Terugblik | Wat 2022 mij heeft geleerd (en wat ik meeneem naar 2023)

Elk jaar komt deze post online. Een artikel die ik zelf altijd erg inspirerend vind en me een terugblik geeft van het afgelopen jaar. Vandaag dus het laatste artikel over 2022. Wat heb ik geleerd van afgelopen jaar en wat neem ik graag mee naar 2023? Lees hier mijn lessen van vorig jaar.

Dit neem ik mee naar 2023

Offline zijn geeft zoveel meer rust
Dit jaar ben ik zoveel meer offline geweest dan afgelopen jaren. En het heeft me zoveel meer gebracht dan dat ik durfde te hopen. Ik heb een stukje rust terug gekregen. Een stukje genieten en niet rush rush alles maar doen. Ik neem dit zeker mee naar 2023. Meer offline. Meer dingen doen waar ik energie van krijg en genieten van alles.

Verandering hoeft niet altijd negatief te zijn
Ik heb dit jaar een hoop veranderingen en spanningen op werkgebied gehad. Dit hoeft zeker niet altijd negatief te zijn en soms vallen alle puzzelstukjes in elkaar. Soms moet je dingen meemaken voor je beseft dat een keuze de juiste is geweest.

Nee is ook een antwoord
Punt. Nee zeggen is soms ja zeggen tegen jezelf. Soms had ik minder afspraken. Zei ik nee tegen leuke dates als ik een vol weekend had. Ik probeerde ergens balans in te vinden en gaf tijdiger mijn grenzen aan. Het gaf rust maar was ook zeker even zoeken naar het hoe & wat. Ik zeg nu vaker nee en geef steeds eerder mijn grenzen aan.

Je hoeft niet altijd 100% aan te staan & te geven
Soms is uitstaan fijn om daarna weer aan te kunnen staan. Soms stond ik even wat vaker op de pauze knop. Even tijd voor mezelf. Even stilstaan bij wat ik nou eigenlijk aan het doen ben. Moet dit écht? Of kan dit ook even wachten tot straks of morgen, volgende week? Iets met beter je prioriteiten stellen en herkennen. ook hoeft niet altijd alles van mijn kan te komen. Geven, geven, geven zonder iets terug te krijgen slurpt ook energie. Bewust heb ik er dan ook voor gekozen dit niet meer te doen.

Negativiteit krijgt geen plek in mijn leven
Het glas half vol zien is soms lastig als je negativiteit om je heen hebt. Soms is er geen keuze, hoewel de keuze hoe je ermee omgaat er altijd is. Dit heb ik dan ook gedaan, weg uit de negativiteit en dingen soms ook eerder loslaten om zo zelf weer positief te zijn.

Verder kijken dan je neus lang is, ook al is dit uit je comfort zone
Och die comfortzone van me he. Die vind ik altijd wel lekker. Maar het heeft me zoveel gebracht dat ik eerst intern en nu extern een nieuwe baan heb. Iets met verder kijken dan wat je hebt, vooral als je een wat ontevreden gevoel hebt.

Moeder zijn is soms ook voor jezelf kiezen, i.p.v. je kind
Ik koos meer voor mezelf. Nam soms dagen vrij als Noa naar de opvang ging. Ging alleen winkelen of afspreken met vriendinnen. Keek een serie. Las een boek. Ik merkte dat ik heerlijk offline tijd ook voor mezelf inplande en dit is zeker iets wat ik meer & meer wil doen (waar mogelijk). Want het moederschap is soms gewoon erg veeleisend en zwaar.

Je bent sterker dan jezelf denkt
You are braver than you believe, stronger than you seem, and smarter than you think.” — Christopher Robin, Winnie the Pooh. Het was een zwaar jaar maar je komt er altijd sterker uit.

Hier ben ik dankbaar voor…

Ik ben dankbaar dat ik alles dit jaar heb mogen doen met mijn gezin. Dankbaar dat iedereen in mijn omgeving is goede gezondheid is. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik een nieuwe baan heb gevonden waar ik echt vol positiviteit inga. Dankbaar voor onze fijne woning en dat we alles gewoon kunnen doen hoe wij het graag willen doen. Ook super fijn om met sommige vriendinnen fijn contact te hebben, te genieten van boeken/series en offline tijd. Dingen waar ik energie van krijg. Dankbaar voor alle mama-dagen die ik met Noa heb mogen doorbrengen. Dankbaar ook voor de tijd die ik als niet-mama heb kunnen doorbrengen om toch even tot mezelf te komen. Dankbaar dat het lichamelijk steeds beter gaat. Het glas half vol te zien en echt dit jaar een nieuwe fase in te gaan (Noa naar school & ik nieuwe baan en werktijden)

Mijn 2022 in 1 woord

Veelbewogen

Het woord dat ik had gekozen in 2021 voor 2022 was: Balans. Die heb ik wel wat meer gevonden (vooral offline) maar centraal stond toch het woord veelbewogen. Ik heb vele ups & downs gekend, vooral op werkgebied. Ik ging van intern naar een andere baan (spannend na 8.5 jaar) naar een geheel nieuwe baan bij een andere werkgever. Het heeft me veel stress, spanningen en ontevredenheid opgeleverd maar ik ben nu wel op de plek waar ik heen wil gaan. Het is afsluiten (ook van negatieve gevoelens en gedachten hierover) en hopelijk vol nieuwe moed dit nieuwe avontuur aangaan.

Wat 2023 gaat brengen in 1 woord

Gevoel

Gevoel in de breedste zin van het woord. Ik heb geleerd mijn gevoel altijd te volgen en dit wil ik zeker blijven doen. Maar ook mijn gevoel delen. Over alles praten zowel over negativiteit als positiviteit. Eerder dingen aangeven en misschien wat duidelijker. Maar ook mijn moedergevoel gaat op de proef worden gesteld. Noa wordt aankomend jaar 4 en gaat voor het eerst naar school. Ik heb straks een andere baan met andere werkdagen en tijden waar ik aan moet gaan wennen. Een half jaar later wéér anders met de schooltijden van hem. Ik hoop mijn gevoel te blijven volgen en deze ook te onderkennen. Handelen op gevoel. Vertrouwen op mijn gevoel. En dat mijn gevoel er ook gewoon ‘mag zijn’.

Ik zou in 2023 wat meer rust willen vinden lichamelijk. Ik heb hier eind 2022 al de juiste stappen voor gezet. Ook dit stukje van gevoel onderkennen en op tijd rust pakken, nee blijven zeggen en dingen doen waar mijn batterij van gaat opladen.

Welke les van 2022 neem jij mee naar dit jaar? Heb je een woord voor 2023?
Ik word graag geïnspireerd door jullie dus laat je antwoord achter in de comments.

6 reacties op “Terugblik | Wat 2022 mij heeft geleerd (en wat ik meeneem naar 2023)

  1. Wat een mooie lessen heb je bij elkaar gesprokkeld het afgelopen jaar. Het allereerste puntje is hier nog steeds een werkpunt. Niet alleen dat hoor maar ik merk dat het me moeilijk lukt om minder online te zijn. Niet zo zeer door apps maar doordat ik online verhalen lees en daardoor vrij vaak naar een scherm zit te staren.

  2. Mooi om te lezen! Hier was het woord van 2022 ‘opnieuw beginnen’, denk ik. Of misschien toch ‘loslaten’. Het woord van 2023 is ‘genieten’ 🙂

  3. Dat zijn waardevolle lessen… mooi ook dat je het als ‘lessen’ bekijkt.

    Mijn les dat ik meeneem is dat ik moet leren loslaten. Je kan tien dingen verzinnen maar dan nog gebeurt het elfde (bij wijze van spreken dan).
    Elk jaar laat ik een ‘wordgenerator’ een woord kiezen en dit jaar kreeg ik het woord ‘sobriety’. Soberheid, eenvoud, terug naar de basis. Misschien is dat ook wel een les die ik kan gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *