Ook nog even over Tom, mijn bonsaiboompje. Die nog leeft!

IMG_20140904_121026.jpg

Saskia? Ga je hier nu echt een hele blogpost aan besteden? Damn right I am. Speciaal. Voor Tom.

Zoals jullie weten nam ik bij de IKEA een bonsai boompje mee. Dit ik gelijk doopte tot Tom. Ja ik ben maf, ik geef sommige spullen een naam. Net als onze vaatwasser. Tom kwam met een hele beschrijving erbij. Echt een dikke beschrijving kan ik je zeggen. Nou ben ik al geen held met planten maar als nog staat Tom er vrolijk bij sinds een aantal weken dus de liefde & aandacht hebben blijkbaar gewerkt. En het water vast ook.

Wat er in het (dikke) boekje staat is het volgende: (en ik heb het uiteraard even aangepast met naam)

Dit bonsaiboompje is een Ficus microcarpa Ginseng. Het heeft zijn uiterlijk gekregen doordat men twee verschillende ficussoorten heeft gekruist. De kunst van het kweken van bonsaiboompjes komt oospronkelijk uit China en is in ca. 1000 na Chr. naar Japan gekomen. De naam ‘bonsai’ komt van het Japanse ‘bon’, dat ‘bloempot’ betekent, en ‘sai, ‘boom’. Het doel van het kweken van bonsaiboompjes is het herscheppen van de natuur in miniatuur en te zorgen dat het boompje er veel ouder uitziet dan het in werkelijkheid is. Het boompje en de pot moeten een harmonieus geheel vormen en elkaar aanvullen.

Ik ben dus de natuurlijk aan het herscheppen in het miniatuur.
Juist.

En dan over het onderhoud:

1. Bescherm Tom tijdens het transport tegen kou en tocht.
Ik had hem vast op de loopband en tussen mijn benen in geklemd in de auto richting huis. Ik deed hem nog net geen helm op.

2. Zet Tom op een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht. Zet hem niet op een radiator of op de tocht.
Hij staat precies in het midden van onze schouw te pronken.

3. 2-3 weken na de aankoop kan Tom wat blad verliezen. Dat is heel normaal omdat hij gevoelig is voor veranderingen. Andere oorzaken voor als de plant blad verliest, kunnen zijn dat hij op de tocht staat of te weinig licht krijgt.
Pfhiew. Gelukkig, hij verloor wat blad en normaal valt alles dan uit en gaat het dood maar Tom niet.

4. Geef matig water. Als de temperatuur stijgt, vaker water geven. Hou de aarde vochtig, maar geef niet te veel water. Te veel water is de meest voorkomende oorzaak dat Tom kan doodgaan.
En dat willen we natuurlijk niet hebben. Maar tรฉ veel water is meestal niet de oorzaak dat planten bij me doodgaan. Dat is het vergeten water te geven. Boft Tom even met mij.

5. Douche Tom bij voorkeur elke dag voor meer luchtvochtigheid.
Say whut?

6. In het voorjaar en de zomer om de maand voeding toevoegen tijdens het water geven. Tom is zeer gevoelig, dus geef half zoveel voeding als aan andere planten. Geef in de winter minder vaak voeding.
Ik had toevallig nog wat voeding staan die ik er netjes heb bijgevoegd.

7. Om te zorgen dat Tom zijn vorm behoudt, moet het worden gesnoeid. Maar knip niet teveel weg. Het voorjaar en de zomer zijn de beste tijd om de plant te snoeien.
Gesnoeid? Really? Hoe snoei je dat dan.. Gewoon dingen eruit knippen ofzo? In het voorjaar (als hij dan nog leeft) ga ik het zeker proberen.

8. Tom moet worden verplant als er wortels omhoog komen in de pot. Gebruik een grof aardemengsel dat zuurstof naar de wortels doorlaat. Verplant Tom slechts om de 2-3 jaar en uitsluitend in het voorjaar/de zomer.
Tot nu toe vind ik hem prachtig erbij staan. Lekker laten dus zo.

Tom zal nu wel extra goed groeien met zo’n liefdevolle post als deze.

Ook een leuk weetje: ik heb een eigen hashtag op Instagram voor Tom: #TomDeBonsai

48 reacties op “Ook nog even over Tom, mijn bonsaiboompje. Die nog leeft!

 1. Ik geef mijn spullen niet alleen een naam.. Ik praat ook tegen ze, ben ik nu ook weird? vast wel! btw, ik hou van bonsai boompjes <3

 2. Hahahah, heel leuk. Maarre.. Tom moet ook onder de douche hรฉ.. Laten we hopen dat Tom nog jaren blijft leven, maar dat komt wel goed met zoveel liefde.

 3. Jaaaa Tom leeft nog ๐Ÿ˜‰ Je doet het beter dan ik, ik kan werkelijk niets in leven houden qua bloemen en planten haha.

 4. Echt geweldig stukje, je bent trouwens niet de enige die dingen een naam geeft, onze auto bijv. heet Rennie, en ja Rennie moet ook weleens naar de dokter whaha.

  Maarre lang leve Tom de Bonsai

 5. Wat leuk om te lezen! Ik ben ook heel slecht met planten, zelfs een cactus gaat dood bij mij! Sinds kort heb ik een orchidee en die leeft na 1,5 maand nog steeds! ๐Ÿ˜€

 6. Haha, vooral de eigen hastag die doet het hem! Je moet voor de grap eens googlen hoe je een Bonsai boompje snoeit.. hele technieken voor joh :p

 7. Bijsnoeien en verpoten hoef je nog lang niet te doen ๐Ÿ˜‰ misschien volgend jaar een keertje ofzo.
  jeej voor Tom, dat ie nog leeft ๐Ÿ™‚

 8. Haha wat een leuk artikel! Ik heb ook eens een bonsai boompje gehad, maar ik zorgde er niet goed genoeg voor ๐Ÿ™ . Die van jou groeit erg goed ๐Ÿ™‚ x

 9. Haha wat knap dat ie nog leeft, die Tom! Bij mij zou hij waarschijnlijk allang gesneuveld zijn ๐Ÿ˜‰ Ik vergeet ook nog wel eens om planten water te geven…

 10. Wat een instructies. Ik veronderstel dat ze bij nr. 5 bedoelen dat je hem moet bespuiten met zo’n plantenverstuiver die je met water vult.

  Zelf heb ik een ruiker bloemen gekregen die om de andere dag een stukje korter moet worden geknipt en nieuw water moet krijgen. Toen ik dat gisteren deed, bleek dat al het water van 2 dagen eerder op was. Gulzig boeketje dus. ๐Ÿ™‚

 11. Tom heeft het maar getroffen bij jou!
  ik vind ze heel cool, die bonsaiboompjes, heb er 1 gehad.. hij ging helaas dood na 5 weken ๐Ÿ™

 12. Haha, ik moest wel lachen om dit stukje! Maar je kunt wel zeggen dat Tom een heel goed thuis heeft gekregen!

 13. Echt tof! En dat die nog leeft! Ik had eens een boompje bij de ikea die zo dood was. Misschien omdat m’n katten erin wilde klimmen.

 14. Haha “damn right i’m ” moest wel even lachen. Die hastag is een goede haha. Hou van je humor, mooie plant heb je daar zal wel mooi staan in je huisje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *