Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!Protected: Persoonlijk: Ik heb Dyscalculie

This content is password protected. To view it please enter your password below:

0
Lifestyle
Previous Story
Next Story

66 Comments

 photo bannerthing_zpsjw5m6818.png

 • Reply
  morgaine
  05/02/2015 at 12:11

  Dan ben jij pas 26 en is het al meer bekend als ik ook al deze reacties lees, probeer je het eens voor te stellen als je nu in deze 43 bent en in de seventies dus het onderwijs kreeg 😉

  Ik heb dus ook dyscalculie met heel veel onbegrip en het woord is nooit gevallen in die tijd, echt never nooit, dit woord kwam pas op toen mijn dochter ook slecht met cijfers bleek te zijn en zij een onofficiele test kreeg op de lagere school. Dit was ongeveer in 2001/2002 pas, toen leerde ik pas zelf over dyscalculie en toen de onderzoekster het mij uitlegde, viel voor mij persoonlijk direct alles op zijn plaats!

  ik heb dus ook thuis enige onbegrip gekend omdat mijn geest supersnel was met lezen en andere feitjes, ditjes en datjes onthouden of gewoon leren en weten. Net als jij, heb ook ik de tafels gewoon opgedreund, maar inderdaad naar het principe van een tafelkaart die wij kregen om te oefenen, die heb ik zelfs nog haha. Alsof ik aan het lezen was en kortweg erin stampen, maar vraag me het vandaag niet, want ik weet het niet meer, inderdaad, 1×1 =…. kan ik nog altijd over twijfelen of dat nu echt 1 is, want dat snap ik dus niet, nog steeds niet! voor mij is dat een 2 als 1 +1 = ….

  • Reply
   SAS
   05/02/2015 at 20:50

   Dank voor de reactie! Kan me voorstellen dat het toen helemaal zwaar was, toen ik jong was was de bekendheid echt 0,0. Ik snap heel veel dingen ook nog steeds niet maar heb mezelf zeker foefjes aangeleerd en sommige dingen gaan nu iets makkelijker dan de jaren ervoor. Toch altijd een (vervelend) struikelblok.

 • Reply
  Faye
  14/09/2014 at 13:27

  Wat leuk om dit te lezen. Misschien is het woord leuk niet echt op z’n plaats maar ik heb zelf ook dyscalculie en ik vind het echt leuk om eindelijk eens een verhaal te lezen van iemand van ongeveer mijn eigen leeftijd. Ik ken verder ook helemaal niemand met dyscalulie. Het is allemaal heel erg herkenbaar wat je schrijft.

 • Reply
  Nicky
  11/09/2014 at 22:18

  Wat moet dat rot zijn als iedereen denkt dat je alleen maar lui bent. Knap dat je je er zo goed door heen geslagen hebt!

 • Reply
  Petra
  11/09/2014 at 07:16

  Ik vind het echt heel.interessant om te lezen. Goed dat je het deelt zodat het wat bekender wordt. Ik denk dat veel mensen niet van het bestaan af weten. En wat een doorzetter ben je! Respect!

 • Reply
  Ilse
  10/09/2014 at 21:08

  Dus jij hebt dyscalculie? Nou, ik ook! En ik vind het zó irritant! Inmiddels wordt er dus wél weer rekenen gegeven op het mbo. En ik haat het. Zo ontiegelijk hard. Ik haal gemiddeld zelfs vaker ruim voldoendes dan een gewone voldoende en soms een goed. Alles is gewoon oké en men zegt dat ik doorstuderen zeker kan, maar dan dat rekenen hè! De kinderen die nu op het mbo beginnen, móéten zelfs slagen voor rekenen. Gelukkig hoeft alles van cohort 2012 en ouder dat nog niet. Want anders had ik echt een probleem!

  Op de basisschool was het ook echt terror. Ik ben op de middelbare school een niveau lager gaan doen in de derde omdat wiskunde, scheikunde, natuurkunde én economie niet lukte. De onvoldoendes voor die vakken haalden de rest zo omlaag en de leraren en m’n ouders zeurden zó hard dat ik er niks voor deed, dat ik uiteindelijk het bijltje er maar bij neergooide, ook voor de vakken waar ik wél moeite voor deed. Pas toen bleek dat ik zou blijven zitten, kwam mijn mentor met het idee dat ik weleens dyscalculie zou kunnen hebben. Nou, pfft. Daar had ik toen niks meer aan! Ik kon kiezen: Of een niveau lager óf het jaar overdoen. Daarvoor kwam ik namelijk in aanmerking omdat mijn studiehouding verder wel voldoende was om over te mogen doen op hetzelfde niveau. Maar dat wilde ik niet. Want als ik dat niet haalde, zou ik zonder diploma van school moeten. En toen ik een niveau lager deed, had ik geen één van die vakken meer. Probleem opgelost! (Al kreeg ik er wel een kutschool met een ontiegelijke kutklas voor terug. Maar da’s weer een ander verhaal.) Als ik een 7 haalde, was dat laag. Dus daar slaagde ik met vlag en wimpel.

  Ik ben wel benieuwd of we bij de toelating op het hbo dan ook een soort rekentoets moeten doen. Want ik heb er wel van gehoord, maar ik geloof dat het wel per opleiding verschilt. Moest jij nog een rekentest doen om aangenomen te kunnen worden op de pabo, eigenlijk? En zo ja: Hoe lang is dat geleden?

  • Reply
   SAS
   11/09/2014 at 08:53

   Wat een fijne, lange reactie! Wat vervelend (en soms herkenbaar) om allemaal te lezen! Ik heb in de 3de klas gelukkig rekenen kunnen laten vallen en gekozen voor Duits. Iets wat zeker heeft geholpen met mijn overgang! Natuurkunde en Economie/geschiedenis was ook een moeilijk puntje door alle cijfers die daarin voorkomen.

   Ik heb geen Pabo gedaan, juist omdat er een rekentoets aan verbonden zat. Ik heb Onderwijsassistente gedaan op MBO niveau waar ik het over heb in mijn stukje.Ik begon met deze opleiding in 2006. In 2004 begon ik met SPW3 – pedagogisch medewerkster (zoals ze dat toen nog noemde)

 • Reply
  Mieke
  10/09/2014 at 15:33

  Je klinkt als een enorme doorzetter. En wat fijn dat je ouders je altijd gesteund hebben. Het lijkt me best moeilijk om dyscalculie te hebben vanwege de relatieve onbekendheid en het onbegrip wat er vaak nog omheen hangt. Goed dat je dit daarom post. Ik ben benieuwd naar het vervolg!

 • Reply
  Saskia
  10/09/2014 at 14:38

  Sommige dingen zijn heel herkenbaar. Ik heb geen dyscalculie. Voor zo ver ik weet, maar ik kan niet hoofd rekenen. Geef mij een rekenmachine en ik kan het. Heel raar. In groep acht verliet ik de school met anderhalf jaar achterstand.

 • Reply
  Nesrin
  10/09/2014 at 08:58

  Wat goed dat je dit post. Het was mij niet bekend dat naast dyslexie hetzelfde voor cijfers bestond.

 • Reply
  Elize
  10/09/2014 at 08:19

  Interessant om te lezen. En knap dat je je vervolgopleiding gewoon in één keer gehaald hebt! Echt super!
  Ik wist al wel wat het was (m’n broer heeft het in combinatie met dyslexie, maar dat had ik geloof ik al eens laten vallen hier haha). Wat ik wel herken is dat ze vroeger tegen hem ook gewoon zeiden ‘je doet niet genoeg je best’. Echt vreselijk lijkt me dat. Gelukkig studeert hij nu biologie op de uni en gaat dat heel goed!

  • Reply
   Elize
   10/09/2014 at 08:21

   Ohja en wat ik ook nog wilde zeggen, goed dat je hierover schrijft! Want veel mensen weten inderdaad nog niet wat het inhoudt.

 • Reply
  Manon
  09/09/2014 at 23:28

  Ik heb ook Dyscalculie en het voelt altijd wat beter als mensen zeggen van “hey ik ook” 🙂
  Als ik jong was had ik ook super veel moeite, vooral ronde klok lezen was mijn grootste probleem, nog altijd. Ik ben er zelf door moeten blijven dubbelen in het 2de leerjaar. Ik was er kapot van want ik ben een harde werker. Ik heb sinds dien tot mijn zesde leerjaar op bijlessen rekenen gemoeten elke vrijdag avond dus voor mij was dat geen avondje vrij. Het heeft mij wel geholpen ik kan de tafels nu super goed (als een robot) soms zelf beter dan anderen omdat het er gewoon ingestampt is :p Ik merkte dat veel mensen gefrustreerd werden bij mij als het om wiskunde ging, veel mensen lachte en nog altijd lachen mij uit als ze weten dat ik moeite heb met de ronde klok te lezen.Sommige mensen werden kwaad, zoals mijn ouders dachten dat ik te lui was om het te leren. In het middelbaar werd het nog minder leuk omdat je echt leerkrachten hebt voor enkel wiskunde en voor één of andere reden praten meeste wiskunde leerkrachten over wiskunde alsof het een godsdienst is. “zonder wiskunde ben je niks” zei één zelf. Leuk 🙂 In geschiedenis was ik super slecht in jaren onthouden of ik schreef ze onbewust fout bv : 1947 (en in mijn hoofd had ik echt 1974 geschreven) en als mensen me er op wezen werd ik wat gefrustreerd omdat ik het goed bedoelde maar fout schreef. Ik liet me testen toen ik 16 was, duidelijk dyscalculie. Sindsdien kreeg ik soms ook rare “voordelen” zoals grotere cijfers , zoals jij zegt of een koptelefoon om de cijfers te kunnen horen. Wat de oplossingen waren voor dyslexie niet dyscalculie. Het is zelf vorig jaar nog op het nieuws geweest in België dat dyscalculie heel weinig herkent wordt. En dat is heel jammer omdat we leven in een wereld die cijfers waauw vinden. Ik hoop dat ze hier meer rekening mee zullen houden. p.s.: sorry voor het lang bericht :p

  • Reply
   SAS
   10/09/2014 at 09:47

   Dankjewel voor je lange reactie terug! Ik herken erg veel terug als ik dit zo van je lees. Alleen mijn ouders stonden vierkant achter me, dit heeft me zeker wel geholpen. Ik heb hetzlefde gehad met jaartallen, ik wist ze niet te onthouden en als ik ze uiteindelijk onthield schreef ik ze wel eens verkeerd op. Ik hoop dat Dyscalculie even bekend voor als Dyslexie en er wel apart naar wordt gekeken. Aangezien de dingen die mensen met Dyslexie mensen met Dyscalculie niet helpen… Mijn tip: Schaam jezelf er niet voor! Nu je de oorzaak weet weet je ook dat je er zelf niets aan kunt doen. Anderen hebben moeite met talen wij weer met rekenen.

  • Reply
   Ilse
   10/09/2014 at 21:13

   België is niet het enige land waarin dyscalculie amper herkent wordt. In Nederland is het net zo. Er zijn zelfs reken- en wiskundedocenten die beweren dat de tests die wij gedaan hebben, niet eens officiële testen zijn. Omdat het nooit bewezen is welke delen in onze hersens nu anders werken dan “gewone” hersenen. Het schijnt namelijk dat dyscalculie veel complexer is in de hersenen dan dyslexie. Daarmee beweer ik natuurlijk níét dat het erger is dan dyslexie. Het zit gewoon anders in je hersenen, is mij verteld. Het fijne weet ik er ook niet van. Ik weet in elk geval dat het verdomde irritant is dat mensen nu nog steeds zeggen: “Het boeit toch niet dat je dyscalculie hebt? Je kan toch wel inschatten hoeveel geld dat wel niet is?!” Nou, uh. Nee. Dat kan ik niet.

 • Reply
  Jenn
  09/09/2014 at 22:46

  Interessant om te lezen, ik had er wel van gehoord maar me er nooit echt in verdiept.

 • Reply
  Paul
  09/09/2014 at 22:28

  Verhelderend. Ik vind het zo vreemd dat je dit veel minder vaak hoort dan dyslexie. In theorie zou dit toch minstens even vaak moeten voorkomen?

  • Reply
   SAS
   10/09/2014 at 09:43

   Inderdaad! Iets wat wel frustrerend was in mijn schooltijd, want kids met dyslexie kregen altijd extra tijd en werd wel vaak een uitzondering voor gemaakt.

 • Reply
  Sisely.nl
  09/09/2014 at 22:14

  Herkenbaar ik heb dat ook, heb ook moeite met rekenen.

 • Reply
  irene
  09/09/2014 at 21:58

  Ahh balen meid! maar het komt goed 🙂 er zijn mensen die je er bij helpen! xxx irene

  Link verwijderd

 • Reply
  Birte
  09/09/2014 at 21:57

  Heel erg interessant om te lezen. Moedig ook van je dat je dit allemaal zo neerschrijft!

 • Reply
  Gaia Swanenberg
  09/09/2014 at 21:38

  Wat goed dat je hier een artikel over schrijft!

 • Reply
  Nancy
  09/09/2014 at 21:16

  Wat interessant om te lezen. Ik ben ook erg benieuwd naar je vervolg. Ik heb zelf juist iets met getalletjes, dus ik kan me eigenlijk niet voorstellen hoe lastig dit kan zijn in het dagelijkse leven. Ik heb vanmiddag zelf ‘even’ onze stroomtarieven bekeken en vergeleken, maar dat zal voor jou dan wel een onmogelijke taak zijn.

  • Reply
   SAS
   09/09/2014 at 21:21

   Ik hou me daar inderdaad niet mee bezig. Misschien als ik hard mijn best doe er uiteindelijk wel uitkom maar voor mij is het een taak voor M.

 • Reply
  Melissa
  09/09/2014 at 20:56

  Eerlijk gezegt heb ik hier nog nooit van gehoord, maar wel fijn dat je het met ons deelt. Maar toch vind ik het knap dat je echt altijd gewoon je best blijft doen 🙂

 • Reply
  Miss Sentinelli
  09/09/2014 at 20:38

  Goed van je om hier een artikel over te schrijven. Ik denk ook inderdaad dat veel mensen dit niet kennen en er veel onbegrip is. Echt fijn dat jullie dit delen!

 • Reply
  Wanda
  09/09/2014 at 20:33

  Ik heb er nooit bij stil gestaan dat er naast problemen met letters ook problemen met cijfers konden zijn. Goed dat je het onder de aandacht brengt!

 • Reply
  Tamarah
  09/09/2014 at 20:30

  Wat een ontzettend interessant artikel. Maar wat vervelend lijkt me dit om te hebben. Ik ben benieuwd naar je volgende blog hierover.

 • Reply
  Alix
  09/09/2014 at 20:27

  Goed dat je erover schrijft, want ik geloof goed dat je tegen flink wat onbegrip bent opgelopen. Dyslexie kennen de meesten wel, maar dyscalculie, nope! Knap van je dat je je vervolgopleiden enzo allemaal zo snel gehaald hebt in ieder geval!

 • Reply
  Jorien
  09/09/2014 at 20:13

  Sas, ik lees je blog sowieso graag maar wát een interessant stuk heb je geschreven zeg. Een vriendin van mij heeft dyscalculie en ik heb er wel begrip voor hoor maar ik snap het nu denk ik toch veel beter. Dankjewel voor het delen!

 • Reply
  Mama van Jenthe (Kelly)
  09/09/2014 at 19:58

  We kunnen handje schudden. Pff hou maar op met cijfers…! Ik merk wel dat ik zelf hier vaak problemen mee heb bij de kassa of iets. Laat liever m’n vriend betalen het zweet brak mij meerdere keren uit en was al eens verkeerd gegaan. Ik vind het vreselijk maar kan er niks aan doen. Wel fijn dat ik niet de enige ben. Moedig van je om zo’n blogje erover te schrijven Saskia :-))

 • Reply
  Rianne
  09/09/2014 at 19:10

  Interessant om te lezen, goed geschreven! Lijkt me zo vervelend, dyslexie is over het algemeen wel bekend, maar over dyscalculie hoor je helemaal niet zoveel!

 • Reply
  bymarlayne
  09/09/2014 at 18:34

  Het lijkt me wel vervelend om te hebben.. Wel goed dat je er een artikel over hebt geschreven!

 • Reply
  Infinity
  09/09/2014 at 16:53

  Interessant om te lezen!
  Ik wist niet eens dat dit bestond, ik had er nog nooit eerder over gehoord.

  Liefs,
  Eva ♥

 • Reply
  Lief meisje
  09/09/2014 at 16:40

  Leuk om te lezen. Ik heb de tegenhanger van dyscalculie, dyslectie. En bij mij is het ook inderdaad zo laat vast gesteld. Maar ik heb er ook goed mee leren leven.

 • Reply
  Isabel Cristina
  09/09/2014 at 14:37

  Een oud klasgenootje had ook dyscalculatie dus ik wist al ongeveer wat het inhield. Wel heel erg vervelend dat je tot je 20e alleen maar hebt gehoord dat je te “lui” was. Wat ontzettend frustrerend!

 • Reply
  Linda
  09/09/2014 at 14:26

  Interessant om wat meer te lezen over dyscalculie. Ik had het niet zo ernstig ingeschat denk ik, nu kijk ik daar wel anders tegenaan! Het moet echt heftig zijn geweest voor je op school om zulke negatieve reacties te krijgen steeds terwijl je er niets aan kon doen…

 • Reply
  Nicky
  09/09/2014 at 14:22

  Wat een mooi en vooral eerlijk post is dit. Ik vind het echt heel knap hoe je hiermee bent omgegaan als kind en dat je zonder herkansing je diploma’s heb behaald. Ben benieuwd naar deel 2 van je verhaal.

 • Reply
  Anneleen
  09/09/2014 at 14:21

  Interessant artikel! Ik vind het knap dat je dit zo open met ons wilt delen.

 • Reply
  Sheena
  09/09/2014 at 13:55

  Interessant om te lezen ! Al blijft het moeilijk om mij voor te stellen hoe dat moet zijn omdat het allemaal zonder nadenken gaat als je het niet hebt.

  • Reply
   SAS
   09/09/2014 at 13:59

   Ik vraag me dan juist weer af hoe het zou zijn om het te kunnen zonder na te denken 😉

 • Reply
  Kiss & Make-up
  09/09/2014 at 13:05

  Mooi dat je hier aandacht aan besteed. Met dyslexie zijn de meesten wel bekend, maar dyscalculie is iets minder bekend denk ik.

 • Reply
  Malou
  09/09/2014 at 11:14

  Goed dat je erover schrijft, het lijkt me erg lastig om te hebben!

 • Reply
  Mirne
  09/09/2014 at 11:09

  Mijn moeder heeft het ook. Is soms best wel schattig. Als je haar vraagt wat ze zou doen met 100 miljoen, dan komt ze met hele kleine dingen omdat ze totaal geen besef heeft van hoeveel dat is.

 • Reply
  Bente
  09/09/2014 at 10:28

  Klinkt erg vervelend! Vooral ook vanwege het onbegrip. Dat is er bij dyslectie veel minder. Wel grappig om te lezen dat je jezelf heel aparte maar wel werkende reken manieren hebt aangeleerd 🙂

 • Reply
  Gwen
  09/09/2014 at 10:23

  Oh wow, wat een moeilijk lijkt me dat. Mensen die zeggen dat je lui bent terwijl jij zó je best doet. Goed van je dat je toch door bent blijven gaan, ik denk niet dat iedereen dat zo had kunnen doen.

 • Reply
  Zina
  09/09/2014 at 10:19

  Ik heb op de blog van Simone al een uitgebreide reactie achtergelaten, maar ook hier wil ik nog even zeggen dat veel van wat jullie zeggen heel herkenbaar voor mij is. Ik ben dan nooit officieel gediagnosticeerd, maar alle leraren en docenten waren het er wel over eens dat ik het heb. Mooi dat je er zo open over bent. Ik heb altijd het idee dat dyscalculie op de een of andere manier nooit heel serieus wordt genomen, alsof je met ‘beter je best doen’ het hele probleem kan verhelpen.

  • Reply
   SAS
   09/09/2014 at 16:52

   Lief dat je ook een uitgebreide comment bij mij achterlaat! Is inderdaad erg vervelend en wordt inderdaad vaak niet serieus genomen. Ik hoop met dit blogje toch bereikt te hebben dat mensen het probleem begrijpen en het serieus nemen. 1 persoon meer die al begrip ervoor heeft en ik heb mijn doel al behaald.

 • Reply
  ineke
  09/09/2014 at 10:01

  Ongelooflijk dat leerkrachten hier nooit iets van hebben gemerkt. En toch maar enkel bij hun gedacht bleven dat je lui was. Nou respect dat je bent blijven doorzetten en afgestudeerd bent!

 • Reply
  Marion
  09/09/2014 at 09:45

  Tof, Saskia. Goed en helder uitgelegd. Ik wist wel dat het een soort dyslexie was, maar dan met getallen. Verder dan dat kwam ik niet en aangezien je er niet mee te maken hebt, ga je je er ook niet in verdiepen. Heel interessant om te lezen en goed om nu te weten dat het bestaat en wat het precies inhoudt.

 • Reply
  Donna Luisa
  09/09/2014 at 09:43

  Wat goed geschreven! Ik wist ook niet precies wat het inhield, maar nu wel. Dank je wel 🙂

 • Reply
  jackie
  09/09/2014 at 09:42

  wat goed geschreven..
  heel duidelijk, wat moet dit vooral in de basisschool periode moeilijk zijn geweest… Wel willen maar niet kunnen en niemand die je kan helpen..
  Ik heb er zelf pas sinds kort mee te maken, iemand die ik voor werk regelmatig moet bellen om containernummer door te geven, in het begin dacht ik nog wat doet ze toch gek, maar na uitleg is het me duidelijk en neem ik de tijd om het nummers anders te formuleren

 • Reply
  Simone
  09/09/2014 at 09:31

  Goed stukje Sas! 😀

 • Reply
  Mariska
  09/09/2014 at 09:29

  Dit ken ik ja, wat vervelend zeg dat je nooit goed geholpen bent ook! Mijn zusje heeft ook een vorm hiervan.

 • Reply
  francky
  09/09/2014 at 09:24

  wees gerust, ik oordeel hier niet over. Ik ken ook iemand die daar problemen mee heeft. Ze laat haar geld begeren door het OCMW omdat zijzelf niet kan berekenen hoeveel ze kan uitgeven, Bv als je haar 10 € heeft om iets van 6 € te betalen weet zij niet hoeveel wisselgeld ze nog over heeft.
  Het bestaat in vele gradaties.

  • Reply
   SAS
   09/09/2014 at 09:33

   Inderdaad waar, qua gradaties! Er zijn heel veel mensen die er in verschillende vormen last van hebben. Sommige licht andere juist heel erg veel. Gelukkig is het bij mij de loop der jaren wel verbeterd…

 • Reply
  Miranda
  09/09/2014 at 09:19

  Wow , wat een herkenbaar stuk. Ik herken het zo al is het bij mij nooit onderzocht. Ik ben hier wel alert op bij Ella want die heeft ook dezelfde problemen op school. Ze ziet het gewoon niet, je kan het uitleggen maar even daarna is ze het vergeten. Getal herkenning etc, het kwam me zo bekend voor.

 • Reply
  Miranda
  09/09/2014 at 09:03

  Mijn man heeft dyslexie en is ook tegen zoveel dingen opgelopen destijds, vreselijk! Nu er bij Dana ook het vermoeden is zit ik er bovenop, jammer genoeg is er nog steeds zoveel onbegrip en vooroordelen. Je hebt het echt super gedaan als je dit zo leest, erg knap van je!

 • Reply
  Joyce
  09/09/2014 at 09:02

  Ik ken het wel, heb er zelf gelukkig geen last van, maar heb bij de kinderen waarmee ik heb gewerkt wel geleerd dat er maar weinig begrip voor is. Knap dat jullie dit zo vertellen 🙂

 • Reply
  Bianca
  09/09/2014 at 08:51

  Ik wist niet eens dat dit bestond (misschien heel dom?). De uitleg die je er over geeft vind ik erg duidelijk het lijkt mij alleen in sommige situaties zoals met school enz inderdaad erg vervelend x

  • Reply
   SAS
   09/09/2014 at 09:27

   Nee hoor, helemaal niet dom. Dyslexie is een bekend begrip en Dyscalculie is eigenlijk heel onbekend, nu nog steeds en 20 jaar geleden al helemaal. Vandaar dat ik er graag wat meer duidelijkheid over wilde creëren met dit blogje. Volgende week komt een blogje online met de dingen waar ik nu tegenaan loop.

 • Reply
  jenny
  09/09/2014 at 08:48

  Goed dat je hier een blogje over schrijft. Ik ben nooit getest maar weet bijna zeker dat ik het ook heb. Roep t al jaren. Als kind was rekenen een regelrecht drama. Tot tranen aan toe oefenen thuis met mijn moeder stampen die tafels. Dat rekenen is al mijn hele leven een drama.

 • Reply
  Amy
  09/09/2014 at 08:42

  Ik wist wat dyscalculie was, maar nu ik dit lees merk ik dat ik echt niet wist wat het daadwerkelijk inhoud. Het lijkt me erg vervelend om zoveel problemen te hebben met rekenen, omdat het toch iets is wat je vaak tegenkomt in het dagelijks leven. Hopelijk ervaar je er nu toch minder last van dan tijdens je schooltijd door de trucjes die je jezelf hebt aangeleerd!

 • Reply
  Yudeska
  09/09/2014 at 08:18

  Ik heb ook altijd last gehad met rekenen zo ontmoedigend zeg.

 • Reply
  Madelon
  09/09/2014 at 08:18

  Ik vind dit erg fijn om te lezen. Het geeft me meer inzicht in wat dyscalculie nou betekent als je het hebt. Ben benieuwd naar het blogje over hoe je er nu in je dagelijks leven mee te maken hebt. Fijn dat jullie dit delen!

  ps. spelfoutje in laatste alinea (dyscaluclie) :$

  • Reply
   SAS
   09/09/2014 at 09:22

   Thanks voor de mention, ik heb de fout aangepast. Dyscaluclie bestaat natuurlijk niet 😉 En fijn te horen dat het meer inzicht geeft, dit was zeker de bedoeling. Volgende week komt het andere blogje online.

  Leave a Reply

  Ik ben geen spammer dus maak de som hier beneden *

   photo bannerthing_zpsjw5m6818.png