Tips & Trucs: Over de aanschaf van een huisdier

Sinds Juli 2014 is er een nieuwe rubriek is geboren: Tips & Trucs. Elke Donderdag plaats ik een blogje met tips & trucs die variëren van blog gerelateerde artikelen tot andere tips. Heb je zelf een suggestie? Laat deze achter in de comments.

Huisdieren. Bijna iedereen heeft ze wel. Echter komt er veel meer kijken bij het aanschaffen van een huisdier dan ‘Oh wat leuk, die nemen we.’ Vandaag wat meer inzicht in de aanschaf van een huisdier(en), in mijn perspectief.

 photo 20140824_091621_zps75643164.jpg


 • Waar haal je een dier vandaan
 • Zelf hebben wij gekeken op Marktplaats voor kittens. Yara hebben dan ook daarvandaan gehaald. We hebben wel flink wat uren moeten rijden voor haar maar ik wilde graag een zwarte kat en de advertentie sprak me aan. Voordat we haar definitief zouden meenemen zijn we een keertje langs geweest om te kijken. Ik vind het zelf een erg goede tip, aangezien je de omgeving dan kan zien en de mensen/kat zelf. Dit geeft toch een fijner gevoel. Ook kan je dan je eventuele vragen persoonlijk stellen. Onze oude kater Mojo hadden we ook van Marktplaats. Ayla was uit een nestje kittens van mijn schoonzus.

 • De kosten
 • Hartstikke leuk een huisdier maar denk goed aan de bijkomende kosten! Soms zitten er extra kosten die mensen vragen die ze aanbieden. Ook de eerste tijd, als ze jong zijn hebben ze speciale voeding, inentingen, ontwormingskuren en veel dierenarts bezoekjes nodig. Gelukkig hebben wij na de inentingen weinig tot geen dierenarts bezoekjes gebracht. Eigenlijk moeten ze jaarlijks ingeënt worden, maar onze katten komen niet buiten en niet in aanraking met andere katten. Wij hebben dus gekozen om dit te laten zitten. ook in het begin kost de sterilisatie/castratie een hoop geld. De enige dierenarts bezoekjes die we hebben gehad de afgelopen jaren is 2x het (vet)bultje weg laten halen in Yara haar nek. Gelukkig is deze niet meer terug gekomen!

 • De benodigdheden & opvoeding
 • Benodigdheden voor katten is bijvoorbeeld een reismand, kattenbak (of 2 als je meerdere katten hebt), speeltjes, eten.. Zo kan ik nog wel even doorgaan! Ook voor de opvoeding moet je wat tijd uitrekken. Beide katten hebben we gehaald toen we een week vakantie hadden, zodat we de tijd hebben het beestje te laten kennis maken met ons en het huis. Onze katten hebben nooit aan de bank gekrabbeld of in de gordijnen gehangen. Ook niet in de kerstboom die er nu staat. Puur omdat je vanaf het begin af aan ze dingen aan en afleert. Zo bedelen ze ook niet voor eten, aangezien we dit altijd netjes in de keuken of bij hun voerbakken geven.

 • Tijd & verzorging
 • Neem dus de tijd voor een huisdier, gelukkig zijn katten wat dat betreft wel fijne dieren. We hebben speciaal voor 2 katten gekozen aangezien wij beide de gehele week aan het werk zijn. Zo hebben ze toch elkaar. Ook hebben ze de ruimte in huis, hoewel ze niet in de huis & slaapkamer mogen. Ze hebben nu in ons huisje een eigen kamertje (extra rommel kamer waar de wasmachine en grote opbergkast staat) en ze mogen overdag in de keuken en gang. De verzorging is ook verschillend per huisdier. Een kat met lange haren heeft bijvoorbeeld meer verzorging nodig dan een kort harige kat.

  Ik vind als je huisdieren neemt dat je alle bovenstaande punten in overweging moet nemen. Het liefste zou ik 10 katten hebben (om even te overdrijven, maar jullie begrijpen m’n punt) maar dit kan gewoon weg niet qua tijd, geld, hygiëne en plek. Denk dus niet gelijk Oh leuk we nemen wat huisdieren om ze vervolgens weg te moeten doen omdat je niet over de andere aspecten hebt nagedacht.

  Maaaaaar ondanks alle bovenstaande punten ben ik super blij met onze schatties Yara & Ayla. Ik zou niet meer zonder ze kunnen!

   photo 20140919_155712_zps0dfc055c.jpg

  En welk huisdier hebben jullie? Of welk huisdier zou je graag willen hebben?

  .
  De vorige artikelen Tips & Trucs reeks:
  Blog do’s & don’t’s / De fijne kneepjes van het solliciteren / Samenwerking voor je blog met bedrijven / Voor een positiever leven / Even geen blog inspiratie / Hoe kom je beter in slaap / Hoe blijf je gemotiveerd? / Waarom zou je bloggen? / Netwerk opbouwen & succesvol met je blog / Alle kids entertainen op mijn werk / Voor beginnende bloggers / Klusserdeklus tips / Waar moet je aan denken bij je bruiloft / Hoe om te gaan met spanning tijdens het auto rijden / Hoe je alles gedaan krijgt, plannen plannen / Offline v.s. online leven combineren / Kopen van een huis / Kopen van (persoonlijke) cadeaus / Over het hebben (en houden) van een fijne relatie

  32 reacties op “Tips & Trucs: Over de aanschaf van een huisdier

  1. Wat heb je toch een leuke serie met tips, heel veelzijdig! Ik heb mijn katten uit het asiel. Vooral voor de tweede was dat ideaal want als het echt niet klikte met Puma kon ze nog terug. Wel zo safe!

  2. Ik heb twee katten uit het asiel. Mijn eerste kat, die inmiddels helaas is overleden, kwam ook uit het asiel en ik heb daar nooit spijt van gehad. Ik heb ook een konijn en een cavia, gewoon uit de dierenwinkel.
   Ik vind dat je een goed lijstje hebt gemaakt. Jammer genoeg denkt lang niet iedereen goed na voordat een dier wordt aangeschaft. Zo heb ik de hamster van een van mijn nichtjes op moeten vangen omdat zij het beestje niet meer wilde hebben ‘omdat hij het zaagsel naast zijn kooitje gooide’ als hij rende. Ja sorry, maar dan heb je in mijn ogen dus niet goed nagedacht wat er komt kijken bij het hebben van zo’n dier…

  3. Ik vind ook dat je goed moet nadenken over een huisdier. Hij of zij blijft tenslotte jarenlang bij je. Toen mijn dochter een hondje wilde, was ze bang dat ze niet genoeg tijd zou hebben. Dat heeft ze wel, hoor. Maar als ze een lange dag heeft met werk of college dan passen wij op haar hondje. Dat hebben we destijds beloofd, anders was ze er niet aan begonnen. Heel verstandig!

  4. Handige tips hoor, wij hebben 3 katten en wat vissen. Onze katten hebben we alle 3 via marktplaats. De oudste 2 komen van een boerderij hebben we gratis mogen halen en de jongste komt uit zeeland die mochten we voor 25,- meenemen met wat speeltjes.
   De oudste 2 hebben beide blaasgruis gehad en zitten op speciaal voer, maar ik zou ze voor geen goud willen missen hoor.

  5. Heel goed artikel….
   ik kan me soms zo boos maken over hoe mensen dieren nemen en ze weer weg doen alsof het niets is….

  6. Wij hebben een hond. Naja, mn vriend had m al toen ik hem weer tegen kwam. Ik was bang voor honden, maar nu wil ik niet meer zonder. Wobbe mag alleen niet op bed komen, maar dat gebeurd soms wel (deuren laten open staan). En je bent echt verantwoordelijk voor drie keer per dag uitlaten, ook als je niet thuis bent (dus oppas regelen). Gelukkig hebben we vrienden en familie in de buurt die Wobbe net zo geweldig vinden als wij dus is dat vaak geen enkel probleem.

  7. Een super artikel veel mensen denken niet na als ze een huisdier kopen er gaat veel verzorging en tijd in zitten, maar je krijgt er wel heel veel liefde voor terug x

  8. Ik vind vooral je tip om te gaan kijken bij een kitten voordat je hem neemt, een hele goeie. Je koopt zoiets toch niet alleen van het plaatje? Dat doe je met andere grote aankopen toch ook niet? Dan ga je toch ook even kijken hoe het er in het echt uit ziet? Toen ik nog thuis woonde, hebben wij regelmatig nestjes met kittens gehad. Wij nodigde mensen altijd uit om te komen kijken en zelfs meer dan één keer. Wij hebben zelf eens keer mensen een kitten geweigerd, omdat ze niet wilde komen kijken. Ze vonden het onzin. Wij vonden dat maar heel raar.

  9. Goeie tips! Over een huisdier moet je zeker goed nadenken. Ik kan zo verdrietig worden van huisdieren die na een tijdje weer gedumpt worden omdat het toch niet was wat men had verwacht 🙁

  10. Wij hebben 2 katten en sinds kort ook een hond, dit omdat ik daar nu eindenlijk echt de tijd voor heb.
   Een kat gaat lekker zijn eigen gang, een hond heeft veeeeeel meer aandacht nodig

  11. Zelf hebben wij geen huisdieren. Maar als we een huisdier zouden hebben, zou het een kat zijn.
   Je noemt goede punten die je in overweging moet nemen als je een huisdier wilt. Als je een huisdier wilt moet je er ook goed voor zorgen en je verantwoordelijkheid nemen vind ik!

  12. Je bent van alle markten thuis. Ik vind je tips&tricks rubriek echt geweldig!! 🙂 Helaas ben ik allergisch voor huisdieren (met haren etc). Anders had ik graag een poes/kat gewild. 🙂

  13. Wat een goed en fijn artikel, ik heb er ook eens een artikel over geschreven, want soms nemen mensen echt te snel een huisdier. Wat een mooie kat heb je trouwens 🙂

  14. Goede tips! Daar zullen veel mensen die (voor het eerst) een huisdier willen aanschaffen veel aan hebben! Lief die foto’s van je katten 🙂 Ik heb twee katten, ooit zou ik ook graag een hond willen hebben!

  15. Leuk artikel! Je kan je misschien inderdaad verkijken op een aantal punten. Maar ik ben ook zo blij met mijn kat Woezeltje dat ik daar allemaal met liefde aan voldoe! 🙂

  16. Wat een gezellig artikel 🙂 Ik begin steeds meer van katten te houden, maar wil geen kat zolang ik in een appartement woon. Ik vind dat ze ook wel een beetje in de tuin mogen scharrelen; ik woon nu op één hoog en dan is het niet zo praktisch, er is geen kattenluik dus dan moet ik ‘m of binnen houden (vind ik zielig, altijd binnen) of steeds weer zelf naar binnen laten (geen zin in, haha). Dus nu hadden we twee gerbils (woestijnmuizen) en er is er nu nog eentje over. Hierna wil ik heel graag een konijn – oké of misschien toch wel een kat haha. 🙂 Later wil ik heel graag een hond, maar dan wil ik sowieso een tuin hebben. Dat is met katten toch weer anders vind ik.

   1. Kan me voorstellen dat dit een overweging is. Onze 2 katten zijn nooit buiten geweest en weten dus niet anders dan dat ze heerlijk op het balkonnetje mogen. Mochten ze wel al buiten gewend zijn dan zou ik het ook zeker zielig vinden.

  17. Wij hebben onze kater ook van Marktplaats. Skye. Hij kwam uit een nestje van zes kittens. Moederkat gaf Skye geen melk meer. Skye was de grootste van de bende en pas zes weekjes oud. Normaliter krijg je een katje niet zo jong, maar omdat de moeder hem niet meer wilde voeden, zorgden wij voor hem. Speciaal voer, reismand, kattenbak, speeltjes, krabpaal. Alles werd dezelfde dag nog gehaald. En binnenkort gaan we hem laten helpen (knip, knip). Lijkt allemaal heel veel, maar het is het zó waard.

  18. Ik heb twee honden 😀 Twee ongelofelijk schatten die ik ook niet zou kunnen missen! Wel eens wat anders dan een kat, haha! Daar zou je heel andere tips voor te lezen krijgen hoor 😉

  19. Volgens mij is het algemeen bekend dat ik heeel graag een katje zou willen hebben maar dat Michael daar echt geen zin in heeft 😉

  20. Leuk stukje, zitten soms echt wel enorme kosten aan een huisdier, zeker iets om rekening mee te houden. Vind het altijd zo sneu als mensen hun hond of poes weg doen omdat de dierenarts te duur word. Ik heb een Engelse Bulldog, hondje met de kans op hoge dierenarts kosten. Maar het is zo’n schatje 🙂

  21. Goede blogpost. Erg jammer dat niet iedereen er even goed over nadenkt voordat er een diertje in huis gehaald wordt. Bij het hebben van een huisdier komt zoveel bij kijken.
   Wij hebben op het moment geen huisdieren, wel kortgeleden nog.

  22. Erg leuk en handig om te lezen, ik zou echt heel graag een hondje willen maar ik ben gewoon te weinig thuis om hem te verzorgen dus ik hoop dat ik in de toekomst wel tijd heb voor een hondje 🙁

  23. Je hebt helemaal gelijk, allemaal goede punten!
   M’n vriend wil al een tijdje een huisdier (hond of kat), maar toch is er ergens nog wel twijfel. Vooral vanwege de tijd die erin gaat zitten. Misschien komt het er over een tijdje nog eens van, maar dan is het in ieder geval een doordachte beslissing.

  24. Wat een super goede tips! Ik heb een hondje, konijn en een hamster van bijna 2 jaar.
   Ik zou er nu geen diertjes meer bij willen. Wel wil ik graag mijn konijn in de winter binnen hebben, maar we hebben er jammer genoeg geen ruimte voor.

  25. Handige tips geef je hier. Het is goed dat men zich beter informeert voordat er ‘zomaar’ een huisdier wordt aangeschaft.

  26. Wij hebben er hier 4 rondlopen. 3 katten en een hond. Superleuk maar ook best wel weer veel werk en met name veel verantwoording voor de hond. Ik heb het er graag voor over hoor 🙂

  27. Helemaal met je eens, mensen moeten deze punten echt in overweging nemen. Er wordt te vaak gedacht: we nemen een beestje omdat het schattig is, om het later toch te veel werk te vinden. Ik heb twee konijnen en dat kost ontzettend veel werk, maar ik vind ze geweldig dus ik doe het met liefde! 🙂

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *