Meer rust & ruimte voor mezelf

Steeds vaker heb ik het erover in mijn blog: rust pakken en ruimte vinden in mijn hoofd. Iets waar ik al jaren tegen aan loop en nu met mijn zwangerschap nog bewuster mee wil omgaan. Mijn lichaam en ook zeker mijn geest heeft soms ruimte en rust nodig. Hieronder wat tips die ik heb toegepast om die rust en ruimte voor mezelf te creëren.

Minder ‘moeten’
Ik móet altijd van alles van mezelf voordat ik mijn rust pak. Even dat wasje draaien, vaatwasser uitruimen of andere taken doen. Dingen die eigenlijk helemaal niet per direct moeten. Nu met mijn zwangerschap zal ik wel rustiger moeten doen, ik kan gewoonweg niet alles meer. Ik heb weinig energie, waardoor ik mijn tijd moet verdelen en nu eerder kies om mijn rust te pakken. Ik ben vaker offline, geniet van een fijne serie of neem mijn rust zittend achter de laptop of op de bank. Let it go… Elsa had een punt.

Het altijd bezig zijn
Ik ben van nature een bezige bij en vind het lastig om op mijn kont te zitten. Er is immers altijd wel wat nuttigs te doen. Is het er niet, dan vind ik het meestal wel. Het altijd bezig zijn heb ik ook los gelaten. Het is helemaal niet erg een dagje niet productief bezig te zijn en te genieten van een échte vrije dag. Meer downtime voor mezelf dus.

Dingen doen die je energie geven
Iets waar ik ook voor mijn zwangerschap mee bezig was: dingen doen die je energie geven. Dingen die je leuk vind om te doen. Ik vind het lastig nu met mijn zwangerschap, aangezien ik niet meer alles kan. Afspreken met vriendinnen kan, maar beperkt. Ik kan niet te lang en te ver lopen met bijvoorbeeld shoppen of van de bus naar een plek toe. Ik moet eigenlijk alles incalculeren. Hetzelfde met mijn weekenden. Drukke week? Mijn weekend vrij plannen of maar 1 afspraak voor een aantal uur. Eigenlijk willen bloggen maar moe zijn ’s avonds? Dan toch maar naar bed, terwijl ik liever nog een uurtje achter de laptop had gekropen. Soms vind ik het lastig, lastig te kiezen voor wat mijn lichaam aangeeft.

Liever iets (af)maken dan perfect
Ik kan uren spenderen aan het perfect maken van die ene foto, dat ene artikel voor mijn blog of het opruimen en herindelen van dingen in huis. Het perfect moeten doen heb ik tijden geleden al achter me gelaten. Privé lukte dit aardig, om mijn werk minder. Nu ik zwanger ben gaat dit een stuk makkelijker (toch fijn he, die positieve insteek van mijn zwangerschap hierbij) en laat ik dingen op z’n beloop gaan. Ik hóef niet alles te doen, aangezien we met een heel team werken. Ik hoef niet alles op mijn schouders te nemen.

Letterlijk ruimte creëren
Opruimen, opruimen en nog eens opruimen. Nu ook hard nodig na al die kamer verplaatsingen door de nieuwe babykamer. Er moest nodig opgeruimd worden en dat is aardig gelukt. Nog steeds mee bezig en erg fijn telkens weer een beetje meer ruimte te creëren. Want een opgeruimd huis is voor mij echt een opgeruimd hoofd.

Alle ballen eens laten vallen
Al die ballen omhoog houden van je sociale leven, bloggen, werken, het huishouden, quality time, tijd met je man en daarnaast nog andere verplichtingen. Soms is het heel erg veel. En soms laat ik express lekker wat ballen daarvan vallen. Kiezen voor mezelf (en nu ook mijn kleintje) is toch het belangrijkste geworden.

Is er voor jou een bepaalde manier hoe je rust & ruimte voor jezelf maakt?

Artikel idee

15 reacties op “Meer rust & ruimte voor mezelf

 1. Ik zou deze blogpost eigenlijk moeten afdrukken en ergens in het zicht ophangen want dit zijn allemaal zaken waar ik zelf ook op moet letten. Het lukt me zelden om echt tot rust te komen vermits ik altijd maar bezig ben met wat er nog moet gebeuren. Eigenlijk zou ik echt eens gewoon af en toe een halve rustdag moeten inlassen en in de zetel kruipen met een boek terwijl de klusjes blijven liggen.

 2. Ik kan ook gewoon niet stil zitten. Ik ben eigenlijk altijd wel iets aan het doen. Tenzij ik lees of slaap. Ik word daar eigenlijk juist blij van. Van lekker bezig zijn. Dus tja… dat doe ik dan maar 🙂 Wel goed van je om op tijd je rust te pakken!

 3. Ik leer ook steeds beter om de boel eens de boel te laten. Word er steeds beter in. Dan is het huis maar een keer een rommeltje 🙂 niemand die je daarvoor veroordeeld 🙂 En opruimen werkt inderdaad ook wel goed ja… opgeruimd huis is opgeruimd hoofd, maar ja, dan ben je wel weer ‘bezig’ 😀

 4. Hele goeie tips, dat opruimen helpt bij mij ook altijd. Mijn hoofd is na het opruimen in huis ook altijd een stuk leger, heerlijk! Af en toe nee zeggen is ook fijn, ik heb echt moeten leren dat ik niet alles zomaar moet doen. Liefs.x

 5. Fijn om te lezen dat het juist nu goed lukt om naar je lichaam te luisteren. Nu is het extra belangrijk en het het is mooi dat je ‘excuus’ je hierbij helpt haha! Ik hoop dat je dit na je zwangerschap (voor zover mogelijk) zeker vol kunt houden!

 6. Heel goed van je dat je voor jezelf kiest! Je lichaam en je baby hebben dat nu echt nodig, straks als de kleine er is moet je ook zeker je rust blijven doorpakken. Want als mama is er altijd wel iets te doen. Zelf heb ik door mijn rug problemen ook een tijd lang mijn hele agenda leeg moeten laten. De simpelste dingen kon ik niet meer dus tja dan leer je dat wel. Nu plan ik nog steeds het liefste maar 1 ding per dag in. En de weekenden zijn hier standaard redelijk rustig aangezien wij weinig contacten hebben. Scheelt soms een hele hoop 🙂

 7. Oh jeetje, wat eng herkenbaar is dit. Luisteren naar jezelf is zó moeilijk. Ik weet het helaas maar al te goed. Ik heb lang mezelf voorbij gelopen en daar heb ik flink voor moeten boeten. Ik hou ook niet zo van het woord ‘moeten’. Daar heb ik eigenlijk een grote hekel aan gekregen. Het enige wat ik moet, is mijn klanten tevreden stellen. De rest is bijzaak.

 8. Goede tips! Ik denk dat ik deze ook wel aardig volg. Opruimen vind ik ook altijd heel heilzaam, toen ik zwanger was vooral volgens mij! 😉

 9. Fijn artikel en goed dat je de tijd en ruimte voor jezelf neemt. Ik heb zelf nu echt de tijd voor mezelf genomen door dit jaar mijn studie op pauze te zetten. Ik zorg er voor dat ik niet te veel doe, en dat wat ik doe, dat dat me energie geeft. Op deze manier probeer ik mijn rust te pakken en mezelf weer terug te vinden.

 10. Ik had een zware week en zaterdag heb ik me gewoon een dagje helemaal niks gegund. Ik woon maar alleen dus eens een weekje niet zo grondig poetsen zal ook wel kunnen want zoveel maak ik niet vuil en al de rest kon wachten. Ik heb me op de bank gezet en de hele dag genetflixt en gelezen.

 11. Heel goed dat je meer rust pakt om je te focussen op jezelf en de kleine. Veel van wat je schrijft herken ik wel inderdaad, maar volgens mij is het ook iets dat we onszelf aanpraten (ik moet nog dit, ik moet nog dat). Dus let it gooooo haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *