MOMlife | 9 dingen die ik dagelijks doe en wil blijven doen met Noa (zonder scherm)

Deze producten zijn ter beschikking gesteld door Boekskes

Er zijn een hoop dingen die ik dagelijks doe met Noa. Omdat hij het leuk vind en/of wat goed is voor zijn ontwikkeling. Door mijn nieuwe baan krijg ik straks een heel ander ritme (hierover komt nog een apart artikel online) en wil ik deze dingen n贸g meer gaan doen. Nog meer vrije tijd met hem, nog meer leuke dingen. Onderstaand zijn de 10 dingen die ik dagelijks doe, z贸nder scherm. Want ja #loedermoeder hier de tv staat bij ons wel dagelijks aan. Elk ontbijt kijkt Noa afleveringen van Paw Patrol. En met zijn lunch ook. En soms tussendoor op z’n tablet. Moet kunnen. Hierbij de de focus op de dingen die ik doe met hem z贸nder dat schermpje voor zijn neus. Omdat dingen zonder scherm eigenlijk veel leuker zijn.

MOMlife | 10 dingen die ik dagelijks doe (en wil blijven doen) met Noa (zonder scherm)

Creatief bezig zijn 馃帹
Gelukkig heb ik een kind die creatief bezig zijn 贸贸k ontzettend leuk vind. Zo kleuren we veel, plakken we hele bladzijdes vol met stickers, stempelen, verven met kwast of lekker met je vingers, kleien… Hier is het dagelijks kost. Het is fijn hem zo bezig te zijn en is ook nog eens goed voor zijn motoriek. En uiteraard worden alle creaties op de koelkast gehangen waarna ze in mijn bewaarmap of de papierbak verdwijnen 馃槈

Lezen 馃摎
Noa is nog steeds een boekenwurm. Toen hij baby was las ik al veel voor, maar nu hij ouder is lezen we elke dag een aantal keren. Dit kunnen verhaaltjes zijn, zoekboeken of boeken met geluidjes. Ook een ritueel dat we elke avond voor het slapen gaan een boekje lezen. Super fijn ritueel en zeker eentje die ik erin wil houden.

Er zijn verschillende soorten van een voorleesboek. Educatief, informatie, fantasie.. korte of lange verhalen. Wel zijn ze vaak allemaal prachtig ge茂llustreerd, ik hou ervan. Het is leuk juist hierin te vari毛ren en ik merk dat Noa dit ook leuk vind. Zo hebben we op zijn kamer een boekenstandaard staan waarin de boekjes staan die hij kan kiezen. Soms verwissel ik deze maar hij heeft een aantal favorieten.

Er zijn verschillende boekenpakketten die je kunt aanschaffen per leeftijd. Super leuk en elke maand diverse boeken op de mat. Zo hebben ze bijvoorbeeld baby pakketen, kinderboeken 2 jaar, kinderboeken 3 jaar maar ook voor 9+. Uiteraard hoef ik jullie niet te vertellen wat de favorieten zijn van Noa he? Paw Patrol en voorleesboeken met voel-dingen erin.

Naar buiten 馃尦
Nog steeds 1 van mijn favoriete dingen en wat we bijna dagelijks doen: lekker erop uit! Noa is een echt buitenkind, iets wat super fijn is. Weer of geen weer hij wil altijd graag lekker buiten spelen, mee boodschappen halen of naar de speeltuin. Ondanks dat ik er niet altijd zin in heb probeer ik wel dagelijks met hem naar buiten te gaan. Soms kort, soms een hele ochtend.

…of in de tuin 馃
Inmiddels is de (voor)tuin ook favoriet! Lekker glijden op zijn glijbaan of spelen in de achtertuin. Krijten, bellen blazen of picknicken aan zijn tafeltje. Voor zijn zandbak moeten we even iets nieuws aanschaffen aankomende zomer, aangezien er een gat in zat en hij geheel onderwater is gelopen. Het is voor mij fijn als ik een drukke dag heb om zo toch even naar buiten te kunnen en niet een hele uitstap hoef te maken.

Alleen k煤nnen spelen 馃惢
Ik stimuleer Noa om z茅lf te kunnen spelen. Vooral aangezien hij enig kind is wil ik niet dat hij continu aan mij hangt om te spelen. Hij kan prima zelf spelen en ik stimuleer dit dus ook dagelijks. Even een momentje dat hij zelf zich kan vermaken. Meestal is dit met zijn Paw Patrol poppetjes, waarbij hij een grote fantasie heeft. Maar ook even zelf puzzelen of tekenen. Voor zijn ontwikkeling vind ik dit fijn, net als het feit dat hij 1 keer per week naar de kinderopvang gaat. Leren delen, samen spelen en lekker bacillen op doen 馃槈

Uiteraard spelen we ook samen 馃グ
Maar ik neem ook zeker tijd om samen te spelen. Bewust samen te spelen. Ik leg mijn telefoon aan de kant en ik ga lekker mee in zin fantasie. Samen puzzelen, samen een ‘missie’ van Paw Patrol… Of we dansen en zingen samen. Elke dag probeer ik tijd vrij te maken zodat ik niet met alle randzaken bezig ben (huishouden-telefoon)

Puzzelen 馃З
Ja dat puzzelen he. Heeft hij niet van mij 馃し馃徎鈥嶁檧锔 aangezien ik echt een hekel heb aan puzzelen. Hij legt al hele moeilijke puzzels in elkaar waar mama even moet kijken hoe het in elkaar moet. Hij ziet het snel en geniet dagelijks van zijn puzzels. Ik heb dan ook wat verschillende: Paw Patrol (uiteraard) maar ook dieren en onderzee dieren. Ik word dus lekker uit m’n comfort zone getrokken aangezien meneer dagelijks wil puzzelen met me.

Huishoudelijke klusjes 馃Ч
Noa vind het altijd erg leuk om te helpen. De vaatwasser uitruimen, stoffen, was opvouwen, helpen opruimen. Hoewel het altijd 400x zo lang duurt is het wel fijn om samen dit soort dingen te doen en hem ook aan te leren.

Zingen, dansen, muziek 馃暫馃徎馃幎
Ik heb er eentje die zingen en dansen de hele dag kan doen. Hij zingt tijdens het spelen zelf en er staan vaak kinderliedjes op. Liedjes met dansjes of gebaren vind hij erg leuk om te doen. We zingen elke dag en ik merk dat zijn spraak/taal hierdoor ook telkens weer vooruit gaat.

Welke dingen doe jij dagelijks zonder scherm (zowel als je kinderen hebt als niet?) Ik ben erg benieuwd

About the Author

2 Comments

Nicky

Alles is veel gezelliger met zo’n hummel erbij. Wij deden ook altijd veel spelletjes. Z贸veel dat ik nu echt nooit meer spelletjes doe. Ook geen computerspelletjes want ook daar heb ik een hekel aan. . Ik lees veel (wel op mijn ipad) en ik knutsel veel. Ik wandel, teken, fotografeer en luister veel naar muziek. Tv-kijken doe ik zelden.

Reply
Jenn

Leuk, en goed dat je veel zonder scherm doet! Wat ik sowieso vrijwel dagelijks doe is even lezen en even naar buiten.

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *