Blog post

Meer rust en ruimte creëren voor mezelf

June 7, 2018

Al eerder schreef ik een artikel over rust en ruimte creëren voor jezelf. iets waar ik járen niet in ben geslaagd en wat me de laatste tijd steeds makkelijker af gaat. Filmpje kijken of het huis doen? Ik kies voor het eerste, hoewel ik normaliteit pas rust kreeg in mijn hoofd als de klusjes waren gedaan. Ik plan mijn vrije uren anders in en geef mezelf hierdoor wat meer vrijheid. Want, wat gebeurd er als ik een keer een hele dag op mijn krent naar een film of serie kijk? Juist. Helemaal niets.

Er zijn van alle dingen die ik heb toegepast me 3 lessen bij gebleven. 3 die ik telkens toepas en herhaal zodat ik deze rust en ruimte blijf houden. Want een aandachtspuntje blijft het zeker. Het gaat niet vanzelf, het is iets waar ik bewust voor moet kiezen.

Tempo (aanpassen)
Ik las voor mezelf soms even een adempauze in. Bij mij moet namelijk altijd alles direct en tot in de puntjes. Chill. Waarom doe ik dit eigenlijk? Ik pas dus nu vaak, in mijn vrije uurtjes mijn tempo aan. Lopen van de ene naar de andere locatie van werk? Ik loop bewust een stukje langzamer en geniet van de natuur. Alles in 1 keer willen schoonmaken? Ik doe het in delen. Ligt de was een dagje langer in de wasmand? Who cares? Met deze instelling en het feit bewust mijn tempo een tandje lager te zetten geven mij meer vrijheid.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Prioriteit(en)
Is dit morgen nog steeds belangrijk? Of over een week of een maand? Nee? Doe eerst de dingen die écht moeten. Niet die was, maar bijvoorbeeld die notulen die geschreven moet worden vanuit werk. Daar zit een échte deadline aan vast. Met sommige taken heb ik een ‘zelfgemaakte deadline’ in mijn hoofd waardoor er extra druk op ligt. Totaal overbodig en iets wat ik nu zeker wat meer loslaat.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Grenzen
Aangeven, aangeven, aangeven. Mijn grens in bereikt. Hij loopt bijna over die emmer… Ik geef eerder (als het er bijna aan zit te komen en niet als het te ver is, anders is het eigenlijk te laat) aan als mijn limiet dreigt te bereiken. Zowel op werk als thuis pas ik dit toe. In een drukke week, plan ik een rustig weekend in. Heb ik een erg drukke maand voor de boeg? Plan ik een dagje of middag vrij in samen spreek met mijn leidinggevende. Zo maakt het dat ik de rust bewaak en vooral behoud. Bij mij kan ik soms een week helemaal zen zijn om ineens daarna alle stress weer in alle hevigheid te voelen. Door deze maatregel heb ik hier een stuk minder last van.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

Neem jij genoeg rust en hoe creëer jij ruimte voor jezelf?

By SAS

Uit de jaren ’80 ★ theeliefhebber ★ thriller fanaat ★ voorliefde voor: Londen, eekhoorntjes & bloggen ★ crazy cat / squirrel lady ★ vrouw van ★ kinderleidster ★ fulltime levensgenieter: ‘Because when you stop and look around, this life is pretty amazing…’

Previous Post Next Post

12 comments

 • Nicky

  10/06/2018 at 21:03

  Hm. Ik doe dat eigenlijk niet eens bewust. Gewoon… even lekker lezen of uitwaaien op het strand… of een middagdutje doen op een vrije dag (Ja, echt! Doe ik gewoon!). Gaat eigenlijk vanzelf.

 • Villasappho

  10/06/2018 at 15:49

  Ik heb heel lang de poten uit m’n kont gelopen en gefietst voor mensen en naar mensen. Toen jaren terug m’n relatie op de klippen liep en ik moest verhuizen zag ik haast niemand meer, inmiddels ben ik weer verhuisd en heb ik geen adreswijzigingen doorgestuurd. De rust is zo’n zegen. Opeens heb je ruimte. Sinds in mijn eigen grenzen bewaak heb ik zoveel meer rust en zoveel minder last van verkeerde mensen op me heen.

  1. SAS

   10/06/2018 at 20:43

   Wat super mooi om te lezen dat je hier zoveel positiviteit uithaalt. <3 Heerlijk!

 • Zo simpel is dan geluk

  09/06/2018 at 08:46

  Goed dat je dit doet!
  Zelf neem ik op zich wel genoeg rust. Ik heb ook vaak geen keuze met mijn gezondheid. Grenzen aangeven blijft wel een dingetje.

 • Simone

  08/06/2018 at 09:37

  Heel goed dat je hier bewust mee bezig bent! Ik doe dat zelf ook wel, met vlagen haha. Schoonmaakdeadlines heb ik eigenlijk niet, dus die druk heb ik ook niet zo gelukkig. Ik denk dat dat ook scheelt. En ik werk natuurlijk parttime, dus ik hou ook echt tijd over voor mezelf.

 • Darina

  08/06/2018 at 09:01

  Goed dat je hier bewust mee bezig ben. Het is zo herkenbaar! Ik probeer nu meer nee te zeggen en hier dus mijn grenzen aan te geven. Ook met het woordje “moeten” ga ik bewuster om, ik probeer echt te prioriteren.

 • Villasappho

  08/06/2018 at 04:34

  Ik stond altijd voor veel mensen klaar loste zaken op waar ze tegenaan liepen deed klusjes je kent het wel. Toen ik eens hulp vroeg ging alles moeilijk en stroef. En dan hield ik de zaken nog praktisch. Mijn 3 verhuizingen hebben me een hoop vrienden gekost maar nu ik ze niet meer heb, heb ik meer rust dan ooit. Nu heb ik tijd voor wat ik leuk vind met mensen die hetzelfde denken.

  1. SAS

   10/06/2018 at 11:33

   <3

 • Evelyne

  07/06/2018 at 19:33

  Fijn dat je hier bewust mee bezig bent. Ik zou dat ook beter doen, maar dat lukt niet altijd even goed. Wanneer ik vrij ben, neem ik echt tijd voor mezelf en laat ik het meestal wel op mij afkomen. Tijdens werkdagen krijg ik al het één en ander op mijn brood, waardoor ik al dikwijls opgefokt aan de dag begin. Tegen ‘s avonds ben ik bekaf, gewoon om dat opgefokte gevoel. Ik moet meer rust in mijn hoofd weten te creeëren, maar dat is ooh zo moeilijk geworden, helaas. Maar jij bent anders wel goed bezig! Keep going!

 • Sofie

  07/06/2018 at 15:15

  Het is niet altijd makkelijk, maar je lijkt me wel goed bezig! Het is vooral moeilijk als je anderen wel ziet blijven gaan.

 • Shirley

  07/06/2018 at 08:00

  Mooi om te horen dat dit steeds beter lukt. Bij mij lukt zoiets soms te goed en dan heb ik het huis al een maand niet schoongemaakt, mede doordat ik vaak in het weekend weg ben, komt het er dan niet van en maak ik geen tijd wanneer dat zou kunnen.

 • Romy

  07/06/2018 at 07:22

  Wat goed dat je hier zo te horen heel bewust mee omgaat! Dit zijn alle drie dingen die ik zelf ook heel belangrijk vind. Nee zeggen of bepalen dat iets nog wel even kan wachten, helpt mij wel vaker om ruimte te creëren. Soms lijkt het alsof van alles spoed heeft, maar is dat in feite meer iets wat in mijn hoofd zit. Die gedachte helpt me al soms om dingen te relativeren :)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ik ben geen spammer dus maak de som hier beneden *