MOMlife | Mindfull moederschap. Iets voor mij?

‘Mindfulness is aandachttraining. Je traint je mind zodat je controle krijgt over je gedachten. Je leert weer hoe je in het hier en nu kunt leven. Dat je gedachten niet de hele tijd heen en weer bewegen tussen het verleden en de toekomst. Tussen wat er allemaal gebeurd is en wat er nog gaat komen. Maar dat je met je aandacht bent op de plek waar je nu bent en wat je op dit moment aan het doen bent. Je leert weer leven met aandacht.’ (bron)

Toen ik dit las dacht ik: God wat ben ik dit eigenlijk NIET. Hoewel ik altijd wel geniet van de kleine dingen en overal bij stil sta, is mijn mind constant bezig met plannen. Morgen, overmorgen. Hoe doen we dit straks, hoe doen we dat. Ik sta vaak AAN. Zonder pauze knop.

MOMlife | Mindfull moederschap. Iets voor mij?

En heel eerlijk hé. Dit is eigenlijk iets wat ik graag zou omzetten. Ik zou meer mindfull moederschap willen toevoegen. Het schijnt stress verlagend te zijn en geeft je meer focus en concentratie om te genieten van het moment. De goede dingen zie ik altijd al in een situatie, aangezien ik zo’n ‘vervelend’ glas-half-vol-type ben.

Ik ben altijd vooruit aan het plannen. Oppas regelen voor de week erna. Inplannen in de week wanneer ik wat doe omdat het nou eenmaal wat planning vereist: mama zijn, werken en nog de andere dingen daarnaast willen doen. Ik merk sinds we Noa hebben dat ik wel (vooral in zijn babytijd) wat makkelijker ben geworden. Dat móest wel aangezien dat kleine hummeltje het belangrijkste is en telkens weer een ander ritme kreeg. Dan was het gewoon omschakelen en door.

Meneer is nu inmiddels 2 en ik wil nóg meer bewust genieten. Dingen minder vast leggen aan banden en even mijn hoofd bij het hier en nu. Genieten van zijn streken. Genieten van het feit dat hij overal zo blij van kan worden. Focus en aandacht hebben bij wat een mooi moment er nu weer gebeurd.

Ik ga even wat vaker op pauze staan en het moment in me opnemen.

Ik ga even me foccusen op 1 ding te gelijk doen en écht daarmee bezig te zijn

Ik ga minder bezig zijn tussendoor op mijn telefoon

Ik wil meer gaan wandelen. Doelloos wandelen. Genieten van de natuur, speeltuinen en alles om me heen.

Ik ga wat beter zorgen voor zijn mama

Mindful. Niet mind full.

Een ander deel waar ik ook bewuster mee bezig ben geweest is selfcare ook in het moederschap. Staat de tv even wat vaker aan omdat ik een slechte nacht heb gehad? Care. Even wat vaker verven of keuvelen in huis? Ook prima. Krijgt meneer eens een dagje 2 keer chocolade pasta op zijn brood? Ook goed. Ik leg niet meer alles op een weegschaal van hoe ik het in mijn hoofd heb en dat dit zo móet. Zorgen voor mezelf en lekker in mijn vel zitten heeft ook zijn weerslag op Noa. Zorgen voor mij is óók zorgen voor hem en mijn gezin. Dit is dus zeker iets wat ik nu vaker doe. Even dat tukkie die ik nodig heb. Even een boek lezen om mijn gedachten leeg te maken. Dit is dan ook waar ik me de rest van 2021 op ga focussen.

Ben jij iemand die mindful leeft? Of net als Sas af en toe wat meer Mind full?

Artikel idee

About the Author

5 Comments

Romy

Mooi dat je hiermee bezig bent en nadenkt over hoe je meer mindfulness in het moederschap kunt stoppen. Ik kan me heel goed voorstellen dat je opeens van alles moet loslaten als moeder; je hebt niet meer over alles de controle en soms gaan dingen anders. Dat lijkt mij (voor ooit) ook nog wel een uitdaging.
Goed dat je voor jezelf wat meer rust en self-care wilt inplannen. Enne, groot gelijk dat je ook extra goed gaat zorgen voor jou als mama van Noa 🙂

Reply
Robin Schrijvers

Mooi hoor, doe je goed! Lijkt me anders ook wel een pittig leven om in al die drukte constant bezig te zijn met “hoe het moet”. Ogenblikkelijk de dingen bekijken, daar ben ik ook wel fan van! Zo denk ik later mijn eigen kinderen ook op te voeden 🙂

Reply
Zo simpel is dan geluk

Mooi idee om meer mindfull in het moederschap te willen staan. Het blijft op een of andere manier iets waar je echt bewust mee bezig moet zijn, leven in het nu, anders lukt het niet.

Reply
Jenn

Goed bezig! Ik vind mezelf best mindful, maar er zijn zeker ook tijden dat ik dat meer zou willen zijn.

Reply
Nicky

Dat doe je goed! Ik moet altijd denken aan de zuurstofmaskers in het vliegtuig. “Help eerst jezelf en dan je kinderen” Lijkt zo tegenstrijdig maar het is wel heel verstandig. Als jij je lekker voelt, ben je een betere en leukere moeder.
Ik ben zelf niet zo heel mindfull. Althans niet bewust. Mijn motto is altijd ‘ik kan morgen wel onder een bus lopen’ dus ik ben niet zo’n planner. Ik geniet altijd gewoon van het moment. Maar of dat nou mindfull is, dat weet ik niet.

Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *