5x dingen die ik mis nu ik zwanger ben

Zwanger zijn is een hele opgave. Er gebeurd zoveel met je lichaam maar ook zeker mentaal vind ik het een dingetje. Ik voel me zeker bevoorrecht om zwanger te zijn en probeer er ook van te genieten. Maar er zitten zeker wat baalmomentjes bij en voor een bezige bij is zwanger zijn niet fijn. Vooral niet als ik vanaf het begin van mijn zwangerschap na 2 stappen al moe ben. Het accepteren en je neerleggen bij deze veranderingen vind ik niet altijd even makkelijk. Zo zijn er best wel wat dingen die ik mis nu ik zwanger ben, waarvan ik een top 5 heb gemaakt. *neem het ook met een korreltje zout he 😉

Skaten
Deze staat met stipt op nummer 1. Ik mis het skaten! Ik vind het zó fijn om met fijn weer heel wat skateritten te maken. Sinds ik in November 2018 erachter kwam dat ik zwanger was staan mijn skates te verstoffen. Zodra de frummel er is en ik weer mag gaan sporten komt de winter er bijna alweer aan. Ghrml. Ik ga er dus maar vanuit dat ik pas weer in het nieuwe jaar het skaten fanatiek kan gaan oppakken. Na zolang een pauze te hebben gehad zal het wel even bikkelen zijn om weer heel wat kilometers te gaan maken. Maar ik heb er nu al zin in! En hopelijk pas ik al mijn leggings dan nog 😉

Lekker in bed kunnen liggen
Hoewel ik ‘geen grote buik heb’ en met mijn 34 weken zwangerschap (1 dag voordat mijn verlof inging) nog van alle kanten gefeliciteerd wordt met mijn zwangerschap (HALLO voor mijn gevoel ben ik al bijna klaar…) lig ik in bed voor geen meter. En dan heb ik het nog niet eens over die klossen die ons bed gigantisch hoog maken. Telkens draaien, eruit om te plassen. Baby wakker. Saskia wakker. Slapen. Weer draaien. Baby wakker. Op mijn blaas een dansje doen. Toch maar weer plassen… Toch maar weer verliggen. *zucht Ik ben blij als ik weer op mijn manier lekker kan gaan liggen in bed. Op mijn buik. Op mijn rug of geheel over het bed heen. Lijkt me heerlijk en ik kijk er dan ook erg naar uit. (Hoewel ik er dan waarschijnlijk vaak uit moet voor voedingen, vind ik dit toch een minder erg idee, aangezien ik daarna wél lekker in mijn bed kan liggen op MIJN manier.)

Sokken en broek normaal kunnen aantrekken
Wat een opgave zeg om je sokken en broek aan te krijgen met zo’n buik. Ik ben zó blij dat het zomer gaat worden en ik dus gewoon in mijn slippers kan stappen. Elke ochtend is het een heel gevecht om rechtop te komen in bed, waarna alles dus nog áán moet. Pfhoe, had niet gedacht dat dit 2 á 3 keer zolang duurt eer ik aangekleed ben. De oplossing hieronder is een beter idee…

Uit eten gaan
We zijn sinds mijn zwangerschap niet meer uit eten geweest. Niet omdat we niet kunnen of willen, maar omdat het niet handig is voor mij. Ik ben namelijk een vis persoon en eet dit altijd tijdens het uit eten gaan. Er zijn dus weinig dingen die ik mag én lekker vind als we ergens gaan eten. Het lijkt me super fijn als de kleine er is, een avondje samen uit te gaan en te genieten van een lekker maal. Daarbij ben ik zo’n snel moe dat zo’n uitstapje zoveel energie zou kosten. Dubbele reden om het dus nog even uit te stellen en straks gewoon oppas te regelen en lekker samen weg te gaan.

Me mezelf voelen
Al die hormonen en lichamelijke veranderingen maken dat ik me totaal niet mezelf voel. Ik kan om alles huilen, mijn lichaam is uit proportie (wat uiteraard nodig is, i know) en ik ben heel erg snel moe. Allemaal dingen waar ik normaal uiteraard geen last van heb. Me hieraan aanpassen is best wel een dingetje geweest en eigenlijk nog steeds wel. Er gebeurd zoveel en het is lastig je hieraan aan te passen en bij neer te leggen. Daarbij ben ik ook zeker wel weer blij als mijn lichaam weer een beetje van mezelf gaat worden.

En deze lijst zou zeker een stuk langer zijn als ik álles zou opnoemen wat ik mis. Echter is het allemaal voor een goed doel en gelukkig maar tijdelijk 😉 Daarbij is mijn zwangerschapsverlof heel fijn en merk ik dat het rustiger aandoen echt wel heel erg fijn is. Ik heb nu ook pas het idee dat ik afgelopen week eindelijk een beetje tot rust kom. Ik probeer iedere dag in ieder geval met een dankbaar gevoel op te staan. Dankbaar dat ik dit (ondanks alles) toch mag meemaken. Dankbaar dat ik de kleine mag dragen en voelen in mijn buik.

Waren er dingen die jij tijdens je zwangerschap erg miste? En voor degene die niet zwanger zijn: wat denk je dat je het meeste zou missen?

15 reacties op “5x dingen die ik mis nu ik zwanger ben

 1. Iedereen vertelde tijdens mijn zwangerschap dat ik nog maar lekker moest gaan slapen, want als de baby er was zou ik geen nachtrust meer krijgen. Helaas kreeg ik last van carpaal tunnelsyndroom waardoor ik nachten lang wakker lag met tintelende handen. Ik geloof dat ik minder heb geslapen tijdens mijn zwangerschap, dan nadat mijn dochter was geboren.

  Het uiteten gaan miste ik inderdaad ook heel erg, het eerste wat ik at na mijn bevalling was sushi, wat had ik dat gemist zeg!

  Oja, en je eigen teennagels lakken was een onmogelijke opgave geworden, ook heel frustrerend.

 2. Het is voor mij denk ik iets te lang geleden om mij dat echt te herinneren, plus dat ik natuurlijk al ruim 25 weken was, dus echt iets gemist? Nee… maar wel herkenbaar van de sokken en schoenen, maar goed, dat euvel heb ik nu ook alweer jaren last van dankzij mijn reumatische en spieraandoening….

  Oh ja.. ik moest zoutarm, niet loos maar arm op het laatst, hahaha ik ging borstvoeding geven en toen vroeg mijn moeder, wat wil je eten als je thuis komt? SHOARMA zei ik, toen nog zelf gemaakt door mijn moeder van kalkoen of kip… maar jeetje mina… ik gaf dus borstvoeding, hahaha

  Arm kind… ik heb het geweten, ze had meteen krampjes… amper 3 dagen oud… :O
  X

 3. Goed artikel, Saskia. Het lijkt een soort taboe te zijn. Als je zwanger bent, hoor je op een roze wolk te zitten. Nou, forget it. Niks roze wolk. Ongerustheid om de baby (gelukkig onterecht maar het wás er wel), vatbaar voor ieder virusje. Blaasontsteking, buikgriep, voorhoofdsholteontsteking, ik kreeg het allemaal. En je mag geen medicijnen, hè. Te lage bloeddruk, te laag hb-gehalte. Als ik alleen maar opstond, zag ik al sterretjes. Heb ooit jankend op mijn bed gezeten omdat ik mijn dekbed niet in de hoes kreeg. Maar je bent zwanger dus hoera! Nou, ik vond het niet zo’n feest. Behalve als ik het hartje hoorde of de echo zag.

  De roze wolk kwam bij mij pas toen mijn uk geboren werd. Alle klachten waren in een keer weg. Uk wordt 27 in september en ik zit nog steeds op mijn roze wolk. Echt waar. Het is zó prachtig!

 4. Ik snap helemaal dat je uitkijkt naar het moment dat de kleine er is. Niet alleen om de nieuwsgierigheid naar de kleine, maar ook de ongemakken die je nu hebt. Lijkt me niet altijd even makkelijk!

 5. Ik zou die nachtrust ook enorm missen. Heb zo al veel te weinig energie dus zonder goed slapen zou het niet goedkomen. (ook de reden waarom er hier geen kindjes zijn… )
  En ja, skaten zou ik ook missen. Heb een halfjaar niet mogen sporten omwille van hartritmestoornissen en nog nooit zo blij geweest als toen de dokter zei dat ik weer voorzichtig mag opbouwen met bewegen.

  1. Kan me voorstellen dat je dan erg blij bent als je weer het sporten mag oppakken. Ik kan niet wachten op mijn eerste skate rit.

 6. Haha hoe bizar dat het inderdaad niet langer vanzelfsprekend is om binnen no time een broek en schoenen aan te trekken 😀

  En ik wist ook niet dat je geen vis mag eten tijdens zwangerschap.

  1. Sommige soorten vis (precies die ik lekker vind uiteraard) mag je niet eten of juist op een speciale manier bereid. Ik waag me er gewoon niet aan waardoor ik geen risico loop 🙂

 7. Ik ben door een periode van stress gegaan en had ook heel veel problemen met slapen. Ik denk dat ik mijn goeie nachtrust heel erg zou missen. Want ik ben een ramp als ik niet goed geslapen heb. Niet dat ik dan alles op iedereen afreageer. Maar ik ben dan hard voor mezelf (normaal ook hoor) en kan om alles huilen. Ik ben al vrij gevoelig, maar met te weinig slaap wordt dat nog duizend keer erger.

 8. Ik heb er geen ervaring mee, maar het lijkt mij niet fijn dat je niet lekker kunt liggen en daardoor niet zo goed slaapt! En die warmte er nu nog bij… sterkte met de laatste loodjes.

 9. Oh, ik kan het me helemaal voorstellen en ik was ook zó blij toen ik mijn lichaam weer terug had. Ik mistte biefstuk heel erg en ik zit vaak met m’n knieën omhoog en dat kon dus ook niet. Volgens mij was Anna er een half uur uit en toen zat ik al weer zo blij met m’n knieën omhoog haha. En binnen 24 uur at ik biefstuk 🙂

  Succes nog even!

 10. Niet lekker kunnen slapen lijkt me echt verschrikkelijk. Als ik te weinig slaap krijg, word ik echt een heel naar mens, haha. Ik duim voor je dat jullie kleine niet te lang op zich laat wachten.

  1. Ja het is echt verschrikkelijk het niet goed kunnen liggen. Weinig slaap straks omdat de kleine wakker is, prima. Maar het totaal niet kunnen liggen in bed is echt 10x niks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *