wist dat ik blogde. Maar ik vond het HEERLIJK en deed het met zo veel plezier. En nu zit ik te miepen over volgers. NAJA. Onzin, eigenlijk. Vergelijken is iets naars, en dat zouden we inderdaad gewoon niet moeten doen. Behalve als het je motivatie en inspiratie geeft om ook voor een bepaald doel te gaan. Maar, dat is met bloggen ZO lastig. Gewoon je eigen ding doen is geloof ik de enige goeie oplossing. Fijn artikel! Liefs.

 • Reply
  Chantal
  21/05/2015 at 12:18

  Vergelijken geeft ontrust en een vertekend beeld. Be the best version of yourself! Dat is mijn motto

 • Reply
  annouska
  21/05/2015 at 10:47

  Ik vergelijk mezelf heel vaak met een ander. Maar eigenlijk levert dat voor mij juist mooie doelen op waar ik dan aan wil werken. Niet dat ik dan de ander wil kopieren, want ik geef mij eigen vorm er aan, nee gewoon voorruitgang aan mezelf geven.

 • Reply
  Inge
  21/05/2015 at 10:23

  Soms voelt het alsof je mijn gedachten leest, met je artikelen die elke keer van toepassing zijn, haha.
  Ik vergelijk mij veel te veel. Niet alleen met bloggers maar met alles. Dat vrolijkt je zeker niet op nee, je voelt je er altijd ≤em≥minder≤/em≥ door. Ik moet het proberen los te laten. Iedereen is zoals ‘ie is en dat is prima!

 • Reply
  Nina Simplynspecial
  21/05/2015 at 10:16

  Dit artikel komt als geroepen! Ik ben constant mezelf aan het vergelijken. En ik kan je zeggen; dit is zo vermoeiend! Het kost zoveel (negatieve) energie, ik word er gewoon letterlijk moe van 🙁 Maar het is zo’n gewoonte dat het gewoon erg lastig is om dit te veranderen. Dus ik heb wel iets aan je tips. Thanks Sas. Hopelijk gaat het me in de toekomst steeds beter lukken dit wat meer los te laten.

  • Reply
   SAS
   21/05/2015 at 21:33

   Ik hoop ook zeker dat het je gaat lukken, is je meer dan gegund <3

 • Reply
  Bente
  21/05/2015 at 09:50

  Ik moet zeggen dat ik nooit zo heel erg aan het vergelijken ben. Natuurlijk heus wel eens, volgens mij doet iedereen dat namelijk wel, maar over het algemeen ben ik heel blij met wat ik zelf heb en bereikt heb en kan ik genieten van wat anderen hebben bereikt. Ik denk dat dat er ook mee te maken heeft met lekker in je vel zitten, want als je tevreden bent hoef je je ook niet te vergelijken met anderen 🙂

 • Reply
  Jennifer
  21/05/2015 at 09:39

  Mooi geschreven! Ik ben een enorme vergelijken, maar ik zie het vaak ook als een soort van inspiratie.

 • Reply
  Kim
  21/05/2015 at 08:49

  Heel mooi artikel. Bedankt dat je dit hebt geschreven. 🙂
  Eerlijk gezegd ben ik een enorme vergelijker, alleen wel altijd in het negatieve voor mezelf dus echt vrolijk word ik er nooit van. Ik probeer de laatste tijd minder op te vangen van anderen, zodat ik ook minder vergelijk. Niet helemaal de manier natuurlijk, maar voor nu is het een stapje. Een stapje in de goede richting, hoop ik!

 • Reply
  sammie
  21/05/2015 at 08:44

  Oh herkenbaar, ik denk ook wel eens zo maar kan het ook altijd snel opzij schuiven, als ik maar tevreden ben en plezier heb dan is het goed. Iedereen is uniek, zo mee eens!

 • Leave a Reply

  Ik ben geen spammer dus maak de som hier beneden *

   photo bannerthing_zpsjw5m6818.png