Bloglife | Samenwerkingen (en waaraan ik me echt zó kan ergeren)

Zoals jullie weten heb ik de laatste jaren heel wat (toffe) samenwerkingen gehad met leuke bedrijven. Nou heb ik periodes dat mijn inbox geheel leef blijft, of dat de aanbieden binnen stromen. Ook zeker wel een tijdrovende klus om alle emailtjes te beantwoorden. Ik beantwoord namelijk ook zeker de bedrijven waar ik niet mee in zee ga. Doen jullie dit eigenlijk ook? Hieronder een lijst van irritaties en zinnen/dingen waar ik me in de contacten met bedrijven kan irriteren.

Interesse al mijn samenwerkingen te lezen? Klik hier
Ben je een bedrijf die contact op wilt nemen? Klik hier *einde reclameBedrijven die een email sturen met JULLIE of een geheel andere aanhef
‘Ik zou graag op jullie site een betaald content zien’ ‘Ik zou graag in contact komen met het team van iliveformydreams.com’
NOOOO! Of de aanhef: Beste beautyblogger. Beste MAMAblogger, heb ik *geen grapje* ook wel eens gehad. Ik bedoel: common! Het is een kleine moeite om even te kijken hoe ik heet – ik bedoel het staat zelfs in de zijbalk..

https://twitter.com/Sassie__/status/967725027717255170

Er niet veel voor willen betalen
Sommige bedrijven denken dat alles uit de lucht komt vallen. Voor 10 euro, 5 do follow linken toevoegen. Sure, aangezien het maken van het artikel en de tijd en energie ik erin stop niets waard is. Uiteraard zijn er kleine bedrijven die niet veel te besteden hebben. Ik ben altijd kritisch welk bedrijf me mailt en welke toon ze in het email contact hebben. Zo wil ik voor een product of bedrijf wat echt bij mij & mijn blog aanslaat nog wel eens een uitzondering maken. Voor wat minder dan ik normaal vraag wil ik zeker wel eens een artikel over een product of dienst maken. Maar sommige bedrijven maken het wel heel erg bont.

‘Ons product pas echt perfect bij je blog’-gel*l
En dan van die producten waarvan ik denk: HUH? Iets met verzekeringen, babyshowers en beauty producten. Out of the box denken oke, maar een heel l*l verhaal over het feit dat ze het echt bij mijn blog vinden passen aangezien ze meerdere artikelen hierover hebben gezien. Nog zo’n gevalletje even een kleine blik werpen op mijn blog voordat je mailt.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg

‘Kan je dat stukje waarin staat dat het om een samenwerking gaat weglaten?’
NEE dat ga ik níet doen. Dit staat ook duidelijk in de samenwerkingsvoorwaarden die ik van te voren stuur. Ik ben eerlijk naar mijn lezers toe en mocht dit weggelaten moeten worden gaat de samenwerking niet door. Punt. Waarop de meeste bedrijven toch akkoord gaan met de vermelding.

Ik kan niet Nederlands niet
Even een letter voor letter voorbeeld: ‘Hallo, Ik weet zeker dat je een hoop spam-inzendingen krijgt, dus ik zal gelijk krijgen – ik wil graag een link naar je oude post op je site plaatsen. Ik zal betalen. Accepteer je ze nog steeds? Vriendelijke groet. ‘
Whut? Ik bedoel, spel fouten oke maar soms snap ik de gehele strekking van een mail niet.

Bedrijven die contact opnemen voor een samenwerking, en ineens geen relevante samenwerking hebben
Dat had ik dus laatst. Een bedrijf emailde mij voor een samenwerking en ik was een beetje zoekende hoe ik het artikel vorm moest geven. Ik had een artikel klaar staan, waaraan ik een stukje toevoegde. Daar waren ze het blijkbaar niet mee eens, dus vroeg ik me af wat voor een artikel ze dan in gedachten hadden. Krijg je terug: ‘Op dit moment heb ik geen relevante opdrachten. Mocht ik een mogelijkheid voor een samenwerking zien, dan zal ik contact opnemen.’ Ik bedoel: JIJ neemt contact op met MIJ voor een samenwerking. Heb ik vragen dan is het ineens niet meer relevant.

Het gaat alleen om de views & bezoekersaantallen / unieke bezoekers
Je blog is te klein. Je hebt te weinig bezoekers. Je unieke bezoekers moeten meer zijn voor een eventuele samenwerking. Even een kleine greep uit de woorden die ik dan terug krijg. Nee, ik ben geen fulltime blogger en ik heb misschien niet 10.000 bezoekers per week. Ik mail dan ook altijd terug dat dit niet mijn insteek is. Ik ben namelijk erg blij met de grootte van bezoekers en mijn netwerk. Ik vind het soms jammer dat bedrijven alleen maar naar de cijfertjes kijken en niet naar een blog wat bij hun product/dienst past.

Maar, over het algemeen heb ik echt super leuke bedrijven waar ik mee samenwerk. Ik vind het mailcontact altijd al veelzeggend. Of mensen er, ondanks dat het puur uit reclame oogpunt is, moeite hebben gedaan wat te lezen op mijn site en dán pas contact te leggen. Deze samenwerkingen komen dan ook met veel plezier en aandacht online op mijn blog.

Meer weten over mijn samenwerkingen? Veel gesteld vragen: Q&A over samenwerkingen

Hoe ga jij om met samenwerkingen en dergelijke mailtjes? Wat is jouw grootste ergernis wat betreft samenwerkingen?

27 reacties op “Bloglife | Samenwerkingen (en waaraan ik me echt zó kan ergeren)

 1. Het niet mogen vermelden dat het om een samenwerking gaat is echt een no go. Dan is het voor mij gelijk klaar! Tarief levert soms ook wel gemekker op inderdaad. Wat statistieken betreft ben ik zo vaak buiten de boot gevallen dat ik echt zoiets heb van; oh dus jullie hebben liever iemand die meer bezoekers heeft, maar niet bij jullie product past, dan iemand die wat minder bezoekers heeft en oprecht enthousiast is? DAFUQ

 2. super god hoor dat je zelf bepaalde afspraken hebt waar je je aan houd… ik vind het nog steeds lastig om te zien wt ik aan neem en hoe het mailcontact moet verlopen…

 3. Ooooh ja die samenwerkingsperikelen.. hmpft. Gisteren kreeg ik een mooie binnen, zogenaamd n.a.v. mijn Instagram account. Ik mag 5 gratis producten uitzoeken, maar moet wel bereid zijn om voor elk artikel de verzendkosten te betalen en vanwege problemen kunnen de artikelen niet samen worden gestuurd. Dikke doei! 😀 Ik reageer ook altijd op samenwerkingen, ook als ik niet in zee ga. Vind dat wel zo netjes. 🙂

  1. HAHA en dat WIL je niet eens. 5 producten verspreid verstuurd exclusief verzendkosten?! 😉 Sommige voorstellen… Daar kan je moe van worden haha. En soms nog verbaast zijn dat we dan wat afwijzen.

 4. Ik maak nooit reclame. Of in elk geval niet in opdracht van. Als ik ergens wild enthousiast over ben, schrijf ik er uit mezelf wel over. Ik krijg overigens nooit verzoekjes. Dat best zielig, eigenlijk. Toch? 😉

 5. Echt, bieden ze je een tientje voor een do follow link? Ik vind 30 euro al te weinig… Maar het minimum wat ze nu aanbieden zit op 50 euro. Daar kunnen we het dan nog wel even over hebben ? Ik heb ook wel eens gave samenwerkingen gehad die opeens niet meer hoefden. Jammer!

 6. Je weet hoe ik er over denk. Dus ik kan je helemaal vinden in je blog. Ik vind het vooral brutaal als ze niet willen vermelden dat het om een samenwerking gaat. Dat is zelfs tegen de regels van de reclame code. Goed dat je hier vaker over schrijft.

 7. Jep, heel herkenbaar! Meestal krijg ik leuke verzoeken en nemen bedrijven mij serieus maar soms… vanmiddag nog eentje: ze wilden graag samenwerken met een echte fashion influencer en vonden m’n outfits zo tof. Heel bijzonder aangezien ik interieurblogger ben en nooit outfits plaats. En toch ook veel bedrijven die vol enthousiasme mailen, je mailt ze terug met een voorstel en hoort nooit meer wat.

 8. Ohh heerlijk dit haha. Ik ga eigenlijk nooit samenwerkingen aan, vind dat gewoon totaal niet bij mijn blog passen – behalve bij mijn boekenblog, dan doe ik het wel in de vorm van recensie-exemplaren. Ik krijg wel eens mails, maar vaak reageer ik er gewoon niet op omdat ze inderdaad in bovenstaande categorieën vallen. Moet eerlijk zeggen dat ik bij mijn boekenblog ook niet altijd terugmail, soms spreekt het me gewoon echt niet aan en dan heb ik gewoon geen zin om er tijd aan te besteden. Niet helemaal fair, weet ik, haha.

 9. Ik krijg gelukkig zelden mails van bedrijven die willen samenwerken. Ik ben daar gewoon niet voor te vinden op het moment. Wanneer ik zo’n mail krijg reageer ik eigenlijk niet.. gewoon omdat ik geen interesse heb (en normaal ben ik nooit zo onbeleefd!). Waar ik wel enorm last van heb is spam. Mijn god, mijn mailbox puilt er elke dag van uit en ookal plaats ik de mail in ongewenste e-mail, die blijven maar komen 🙁

 10. Ik vind vooral de mails die beginnen met een verkeerden zin erg irritant. Dat er de verkeerde naam staat of dat ik ineens een beauty blogger ben, zucht. Bedrijven die alleen maar kijken naar aantallen vind ik ook niet boeiend, merk daar alleen weinig van omdat ik nooit zelf om een samenwerking vraag. Als ze me zelf benaderen vragen ze daar ook nooit naar. Wat ik ook irritant vind is als ze na een maand ineens om een wijziging vragen. Zucht.

  1. Iets wat ik ook zeker in mijn voorwaarden heb staan: na publicatie verander ik niets meer, dit was mogelijk tijdens de preview van het artikel. Zo irritant.

 11. Ik moet zeggen dat ik de laatste tijd een paar mails heb gekregen van bedrijven die effectief stukjes gelezen hebben én mijn naam schrijven. Iets als: Hé Irene, ik las dat je laatst op zoek was naar … hoe gaat het met de zoektocht? …Zo’n dingen apprecieer ik wel! Maar die mailers die je niet eens aanspreken met je naam zijn echt waardeloos. Hoe moeilijk is het nu eigenlijk?

  1. Ja dat zijn echt de fijne samenwerkingen en fijn mailcontact! Die heb ik er zeker (met het merendeel) bij zitten en is erg fijn om mee in zee te gaan. Van die bedrijven die echt hun best doen eventjes te lezen of een persoonlijke noot toe te voegen. Luf it!

 12. Zulk soort samenwerkingen heb ik nog nooit gehad, maar ik herken wel een aantal dingen die ik weleens heb gehad met klanten waar ik werk voor maak. Vooral het “niet veel willen betalen” gedeelte!

 13. Zo herkenbaar! Kan me er echt dood aan ergeren. Ik bedank dan ook regelmatig. Gelukkig zitten er ook heel leuke en serieuze voorstellen tussen van mensen die wél echt de moeite hebben genomen wat te lezen 🙂

 14. Ik had laatst – oke al een aantal maanden terug – een hele leuke samenwerking (dacht ik). Het artikel was helemaal klaar en lag bij de desbetreffende partij te wachten op een review. En dat duurde maar… Zolang dat de link verliep. Uiteindelijk kreeg ik een mail van ze dat de link het niet meer deed (duh, ik had al in de mail gezegd dat de link 48 uur lang werkt…) en of ik een nieuwe wilde sturen. Nou dat wilde ik nog wel. Uiteindelijk ging dit tot 3x toe door. Toen ik bij de 3e keer weer geen reactie kreeg heb ik ze gemaild dat ik de samenwerking staak. Toen waren ze ineens wél snel met reageren. Ja dahaag!

 15. Ik vind het ook altijd mooi als er een totaal andere blognaam in de mail staat, op dat soort mails neem ik niet de moeite om terug te mailen

 16. amai, wist niet dat ze echt niet eerst de moeite doen om je blog te lezen en dan te mailen voor een samenwerking.Naar mij gevoel willen ze zoveel en zo snel mogelijk reclame maken op welke manier dan ook.Niet op ingaan en blijven je gevoel volgen met welke samenwerkingen je wel en niet aanneemt, zou ik zeggen 😉

 17. Deze allemaal! Beste mommyblogger heb ik ook een keer gehad, ja, dan heb je duidelijk niet goed gekeken. Ik probeer wel iedereen te beantwoorden, maar mailtjes als die onder je stukje ‘Ik kan niet Nederlands niet’ gaan linea recta de prullenbak in…

 18. Herkenbaar! Ik krijg zo vaak het gevoel dat ze gewoon een bulk aan mailtjes tegelijk eruit gooien (wat blijkt dat dus zo is) en totaal niet weten hoe het bloggen uberhaupt werkt. Wat eigenlijk best jammer is want als je een beetje creatief nadenkt kun je er bijna altijd wel wat tofs van maken. Maar als het bedrijf je de kans of jouw eisen niet respecteert (omdat jij gewoon eerlijk en duidelijk naar je lezers wilt zijn én je aan de regels wilt houden (die zijn er niet voor niks toch)) dan houdt het gauw op!

 19. O, ik kan je frustratie zo voorstellen! Natuurlijk snap ik dat bereik belangrijk kan zijn, maar sommige eisen vind ik gewoon ronduit belachelijk.Ik sleep zo nu en dan een kleine samenwerking binnen. erg leuk om te doen. Maar heb al vanaf het begin de instelling dat het bij mij en mijn blog moet passen.

  1. Heel goed dat je er op die manier over denkt! Dat heb ik ook zeker, het moet bij mij & mijn blog passen. En de eisen vanuit het bedrijf moeten ook gewoon redelijk zijn en niet over de top. Ben hier zeker de laatste jaren kritischer in geworden.

 20. Deze week nog kreeg ik een mailtje “Wat heeft u een mooie site met gastartikelen! Ik zou graag net als die anderen ook een artikel op uw blog schrijven. Kan ik betalen?” Ehm, nou, eigenlijk schrijf ik al mijn artikelen zelf en ben ik één persoon in plaats van een redactie 😉 Gelukkig kan ik er soms wel om lachen, maar er komen inderdaad nogal bijzondere mailtjes binnen. Ik mail zelf ook altijd terug naar bedrijven die mij benaderen, ook als ik de samenwerking afwijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *