MOMlife | Independence is happiness. Hoe wij de zelfstandigheid stimuleren van Noa

Dit product is deels ter beschikking gesteld door My Little Buddies

‘Zelluf doen!’ Woorden die hier regelmatig worden gezegd door onze Noa. Al van kleins af aan merk ik dat hij ondernemend en vooral leergierig is. Hij wil alles ontdekken, neemt snel dingen over als 1 keer iets is uitgelegd en wil vooral alles alleen doen. Mijn idee was dan ook om een leertoren in huis te nemen, zodat hij extra kan helpen met klusjes.

MOMlife | Independence is happiness. Hoe wij de zelfstandigheid stimuleren van Noa

Het idee was eerst deze leertoren met de IKEA hack in elkaar te knutselen maar uiteindelijk was dit geen top idee. Telkens uitverkocht, veel werk en ik wilde daarbij wel echt iets wat zou passen in onze keuken (niet een half in elkaar geknutseld krukje). We hadden wel een opstapje van de IKEA (zie foto – die nu boven staat in de badkamer voor het tandenpoetsen) maar deze had geen veilige basis om zelf op te kunnen staan. Continu moest je om Noa heen staan om hem tegen te houden zodat hij niet eraf viel/stapte. Daarbij heb ik een wiebelkind dus nog niet zo’n makkelijke opdracht.

Opzoek naar iets anders dus. Uiteindelijk kwam ik bij My Little Buddies terecht, een shop waarvan ik had gewild hem al eerder te hebben gevonden. Zo hadden we met Noa al vanaf dat hij kon staan kunnen oefenen en hem laten helpen. Ik weet zeker dat hij dat geweldig had gevonden. We zijn nu gestart een week voor zijn 2de verjaardag met deze leertoren en het is nu al een hit.

Wat is een leertoren

Een leertoren, keukenhulp of learning tower, vaak benoemd in de Montessori pedagogiek, is een veilige kruk waar jouw kindje zelfstandig in en uit- kan kruipen. Het is het perfecte hulpmiddel om de wereld op de hoogte van jouw kleintje te brengen. Zo leert jouw peuter ontzettend veel bij en hoef jij hem niet overal te dragen. Dit maakt momenten samen in de keuken of elders nog zoveel leuker voor iedereen in het gezin. (Bron: My Little Buddies)

Een aantal key woorden: Leren. Zelfstandigheid. Samen. Ontdekken. Meehelpen. Woorden die ik belangrijk vind in de opvoeding van onze Noa en die ook helemaal bij hem passen.

I.v.m. bewust bloggen is Noa op de foto’s niet zichtbaar (Lees mijn disclaimer voor meer informatie)

Hoe de leertoren Noa bevalt

‘Leertoren!’ Meneer vraagt er nu 9 van de 10x zelf om. Hij vindt het echt fantastisch om erop te staan naar buiten te kijken (zijn vaste plekje is bij ons voor het raam als hij niet wordt gebruikt in de keuken) en dagelijks te helpen met dingen. Hij is er (net als mama) enthousiast over en ik merk dat het echt stimuleert tot nóg meer zelfstandigheid. Dagelijks gebruiken we hem voor allerlei activiteiten

Waarom ik het echt een top ding vind

Ik kan hier een hele waslijst aan fijne dingen opschrijven maar ik hou het even beknopt. Het is een fijne toren, licht (6kg) en makkelijk te verplaatsen. Ook als hij vies is is hij makkelijk schoon te maken. Noa kan er goed zelf op klimmen en hij is stevig. Ook neemt hij niet veel ruimte in beslag als hij niet wordt gebruikt. Dat zijn denk ik wel de belangrijkste punten van de toren. Maar ook dat hij er stijlvol uitziet. Hij is verstelbaar in 3 hoogtes zodat hij met Noa meegroeit als het ware, erg handig. Ik ben in ieder geval razend enthousiast en zou het elke moeder aanraden.

Waar Noa allemaal mee helpt/doet in zijn leertoren? Hij smeert zijn eigen brood, wast zijn handen, helpt met het fruit snijden, kijkt bij het koken van papa mee (netjes met zijn handjes op de rug bij het vuur) en plakt ermee stickers op zijn stickerkaart (voor het zindelijk worden) op de koelkast. Meneer roept zelf als vaak om zijn ‘leertoren’

Tips om je kind zelfstandig(er) te laten worden

★ Geef het goede voorbeeld
★ Geef je kind opdrachten die zelfstandigheid stimuleren
★ Laat het gebeuren. Laat ze fouten maken.
★ Neem de tijd om dit te doen
★ Stimuleer en geef complimenten
★ Schaf een leertoren aan 😉

Deze leertoren van My Little Buddies heb ik deels ontvangen voor een samenwerking. Dit beïnvloed uiteraard mijn mening niet.
Je kan de leertoren hier bestellen en verzending is gratis naar BE, NL en FR.

About the Author

6 Comments

Romy

Oh wat een geweldig leuk en handig ding! Hoe leuk dat hij daardoor lekker nieuwsgierig naar dingen mee kan kijken en op zijn manier kan meehelpen. Kan me helemaal voorstellen dat dit echt een uitkomst is en dat je er superblij mee bent!

Reply
Sanne

Dit lijkt mij super handig. Ik had er nog nooit van gehoord. Zo leren ze wel zelfstandig worden. Super keuze voor je kindje.

Reply
Nicky

Grinnik. Ik vind dat vooral een heel slim bedacht verdienmodel en ik voel me bijna een slechte moeder nu.
Ik zette mijn kind vroeger gewoon op een stoel 😉
Maar ik ben wel heel erg voor zelfstandigheid! Daar doe je een kind een groot plezier mee. Bovendien is het ook heel gezellig om samen dingen te doen zoals koken enzo.

Reply
SAS

Gezellig. Samen. Koken.
Dat past bij mij niet in 1 zin hoor 😉 HAHA.

Och en tijden veranderen he. Ik deed het eerst ook met het krukje wat in het artikel staat maar ben toch maar wat blij met deze leertoren waar meneer ook zelf op & af kan.

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *