MOMlife | Tips bij het zindelijk worden

Deze producten zijn ter beschikking gesteld door Plaspotje.nl

Wie mij volgt via Instagram weet dat we al een tijdje bezig zijn met zindelijkheid. Noa had zijn eerste échte plas afgelopen Mei, daarna radio stilte om het na de verbouwingen thuis zelf weer op te pakken. We zijn er nu wat bewuster mee bezig (vooral aangezien ik een weekje vrij ben) en ik deel graag met jullie wat tips en trics die ik zelf heb ervaren met dit nieuwe (plas)tijdperk. Wat wordt hij alweer groot.

I.v.m. bewust bloggen is Noa niet zichtbaar op de foto’s (Lees mijn disclaimer voor meer informatie)

Note: Dit zijn mijn persoonlijke tips uit de ervaring met het zindelijk worden met Noa. Dit kan voor elk kind anders zijn

Tips bij het zindelijk worden

Schaf meteen een wc verkleiner & potje aan
Het gelijk al in huis hebben is volgens mij, ook al is je kind er (nog) niet aan toe een must. Kinderen kunnen namelijk ineens wel graag willen plassen. Omdat ze het bij jou, opa of oma of op het dagverblijf zien. Zou zonde zijn als je niet direct kan starten zodra je merkt/hoort dat je kind dit graag wil. Ik ben erg blij met mijn 3 in 1 Childwood plaspotje wat een potje, opstapje en wc verkleiner in 1 is. Vooral ontzettend handig om mee te nemen, maar ook om in delen te gebruiken. Zo heb ik het opstapje en de wc verkleiner beneden bij de wc staan en staat het kommetje (die eigenlijk van het plaspotje is) in de gootsteen voor zijn ‘ongelukjes’ kleding.

Kijk vooral naar je kind
Vooral dit hé. Sommige kinderen zijn met 2 al zindelijk anderen pas als ze naar de basisschool gaan. Vergelijk je kind niet met anderen kinderen, het heeft zijn eigen tempo nodig. Kinderen ‘moeten’ niet op een bepaalde leeftijd al zindelijk zijn. Noa had zijn eerste échte wc plas 2 maanden voor hij 2 werd. Toen een tijdje niets en gaf het daarna zélf weer aan op de wc te willen plassen. Hierop heb ik ingespeeld met stickerkaarten, cadeautjes en uiteraard vele vrolijkheidsdansjes & high fives. De ene dag gaat het beter dan de andere dag, ik hou de moed erin. (Hoewel dit soms zeker wel een opgave is)

Geef complimentjes als het lukt en wordt niet boos bij een ongelukje.
Ongelukje, kan gebeuren. Goed geprobeerd’. Een zin die hier meerdere malen dagelijks langs kwam. Ook als meneer zijn hele onderbroek had onder gepoept. 💩 Prijzen, prijzen, prijzen en vooral aanmoedigen en helpen waar nodig. Met zijn aller eerste plas en poep op de wc zijn we naar de speelgoedwinkel geweest en mocht Noa iets uitkiezen. Het was de afgelopen periode herhalen, herhalen, herhalen. Het waren pittige dagen toen we er intensief mee bezig waren maar elke dag ging het een stukje beter. Uiteraard werkte het ontzettend bij Noa met zijn stickerkaart, zodra hij vol was mocht hij een cadeautje uitzoeken. Ik hoor van mede ouders dat sommige kinderen juist die stickerkaart helemaal niets vinden maar bij Noa was dit dus echt wel een schot in de roos.

Begin de zindelijkheidstraining in een rustige periode (en stop als het onrustig is/wordt)
Ga je verhuizen? Krijg je kind een zusje of broertje? Zijn er andere dingen die al prikkels genoeg veroorzaken? Begin dan niet met zindelijkheid. Wij waren goed op weg en zijn tussendoor door omstandigheden even gestopt. Ook zijn we gestopt met het afbouwen van de speen toen Noa juist erg gefocust was op het zindelijk worden. Zo had ik bedacht pas een aantal weken na onze verbouwingen thuis te beginnen, maar Noa gaf het weekend erna zelf aan weer op de wc te willen plassen. Ik wil vooral dat hij hierop gefocust is en zich prettig voelt bij de situatie. Ik dwing hem nooit op het potje/wc. Ik vraag het aan hem en wil hij niet dan niet. Proberen we het daarna nogmaals.

Sla genoeg onderbroeken en/of oefenbroekjes in
Ik las het al en ben blij dat ik het heb gedaan: onderbroeken inslaan. Ik heb bij de Zeeman heel wat bijgehaald zodat ik er genoeg heb voor al zijn ongelukjes. Alles ligt hier netjes beneden op de kast inclusief natte washandjes, broeken & sokken voor de grotere ongelukjes. Een goede voorbereiding is het halve werk 😉 Ook gebruik ik nu voor zijn middagslaapjes een leuk oefenbroekje met dino’s waar meneer helemaal gek van is. Het oefenbroekje is net even minder dik dan een luier, van katoen en vangt kleine plasjes op. Tijdens zijn middag slaapje heeft Noa al maanden vaak een droge luier, dus dan zijn deze oefenbroekjes ideaal. Ook had hij hem aan toen we voor het eerst een uitstapje maakte naar een indoor speeltuin. Hij is toen 2x (wel hem gestuurd, want hij was té druk bezig) naar de wc gestuurd en het broekje was alleen wat vochtig. #trots

Lees leuke boekjes over zindelijkheid
Dat helpt zeker tijdens op het potje/wc zitten. Even een verhaaltje voorlezen, vooral als je er eentje hebt die er direct af wil. Juist het uitplassen is erg belangrijk dus een boekje is dan leuk. Je hebt zóveel boekjes voor zindelijkheid maar zelf zijn er hier 2 favoriet. Kas op het potje en Poezenplasjes van Dikkie Dik . Vooral Kas kan hij het gehele verhaaltje van mee zeggen en is zeker een fijn verhaaltje om te lezen met hem.

Oefenen, oefenen, oefenen
En vooral niet opgeven. Het was soms echt wel pittig en we zijn nog niet klaar. Het gaat steeds beter en beter maar we zijn er nog niet. En dat geeft ook nog niet, aangezien hij pas 2 jaar en 4 maanden is. Vooral veel oefenen. Aanmoedigen en het stap voor stap doen. Ik hou vooral zijn tempo aan. De ene dag plast hij bijna alleen maar op de wc en gaan de stickerkaarten (en cadeautjes 😉 ) in een rap tempo. Andere dagen plast hij alleen na zijn ochtendslaapje en voor de rest niet meer. Elke dag is anders en heeft hij er meer of minder zin in. Het is voor hem ook even schakelen wat zijn lichaam kan. Wel gaat het steeds beter met de controle over zijn blaas en heeft hij steeds minder ongelukjes. We gaan de goede kant op.

Let it goooooo!
Ik heb het echt moeten los laten. De eerste stap was hem er telkens aan herinneren. Daarna moet het toch echt vanuit hem zelf gaan komen. Ook ik heb het zelf geheel los gelaten en ben speciaal intensiever ermee begonnen in mijn weekje vakantie. Zo heb ik er echt focus voor en kunnen we een aantal dagen ook lekker thuis oefenen.

In een ander blog artikel ga ik wat dieper in op hoe de dagen verliepen, wat we precies hebben gedaan, waar ik tegen aan liep en wat IK vooral spannend. Ook gebruikte we verschillende zindelijkheid tools waarover ik jullie graag op de hoogte breng. We zijn nu dus nog druk bezig (op dag 10) en ben benieuwd wanneer Noa geheel zindelijk gaat worden. We zijn al op de goede weg.

» Lees meer over de affiliate links hier

One thought on “MOMlife | Tips bij het zindelijk worden

  1. En uiteindelijk komt het altijd goed. Wij plakten ook stickers, weet ik nog. Als de kaart vol was, mocht Mich een nachtje in het grote bed slapen. Wat bij ons ook hielp waren de onderbroeken en hemdjes met Disney-figuren erop. Die wilde ze wel heel graag hebben. Maar ja, dan moest ze wel uit de luiers zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *