Tips & Trucs: Netwerk opbouwen & hoe wordt je succesvol met je blog?

Een nieuwe rubriek is geboren: Tips & Trucs. Elke Donderdag plaats ik een blogje met tips & trucs die variëren van blog gerealateerde artikelen tot andere tips. Heb je zelf een suggestie? Laat deze achter in de comments.

Ik kreeg een tijdje terug heel wat leuke reacties op het blogje ‘De populariteit van een blog ‘. Ik wilde van jullie weten wat jullie nou een populair blog vinden, waar meet je dat aan?! In dit blogje kreeg ik van Kim een hele lieve reactie waarin ze aangaf weinig volgers te hebben en nog minder reacties. Ze vind het lastig een ‘netwerk’ op de bouwen en gaf aan dat dit misschien een idee was om in een volgende tips & trucs blog te bespreken. Bij deze.

 • Wat is DE tip voor het hebben van een succesvol blog met veel volgers/reacties?
 • Ik kan je verklappen: die is er gewoon niet. Er is niet een regel waardoor je blog succesvol wordt. Er gaat veel tijd, geduld en creativiteit inzitten. Blijf dicht bij jezelf bloggen en de volgers/reacties komen vanzelf. Zelf ben ik al 6.5 jaar aan het bloggen en pas de laatste 2 jaar is mijn blog echt aan het groeien. Waardoor? Ik heb geen idee. Mijn schrijfstijl is in de laatste jaren wel een stuk verder ontwikkeld. Het gaat niet alleen maar meer over mijn dag maar ook over andere onderwerpen. Ik denk dat zodra het mensen aanspreekt ze eerder reageren.

  Er zijn bloggers die beweren dat je elke dag moet bloggen om groot te blijven en lezers te blijven trekken. Als je dit vind en het werkt voor jou: vooral doen. Echter neem kwaliteit boven kwantiteit. Als ik even geen inspiratie heb dan zet ik geen blog online. Mijn vaste lezers keren als er een nieuwe online staat vast wel terug en zo niet, dan niet. Ik wil dat mijn artikelen inhoud bevatten. Natuurlijk komt er soms een lijstje tussendoor of een post met plaatjes. Dit omdat ik het leuk vind te posten, niet omdat ik geen inspiratie heb en móet posten.

  Wat ik wil benadrukken: het is jou blog. Het zijn jou artikelen. Er hóeft dus niets. Als je er druk op gaat leggen om een x aantal bezoekers te hebben wordt het bloggen ook minder leuk en wat ik al als laatste zin aangaf bij mijn eerste Tips & Trucs reeks: Bloggen moet vooral een feestje blijven.

 • Hoe bouw je een netwerk op?
 • Iets waar ik zelf eigenlijk redelijk laat mee begon is netwerken. Hoe je dit kan doen?! Door reacties achter te laten bij mensen die bij jou een comment achter laten. Je kan je post laten verschijnen op Twitter en de meeste mensen vinden mij via Bloglovin’ heb ik gezien bij mijn statistieken. Hoewel ik het zelf niet gebruik om blogs te volgen ben ik er wel naar gaan kijken en wat actiever geworden. Ook kijk ik bij een artikel wat me aanspreekt bij de reacties eronder en vind zo nieuwe blogs.

  De interactie op een blog helpt ook mee. Hebben mensen vragen, reageer hier dan op. Niets is zo vervelend een vraag onbeantwoord te krijgen. reageer wel met mate want op elke reactie reageren met een ‘Dankjewel’ is niet nodig.

   photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

  De vorige artikelen Tips & Trucs reeks:
  Blog do’s & don’t’s
  De fijne kneepjes van het solliciteren
  Samenwerking voor je blog met bedrijven
  Voor een positiever leven
  Even geen blog inspiratie
  Hoe kom je beter in slaap
  Hoe blijf je gemotiveerd?
  Waarom zou je bloggen?

  34 reacties op “Tips & Trucs: Netwerk opbouwen & hoe wordt je succesvol met je blog?

  1. En dat opgebouwd netwerk, dat varieert ook nog eens met de jaren. Zo had ik jaren geleden een vast groepje reageerders, en daardoor ook veel reacties op geplaatste blogs. Echter velen daarvan zijn ondertussen gestopt met bloggen (ook weer veel leuke nieuwe blogs ontdekt hoor).

   1. Ik heb inderdaad ook een hoop mensen waar ik vroeger heel veel reageerde (en zij bij mij) maar die zijn gestopt. Erg jammer! 🙂

  2. Ik ben net begonnen met bloggen en heb nog hélemaal geen reacties (okee, eentje dan) maar ik moet eerlijk zeggen dat dat voor mij nu niet uitmaakt, ik ben blij dat ik hem ben begonnen en steek er nu al best veel tijd in, maar ik schrijf ten eerste voor mij zelf, ik denk dat dat ook wel een beetje de key is tot succes, niet populair willen worden maar voor jezelf schrijven. ofzo. denk ik 🙂 wel een leuk artikel!

  3. Hoe meer ik bezig ben met mijn blog laten groeien, hoe minder ik de dingen plaats die ik zelf leuk vind om te maken en te schrijven. Dus nu vind ik het belangrijker dat ik zelf posts maak die ik wil maken en bezoekers en reacties komen later pas. Dat maakt het allemaal een stuk meer ontspannen en als er dan groei is, is het gewoon een leuke bijkomstigheid 🙂

  4. Ik herken me hierin! Ik blog zelf ook al behoorlijk lang en nu vier jaar op mijn huidige blog, en pas sinds een jaartje ofzo heb ik ook daadwerkelijk wat volgers haha! Fijne tips! X

  5. Fijne tips! Zelf heb ik een hele tijd een blog gehad maar onlangs ben ik een nieuwe begonnen met mijn beste vriendin. En die loopt best goed voor nog maar net gestart te zijn. Liefs

  6. Ik ben het eigenlijk helemaal met je eens, je hoeft niet elke dag te bloggen, ik zou dat ook zeker niet kunnen, ik ben al druk genoeg met mijn gezin.

   Soms denk ik echt wel, oh waarom heb ik niet zoveel reacties, ik zou dat best leuk vinden, maar dan denk ik weer ach ik blog uiteindelijk voor mijzelf hoor.
   En ik denk ook dat dat komt omdat ik eerst heel veel over alleen mijn gezin blogte, nu begin ik wat meer lifestyle enzo erbij te doen omdat ik dat ook echt leuk vind.

  7. Mee eens, het helpt om actief te zijn op Twitter, Facebook en BlogLovin’. Mijn bezoekersaantal groeide echt sinds ik meer op andere blogs reageer. Nu merk ik langzamerhand dat als ik een paar dagen niets doe, mijn blog alsnog gevonden word. Dat zijn dan vaste lezers, denk ik.

   Ik reageer persoonlijk altijd op reacties, mits ze inhoudelijk zijn en ik ook een inhoudelijke reactie kan teruggeven. Een beetje interactie vind ik leuk, en het maakt dat je je lezers leert kennen.

  8. vooral de interactie op je eigen blog, en het geven van reacties op andere blogs, gaan je populariteit omhoog helpen.
   Andere bloggers voelen zich nu eenmaal verplicht om die “nieuwe” ook ’s te bezoeken

  9. Ik ben het met je eens dat je niet elke dag hoeft te bloggen om je lezers te houden maar als het heel onregelmatig is, dan haken de meesten wel af, denk ik. Ik vind het zelf ook jammer als ik een leuke blog heb ontdekt en vervolgens verschijnt er heel weinig online en zitten er steeds grote gaten tussen…

  10. Wat jij zegt is helemaal waar, er is eigenlijk geen echte manier om meer volgers te krijgen. Wanneer je gewoon je best doet, leuk schrijft en inhoudt hebt komt dit meestal vanzelf. Dit merk ik ook op mijn eigen blog.

  11. Ik denk dat, vooral in het begin, dat netwerken echt heel belangrijk is. Toen ik net begon met bloggen, ging ik echt op zoek naar andere blogs om te volgen, en reacties achter te laten. Anders kunnen anderen je blog ook moeilijk vinden. Nu merk ik dat het niet meer ‘nodig’ is, maar ik vind het nog steeds heel leuk om anders blogs te lezen en te reageren, dus vandaar dat ik het nog steeds doe. Maar ook als ik zelf een tijdje niet reageer op andere blogs, wordt mijn blog gelukkig nog wel gelezen 🙂

  12. Tis ook best lastig allemaal. Maar ik merk inderdaad wat je zegt, als ik druk op het bloggen leg verdwijnt direct de inspiratie. Als ik het wat los laat gaat het voor mij beter en gek genoeg word ik dan ook beter gelezen. Blijkbaar straal je het ook uit.

  13. Wat een fijn blogje weer Saskia. Ik merk ook dat netwerken heel belangrijk is: als ik her en der reageer zie ik dat meteen terug in de bezoekcijfers (but don’t overdo it). Ik heb ook gemerkt dat dingen voor mij niet werken: ik Twitter al jaren en wil mijn eigen netwerkje daar niet steeds lastig vallen met links naar mijn blog. Toch blijkt een eigen twitteraccount voor mij niet de oplossing. Doen wat je zelf prettig vindt lijkt nog het belangrijkste devies 🙂

  14. Ik vind ook niet dat je elke dag moet schrijven, al krijg ik wel minder bezoekers op de dagen dat er geen nieuw artikel is. Maar dat is alleen maar logisch.

   en voor Kim die de vraag stelde: Gewoon veel geduld hebben. Schrijf omdat jij het leuk vindt, dan komen er vanzelf mensen die het ook leuk vinden. 🙂

  15. Fijn stukje en goede tips!
   Ik denk ook dat je voor een blog dicht bij jezelf moet blijven. Dat trekt ook mensen aan, denk ik 🙂

  16. bij andere blogs de reacties kijken doe ik ook, ik sta er versteld van hoeveel leuke blogs er zijn om te lezen! verslavend ook 🙂

  17. en zo is het precies…..
   Ik blog als ik inspiratie heb, en die is in al die jaren wel meer geworden omdat het niet alleen meer kijk wat ik gemaakt heb is…
   Reactie’s zijn leuk, maar heb liever weinig gemeende reactie’s dan een veel alleen maar leuk,mooi of weet ik veel wat..

   xoxo

  18. Hmm.. Ik denk wel dat je het beste fulltime of regelmatig kan bloggen zodat mensen ook daadwerkelijk terugkomen op een blog waar iets op staat, ik kom graag op een blog die een nieuw artikel online heeft staan. Daarbij kan je de hoeveelheid blogs niet linken aan de “kwaliteit” het hoeft niet te betekenen dat iemand die elke dag blogt geen kwaliteit kan leveren. Want dat kan net zo goed met iemand due maar 2 keer in de week een artikel online gooit. Maar ik ben benieuwd naar nog een deel haha! Vond iniedergeval intressant om te lezen.

   1. Je hebt helemaal gelijk! Mijn punt is ook meer dat je niet perse elke dag een post online moet hebben waarbij je dan kwantiteit levert. 🙂

  19. Ik heb je blog nu pas gevonden. Vaak gaat het via via. Het meeste contact bouw je op door over en weer te reageren denk ik.

  20. Het komt er vooral op neer dat je doet wat je graag doet met je blog. Het heeft ook enkele jaren geduurd vooraleer ik een schare volgers en reageerders kreeg.
   Netwerken is goed, maar dat moet ook leuk blijven, want alleen reageren om een reactie terug te krijgen wordt rap een sleur,

  21. Leuke post! Ik merk dat Facebook en Bloglovin een grote instroom samen hebben.

   In het begin was ik super gelukkig met de 5 unieke bezoekers die ik per dag had. Ik vind bloggen leuk en geniet er zo van.

   @Kim laat jezelf zien, laat zien dat je er bent en blijf altijd dicht bij jezelf staan.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *