Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!Tips & Trucs: Alle kids entertainen op mijn werk

Een nieuwe rubriek is geboren: Tips & Trucs. Elke Donderdag plaats ik een blogje met tips & trucs die variëren van blog gerealateerde artikelen tot andere tips. Heb je zelf een suggestie? Laat deze achter in de comments.

Op Twitter vroeg ik aan jullie of er ideeën waren voor mijn Tips & Trucs reeks. Madrina van Baiegoed vroeg: ‘Wat doe je om alle kids op je werk te entertainen?’ Super leuk om iets te kunnen vertellen over mijn werk, want met alle verschillende leeftijden die er lopen is het belangrijk alle kinderen te zien en iets leuks te doen te geven. Ik ga hieronder vertellen wat ik precies doe op mijn werk.

Al 6 jaar werk ik in de kinderopvang en heb alle leeftijden gehad. Ik heb zowel op een kinderdagverblijf als met peuters gewerkt en Naschoolse opvang. Nu werk ik op een Naschoolse opvang met de leeftijd 5 tot 9 jaar. Lees hier meer over mijn werk

activiteiten.jpg

 • Hoe kom ik aan de ideeën voor activiteiten
 • In de loop der jaren heb ik heel wat naslagwerk verzameld. Zowel van mijn opleidingen/stages als oud werkgevers. Ook bezit ik heel erg veel boeken waar activiteiten instaan en ben ik lid van social media kanalen over activiteiten. Zo krijg ik op Facebook in mijn tijdlijn en op Twitter tweets binnen waar ook leuke ideeën staan. Sommige activiteiten bestaan al, past ik ze aan en anderen verzin ik geheel zelf.

 • Hoe maak ik kinderen enthousiast?
 • Door de activiteit zélf ook leuk te vinden. Ik kan wel gaan breien maar dit vind ik zelf helemaal niet leuk. Ik probeer dicht bij mezelf te blijven en er zelf plezier aan te beleven. Dit straal je dan ook uit op de kinderen, vind ik. Ook helpt het als je de activiteit al klaar zet en mee bezig bent. Soms hebben ze zo iets van: ‘Armbandjes maken?’ Pff nee hoor. En zodra ik bezig ben komen ze toch nieuwsgierig kijken of vinden het toch ineens erg leuk. Belangrijk dus om ze iets visueel te laten zien in plaats van alleen de vertellen wat je gaat doen.

 • Waar hou je rekening mee qua activiteiten?
 • Ieder kind is anders. Soms wordt dit nog wel eens vergeten. De gehele week knutselen is voor sommige kinderen die er niet van houden niet leuk. Er moet variatie zijn. Voor elke leeftijd en elke activiteiten categorie is er wel wat aan te bieden. Variatie is dus erg belangrijk en ook creativiteit, het inspelen op de behoefte van kinderen en het kunnen bijstellen. Soms vind ik iets heel leuk maar willen weinig kinderen er aan mee doen. Dan pas ik mijn activiteit aan of verzin ter plekke iets anders wat ze wel leuk vinden om te doen. Ik vind het balngrijk dat kinderen inspraak hebben wat ze graag willen doen. Niets hoeft, alles mag.

  Straks wordt het sowieso makkelijker. Nu heb ik kinderen in ‘mijn groepje’ van de leeftijd 0-9. Straks werk ik op de groep met de leeftijd 6-7 jaar. Hier kan ik dus gerichter activiteiten aanbieden.

  De vorige artikelen Tips & Trucs reeks:
  Blog do’s & don’t’s
  De fijne kneepjes van het solliciteren
  Samenwerking voor je blog met bedrijven
  Voor een positiever leven
  Even geen blog inspiratie
  Hoe kom je beter in slaap
  Hoe blijf je gemotiveerd?
  Waarom zou je bloggen?
  Netwerk opbouwen & succesvol met je blog

  0
  Lifestyle, Lijstjes & Stokjes
  Previous Story
  Next Story

  29 Comments

   photo bannerthing_zpsjw5m6818.png

 • Reply
  Madrina
  23/10/2014 at 17:39

  Hé, dit had ik nog niet gezien. Leuk om mijn vraag beantwoord te zien 😉

 • Reply
  Nicky
  04/10/2014 at 23:26

  Ik deed wel eens ideetjes op uit de knutselboeken uit mijn kindertijd. Van die vergeten knutseldingen van vroeger. Zelf slingers maken of trekpoppetjes en zo. Wat is het toch leuk werk, hè?

 • Reply
  Lieke
  04/10/2014 at 21:04

  Wat leuk om te lezen dat je zoveel plezier hebt met de kinderen. En ik ben het helemaal met je eens: als je zelf iets leuk vind straal je dit uit en kinderen pikken dit op. 🙂

  Ik werk zelf in het onderwijs en ben erg nieuwsgierig naar de boeken en social media kanalen die je gebruikt.

 • Reply
  Miss Happinez
  04/10/2014 at 16:10

  Het werk dat je doet lijkt me super leuk!

 • Reply
  Tamarah
  03/10/2014 at 19:44

  Wat leuk om te lezen! Je moet een goed improvisatievermogen hebben en creatief zijn! Leuk dat je zoveel ideeën op doet en veel afwisseling in de activiteiten laat komen,

 • Reply
  Zwartraafje
  03/10/2014 at 18:01

  De dochter van mijn nicht komt sinds ze 12 is regelmatig eens langs voor een knutselmiddag. Waar we in het begin vooral cupcakes en koekjes versierden, maken we ondertussen kaartjes, juweeltjes, bakken we allerlei zoete koekjes/brownies/… en sluiten we nadien de middag af met een leuke film. Naarmate ze ouder werd zijn we natuurlijk ook andere dingen gaan maken, maar ze blijft nog steeds graag langskomen ook al is ze ondertussen 16.

 • Reply
  Bianca
  03/10/2014 at 07:42

  Vind vind ik echt een fijn artikel soms heb ik echt geen idee meer hoe ik mijn dochter en/of haar vriendinnen moet “entertainen” x

 • Reply
  Mieke
  02/10/2014 at 21:40

  Goede tips! En variatie is zeker belangrijk ja. Dat merk ik zelfs al bij het entertainen van twee kinderen. 😉

 • Reply
  Amy
  02/10/2014 at 21:18

  Leuk om te lezen en zo een inkijkje te krijgen in je werk! Lijkt mij nog best moeilijk… elke dag iets nieuws te bedenken!

 • Reply
  Sara - Window On My Wardrobe
  02/10/2014 at 21:12

  Hele leuke tips! Ik ben jarenlang leidster geweest bij je jeugdbeweging, maar dat is ondertussen alweer een hele tijd geleden en ik merk toch dat ik er een beetje uit ben. Ik ga je tips zeker onthouden!

  X Sara

 • Reply
  Miranda
  02/10/2014 at 20:55

  Het lijkt me erg lastig om telkens iets te verzinnen wat voor alle leeftijden goed kan. Dat vind ik nu al als ik naar die twee van mij kijk. Ella is net wat handiger en zelfstandiger met dingen dan Sam.

 • Reply
  Suze
  02/10/2014 at 20:53

  Wat een ontzettend leuk en inspirerend artikel. Mijn schoonzus loopt nu stage op een kinderdagverblijf, ga haar zeker even wat tips doorgeven 🙂

 • Reply
  Mama van Jenthe (Kelly)
  02/10/2014 at 20:45

  Lijkt me echt leuk om daar te werken maar ook wel zwaar. Mijn zus is al jaren juf uit haar ervaring is het een pittig baantje. Leuk blogje trouwens!!

 • Reply
  Petra
  02/10/2014 at 19:16

  Leuk om het te lezen. Ik verbaas me op het Kdv van dochterlief iedere keer weer over de leuke activiteiten en knutsels.

 • Reply
  dresses and daisies
  02/10/2014 at 18:47

  Kleuters/peuters zijn zo fijn om mee te werken. Daarom ben ik kleuterjuf geworden. Je kan er zoveel mee doen, ze zijn zo puur en staan voor zoveel open! + ze zijn absoluut niet bang om zich eens vuil te maken. Schilderen met modder? Waarom niet!

 • Reply
  jackie
  02/10/2014 at 15:34

  ik weet nog dat mijn jongens op de buitenschoolse opvang zaten…
  super dat jullie als leidsters elke keer weer iets bedenken om de kids te vermaken…

 • Reply
  Anneleen
  02/10/2014 at 15:09

  Leuk om te lezen! Ik studeer orthopedagogie en heb ook al gemerkt dat wanneer jij, als opvoedster, enthousiasme uitstraalt, dit vaak aanstekelijk werkt bij kindjes 🙂

 • Reply
  Jenn
  02/10/2014 at 12:48

  Leuk om te lezen!

 • Reply
  irene
  02/10/2014 at 12:22

  Leuk artikel! Liefs irene

  Link verwijderd

 • Reply
  Kelly
  02/10/2014 at 11:27

  Leuke tips! 😉

 • Reply
  Malou
  02/10/2014 at 11:11

  Het lijkt me best lastig eigenlijk, maar handige tips!

 • Reply
  Rosie
  02/10/2014 at 10:50

  Wat een leuk artikel! Ik vind het altijd heel leuk om al die creativiteit te zien met kids. Ik kom uit een familie met veel juffen en heb zelf 2 zomers animatiewerk gedaan. Vind het zo leuk 🙂

  Liefs x

 • Reply
  Bente
  02/10/2014 at 10:34

  Handige tips. En herkenbaar ook, ik heb jaren lang een vast oppasadres gehad waar ik elke week ‘s was, als je zelf ergens erg enthousiast over bent zullen de kinderen dat ook sneller zijn 🙂

 • Reply
  Ellis
  02/10/2014 at 10:17

  Werk je in de kinderopvang?

  • Reply
   SAS
   02/10/2014 at 17:03

   Ik heb het stukje iets aangepast: ik werk nu op een NSO.

 • Reply
  Simone
  02/10/2014 at 09:42

  Erg leuk om te lezen zeg! Ik vroeg me dit eigenlijk ook wel af. Je hebt steeds weer iets nieuws. Erg leuk 😀

 • Reply
  Evelien
  02/10/2014 at 09:21

  Lijkt me erg leuk om activiteiten te bedenken, zeker wanneer kinderen er dan ook enthousiast op reageren. Wel moeilijk om voor kinderen van 0 tot 9 jaar activiteiten te bedenken. Lijkt me inderdaad fijner om gerichter te kunnen werken, zoals je straks gaat doen.

 • Reply
  Lies
  02/10/2014 at 08:41

  Als ik het zo lees werk je op een kdv? (correct me if im wrong) nog steeds spijt dat ik ben gestopt met de opleiding, daarom ga ik hem volgend schooljaar afmaken met werken en leren. Ik vond het op stages ook altijd leuk om knutselwerkjes te verzinnen 🙂

  • Reply
   SAS
   02/10/2014 at 17:02

   Ik werk op een NSO, heb het stukje een deel aangepast aangezien dit niet echt duidelijk werd voor (nieuwe)lezers. Heel veel succes en plezier volgend schooljaar met deze opleiding!

  Leave a Reply

  Ik ben geen spammer dus maak de som hier beneden *

   photo bannerthing_zpsjw5m6818.png