Recensie: Het meisje in het ijs ❄

Het eerste boek uit de reeks van 4 boeken van Robert Bryndza, die worden beschreven als echte politiethrillers. De reeks van Erika Foster, een inspecteur met een vaag verleden. Na heel wat (her)lezen Nora Roberts boeken, leek het me zeker even tijd voor iets anders. Bij deze het laatste boek dat ik las in 2018: aangezien ik de laatste weken weinig meer van plan ben te lezen…. Dit jaar kom ik dan uit op 47 gelezen boeken.

Het meisje in het ijs

Waar gaat het boek over?

Haar ogen zijn wijd open. Haar lippen iets uiteen, alsof ze nog iets wil zeggen. Haar lichaam bevroren in het ijs. En ze is niet de enige…

Als het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden in een park in Zuid-Londen, wordt inspecteur Erika Foster ingeschakeld om het moordonderzoek te leiden. Het slachtoffer, de mooie, jonge en rijke Andrea Douglas-Brown, leek het perfecte leven te leiden. Haar vader is een belangrijk en invloedrijk man, haar verloofde een gerespecteerd zakenman. Toch lijken er duistere geheimen te zijn. Werden die het meisje fataal?

Als Erika dichter bij de waarheid komt, verschuift de aandacht van de moordenaar naar Erika zelf, wier laatste zaak verkeerd afliep. Zo verkeerd zelfs dat haar eigen man om het leven kwam. Terwijl haar politiecarrière aan een zijden draadje hangt, moet Erika haar eigen angsten overwinnen om een wrede moordenaar te slim af te zijn – voordat het te laat is.

”Maar de figuur draaide zich slechts om, met zijn knieën op haar onderrug, en drukte de lucht weer uit haar longen. Vanuit haar ooghoek zag ze een schaduw flitsen, waarna iets zwaars en hards op haar achterhoofd neerkwam. Opnieuw pijn, sterretjes voor haar ogen. Weer ging de arm omhoog, weer kwam hij beneden… en toen werd alles zwart.” – fragment uit het boek

Wat vond ik van het boek?

Aller eerst de cover: deze trok meteen mijn aandacht. Zowel het verhaal op de achterkant als de duistere voorkant maakte dat dit boek opviel. Ik was dan ook zeker erg benieuwd naar deze schrijver maar ook zeker naar de uitwerking van het verhaal.

Het verhaal werd op een beeldende manier beschreven inclusief korte hoofdstukken. Dat laatst genoemde moest ik wel even aan wennen, aangezien ik zeker wat langere hoofdstukken in thrillers gewend ben. Veel verschillende situaties en plotwendingen wisselen elkaar af, waardoor het is het begin wat ongeloofwaardig overkomt.

Dan over de hoofdpersonage, inspecteur Erika. Hoewel ze zeker wel sterk werd neergezet, was het niet geheel uniek. Tegenwoordig heeft elke inspecteur in een boek wel een drank-drugs-scheidings-problematiek verleden. Ze is tegendraads, heeft persoonlijke problemen en gezagsproblemen. 1 in een dozijn. Daarbij vond ik sommige onverstandige beslissingen niet realistisch en snapte ik niet waar het ineens vandaan kwam. Misschien vanuit haar verleden? Maar daar kom je in dit boek niet geheel achter, wat jammer is. De personages zijn qua karakter en persoonlijkheden wel goed uitgewerkt en erg variërend.

Ik was, hoewel het boek even op gang moest komen benieuwd naar de afloop en ontwikkelingen. Echter, een beetje dejavú gevoel aangezien ik de dader al de laatste hoofdstukken kon aanwijzen. Of, ik ben na het lezen van zóveel thrillers gewoon een goede superneus geworden 😉

Al met al geen uitblinker in het genre maar wel zeker een vermakelijk boek om te lezen. Het is geen Camilla Läckberg of Sebastian Fitzek, maar daar moet het ook eigenlijk niet mee vergeleken worden. Het was een heerlijk boek voor tussendoor en heeft me zeker niet teleurgesteld.

Rating: ★★★
Het meisje in ijs is verkrijgbaar bij verschillende boekhandels voor €10

Wat was het laatste boek dat jij las/aan het lezen bent in 2018?

7 reacties op “Recensie: Het meisje in het ijs ❄

  1. Ik heb net Veenbrand van Karin Fossum uitgelezen (mijn 58ste dit jaar! Komt door het treinreizen naar mijn werk elke dag). Ik vond het niet zo’n goed boek. Misschien probeer ik deze wel..

  2. Ik heb deze wel eens zien liggen. En ik twijfelde altijd of ik er wel enthousiast van zou worden. Nu eigenlijk nog steeds, dus dan kan ik hem maar beter laten liggen.

  3. Jammer dat sommige aspecten van het boek wat voorspelbaar of cliché waren, maar verder klinkt het zeker als een goede thriller. Leuk om weer een recensie te lezen van jou! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *