Terugblik | De beste films, series en boeken uit 2022

Zoals elk jaar mijn laatste terugblik van 2022: mijn favoriete boeken en films van dit jaar. Check hier mijn 2021 artikel. Ik las in totaal 32 boeken en keek maar 15 films. Ik was meer van de series dit jaar en keek er dan ook 2. Graag vertel ik jullie over mijn fijnste boeken van Nora (want meer boeken van andere schrijvers heb ik dit jaar niet gelezen πŸ˜…) en over de 5 films die ik in 2022 voor het eerst zag.

Boeken die ik (her)las in 2022 πŸ“š

Ik herlas 32 boeken van Nora Roberts, waarvan ik eigenlijk in 1 nieuwe ben gestart (Nachtwacht) Ik heb zΓ³veel nieuwe boeken liggen maar dit jaar was bikkelen. Dit jaar was echt even ontspannen en dat geven haar boeken me altijd.
Boeken die ik o.a. heb herlezen van Nora Roberts: Wilde bloemen β˜…β˜… – Zomeravonturen β˜…β˜… – Puur geluk β˜…β˜…β˜… – Diep water β˜…β˜… – Zomerstorm β˜…β˜…β˜… – Tegen het licht β˜…β˜…β˜… – Circusliefde β˜…β˜… – Onvoltooid verleden β˜…β˜…β˜… – De broers MacKade β˜…β˜…β˜… – De gloed van vuur β˜…β˜…β˜…β˜…β˜…

  • Een aantal Nora trilogieΓ«n die ik dit jaar heb gelezen

Sleuteltrilogie – Sleutel tot licht (1), Sleutel tot wijsheid (2), Sleutel tot kracht (3) β˜…β˜…β˜…
Malory, Dana en Zoe, drie jonge vrouwen die elkaar niet kennen. Tot ze elkaar op een stormachtige avond ontmoeten in Warrior’s Peak, het indrukwekkende landhuis net buiten Pleasant Valley. Daar krijgen ze een aanbod dat hun levens voor altijd zal veranderen…

Het lucratieve aanbod van de bewoners van Warrior’s Peak komt dan ook als geroepen. Dana, Zoe en Malory moeten ieder een gouden sleutel vinden die past op een glazen kistje waarin de zielen van drie jonge meisjes opgesloten zitten. Als dat lukt, krijgen ze elk een miljoen dollar. Of ze het verhaal geloven, weten ze niet. Maar dan gebeuren er dingen die niet te verklaren zijn…

De Gallaghers van Ardmore – Schittering van de zon(1), Tranen van de maan (2), Hart van de zee (3) β˜…β˜…β˜…
De trilogie De Gallaghers van Ardmore speelt zich af in het groene, romantische Ierland, waar verhalen en legendes al eeuwenlang worden doorverteld in de pub, zo ook in de pub van de familie Gallagher.

In ‘Schittering van de zon’ verandert Aidans leven op slag wanneer de Amerikaanse Jude Frances de pub binnenwandelt. En dat heeft allemaal te maken met een eeuwenoude betovering die moet worden verbroken. Ook Shawn, uit ‘Tranen van de maan’, lijkt wel betoverd wanneer hij verliefd wordt op Brenna O’Toole, een vrouw die hij tot voor kort alleen als een goede vriendin beschouwde. Tot slot ziet Darcy, uit ‘Hart van de zee’, al haar zorgvuldig gemaakte plannen veranderen met de komst van Trevor McGee. Heeft ook dit iets te maken met die geheimzinnige betovering?

Mijn leesjaar

Ik las 5997 pagina’s van 33 boeken. Gemiddeld waardeerde ik de boeken met 3 sterren. (21x) November was mijn beste leesmaand (gevolgd door februari) met 7 boeken. Mijn dunste boek was ‘Zomerse verleiding’ (132 bladzijdes) en mijn dikste ‘Kruidje roer me niet’ (384 bladzijdes) Ik herlas allemaal pocketboeken van Nora Roberts waardoor ik 31 feel good boeken las. (en 3 boeken literatuur) Mijn Hebban Challenge 2023 stond op 45 boeken waarvan ik er 33 heb gelezen. 73% heb ik dus behaald van mijn doel.

De trilogie die ik ga lezen in 2023…
Drakenhart – Ontwaken(1), Ontluiken (2), Ontvouwen (3) Uitleg van het eerste deel:

Breen Kelly, een middelbareschooldocent Engels uit Philadelphia, heeft hard gestudeerd voor een titel en een carrière, waarvan ze niet eens zeker is dat ze die wel wilde. Voor veel zaken in haar leven heeft ze nooit zelf gekozen; ze waren de wens van haar kille en dominante moeder. De warmste jeugdherinneringen zijn aan haar Ierse vader, ook al verliet hij hen lang geleden om nooit meer iets van zich te laten horen. Breen mag van geluk spreken dat ze Marco in haar leven heeft, haar beste vriend sinds de kleuterschool en een constante bron van liefde en steun. Maar zelfs Marco kan Breen niet aanzetten tot de verandering in haar leven waar ze zo wanhopig naar verlangt.

Op een dag is Breen alleen in het huis van haar moeder wanneer een plotselinge windvlaag de papieren op haar moeders bureau uiteenblaast. Terwijl Breen ze opraapt, ontdekt ze dat alle documenten over hÑÑr gaan – het zijn bankafschriften waarop staat dat haar vader haar door de jaren heen geld heeft gestuurd. Nu weet ze het zeker: haar vader heeft haar nooit Γ©cht verlaten. Marco en zij nemen het eerste vliegtuig naar Ierland om op zoek te gaan naar haar familie en afkomst. Hier wacht een geheim op Breen waarvan ze nooit had durven dromen…

5 films (die ik voor het eerst zag) in 2022

Spider-Man: No Way Home β˜…β˜…β˜…β˜…
Nu de ware identiteit van Spider-Man is prijsgegeven, kan Peter zijn normale leven niet langer meer scheiden met dat van zijn rol als superheld. Hij schakelt vervolgens de hulp van Dr. Strange in om dit alles ongedaan te maken. Dit brengt echter enorme risico’s met zich mee, waarbij hij gedwongen wordt te ontdekken wat werkelijk nodig is om Spider-Man te zijn


Thor: Love and Thunder β˜…β˜…β˜…
Thor is op een reis zoals hij nog nooit heeft meegemaakt: een zoektocht naar innerlijke vrede. Maar zijn pensionering wordt brutaal onderbroken door een galactische moordenaar. Deze staat bekend als Gorr the God Butcher, die de uitroeiing van de goden nastreeft. Daarbij heeft hij hulp nodig van een oude bekende.

Jurassic World Dominion β˜…β˜…β˜…
Dominion speelt zich vier jaar na de verwoesting van Isla Nublar af. Dinosaurussen leven – en jagen – nu overal ter wereld. Het kwetsbare evenwicht tussen dinosaurussen en mensen zal de toekomst opnieuw vormgeven. Voor eens en altijd wordt duidelijk of de mens bovenaan de voedselketen kan blijven in een wereld die hij moet delen met de meest angstaanjagende wezens die ooit hebben geleefd.

Murder on the Orient Express β˜…β˜…β˜…β˜…
Wat begint als een extravagante treinreis door Europa mondt uit in één van de meest stijlvolle, spannende en aangrijpende mysteries ooit verteld. Dit is het verhaal van dertien reizigers op een trein, waar iedereen een verdachte is. In een race tegen de klok moet één man de puzzel zien op te lossen vooraleer de moordenaar opnieuw toeslaat.

Enola Holmes β˜…β˜…β˜…
Enola Holmes, de jongere zus van Sherlock en Mycroft, wordt in de negentiende eeuw door haar excentrieke moeder Eudoria opgevoed. Wanneer haar moeder op haar zestiende verjaardag spoorloos verdwijnt, vindt Enola verborgen aanwijzingen die haar moeder heeft achtergelaten. Om haar zoektocht te vergemakkelijken, geeft Enola zich uit voor een man en trekt ze naar Londen.

En ik keek deze series…

Ik begon met Elementary waar ik ineens een aantal afleveringen miste. Deze ben ik nu aan het opnemen en zodra ik ze allemaal heb ga ik seizoen 6 (deels) en 7 afkijken. Kijk er nu al naar uit want heb echt ervan genoten. Ook ben ik wederom begonnen met Castle vanaf aflevering 1. Inmiddels bij seizoen 7 aanbeland. Ik kan zo genieten van deze serie en de chemie tussen Castle & Beckett. Love it!

Elementary (Seizoen 6 tot aflevering 11)
Voormalig Scotland Yard-adviseur Sherlock Holmes gaat na zijn ontslag uit een afkickkliniek aan de slag in het hedendaagse New York. Verslaafdenbegeleider dr. Joan Watson moet hem op het rechte pad houden. Met zijn fenomenale observatievermogen lost Holmes elk moordonderzoek met minimale inspanning en op bizarre wijze op, maar ook Watson blijkt een verdienstelijke detective. Samen vormen ze een onverslaanbaar duo.

Castle (Seizoen 1 t/m 7)
De succesvolle schrijver Richard Castle heeft net de hoofdpersoon uit zijn detectivereeks laten sterven. Als blijkt dat iemand de moorden uit zijn boeken kopieert, neemt het leven van de bestsellerauteur een onverwachte wending. Rechercheur Kate Beckett gaat naar Richard voor hulp en Castle wordt de belangrijkste troef van de New Yorkse politie in haar jacht op de dader.

Waar ik ook de eerste week van 2023 mee begon? Criminal Minds Evolution! Eindelijk nieuwe afleveringen van mijn favoriete serie. *maakt een dansje* Het jaar begint in ieder geval al goed.

Wat was jou favoriete boek & film van 2022? En waarom?

4 reacties op “Terugblik | De beste films, series en boeken uit 2022

  1. Ik leerde Nora kennen dankzij de Gallaghers of Ardmore trilogie dus ook al zijn dat zeker niet de beste boeken van haar die ik tot nu toe las ze blijven wel alleen daardoor al bijzonder voor me.

  2. Ik vind dat nog heel wat. Ik keek Last Christmas. Dat is dan meteen ook de enige film die ik gezien heb, geloof ik. Maar ik vind ‘m nog steeds supermooi! Ik las ook minder dan anders en eerlijk is eerlijk; er zat niet echt iets bijzonders bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *