Een stukje over die nieuwe privacywet AVG

Jullie hebben het als blogger vast wel vernomen. Per deze maand gaat de AVG wet in. De watte?! Een wet die maakt dat je personen op de hoogte moet stellen, áls je persoonsgegevens gebruikt. Op mijn blog maar dus ook op mijn werk kreeg ik ermee te maken.

Wat is nou precies die AVG wet?
Op 25 mei 2018 is de AVG van kracht. De AVG is de Algemene Verordening Gegevensbescherming en deze vervangt de ‘oude’ Wet Bescherming Persoonsgegevens en de Cookiewet. Iedere ondernemer (dus ook de kleine zelfstandige) moet aan de AVG voldoen.

‘Wat heb ik ermee te maken als blogger? Ik doe lekker mijn ding op mijn blog en doe helemaal niets met de gegevens’

Dat dacht ik dus eerst, tot ik die vraag op Twitter stelde en toch terug kreeg dat ik dan tóch aan die wet moet voldoen. Het eerste wat ik dacht was: ‘Nee, he. Dit gaat een hoop gedoe opleveren voor iets waar ik helemaal niet bewust mee bezig ben’

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Ook al doe je er niets actiefs mee, toch ben je ze aan het verzamelen. Ik gebruik de gegevens namelijk ook niet. Ook geen statistieken, of dergelijke. Even een snelle check; Gebruik je Google Analytics? Kunnen mensen reageren op je blog? Heb je social media (knoppen op je site staan?) Dan moet je er tóch wat mee gaan doen. Ondanks dat je het niet actief gebruikt. Net zo vervelend als de vermelding van cookies. Niet die lekkere chocolade variant maar de cookies die persoonlijke gegevens opslaan.

Dat betekend dus in het kort dat als je een reactieveld onder je artikelen hebt, dat je dan al een de AVG moet voldoen. Ik zag door de bomen het bos niet meer en nam als voorbeeld de privacyverklaring door van Rulesbyrosita en las veel op Twitter. Ik besloot mij er ook aan te wagen en heb nu een stukje online staan. Lees hier mijn privacy verklaring (te vinden onder kopje ‘Contact’)

Naast de cookie vermelding (die bij mij in m’n footer en disclaimer pagina staat) is dus de aparte pagina voor de AVG ook wel een must sinds eind deze maand. Wat ik er eigenlijk van vind? Ik vind het een beetje onzin. Want je wéét toch dat je dingen invult als je een reactie achter laat? Als je anoniem een reactie achter wilt laten, zonder blog of zonder naam kan je dit ook gewoon doen.
Just my opinion.

Op mijn werk
Zoals jullie weten werk ik met kinderen en verwerken wij dus persoonlijke gegevens. We zijn dus nu van alles in kaart aan het brengen en er zitten nog al wat haken en ogen aan. Wij verwerken namelijk best wel veel namen/persoonsgegevens. Zowel op de Ipad als dingen die in het pand hangen. Denk aan tekeningen, borden met namen erop en zelfs de foto’s van de leiding met een naam eronder. Er wordt nu in kaart gebracht waar wat hangt, waarom we dit doen en hoe we hiermee omgaan. Een hele klus, vooral voor zo’n groot pand dat wij hebben.

En dan denk ik wel eens: ben ik er nou voor de kinderen of om op allerlei papiertjes dingen neer te zetten over namen, privacy gevoelige informatie e.d. Ik bedoel maar, deze gegevens staan namelijk al achter slot & grendel. In een afgesloten kast. Maar nu moeten we dat gaan benoemen, en de kast waar het staat telkens dicht en open doen.

Meer info? Lees dan wat behulpzame artikelen van CharlottesLaw
Rulesbyrosita
Edit 20-5: LastDaysOfSpring

Wat er voor jullie veranderd? Eigenlijk in feite niets. Het is slechts een formaliteit en ik moet je ervan (d.m.v. de Pivacyverklarings-pagina) op de hoogte stellen van het feit dat ik persoonsgegevens verzamel.

Heb jij je al verdiept in de AVG (voor je blog) en wat vind jij ervan?

19 reacties op “Een stukje over die nieuwe privacywet AVG

 1. Oh. Nee. Ik had helemaal niet aan mijn weblogje gedacht. Zal er eens induiken. Ik vind het overigenskrankzinnig hoeveel werk het allemaal met zich mee brengt. Bizar, gewoon!

 2. Ik heb het al redelijk snel verwerkt op mijn blog. Maar ik vind het zo jammer, want eigenlijk houdt het me nu nog meer tegen om deze leuke hobby uit te voeren. Waarom zoveel gedoe als we het alleen voor de hobby doen? Achja, het is zo dus daar zal ik me maar bij neer moeten leggen.

 3. Beetje een vervelend klusje inderdaad, en je hebt helemaal gelijk: er zijn betere dingen om je mee bezig te houden. Ik snap echter ook wel dat het van belang is om misbruik etc te voorkomen, en als het eenmaal geregeld is heb je er in principe geen omkijken meer naar.

 4. Oh ja. Nu moet je nog wel je pagina beveiligen met een slotje. Ben je daar al uit hoe dat moet? Dat lijkt me namelijk nog ingewikkelder.

 5. Ohjee, als instelling of organisatie vind ik het normaal maar ben je als blogger verplicht om daar ergens een linkje van te zetten? Want ik zou niet weten hoe ik er aan moet beginnen…

  1. Ja daar ben je verplicht toen, als je zoals ik hier aangeef gebruik maakt van een comment-vak. Lees mijn Pivacyverklaring eens door en de linken die onderaan dit artikel staan. Mocht je ergens vragen over hebben (ben geen expert maar help je graag op weg) dan kan je me altijd even mailen 🙂

 6. Ergens snap ik het wel. Het is ook echt hot, persoonsgegevens. En er is de laatste jaren ook zoveel veranderd. Ik denk dat dit vooral gericht is op grote bedrijven, maar ik vrees dat net die niet veel met die wet gaan doen…
  Ik ben zelf ook nog een beetje aan het zoeken hoe ik alles ga omschrijven. Jouw blogje helpt me alvast ook weer een stukje de goede weg op. Thanks!!

  1. Graag gedaan!

   Alle bedrijven moeten hieraan voldoen, groot of klein. Ze zullen wel moeten aangezien de boetes in de duizenden zo niet miljoenen gaan lopen. De kleine ondernemers gaan daar gebukt onder en zullen sowieso dit op korte termijn moeten, anders is hun bedrijf door die boete failliet.

 7. Oh hemel, ik wist hier helemaal niks van :/ Ik kreeg wel wat voorgeschoteld over de nieuwe privacyregeling en dergelijke, maar dat het ook voor bloggers moest had ik totaal geen idee van 🙁 Bedank voor dit artikel Sas, ik maak er werk van om eens alles uit te piepen.

  1. Succes ermee! Fijn dat je door dit artikel wel op de hoogte bent gebracht dat het voor je blog ook moet. Ik wist er ook al van via mijn werk maar nooit de link met mijn blog gelegd.

 8. Ik zag er als een berg tegenop maar met wat hulp van handige artikels over tekstgenerators heb ik met wat knip en plak werk en wat aanpassingen hier en daar toch een aardige AVG in elkaar weten te flansen. Niet zo mijn hobby. Op je werk lijkt me dat helemaal lastig. Ik zit daar ook mee als ZZP-er in de zorg. Gelukkig werk ik alleen binnen instellingen die dit zelf moeten regelen.

  1. Ja het is inderdaad op mijn werk een heel ander ding. gegevens van ouders, kinderen maar ook van ons… Ben erg benieuwd hoe het allemaal gaat lopen, aangezien sommige dingen in de praktijk niet werkbaar zijn. Inderdaad ook in de zorg. Ben inderdaad erg blij met wat voorbeelden op internet want ik wist echt niet waar ik moest beginnen..

 9. Pffff, ik heb me hier voor mijn blog dus nog helemaal niet druk om gemaakt… Ik ga je privacyverklaring even lezen en er een stukje voor maken op mijn blog. Ik vind het ook maar gedoe…
  Op mijn werk hebben wij er ook mee te maken, hele onderneming om alles goed voor elkaar te krijgen inderdaad…

 10. Ik ben, net als jij, zo blij dat er heel wat getwitterd wordt over de AVG en dat er eerder bloggers over hebben geschreven. Ik had eerst geen idee waar ik moest beginnen, maar ben nu gelukkig zo goed als klaar met alles. Wel heel wat uitzoekwerk en niet mijn meest favoriete, creatieve klusje als blogger, haha. Op mijn werk (ik werk bij een kredietverstrekker) hebben ze van deze wet een heel project gemaakt, waardoor ik er wel al wat van afwist en ook al eerder een privacyverklaring had gezien. Maar ik vond het toch wel even spannend om dit als blogger te doen, omdat we op werk natuurlijk gewoon input van bedrijfsjuristen krijgen aangeleverd 😉

  1. Klopt, op mijn werk hadden we het er ook over gehad maar had de link niet gelegd dat ik dit ook bij mijn blog moest doen. Op mijn blog is zo’n pagina verklaring voldoende, op mijn werk gaat het echt wel een dingetje worden. Gegevens van ouders, kinderen maar ook van de leidsters… Namen op tekeningen van kinderen die er hangen echt de gekste dingen komen voorbij (gaat soms wel erg ver)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *