Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!30 jaar + 1 dag: op de deurmat baarmoederhalskankeronderzoek

In Mei was het zover, de lang vooruitgeschoven afspraak voor het Baarmoederhalskanker onderzoek. De dag na mijn verjaardag viel hij direct op de deurmat. Voor mij was het geen kwestie van ga ik dit doen, maar meer een wanneer. Ik had het druk en heel eerlijk: eigenlijk ook helemaal geen zin erin. Maar wat moet dat moet. Na talloze smoesjes maakte ik in de Meivakantie een afspraak in de ochtend voor het gevreesde onderzoek.Bij de brief zat gelukkig een uitgebreide folder, waardoor ik wel wist wat het allemaal inhield en wat er ging gebeuren. Zo las ik ook het artikel van Sammie, die helaas geen goede uitslag had van haar uitstrijkje. Maar ook bij andere bloggers kwam het onderwerp voorbij, iets wat ik mooi vind aangezien er volgens mij op dit soort onderwerpen nogal een taboe zit.

Even wat achtergrondinformatie:
Waarom dit bevolkingsonderzoek?
Baarmoederhalskanker komt het meest voor bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Daarom nodigen we deze vrouwen uit voor dit bevolkingsonderzoek. Met dit bevolkingsonderzoek kijken we of vrouwen risico hebben op baarmoederhalskanker. Door er vroeg bij te zijn kan baarmoederhalskanker voorkomen worden. Vrouwen die meedoen aan het bevolkingsonderzoek, hebben minder kans op baarmoederhalskanker. (bron)

Daarbij zijn er 5 uitslagen:
1. Geen HPV (91% van de 100 vrouwen krijgt deze uitslag)
2. Wel HPV, geen afwijkende cellen – 6 maanden nieuwe controle (5% van de 100 vrouwen krijgt deze uitslag)
2a. Geen afwijkende cellen na controle – uitstrijkje 6 maanden
3. Wel HPV, licht afwijkende cellen (2% op de 100 vrouwen krijgt deze uitslag)
4. Wel HPV, afwijkende cellen (onderzoeken bij de gynaecoloog)
5. Niet goed te beoordelen (opnieuw uitstrijkje laten maken)

Meer informatie over het uitstrijkje kan je hier vinden.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg
(bron)

Het uitstrijkje zelf
Ik was eigenlijk best wel gespannen aangezien ik zo’n onderzoek nog nooit had meegemaakt. Dit gaf ik dan ook aan bij de arts en nam wat vragen met haar door. Daarna was het tijd voor het onderzoek. ‘Is dit het?’ dacht ik. Het viel echt reuze mee, ik had een fijne arts en ze legde alles uit wat ze deed. Binnen een paar minuten was het voorbij en kon ik richting werk gaan. Ik maakte me verder geen zorgen en wachtte rustig af op de uitslag. Deze kwam vorige week binnen per post: Géén HPV. Over 5 jaar kan ik daar dus weer met m’n benen wijd gaan liggen en hopen op hetzelfde resultaat.

Tips:
» Laat het onderzoek doen door een vrouwelijke doktersassistent of huisarts als je dit prettiger vindt. Ik heb hier speciaal om gevraagd bij het maken van de afspraak. Achteraf erg blij mee
» Vertel de huisarts dat je ertegen op ziet om het uitstrijkje te laten maken. In mijn geval werd er zeker wel rekening mee gehouden.
» Lees het informatieboekje goed door, zodat je weet wat je te wachten staat.

Heb jij mee gedaan aan het bevolkingsonderzoek voor baarmoederhalskanker? Waarom wel/niet? Hoe heb jij dit ervaren?

0
Lifestyle
Previous Story
Next Story

21 Comments

 photo bannerthing_zpsjw5m6818.png

 • Reply
  Esmeralda
  09/06/2018 at 11:59

  Ik val nog niet in de leeftijdscategorie maar zodra ik de brief krijg ga ik mij meteen laten testen. Dit soort dingen kun je maar beter snel bij zijn in plaats van in het ongewisse blijven en er misschien in een later stadium te laat achter komen.

 • Reply
  Marcella
  03/06/2018 at 21:51

  Ik had deze keer (november) de optie om een zelftest te doen zodat jk niet naar de dokter hoefde hiervoor. Heb ik gedaan, ging heel makkelijk. Uitslag al binnen: alles was goed. Vond ik wel een relaxt alternatief!

 • Reply
  Michelle
  29/05/2018 at 19:56

  Wat goed dat je hier over schrijft! Ik heb toen bij onze fertiliteitskliniek een inwendig onderzoek gehad en dat lijkt wel een beetje op deze procedure. Ik weet dit enigszins wat mij over die jaar te wachten staat hihi. Maar fijn dat ze dit preventief doen. Gelukkig was je uitslag negatief en hoef je pas over 5 jaar weer 🙂

 • Reply
  Simone
  29/05/2018 at 17:12

  Ik heb al eerder zo’n uitstrijkje gehad omdat ik klachten had. Maar het valt inderdaad reuze mee. Gelukkig was er toen niks en ik ga er van uit dat het – wanneer ik weer moet – ook weer goed is. 🙂 Wel vind ik het heel erg belangrijk om het te doen. Bij een vriendin van mij was het ook niet helemaal oke, dus die knop ging bij mij snel om dat je het gewoon moet doen.

 • Reply
  Sammie
  28/05/2018 at 17:52

  Fijn dat de uitslag in 1 keer goed was! Ik hoop dat ik dat volgend jaar ook heb 🙂

  • Reply
   SAS
   30/05/2018 at 19:58

   Ik hoop het ook<3

 • Reply
  Morgaine
  28/05/2018 at 10:20

  Ik doe dit al jaren vanuit mijzelf, wel met reden. Na mijn zwangerschap bleef ik last houden enige tijd van infectie, de schimmel, wat normaal is hoor als je zwanger bent, en later werd dat stress. Ergens kreeg ik pap 3 a of zo, en moest ik naar de specialist, en ik heb nog steeds dezelfde en spreek om de 3 jaar ongeveer af om alles weer even te laten onderzoeken, uitstrijkje en ook mijn eileiders even zien via de echo. Dit omdat cystes aan de eierstokken zonder last gepaard gaat, kortom het kan er groeien of zich ontwikkelen dat je het niet in de gaten hebt tot ze per ongeluk om de eileider heen slaan, en echt, heb het twee keer gezien bij een familie lid, die kantje boord werd geopereerd en ik haar bijna kwijt was. Sindsdien, laat ik dus ook dat controleren en binnenkort, van het najaar denk ik, ga ik weer eens even een afspraak maken, ik weet even niet meer of het nu 2 of 3 jaar geleden is inmiddels 😉

  En ook ik krijg deze binnen, en het meest grappig? Als ik ze krijg, ben ik net geweest, hahaha gelukkig kun je dat ook invullen tegenwoordig, voorheen moest ik er zelf een brief bij doen telkens.

  Kortom, al vanaf mijn 20ste jaar, laat ik het met grote regelmaat checken, en eigenlijk zou elke vrouw dat moeten doen. In Amerika, is dat zelfs normaal, dat jonge meiden vanaf een bepaalde leeftijd dit gewoon doen, net zoals we naar de tandarts gaan elk jaar of om het half jaar…

  X

  • Reply
   SAS
   30/05/2018 at 19:58

   Goed dat je het met grote regelmaat checkt en bijhoud. Zou inderdaad hier, net als in Amerika normaal moeten zijn

 • Reply
  Lilian
  27/05/2018 at 21:17

  Ik had al m’n tweede, maar ik was ‘m kwijt en heb het een jaar ‘laten liggen’ (ben 36), maar nu heb ik net een nieuwe oproepbrief aangevraagd en zal snel een afspraak maken. Ik heb een vreselijk lompe huisarts die het echt niet zo prettig deed, maar jouw tip is een goede, ik vraag gewoon of een vrouw het wil doen 🙂

 • Reply
  Mrs. T.
  27/05/2018 at 20:57

  Ik vind het goed dat het er is. Heb zelf een keer een foute uitslag gehad en gelukkig zijn ze er dan op tijd bij.

 • Reply
  Zo simpel is dan geluk
  27/05/2018 at 18:08

  Goed dat je het hebt gedaan en dat je durfde aan te geven dat je er tegenop zag. Op mijn werk doe ik ook uitstrijkjes en probeer ik eigenlijk standaard al iemand zoveel mogelijk op zijn gemak te stellen, maar als iemand het aangeeft neem ik toch nog even wat meer tijd.
  Zelf ben ik ook aan de beurt dit jaar.

 • Reply
  Nicky
  27/05/2018 at 15:45

  Eigenlijk is het onderzoek zelf helemaal niet erg. Het is gewoon dat je daar in je blootje ligt… Dát maakt het zo vervelend. Maar ik vind het wel heel goed dat ze die onderzoeken doen.

 • Reply
  Saar
  27/05/2018 at 09:36

  Dit is echt heel anders dan in België. Ik heb al meermaals zo’n onderzoek gehad. Uitstrijkjes worden hier vrij regelmatig genomen. Ik weet alleen niet exact waar ze op testen ?
  Tja en met een zwangerschap lig je al regelmatiger al eens met de benen wijd ?

 • Reply
  Annelies
  27/05/2018 at 09:28

  In België moet je er gewoon zelf aan denken, er is geen bevolkingsonderzoek. Maar ik laat het wel doen.
  Ooit gehad dat ik opnieuw moest laten controleren na 6 maanden en dat was toch wel even schrikken. Gelukkig bleek er niks aan de hand te zijn, maar beter zeker zijn natuurlijk. Vind het dus wel belangrijk om aandacht aan te besteden.

  • Reply
   SAS
   30/05/2018 at 19:36

   Zeker belangrijk om aandacht aan te besteden. En goh, dat dit zo anders is in België wist ik niet..

 • Reply
  Romy
  27/05/2018 at 09:09

  Wat goed dat je hier aandacht aan besteedt op je blog en fijn dat het onderzoek je zo is meegevallen (en natuurlijk dat de uitslag positief was!). Het lijkt mij ook niet zo’n pretje om een uitstrijkje te laten maken, maar het is wel goed om het toch te doen. Ik heb zelf een aantal jaar geleden ook een vaccinatie tegen baarmoederhalskanker gehad, maar ik geloof dat dat maar voor één variant is, dus over 5 jaar zou ik zeker meedoen aan dit onderzoek.

 • Reply
  Sanne
  27/05/2018 at 08:11

  Hier helaas vier jaar geleden een andere uitslag en vervolgens drie jaar in de medische molen gezeten, want het werd in mijn geval een verwijzing naar de gynaecoloog voor een biopt. Dan is dat hele uitstrijkje nog een eitje. Onrustige cellen en een CIN3 zorgden ervoor dat ik een jaar later wederom voor een biopt moest. Vorig jaar was het dan eindelijk weer rustig zonder dat er medisch ingrijpen nodig was, maar hpv virus is nog wel aanwezig. Nu een jaartje rust en volgend jaar weer een oproep van het bevolkingsonderzoek met het advies om deze vooral niet over te slaan.
  Ik blijf dus altijd iedereen het advies geven om echt dat bevolkingsonderzoek uit te laten voeren, want je merkt echt niks aan je lichaam als het anders blijkt te zijn!

  • Reply
   SAS
   30/05/2018 at 19:34

   Jammer te horen dat je een negatieve uitslag had zeg. Goed dat je er dan wel ‘vroeg’ bij was en dat je onder controle bent en blijft. Succes ermee<3

 • Reply
  Michelle
  27/05/2018 at 08:04

  Fijn dat het meeviel en gelukkig niets aan het handje! Ik zal deze brief in september mogen ontvangen. Kijk er niet bepaald naar uit. Maar wat moet dat moet inderdaad 😉

 • Reply
  Jenn
  27/05/2018 at 07:16

  Hier gelukkig ook geen HPV, en bij ons worden zulke dingen standaard door een vrouw gedaan gelukkig. Ik vond het overigens absoluut niet meevallen, ik vond het vreselijk, het lukte me niet om te ontspannen en het was nog maar de vraag of er genoeg op het stokje zat… Gelukkig was dat wel zo en was ik er voor 5 jaar vanaf.

  • Reply
   SAS
   30/05/2018 at 19:33

   Vervelend om te lezen dat het juist zo vervelend was en tegenviel! Hoop dat dit een volgende keer beter gaat.

  Leave a Reply

  Ik ben geen spammer dus maak de som hier beneden *

   photo bannerthing_zpsjw5m6818.png