Zelf babyvoeding maken: Noa zijn eerste (fruit)hapjes
(mijn ervaringen & tips)

Sinds Noa 4 maanden is zijn wij gestart met potjes Olvarit en later ook zelfgemaakte babyhapjes. Ik en koken gaat nooit samen, maar de babyvoeding maken is voor mij dan weer een feestje (en kan weinig fout aan gaan😉) Weer een spannende mijlpaal, waar we nu inmiddels al een paar maanden mee bezig zijn. Ik heb me van te voren in gelezen en ben gaan uitproberen. Ik neem jullie graag mee in ons avontuur, wat Noa er allemaal van vind en hoe ik de babyvoeding maak. Wij geven zowel potjes als zelfgemaakte voeding. Het artikel is uiteindelijk langer geworden dan de bedoeling, dus het zijn hele lappen tekst geworden haha.

Note: Dit zijn onze ervaringen. Ik heb geen expert en deel hier mijn eigen mening en ervaringen. Wil je starten met babyhapjes? Neem dan altijd even contact op met het consultatiebureau. Wil je alleen potjes geven of juist alleen vers? Lekker doen!

Wanneer beginnen met (oefen)hapjes?

Er wordt aangeraden om te starten met oefenhapjes tussen de 4 en 6 maanden. Met de nadruk op oefenhapjes: het is om je baby kennis te laten maken met het concept eten van een lepel, slikken en de textuur laten proeven. Het ene kindje is er dus klaar voor met 4 maanden, een ander kindje doet er wat langer over. Ga het ook doen als je er zelf als ouder ook klaar voor bent. Zelf merkte ik dat Noa wel geïnteresseerd was erin, dus zijn wij gestart bij 4 maanden. Hoewel het oefenhapjes waren en er dus meestal nog niet echt wordt ‘gegeten’, had Noa dit na 3 á 4 keer snel door. Lepel: happen. Textuur in mond: slikken. Hij at dus al heel erg snel de potjes gewoon leeg zonder alles uit zijn mond te duwen.

De eerste hapjes zijn extra, de flesvoedingen die wij geven worden dus nog niet vervangen door de babyhapjes. Wij zijn uiteraard met de potjes Olvarit van 4+ maanden begonnen, deze zijn aan de kleine kant. Bij het consultatiebureau gaven ze aan dan Noa zo veel mag eten als hij zelf wilt. Wij gaven eerst maar een half potje, bang dat hij anders zijn flessen niet goed zou drinken, echter mag hij dus zelf bepalen wat hij eet. Hij eet nu dus vaak 1 potje/fruithapje geheel leeg. Sinds een aantal weken maak ik zelf fruit: iets wat hij ook per portie geheel op eet.

Wat gebruiken we voor de babyhapjes?
Ik heb zelf plastic Alvar babylepels bij de Action gekocht die heel erg fijn zijn. Daarnaast hebben we de plastic Munchkin kommetjes met zuignap die in de magnetron kunnen en erg handig qua formaat zijn. Daarbij hebben we voor het knoeien van de Zeeman slabbetjes gekocht, zodat Noa rustig kan ontdekken en knoeien met zijn eten.

Er wordt geadviseerd om te starten met zoete groeten. Wij hebben zelf een ritme gecreëerd met in de ochtend een fruithapje en tijdens ons avondeten een groenten hapje. Dit werkt voor ons het beste. Ik zou sterk adviseren om meerdere dagen achter elkaar hetzelfde qua fruit/groente aan te bieden. Dit hebben wij helaas niet gedaan (en wordt vaak als tip gegeven) waardoor Noa het soms lastig vind de groetehapjes te eten. Als je meerdere dagen hetzelfde geeft, kan hij wennen aan de smaak en textuur. We zijn hier dus later mee gestart, om hem zo te laten wennen aan de andere warmere groentehapjes. Dit werkt zeker wel.

Wat heb je nodig voor het maken van babyvoeding

Plastic snijplank (deze gebruik ik alleen voor deze hapjes)
(Snij)mes & vork
ijsblokjeshouder(s) en/of babyvoeding bewaarbakjes
Staafmixer of blender
Diepvries zakjes waar een datum op kan

Het maken van babyvoeding

Ik kwam de Smikkels website tegen met allerlei handige tips voor combinaties met fruit en groene hapjes. Echter, geven wij nu (als tip van een vriendin) eerst hapjes met 1 groente/fruit om hem zo aan de smaak te leren wennen. Daarbij is het zelf uitproberen wat je kleintje lekker vind. Banaan & appel door elkaar is wel een combi die hij erg lekker vind.

Hoe het bereiden in zijn werk gaat? Ik snij het fruit en laat het soms nog even warm worden in de magnetron (dit las ik ook op de bovenstaande website, wel goed laten afkoelen). De groenten die ik zelf maak kook ik eerst. Daarna doe ik alles in deze mini blender (hij gaat wel stroef dicht dus wil gaan kijken of ik een andere kan aanschaffen), mix het en gooi het in een vormpje in de vriezer. Zo maak ik grote porties voor in 1 keer en kan ik het de avond ervoor uithalen om te ontdooien. De mixer vroeg ik kerst 2018, toen wij wisten zwanger te zijn. Er stond specifiek bij dat hij ook is voor babyhapjes. Daarbij gebruik ik hem zelf nu ook regelmatiger om smoothies te maken.

Het bewaren van babyvoeding

Ik heb zelf het bewaarbakje babyvoeding blauw van siliconen, die daardoor makkelijk uitdrukbaar is. Ook is het BPA vrij ( in alles wat van plastic wordt gemaakt kán de stof BPA zitten. De stof kan, als je het in grote hoeveelheden binnenkrijgt, een hormoonverstorende werking hebben ) Hij is erg handig, aangezien je het makkelijk kan indrukken om de ingevroren blokjes fruit eruit te halen. Tevens is het een goed formaat voor de porties en is hij handig om weer in de vaatwasser te zetten. Je kan hem plat vouwen waardoor hij makkelijk opgeborgen kan worden. Een goed kerstcadeau is dit dus zeker geweest!

Verder, als de fruitblokjes hard zijn druk ik ze uit en doe ze in een diepvries zipzakje en schrijf daarop de datum. Je kan de (meeste) babyvoeding bewaren tot 3 maanden maar bij ons zijn ze al sneller op. Een hele fijne tip die zakjes: aangezien je dan niet met 10.000 losse bakjes zit die je maar kort gebruikt. Onze bovenste la van de vriezer ligt dus lekker vol met heel wat zakjes met fruit en groenten. De dag voordat hij het hapje krijgt leg ik het in de koelkast en voordat hij het krijgt laat ik het buiten de koelkast warm worden.

De groente hebben we lange tijd nog uit een Olvarit potje gegeven, aangezien Noa de groenten niet zo goed eet. We zijn wel gestart met het vaker aanbieden van 1 soort. We gaan dus de aankomende tijd een grotere portie maken, deze dan invriezen en meerdere keren elke dag aan hem aanbieden. Ik hoop dat hij zijn groente dan wat beter gaat eten. Hij eet het de ene keer beter dan de andere keer. De aanhouder wint… 😉 Inmiddels eet hij het een stukje beter, nu ik verse groente voor hem heb gemaakt. In kleine stapjes gaan we dus de goede kant op.

Wat vindt Noa ervan?

Zoals ik hierboven al beschreef: het fruit gaat er heel erg goed in. Hij knoeit dan bijna niet en zit er zichtbaar van te genieten. De groente zijn we dus nog zoekende wat we hem aanbieden maar in kleine stapjes gaat dit zeker vooruit. Ik vind het prachtig om te zien hoe hij kan genieten van de door mijzelf gemaakte hapjes. Daar kan ik dan toch wel een beetje van gaan glimmen van trots. Daarbij eet hij nu tussendoor ook brood en bieden we hem nog andere dingen aan zoals komkommer & paprika. Zoveel mogelijk proberen we een ritme aan te houden en tussendoor in zijn behoefte te voorzien.

Zijn favoriete zelfgemaakte hapjes? Appel, banaan, appel&banaan en dan nu de wortel. Van de Olvarit potjes is hij helemaal fan van appel, mango, banaan.

We hebben van de Olvarit potjes ook bloemkool geprobeerd en de erwten. Een gezicht dat hij hierbij trok haha. Zelfs de verse bloemkool was geen succes. Binnenkort maar weer eens proberen om te kijken of het nu wel een succes gaat worden.

Ons ritme met babyvoeding

In een notendop het ritme wat wij ongeveer dagelijks hebben:

9:00 fles
9:30 stukjes brood / eventueel stukje komkommer
10:00 Fruithapje
13:00 fles / stukjes brood / eventueel stukje komkommer
17:00 fles
18:30 groentehapje
21:00 fles
Tussendoor geef ik soms nog wat kleinere porties fruit, losse stukjes komkommer/paprika of stukjes brood. Ligt een beetje aan hoe de dag loopt en of hij bij oma’s/oppas is. We zitten dus niet vast aan het bovenstaande ritme maar het is wel een richtlijn.

Tips & informatie over babyvoeding

Ik deel graag met jullie de artikelen die ik ook heb gebruikt voor de research: voordat ik ging starten met de hapjes. Deze vond ik erg fijn omschreven en erg informatief.
Voedingscentrum.nl, altijd fijn om deze site even te raadplegen, of de site van het CJG 1/2/3
10x babyhapjes van Legally-Brunette
& Over baby’s eerste hapjes van Lianvanrens
Kookboek Opperdepop van Albert Heijn, hier heb ik ook tips & recepten uit gehaald.

» Lees meer over de affiliate links hier

BabyBaby

9 reacties op “Zelf babyvoeding maken: Noa zijn eerste (fruit)hapjes
(mijn ervaringen & tips)

 1. Ja ik ben ook zo blij dat ik eindelijk met hapjes ben begonnen. Inmiddels is Levi fan van vele groente en gaat er best veel in zijn mondje.Oke,behalve wortel want dat vind hij maar niks.

  Zeg wat slaapt Noa eigenlijk weinig?

  1. Ik was er met m’n gare hoofd een paar vergeten toe te voegen haha 😉 Scherp van je. Zijn 3 slaapjes van 1.5 á 2 uur 🙂 Maar wilde de slaapjes eigenlijk helemaal niet toevoegen want het ging om z’n eet ritme. Ik heb ze er dus uitgehaald haha. :’)

 2. Opperdepop had ik ook! 🙂 Ik heb wel eerst geprobeerd om zelf hapjes te maken, maar omdat Anna potjes ook prima vond, werd ik daar wel een beetje lui in moet ik zeggen… Maar toevallig hadden we het er van de week nog over om wat meer te gaan blenderen, omdat het gezond is en zo krijg je wat meer verschillende dingen binnen.

  1. Het is zeker lekker gezond en een stuk verser. Hoewel wij soms ook zeker wat ‘makkelijk’ een potje geven werkt het zeker nu ik een vrieslade vol heb liggen met hapjes. Even de avond ervoor eruit leggen in de koelkast en klaar is kees voor de ochtend erna. Noa is in ieder geval erg fan van het zelfgemaakte fruit.

 3. Ohhh, en die bekkies die ze dan kunnen trekken, he? Geweldig! Mijn dochter kreeg vaak potjes. Of fruit dat je makkelijk kon prakken of raspen. Dat deed ik dan wel zelf. Maar ik vond het vaak zo’n geklieder dat ik haar meestal potjes voerde. Maar goed; ik ben ook pas goed gaan koken toen zij de deur uit was. Arm kind…

 4. Wat leuke tips voor de vrouwen die een babytje willen of hebben.

  Ik zelf heb hem op zijn vier maand leren fruitpap laten eten. Echt was om te lachten eerst vloog der alles uit.. We hebben der zelf nog een filmpje van 😂.. Wij zelf maakte elke dagen vers.. Ik moet der wel bij zeggen dat mijn man ook het eten maakte, zo was dat ook veel gemakkelijker om vers te geven.

  1. Ik maak ook steeds vaker verse producten, hoewel het in het begin even zoeken was hoe en wat. Maar gelukkig nu alles onder de knie, ook met het invriezen dus hij krijgt 9 van de 10x lekker vers fruit of groente. erg leuk om als moeder mee te experimenteren.

 5. Nog een invriestip: vul er muffinvormen mee! Zodra de inhoud bevroren is, haal je ze eruit en doe je ze in een zakje of bakje. Dan kun je er weer heel makkelijk een portie uithalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *