Tips & Trucs: Hoe je alles gedaan krijgt

november 6 2014

Een nieuwe rubriek is geboren: Tips & Trucs. Elke Donderdag plaats ik een blogje met tips & trucs die variëren van blog gerelateerde artikelen tot andere tips. Heb je zelf een suggestie? Laat deze achter in de comments.

Deze keer in de reeks: hoe krijg je alles (op tijd) gedaan? Hoe plan je alles in? Je werk, je blog, je sociale leven… Tegenwoordig is er veel te doen waardoor je misschien het overzicht niet goed meer hebt. Plannen, dat is de oplossing. Hieronder geef ik wat tips van hoe ik dingen plan waardoor toch altijd alles af komt wat ik in mijn hoofd heb. • Maak een to-do lijst
 • Ik leef met to-do-lijstjes. Ik heb veel notitieboekjes en planners liggen. Zo kocht ik pas een familieplanner voor 2015 (review komt nog) en gebruik ik nu de weekplanner van de HEMA. Ook heb ik de deskplanner voor mijn dagelijkse afspraken. Het blogboekje (hierboven op de foto) is ook erg handig. Aan de ene kant kan ik mijn blog artikelen opschrijven en de andere kant is een to-do-lijstje voor in huis. HEMA heeft erg fijne plan-spullen waardoor plannen leuk wordt!

 • Doe 1 ding tegelijk
 • Soms was ik met zoveel dingen te gelijk bezig dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Maak dat je maar 1 ding tegelijk doet. Niet bloggen, het huishouden en nog eens brieven typen. Concentreer je op 1 ding, zodat je meer kwaliteit aflevert uiteindelijk. De chaos in je hoofd is ook minder als je maar geconcentreerd bent op 1 ding.

 • Neem je tijd, raffel dingen niet af / verwacht niet teveel van jezelf
 • Zeker een tip waar ik veel aan heb. Raffel niet af, neem je tijd en verwacht van jezelf niet dat je binnen 10 minuten een fanatische activiteit voor werk of een goed inhoudelijke blogpost hebt geschreven. Hoe meer tijd je erin stopt hoe meer kwaliteit het je oplevert. Dan ben je maar wat langer bezig, maar het uiteindelijke resultaat mag er zijn. Maak je tijdsplanning die je ervoor neemt ook realistisch. Zo voorkom je dat je teveel van jezelf verwacht in een kortere tijd. Je weet zelf je grenzen en wat je wel/niet aankan. Weet je dit nog niet? Dan kom je er vanzelf wel achter..

  Sommige dingen MOETEN niet, maar in mijn hoofd wel. Stel prioriteiten en laat sommige, minder belangrijke dingen wachten tot de dag erna. De wereld vergaat echt niet als je niet álles heb gedaan.

 • Laat de makkelijkste klusjes staan voor het laatste
 • Begin met de moeilijke dingen en laat de snelste/makkelijkste voor het laatste. Zo heb je wat om naar uit te kijken en maakt het einde van een (werk)dag ook minder zwaar. Dit maakt ook dat je aan het einde de spanning afbouwt voor jezelf.

 • Focus, maak dat je niet teveel afleiding hebt
 • Zet je telefoon op stil, zet je social media uit en maak met een muziekje op de achtergrond (mits je dit fijn vind) alles af. Teveel afleiding werkt niet. Zo kom je weer op het puntje hierboven: teveel tegelijkertijd aan het doen zijn. Leg je focus op waar je mee bezig bent of wil zijn en laat de rest links (of rechts) liggen.

  Hebben jullie nog goede tips voor het plannen of doen jullie het op dezelfde manier?

  De vorige artikelen Tips & Trucs reeks:
  Blog do’s & don’t’s / De fijne kneepjes van het solliciteren / Samenwerking voor je blog met bedrijven / Voor een positiever leven / Even geen blog inspiratie / Hoe kom je beter in slaap / Hoe blijf je gemotiveerd? / Waarom zou je bloggen? / Netwerk opbouwen & succesvol met je blog / Alle kids entertainen op mijn werk / Voor beginnende bloggers / Klusserdeklus tips / Waar moet je aan denken bij je bruiloft / Hoe om te gaan met spanning tijdens het auto rijden

  Oh en nog even een weetje over deze blogpost… Dit is mijn 1300ste blogpost die online staat! Wauw.

  51 comments

  • Nicky

   09/11/2014 at 18:20

   Ik heb eigenlijk voor alles een vast schema. Saai maar dat werkt voor mij het beste. Ik mis trouwens de tip om niet te veel te willen! Als je teveel op je to do-list zet, raak je alleen maar gefrusteerd!

   1. SAS

    09/11/2014 at 19:47

    Dat is ook zeker een goede!

  • Tamarah

   09/11/2014 at 14:17

   Hele fijne tips! Ik vind het vooral moeilijk op prioriteiten te stellen. Wat ik wel goed kan is één ding tegelijk, want anders is het inderdaad wat hectisch in mijn hoofd.

  • cheyenne

   09/11/2014 at 14:14

   goeie tips! lijstjes zijn ook mijn redding.
   xo, cheyenne

  • Shanti

   07/11/2014 at 22:04

   To do lijsten zijn echt mijn redding in drukke tijden! Het geeft me overzicht en dus meteen rust in mijn hoofd, waardoor ik uiteindelijk veel meer gedaan krijg.

  • Wanda

   07/11/2014 at 20:31

   Ik ren mezelf ook nog weleens voorbij maar probeer er dan weer orde in te krijgen door to do lijstjes op te stellen. Ook niet te lange lijstjes zodat je vervolgens teleurgesteld bent dat je de helft niet hebt kunnen doen.

  • Evelien

   07/11/2014 at 21:04

   Ik zou echt vaker mijn telefoon uit moeten zetten als ik wil knallen. Vroeger, toen ik nog tentamens moest leren, deed ik dat wel.

  • Mieke

   07/11/2014 at 13:57

   Goede tips, vooral die “verwacht niet teveel van jezelf”. 😉

  • Zwartraafje

   07/11/2014 at 13:56

   Ik denk dat ik nog vooral moet werken aan het – ‘niet teveel van mezelf eisen’. Lijstjes zijn hier steeds goed vertegenwoordigd en ik heb een planning die volledig up-to-date is. Dat komt dus telkens wel in orde, alleen probeer ik vaak te veel te forceren en dat is natuurlijk niet vol te houden op lange termijn.

  • Benthe

   07/11/2014 at 14:55

   Helemaal eens met al deze tips!

  • Wendy

   07/11/2014 at 13:54

   Goede tips. Ik heb echt van die buien. Het ene moment gaat het plannen en alles me heel goed af en het andere moment ben ik continu afgeleid en begin ik maar niet aan datgene wat ik moet/wilde doen.

  • Nicetobeout

   07/11/2014 at 10:57

   Goede tips!

  • Miss Mags

   07/11/2014 at 08:34

   ik ben een echte slechte planner, al moet ik zeggen dat het de laatste iets beter gaat. Handige tips !

  • Bianca

   07/11/2014 at 07:46

   Voor een chaotisch persoon zoals ik die gelijk in de stress schiet als er dingen moeten gebeuren of als ik te veel moet doen op 1 dag , zitten hier super handige tips tussen x

  • Michaela

   07/11/2014 at 06:31

   Super goede tips! Kan ik echt wel gebruiken 😉

  • Chahrazad

   06/11/2014 at 22:57

   Handige tips. Alleen hou ik mij nooit aan een planning. 🙁

  • Ilse

   06/11/2014 at 22:54

   Jep, veel dingen doe ik hetzelfde! Alleen ga ik vaak eerst kijken wat ik allemaal moet doen en open ik dat (op de laptop dan) of ik leg het bij me in de buurt (agenda, bullet journal, notitieboekjes, blaadjes van school waar ik wat mee moet).

   Ik begin altijd met mijn mail checken. Ook op school. Ook al moet ik dan ook aan projecten of zelfstandige opdrachten voor school werken. Zelfs wanneer ik dat die dag nog af moet hebben. Als ik weet dat er nog blogmail ligt, kan ik dat gewoon niet laten liggen. Ik weet dat als ik het dan niet doe, ik ’s avonds thuis ook geen zin meer heb om het te doen. En als ik het één of twee dagen laat liggen, heb ik zo over de 100 mails in m’n inbox. Daar heeft natuurlijk niemand trek in. Bovendien is er al één excuus minder om niet aan het werk te gaan wanneer die mail weg is. Ahehm. Ja, dus. Drie keer raden wat ik ook nu zit te doen.

   Ahja, wat ik hierna dus ga doen. Vooral niet omdraaien zodat ik de gitaar niet zie staan en proberen bepaalde liedjes op YouTube en in iTunes te vermijden, zodat ik niet ga gitaarspelen maar dat reflectieverslag ga maken. Dan kan ik daarna schrijven.

   Maar ja, dat is ’t ‘m nou juist. Schrijven duurt langer dan het reflectieverslag. Want schrijven is nooit klaar en er zijn zoveel taken dat ze niet met elkaar te vergelijken zijn. Oftewel: ik kan niet inschatten hoeveel tijd ik ervoor nodig heb. (Kan ik dat normaal eigenlijk wel? I don’t know. I lost it.) Ik heb zelf ook vaak gedacht: ach, schrijven duurt het langst. Dat reflectieverslag kan later ook nog wel. (Het hoeft immers pas af te zijn tegen maandag.) Maar ik heb met mezelf afgesproken dat ik het vandáág zou doen. Dus dan doe ik dat ook. Denk ik… Ugh. Dilemma’s.

  • Petra

   06/11/2014 at 21:47

   Het klinkt zo logisch. Maar het uitvoeren is soms een ding.

  • Saskia

   06/11/2014 at 20:45

   Weer bedankt voor deze fijne tips. Sommige erg vanzelf sprekend, maar ook een paar fijne nieuwe tips…

  • Els

   06/11/2014 at 20:39

   Ik vind plannen nog steeds erg moeilijk, de tips die je geeft zijn goed maar erg moeilijk uitvoerbaar met 2 kleine kinderen. Een dag heeft gewoon te weinig uren…

  • Elke

   06/11/2014 at 19:53

   Ik maak zelf eigenlijk altijd een lijstje met alles wat ik die dag moet doen 🙂 Leuk artikel!

  • Roxanne

   06/11/2014 at 19:49

   Ik begin altijd eerst met het lastigste! Je geeft goede tips 🙂

   Liefs, Roxanne

  • annouska

   06/11/2014 at 19:43

   De beste tips om alles af te krijgen!

  • Sara – Window On My Wardrobe

   06/11/2014 at 17:49

   Fijne tips! Niet alles tegelijk dien moet ik echt leren. Ik spring constant van de hak op de tak en zo geraak ik steeds de draad weer kwijt!

   X Sara

  • Infinity

   06/11/2014 at 17:45

   Alweer een handig artikel!
   1 ding tegelijk doen, daar ben ik niet zo sterk in, ik wil altijd alles tegelijk doen, en dat zorgt voor chaos!

   Liefs,
   Eva

  • Mirella

   06/11/2014 at 16:43

   Ik ben er ook zo één die 10 dingen tegelijk doet, echt zo slecht, ik ben er al mee geminderd maar er kan nog meer af pfff.
   Maar ik kan soms dingen niet los laten zo rot.

   Dat logboekje wil ik ook nog, soms heb ik dingen in mijn hoofd maar schrijf het niet op, Ja dan ben je het kwijt. Niet handig.

  • Laura

   06/11/2014 at 16:37

   Een to-do lijstje kan soms echt heel hulpzaam zijn! Ik maak ze best wel vaak.

  • Billy

   06/11/2014 at 16:24

   goeie tips, Saskia!
   Ik gebruik zelf ook nog mijn agenda in outlook om mijn af te werken taken in te vermelden

  • fieke

   06/11/2014 at 15:54

   Wat een fijn artikel!
   Heel veel dingen zijn herkenbaar, en ik heb er ook veel van geleerd!
   Ik werk meestal omgekeerd: de eenvoudige klusjes (die in enkele minuten te klaren zijn) doe ik meteen. Omdat het vaak meer tijd kost om ze op te schrijven op de to-do-lijst. Misschien moet ik het toch eens andersom proberen!

  • Saar

   06/11/2014 at 15:33

   Dat zijn een aantal handige tips en een fijn lijstje! Zeker bruikbaar. En dat boekje van de hema heb ik ook! Geweldig hè 🙂

  • Jorien

   06/11/2014 at 14:27

   Ik vind vooral die tip om het makkelijkste voor het laatste te bewaren heel goed. Dit had ik zelf nog nooit verzonnen en ik ga proberen of dit het nog gemakkelijker voor mij maakt.

  • sam

   06/11/2014 at 14:23

   goeie tips! ik krijg op het moment lang niet alles gedaan maar daar leg ik me maar bij neer (probeer ik tenminste) met al mijn spullen in pakken en verhuizen in het vooruitzicht verwacht ik maar niet te veel van mezelf 🙂

  • Nathalie

   06/11/2014 at 13:24

   Super leuk dat je elke donderdag tips en tricks over iets gaat geven!!!
   Deze tips zijn erg handig 🙂

  • sunny mama

   06/11/2014 at 12:24

   Goeie tips! Aan het einde van de dag blijkt telkens weer dat ik minder, of vaak andere dingen, gedaan heb dan ik in gedachten had. Tja, ik houd me ook nooit aan mijn ’to-do-lijstje’ 😉 ! Groetjes en nog gefeliciteerd met je DERTIENHONDERDSTE blogpost, wow!

  • Isabel Cristina

   06/11/2014 at 12:12

   Hele fijne tips! Bedankt, deze zullen mij echt helpen!

  • Regina

   06/11/2014 at 11:37

   Ik ben er tegenwoordig ook achter dat ik beter minder dingen kan plannen en doen en dan ook afmaken dan aan de slag gaan met een enorme todolijst. Want die enorme lijst werkt zo ontmoedigend.
   En die boekjes van de Hema zijn geweldig! Tegenwoordig kan ik alleen nog maar kwijlend door die winkel 🙂

  • Bo

   06/11/2014 at 11:30

   Wat een fijn artikel, dankjewel!

  • Bouchra

   06/11/2014 at 11:28

   Handige tips staan ertussen! En whoooo 1300 blogpost, wauw dat is echt veel!

  • jackie

   06/11/2014 at 11:07

   normaal werkt het wel voor mij, lijstjes maken…
   die opdelen en dan beginnen,….
   op dit moment heb ik er wat meer moeite mee en ben ik even van het klaar met vandaag ik kom de bank niet meer af

  • Marah

   06/11/2014 at 10:56

   Handige tips, alleen doe ik het ‘laat de makkelijkste klusjes voor het laatst’ precies andersom thuis. Op het werk bouw ik wel liever af. Maar als ik een hele lijst heb met vervelende rondom huis klusjes dan schat ik in hoeveel tijd ik overal mee bezig ben en orden ze dan van makkelijk/minste tijd naar lastiger/langer mee bezig.

   Omdat ik dan eerste de dingen doe snel klaar zijn, kan ik mooi snel afstrepen op mijn to-do-lijst. Hier krijg ik dan juist weer motivatie van om ook de laatste dingen af te kunnen strepen!

  • Rosa

   06/11/2014 at 10:56

   Vooral 1 ding tegelijk doen lukt mij vaak niet! Moet ik echt eens proberen 🙂

  • Maai

   06/11/2014 at 10:28

   Pfff plannen lukt mij echt niet. Ik maak wel altijd van die lijstjes maar de helft komt er dan weer niet van. Misschien moet ik dit blogje ook schrijven maar dan met huishouden met kids 😉 . Ik heb je trouwens getagged…

  • Bente

   06/11/2014 at 09:14

   Misschien dat je niet moet vergeten om ook nog ‘me-tijd’ moet overhouden. Bijvoorbeeld door het ook in te plannen 🙂

   1. SAS

    06/11/2014 at 20:54

    Zeker een hele goede!

  • Anneleen

   06/11/2014 at 09:08

   Ik zit momenteel in mijn blok-examenperiode en merk dat ik het echt heel lastig vind om alles gepland te krijgen. Ik wil graag goed studeren, babbelen met vriendinnen, leuke dingen doen met mijn vriend, familie bezoeken, blogjes lezen, zelf artikels schrijven, … Ik merk dat ik nu echt even prioriteiten moet stellen en dan komt (jammer genoeg) het studeren op nummer 1. Babbelen met vriendinnen, op familiebezoek gaan, naar mijn vriend thuis, … zal voor na de examens zijn. Dat kan ik gerust even uitstellen maar mijn examens niet… Vaak ‘beloon’ ik mezelf ’s avonds of ’s ochtends met een rondje blogs lezen 🙂 daar kijk ik dan altijd naar uit! Nu ga ik je goede advies opvolgen… Ik ga men laptop afsluiten en er voor gaan! 🙂 bedankt voor de fijne tips! X

  • Aurelie

   06/11/2014 at 09:07

   Handige tips! Ik heb altijd zoveel te doen, maar dan uiteindelijk vergeet ik de helft van wat ik wilde doen. Zo’n to do list is dus heel handig voor mij. En wauw, al 1300 posts!

  • Simone

   06/11/2014 at 09:01

   Goede tips weer Sas!

  • Angelique

   06/11/2014 at 08:53

   Dat focus is echt lastig! Mijn telefoon heeft er een handje van om elke keer te gaan als ik net met huishouden bezig ben

  • Marcella

   06/11/2014 at 08:49

   Ik maak graag een todo-lijstje, dat werkt erg fijn. Social Media zou ik wat meer los moeten laten, dat leidt best wel eens af. Maak ik een blog, ben ik met 10 andere dingen bezig opeens. Leuke rubriek is dit, goeie tips!

  • Marion

   06/11/2014 at 08:37

   Het lijkt allemaal zo logisch en makkelijk als ik het zo lees, maar hoe vaak vergeten we die ”simpele” regeltjes wel niet!

  • Amy

   06/11/2014 at 08:47

   Weer een leuke tips & trucs! Ik doe veel van de dingen die je noemt en houd structureel mijn agenda bij om haasten te voorkomen. Een puntje is voor mij echter heel lastig: focus. Ik vind het zo moeilijk om geconcentreerd met 1 ding bezig te zijn en doe altijd 100 dingen tegelijk.

  Leave a comment

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *