MOMlife | Over onze weg naar zindelijkheid: met 2 jaar en 9 maanden

Deze producten zijn ter beschikking gesteld door Zindelijkheidsbox

Zindelijkheid. Noa was er heel erg vroeg mee qua interesse. Hij zat Mei 2021 voor het eerst op de wc zonder dat er wat gebeurde. Daarna had hij sporadisch een poep en een plas op de wc maar verder niet. Met 2 jaar en 4 maanden startte ik er wat intensiever mee met de Zindelijkheidsbox, om daarna toch een pauze in te lassen. Maar ineens in April kwam hij er zelf mee en kan ik nu zeggen dat Noa zindelijk is.

Ik neem jullie graag mee in ons zindelijkheidsverhaal en deel graag onze ervaringen. Ik ben zeker geen expert en elk kind is anders. Luister vooral naar je eigen gevoel en kijk naar het kind of het er echt aan toe is. Bij de ene is dit 2 en de andere is hier veel later mee. Laat je dus zeker niet ontmoedigen. Ik ben in ieder geval erg positief over de zindelijkheidsbox en voor Noa werkte deze manier als start prima, hoewel ik er daarna mijn eigen draai aan heb gegeven.

Ik had al gelezen over de zindelijkheidsbox en dit leek me de ideale manier om te starten. Ik vind de box zelf al direct mooi vormgegeven en handig in gebruik. Het was echt een cadeautje om uit te pakken. Dan nog even over de box en wat er precies inzit.

Inhoud: Trainingsprogramma – instructiekaarten – complimentenkaarten – schema’s – stickerkaarten – stickers – plas diploma. Tevens had ik er nog een extra setje beloningskaarten en stickers bij.

Ik was meteen positief verrast door het fijne boekje wat erin zat met tips, trics en uitleg over het programma. Laag drempelig, makkelijk en er stonden zeker tips in waarvan ik dacht ‘Ohja! Dat zou ik zelf niet hebben bedacht!’ Ik heb er dus zeker wat aan gehad. Ook de ‘dag kaartjes’ vond ik wel super handig zodat ik per dag kon kijken wat ik kon aanpassen. De kaarten en stickers zagen er ook uitnodigend uit en dat bleek wel uit het enthousiasme van Noa. Hij vond het prachtig om een diertje te kiezen en deze op de leuke stickerkaart te plakken.

Het zindelijkheidsschema is een tool om te kijken hoelang het duurt na drinken dat je kindje plast. Ik heb 1 van deze kaarten maar gebruikt in het begin, daarna heb ik het zelf even uit de losse pols gedaan. Het is ook een hulpmiddel, die ik naar eigen inzicht heb toegepast op Noa. Er is namelijk geen rechte lijn naar zindelijkheid, het hangt er echt van af hoe je kindje het doet. Ook heb ik de dagkaarten los gelaten en het op mijn eigen manier gedaan.

Wat heb je nog meer nodig?
Potje en/of wc verkleiner
Onderbroekjes en/of oefenbroekjes
Zeil om alles in huis eventueel af te dekken

Een goede voorbereiding is het halve werk! Ik sloeg (extra veel) onderbroekjes in bij de Zeeman, had een oefenbroekje voor de middagdutjes/uitstapjes en had al een potje en wc verkleiner in huis. Ik denk het al in huis hebben dat dat een erg fijne tip is. Je weet nooit wanneer je kindje erin geïnteresseerd wordt, dus alles al bij de hand hebben is ideaal. Zo kon hij erop zitten en mee kijken bij ons hoe wij dit deden. Dit maakte dat Noa direct eigenlijk de overstap nam naar de wc en het potje maar soms gebruikte.

De start in November 2021

En toen begon het dus hé. Ik had een weekje vakantie en dit leek me het ideale moment om te starten. Alle tijd en kon mooi gebruik maken van de box. Ik denk dat ik het zelf spannender vond dat Noa zelf haha. Hoe zou hij het doen? Hoe zou ik het ervaren in mijn vakantie? Dat hij het al kon had ik al ervaren de periode ervoor, met luierbroekje en die droog houden. Hij bleef stickers plakken en cadeautjes krijgen. Als ik vroeg of hij ging plassen ging hij netjes zitten, deed een plas en hield zijn luier droog. Nu was het een kwestie van de volgende stap: het zelf aangeven en een onderbroekje aan hebben de hele dag. En die stap was moeilijk dan gedacht.

Waar ben ik in hemelsnaam aan begonnen?’ is een zin die de eerste dagen wel bij me op kwam. Vooral op dag 8 had ik het even hélemaal gehad met plas, poep, ongelukjes, de geur, piemels… Alles! Onderbroeken schoonmaken (en soms gewoon weggooien, bahbahbah), de grond dweilen… Complimenten geven en een dansje doen als het na het ongelukje wél lukt op het potje. Bij een volle stickerkaart kreeg hij een klein cadeautje. Deze haalde ik bij de Action, Zeeman, Kruidvat of Big Bazar.

Ik merk dat het me soms echt wel zwaar is gevallen en vooral erg intensief is geweest. Ik besluit om als alles is gelukt, de kaarten op zijn en Noa zindelijk is mezelf ook met iets te belonen wat ik al tijden wil hebben. I can do this!💪🏻 De besloten Facebook groep code die je bij de Zindelijkheidsbox krijgt is zeker een pré. Ik vond het fijn advies te vragen of dingen van andere moeders te lezen.
You are not alone.

En toen kwam daar dag 12. En ben ik er toch met pijn in mijn hart mee gestopt. Het werd steeds minder positief en zolang ik hem niet herinnerde plaste hij hele onderbroeken vol. Daarbij had hij wat pseudokroep aanvallen waardoor het helemaal in het water viel. De interesse was er even niet en ik heb het zo gelaten. Het moest geen strijd worden, ondanks dat ik het in mijn hoofd best zonde vond. We waren immers goed op weg en ergens vond ik het daarom zonde. Maar ik schudde het van me af, bleef positief en bleef Noa ook met luier weer stimuleren dit op de wc/potje te doen.

En toen kwam daar afgelopen weken….

Zondag 27 Maart kwam Noa ineens zelf naar me toe. ‘Mama ik wil geen luier meer aan’. Oké dacht ik prima dan doen we hem uit en zien wel. Vanaf de deze dag tot de dag van vandaag draagt hij geen luier meer. NOA IS ZINDELIJK🥳 sinds 15 April met 2 jaar en 9 maanden. Hij had soms een ongelukje maar gaf 9 van de 10 keer zélf aan naar de wc te moeten. ‘Oh ik moet plassen. Vlug vlug. Ophouden’ Soms een paar druppels in zijn onderbroek maar dat mocht de pret niet drukken.

Ons ritueel? Het plasje uitzwaaien, zelf doortrekken, sticker plakken op zijn kaart (uiteindelijk wilde hij andere kaarten die we er maar bij hebben gepakt met Paw Patrol stickers), het ‘droge onderbroeken-dansje’ (die we zelf hebben verzonnen) en een klein chocolaatje uit de ‘Plas pot’ (ook zelf gemaakt) Dit scheen voor hem te werken. Voor een poep mocht hij 2 stickers plakken, voor een plas 1. Kijk vooral wat je kind stimuleert. Nu hij zindelijk is gaan hebben we kaarten vervangen door een groot cadeau wat hij al tijden wilden hebben: een grote brandweerwagen van Paw Patrol.

En toen was daar ook de eerste dag op het kinderdagverblijf zonder luier. Spannend, vooral omdat hij daar veel afleiding heeft en zijn beste vriend was ook jarig. Uiteindelijk konden we hem ophalen met alles nog droog! Zo trots. Ze hadden hem wel een paar keer herinnerd en gestuurd naar de wc maar het begin was er zeker. Ineens had hij het licht gezien. Ook de weken erna bleef het goed gaan, mitst 1 dag dat ik dacht: Gaan we weer. Meneer een dwarse bui en plaste alles weer onder. Dag erna: alles weer als vanouds en ineens wat wisselend.

Mijn tips in een notendop

Kijk vooral naar je kind. Ik merk dat er soms druk achter wordt gezet terwijl een kind er misschien gewoon nog niet aan toe is. Start er tijdig mee zodat het nog niet ‘hoeft’ (bijna 4 naar school)

Begin! (of eindig) Start er gewoon mee en kijk hoe het gaat. Of eindig erna gewoon als je denkt dat het toch te vroeg is of niet lukt.

Hou het leuk (voor je kind maar ook voor jezelf) Let it goooooooooooooooooo! Ik heb echt vaak dit in mijn hoofd moeten herhalen. Het is een leerproces. We moeten er samen even doorheen. Het geeft niet als het even niet lukt. Het geeft niet als ik er zelf even doorheen zit. Volgende dag weer een nieuwe dag.

Kijk wat voor jou kind werkt. Die van mij vond cadeautjes wel leuk maar de kleine chocolaatjes werkte beter. Dan maar even wat meer tandenpoetsen en de meest kleine chocolaatjes vinden in de winkel.

Bedenk samen een vast ritueel voor als het is gelukt. Ik merkte dat deze regelmaat werkte en Noa er zelf vaak om vroeg. ‘Gaan we het droge onderbroekendansje doen na de sticker? En daarna een chocolaatje’ Je merkte dat hoe meer hij dit ritme doorhad hoe enthousiaster hij er van werd.

Ach en werkt het allemaal niet: ze zijn allemaal zindelijk als ze 18 zijn zeg ik altijd maar. Het komt goed.
*NOTE: Maar ik ben blij dat ik van de natte onderbroeken af ben. En de gekke dansjes. En de chocolaatjes. En de vieze poep luiers.

*Note: Via de linken in dit artikel kan je de zindelijkheidsbox makkelijk bestellen. Ik krijg hiervoor geen commissie.
Inspiratie artikel

4 reacties op “MOMlife | Over onze weg naar zindelijkheid: met 2 jaar en 9 maanden

  1. Ik heb de box sinds kort ook. Mijn dochtertje hield haar plas op, waardoor ik toch wel wat bezorgd en wanhopig werd. Tot nu toe werkt de box nog niet zo heel goed. Ik ga ook in de Facebook groep en ik ga ook jouw tip om leukere stickers te plakken opvolgen. De stickers zijn na een paar dagen toch best wel saai. En ja, ik vind het ook best intensief.

    1. Hoe gaat het nu? *ik loop gruwelijk achter met mijn reacties bij lezen. Hopelijk heeft het geholpen. Je eigen gevoel volgen en heb de box echt naar eigen inzicht toegepast. Toi toi toi.

  2. Lekker dat jullie daar van af zijn! Mijn dochter wilde op een gegeven moment ‘hemdjes en broekjes met Simba’ aan in plaats van een luier. Had ze ergens gezien. Die waren van de Hema, geloof ik. Ondergoed met de Leeuwenkoning erop. Maar ja, dat kon natuurlijk alleen als ze geen luier meer droeg (loog ik). Het was zomer dus ik liet haar gewoon in een onderbroek door de tuin lopen. Bij een plas op het potje een sticker op een papier plakken. En bij tien stickers een cadeautje. Ze was vrij snel zindelijk. En toen heb ik hemdjes en broekjes met Simba gekocht.

  3. Wat heerlijk dat het zo soepeltjes is verlopen. Bij mijn kinderen vond ik het vrij langzaam gaan, ondanks dat ik nota benen katoenen luiers gebruikte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *