Recensie: Ik las mijn eerste boek van 2020 uit: Weet je nog?

Vorig jaar was voor mijn doen een slecht leesjaar. In 2020 wil ik zeker weer het lezen oppakken en heb ik heel wat fijne pareltjes klaar staan. Ik las mijn eerste boek (waar ik in 2019 in begon) uit. Een boek van mijn favoriete schrijver Nora Roberts, inclusief J.D. Robb haar pseudoniem. Zie hier al haar geschreven boeken onder J.D Robb. Het zijn 2 verhalen die een rode draad zijn van elkaar.

Waar gaat het boek over?

Antiekhandelaar Laine Tavish is een gewone vrouw met een gewoon leven. Tenminste, dat is wat de mensen in het kleine stadje Angel’s Gap in Maryland denken. Ze hebben geen idee dat zij ooit Elaine O’Hara was, de dochter van een notoire crimineel en oplichter. Haar verleden komt ruw terug als een van haar vaders oude maten haar winkel binnenkomt met een cryptische waarschuwing en enkele minuten later voor de deur wordt doodgereden.

Al snel blijkt dat Laine het volgende doelwit is. Samen met de zeer aantrekkelijke detective Max Gannon probeert ze erachter te komen waarom de dader achter haar aan zit. Het antwoord ligt in een verborgen fortuin dat niet alleen Laines toekomst zal veran-deren, maar ook die van volgende gene-raties – zoals van de New Yorkse rechercheur Eve Dallas. Eve is het wel gewend om aan de randen van de wet te opereren. Ze probeert de schat te vinden die Laine en Max zochten – om voor eens en altijd korte metten te maken met het verderf dat hem omgaf…

‘Meneer…’Ze wierp een korte blik op zijn kaartje en las zijn naam. ‘Peterson, ik begrijp het niet helemaal. Wilt u soms iets verkopen?’ ‘Nee, nee’ zijn lachje klonk wat hysterisch, waardoor Lane dankbaar was dat er zoveel klanten in de winkel waren. ‘Niet meer. Ik zal alles uitleggen, maar niet nu.’ Hij keek om zich heen in de winkel. ‘Niet hier. Ik had niet moeten komen. Bel dat nummer. Beloof het’
– fragment uit het boek

Wat vond ik van het boek?

Zoals jullie weten ben ik al járen fan van Nora (ik mag haar inmiddels denk ik wel zo noemen) haar boeken. Mijn boekenkast puilt dan ook uit en ik heb bijna alles van haar. Heel nieuwsgierig was ik dus ook naar dit boek, een combi van haar pseudoniem. Het blijkt dat ze 2 delen die als een rode draad in elkaar lopen heeft geschreven. Het eerste deel als Nora, het 2de deel als J.D. Robb. Ik zie zeker ook qua leesstijl haar erin terug maar het zijn wel 2 verschillend geschreven verhalen naar mijn mening.

Het verhaal speelt zich in twee tijdsperioden af , maar die zijn goed aan elkaar geschreven. Het is fijn een soort ‘vervolg’ op het verhaal te hebben en zo ook kennis te maken van Eve, van J.D. Robb. De personages zijn als van ouds goed uitgewerkt, bij beide verhalen. Echter, heb ik weinig van J.D. Robb gelezen en de hoofdpersonen verwijzen terug naar eerdere delen.

Het eerste deel is echt een typisch Nora verhaal, met alle herkenbare elementen. Ik word er altijd in meegesleurd: zowel het verhaal als de personages. Het plot was mij wel van het eerste deel iets te snel en kwam in mijn ogen wat abrupt tot een einde. Niet gek als je beseft dat ze normaal 1 geheel boek schrijft met het x aantal bladzijden en het nu dus met de helft moest afmaken. Fijn dus dat dit deel was geëindigd maar nog wel doorliep.

Het 2de deel van J.D. Robb is anders geschreven maar nog wel met een vleugje herkenbaar van Nora. Ik moest er wel een beetje aan wennen, ook aan de personages hoewel het zeker wel herkenbaar voor Nora haar verdieping in personages. Je kent hun door en door, weet hun gedachten en krijgt een geheel beeld te zien waarom ze personages zo heeft omschreven. Ik vind het dat altijd maar knap, om dit zonder beeld en in weinig woorden te kunnen omschrijven. Wel moet ik melden dat ik meer fan ben van de boeken van Nora dan van J.D Robb. Maar dat ter zijde gelaten heb ik me prima vermaakt met dit boek.

Rating: ★★★
Weet je nog? is verkrijgbaar bij verschillende boekhandels waaronder bij Bol.com voor €15-
*ik kocht het boek op een boekenmarkt voor €1, helemaal blij mee.

Beide gekocht voor €1 op de boekenmarkt 🙂

Wat is jou eerst gelezen boek van 2020 en waar ging het over?

» Lees meer over de affiliate links hier

15 reacties op “Recensie: Ik las mijn eerste boek van 2020 uit: Weet je nog?

 1. Mijn eerste boek van dit jaar was de geïllustreerde editie van The Tales of Beedle the Bard. Wat ik heel gek vond tijdens het lezen van dit boek was dat het Eve Dallas-gedeelte afspeelt na boeken uit de gelijknamige serie die op dat moment nog niet vertaald waren. Eigenlijk zou ik het dus nog eens moeten herlezen nu ik de verwijzingen in het verhaal beter zal begrijpen want ondertussen is dat betreffende boek wel vertaald.

 2. Hm. Ik twijfel nog een beetje. Maar voor een euro had ik ‘m ook gekocht. Mijn eerste boek dit jaar was Schaduw van de nacht van Tess Gerritsen. Ik vond het een vreemd verhaal. Flinterdun verhaaltje en teveel op het paranormale gericht (voor mij dan). Je kunt ‘m gerust overslaan als je me ergens ziet liggen.

  1. Ik heb een hoop boeken gelezen van Tess, ook 2 laatste die ook meer over het paranormaal waren gericht. Vond er niets aan en had toen ik het boek dichtsloeg echt zoiets van ‘Wat heb ik nu gelezen?!’

 3. Misschien moet ik toch ook eens aan deze schrijver beginnen. Ik ben nu vooral boeken van coben Harlan aan het lezen 🙂 .

 4. Wauw wat klinkt dat spannend! Ik ken deze auteur helemaal niet. Ik heb nog een boek liggen (dat ik eigenlijk vorig jaar al uit wilde lezen, dus super herkenbaar) maar misschien dat ik dit boek ook wel meeneem van de bibliotheek!

 5. Klinkt goed, Nora Roberts is sowieso goed. Ik wist helemaal niet dat ze ook een pseudoniem had! Lijkt me wel gek, een boek schrijven met mezelf.

 6. Ik kreeg van mijn zus een boekenpakket van de bib cadeau en mijn eerste boek kwam daar uit: Het huis op de kliffen. Over twee zussen die uit elkaar groeien door een bepaalde gebeurtenis en hun kleinkinderen die op zoek gaan naar hun familiegeschiedenis.

  1. Haha ja toch vreemd zo’n boek schrijven met jezelf. Vond het vooral tof om zo het contrast te zien en de andere schrijfstijl die ze toch toepast. Was een fijn boek om te lezen 🙂

 7. Ik moet toch ook echt boeken gaan lezen van Nora Roberts, dit klinkt echt heel goed. Mijn eerste boek van dit jaar heb ik ook uit. Het is een boek van Viveca Sten, een Zweedse crime serie van The Sandhamn Murders op Netflix 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *