MOMlife | Over hoe en waarom ik Noa wil blijven uitdagen

Deze producten zijn ter beschikking gesteld door Mijn Hummeltje

Af en toe voel ik me een beetje opschepperige ouder hier, maar trotser kan ik eigenlijk niet zijn op Noa. Met zijn spraak-taal loopt hij heel erg voor en ook qua fijne motoriek kan hij al dingen die niet bij zijn leeftijd horen. Het was fijn deze bevestiging ook te krijgen tijdens zijn jaarlijkse evaluatie op het kinderdagverblijf. Hoewel hij van mij niet alles hóeft te kunnen wíl hij wel altijd graag dingen ontdekken, vraagt veel en is nieuwsgierig. Ik blijf het hem dus aanbieden aangezien hij er blij van wordt. In dit artikel leg ik uit hoe ik Noa blijf uitdagen en laat ik fijn Montessori speelgoed zien die hierop aansluit.

[ Samenwerking Mijn Hummeltje – Houten cijfer/letter bord ] MOMlife | Over hoe en waarom ik Noa wil blijven uitdagen

Note: Dit zijn mijn eigen bevindingen en hoe ik dingen aanpak. Hoewel ik pedagogisch medewerker ben, dus zeker wel kennis heb van zaken is dit per kind heel verschillend.

Speelgoed met uitdaging

Hoewel hij al zijn speelgoed leuk vindt was ik toch opzoek naar uitdaging voor hem. Ik merk dat hij hier behoefte aan heeft en in een eerder artikel gaf ik al aan dat ik altijd speelgoed kies met aandacht. Iets waar hij wat mee kán, goed is voor zijn ontwikkeling of waar gewoon zijn interesses liggen. Hij kon voor zijn 2de verjaardag al het gehele ABC zeggen inclusief dieren of woorden die bij de letters passen. Ook telt hij al van 1 tot 20 in de goede volgorde. Ik krijg vaak de vraag hoe ik hem dit heb geleerd. Uh. Nou. Aanbieden en herhalen. Meer niet. Het had ook kunnen zijn dat zijn interesses er niet lagen en dat ik het tot in de treures aan toe had kunnen herhalen zonder resultaat.

Ik heb meerdere dingen die ik aanbied waar letters en cijfers opstaan. Zo heb ik 2 boxen gemaakt eentje met letters en eentje met cijfers. Hierin zit speelgoed, boekjes e.d. wat erop aan sluit. Verder tellen we altijd de treden van de trap, praten over getallen & cijfers in de auto (huisnummers, nummerborden) en lezen veel boekjes. Zelf heb ik op een Antroposofisch kinderdagverblijf gewerkt (in een ver verleden) en hierin speelt de visie van Maria Montessori zeker een rol qua aanbieden en hoe ik Noa benader vanuit spel.

De visie van Maria Montessori kort samengevat:
De kern van het montessorionderwijs wordt meestal samengevat in de uitspraak: “leer mij het zelf te doen”. Uitgangspunt is dat een kind een natuurlijke, noodzakelijke drang tot zelfontwikkeling heeft. Opvoeding en onderwijs moeten onderkennen wat de behoeften van een kind op een gegeven moment zijn en daarop inspelen door de juiste omgeving en materialen te bieden. (bron)

De materialen zijn gericht op de verschillende zintuigen en ontwikkelingsgebieden/competenties van kinderen. Kinderen kunnen met materialen en werkjes experimenteren en ervaren. Het zijn uitdagende en uitnodigende materialen die kinderen prikkelen om mee te werken. De materialen nodigen uit tot concentratie en herhaling (bron)

Een hele mond vol maar wel waar Maria de kern weet te pakken van de opvoeding die wij deels hebben. Zelfontwikkeling en uitdaging. Ik probeer hem veel zelf te laten doen, ontdekken en ook fouten te laten maken. Qua uitdaging heb ik nu 2 spellen die ik hem regelmatig aan het aanbieden ben en waar hij ook zelf om vraagt.

Houten speelbord

Ik zocht iets wat aansloot op letters & cijfers en dit Houten speelbord is daarbij ideaal! Het heeft alle letters van het alfabet, cijfers 1 t/m 10 maar ook nog visjes in verschillende kleuren die hij kan hengelen. Ook zitten er nog vormen & ringetjes bij met de hoeveelheid van cijfers die eronder staat. Ik merk dat de combi van meerdere dingen hem prikkelt, uitdaagt en hem bezig kan houden. Hij kan zeker een geruime tijd hiermee bezig zijn, gefocust en dat voor een bezige bij die lastig kan stil zitten.

Zoals je ziet op de bovenstaande foto heb ik de stokjes met ringetjes (hieronder wel te zien) weggelaten, aangezien deze nog erg klein zijn en de stokjes er makkelijk uitgaan. Noa kennende zit het alweer in zijn mond en dat risico wil ik niet lopen. Zodra hij wat ouder is kan ik het dus nog uitbreiden qua uitdaging wat ik ook wel weer tof vind. Zo wordt het toch weer ‘nieuw’ speelgoed en kan ik hem wederom weer opnieuw uitdagen.

Ik vind het mooi om te zien hoe hij er gelijk heen loopt en aan de slag gaat. #typisch Er is iets nieuws, we gaan ermee aan de slag-mentaliteit. Hij is druk bezig geweest woorden met de letters te maken, visjes te vangen (en deze in een bakje te doen) en is weer flink aan het tellen geslagen. Het is leuk te zien dat hij het soms met ander speelgoed die ik al voor hem heb combineert. Hij stapelt de visjes en vormen op elkaar, legt de cijfers en letters bij andere letters/cijferkaartjes die ik heb en vraagt wat sommige dingen zijn (de = en + / – bijvoorbeeld) Het leuke is dat dit iets is wat hem nu uitdaging biedt maar waar ik later mee aan de slag met hem kan bijvoorbeeld voor rekensommen maken. Het is vooral nu veel zelf ontdekken wat hij er allemaal mee kan en ik kan hem daar af en toe bij begeleiden. En vooral dat zelf ontdekken is een belangrijk onderdeel van speelgoed in mijn ogen.

Bouwstenen

Deze Bouwstenen Nordic zijn handgemaakt van vurenhout en hebben allerlei unieke vormen. Een speelse manier om zijn cognitieve vaardigheden te trainen. Hoe zet je ze op elkaar? Wat kan ik er allemaal mee? Creativiteit is hierbij zeker iets wat meespeelt. Noa ging er direct mee aan de slag. De aanbevolen leeftijd is 3 jaar, dus ik ben hier bij gebleven en doe deze activiteit altijd met hem samen. Hij vindt het leuk om eens anders te bouwen, want bouwen doet hij genoeg. Dit is niet zomaar op elkaar stapelen en het blijft staan. Groot. Klein. Verschillende kleuren. Naast elkaar zetten doet hij ook regelmatig. Dan maakt hij een ‘kasteel’.

Het is een pakket van 10 stenen die je uiteraard kan uitbreiden, in verschillende kleuren. Het vergt wat geduld, vaardigheden en fijne motoriek. Je merkt dat het zijn geduld op de proef stelt, hij soms boos wordt als het niet lukt maar toch doorzet en/of hulp vraagt. Zelf vraagt hij ook vaak om zijn bouw stenen om lekker mee te spelen. Ik vind het erg leuk te zien dat hij zo enthousiast hierover is.

Enthousiast geworden? Je krijgt 10% met de code ILFMD10 dus neem zeker even een kijkje in de shop. Zowel voor peuters maar ook voor baby’s hebben ze leuke items.

About the Author

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *