(online) geshopt,  Liefde voor..

Ook nog even over Tom, mijn bonsaiboompje. Die nog leeft!

IMG_20140904_121026.jpg

Saskia? Ga je hier nu echt een hele blogpost aan besteden? Damn right I am. Speciaal. Voor Tom.

Zoals jullie weten nam ik bij de IKEA een bonsai boompje mee. Dit ik gelijk doopte tot Tom. Ja ik ben maf, ik geef sommige spullen een naam. Net als onze vaatwasser. Tom kwam met een hele beschrijving erbij. Echt een dikke beschrijving kan ik je zeggen. Nou ben ik al geen held met planten maar als nog staat Tom er vrolijk bij sinds een aantal weken dus de liefde & aandacht hebben blijkbaar gewerkt. En het water vast ook.

Wat er in het (dikke) boekje staat is het volgende: (en ik heb het uiteraard even aangepast met naam)

Dit bonsaiboompje is een Ficus microcarpa Ginseng. Het heeft zijn uiterlijk gekregen doordat men twee verschillende ficussoorten heeft gekruist. De kunst van het kweken van bonsaiboompjes komt oospronkelijk uit China en is in ca. 1000 na Chr. naar Japan gekomen. De naam ‘bonsai’ komt van het Japanse ‘bon’, dat ‘bloempot’ betekent, en ‘sai, ‘boom’. Het doel van het kweken van bonsaiboompjes is het herscheppen van de natuur in miniatuur en te zorgen dat het boompje er veel ouder uitziet dan het in werkelijkheid is. Het boompje en de pot moeten een harmonieus geheel vormen en elkaar aanvullen.

Ik ben dus de natuurlijk aan het herscheppen in het miniatuur.
Juist.

En dan over het onderhoud:

1. Bescherm Tom tijdens het transport tegen kou en tocht.
Ik had hem vast op de loopband en tussen mijn benen in geklemd in de auto richting huis. Ik deed hem nog net geen helm op.

2. Zet Tom op een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht. Zet hem niet op een radiator of op de tocht.
Hij staat precies in het midden van onze schouw te pronken.

3. 2-3 weken na de aankoop kan Tom wat blad verliezen. Dat is heel normaal omdat hij gevoelig is voor veranderingen. Andere oorzaken voor als de plant blad verliest, kunnen zijn dat hij op de tocht staat of te weinig licht krijgt.
Pfhiew. Gelukkig, hij verloor wat blad en normaal valt alles dan uit en gaat het dood maar Tom niet.

4. Geef matig water. Als de temperatuur stijgt, vaker water geven. Hou de aarde vochtig, maar geef niet te veel water. Te veel water is de meest voorkomende oorzaak dat Tom kan doodgaan.
En dat willen we natuurlijk niet hebben. Maar té veel water is meestal niet de oorzaak dat planten bij me doodgaan. Dat is het vergeten water te geven. Boft Tom even met mij.

5. Douche Tom bij voorkeur elke dag voor meer luchtvochtigheid.
Say whut?

6. In het voorjaar en de zomer om de maand voeding toevoegen tijdens het water geven. Tom is zeer gevoelig, dus geef half zoveel voeding als aan andere planten. Geef in de winter minder vaak voeding.
Ik had toevallig nog wat voeding staan die ik er netjes heb bijgevoegd.

7. Om te zorgen dat Tom zijn vorm behoudt, moet het worden gesnoeid. Maar knip niet teveel weg. Het voorjaar en de zomer zijn de beste tijd om de plant te snoeien.
Gesnoeid? Really? Hoe snoei je dat dan.. Gewoon dingen eruit knippen ofzo? In het voorjaar (als hij dan nog leeft) ga ik het zeker proberen.

8. Tom moet worden verplant als er wortels omhoog komen in de pot. Gebruik een grof aardemengsel dat zuurstof naar de wortels doorlaat. Verplant Tom slechts om de 2-3 jaar en uitsluitend in het voorjaar/de zomer.
Tot nu toe vind ik hem prachtig erbij staan. Lekker laten dus zo.

Tom zal nu wel extra goed groeien met zo’n liefdevolle post als deze.

Ook een leuk weetje: ik heb een eigen hashtag op Instagram voor Tom: #TomDeBonsai

0

48 reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *