Home sweet home | Wat ruim 9 jaar huizenbezit me heeft geleerd

Laatst schoot het door mijn hoofd heen, het is alweer dik 9 jaar geleden dat wij ons eerste huis kochten. Wat zeg ik: bijna 9.5 jaar geleden alweer. Toen zetten wij onze handtekening voor het eerst onder een koopcontract. Ik weet nog goed dat wij op het vliegveld stonden (onderweg naar Kos) en te horen kregen dat het bod op het appartement wat we op het oog hadden, was geaccepteerd. Die vakantie hebben we veel aan het zwembad gelegen en besproken welke kleuren we zouden nemen in huis en dergelijke. Tegenwoordig is het niet meer zo makkelijk om een woning te krijgen, want er is in al die jaren behoorlijk wat veranderd.


Onze eerste woning

Zoals ik hierboven al vertelde, gingen wij dus samenwonen vanuit ons ouderlijk huis. Op het vliegveld, wachtend op ons vliegtuig naar Kos kregen we te horen dat het bod was geaccepteerd. De dagen na deze vakantie, zijn we gaan klussen > een aantal weken. Het was vooral verven en spullen aanschaffen, aangezien we de grote meubelstukken nog niet hadden.

Toen wij ons appartementje kochten hoefde wij geen eigen geld mee te nemen, iets wat nu wel van toepassing is. Dit maakte dat we al ons gespaarde geld konden uitgeven aan de inboedel en andere doeleinden. daarbij hebben wij in die 7 jaar tijd heel wat verbouwd in huis: muren gesloopt, de badkamer opgeknapt, wc.. en zo kan ik nog wel even doorgaan. We hebben heel wat andere kleuren op onze muren gehad en waren dik tevreden in ons appartementje.

7 jaar later…

Al eerder hadden we erover gedacht om groter te gaan wonen. We wilde dus niet weg omdat we het niet naar ons zin hadden: integendeel! We hadden een ruime 65m2 flat, een fijne buurt en alles lag op een steenworp afstand. Maar we wilden wat anders. Verder. Samen. Groter. Toch wilde we wachten totdat ik een vast contract had voordat we de grote sprong waagde een duurdere hypotheek te gaan nemen. Het moment was eindelijk daar en we konden daarna ons appartementje te koop zetten.

De verkoop van ons appartementje had nog al wat voeten in de aarde. Wij hadden een prachtig opgeknapt appartement voor een prima prijs, maar uiteindelijk zaten we bijna een jaar te wachten. EEN JAAR. En dat is extra lang als je met 1 been al buiten de deur staat. Uiteindelijk was de switch van makelaar de juiste en verkochten we binnen 2 maanden ons appartement.

Inmiddels was de markt ook zo anders! Wij hadden het appartement met een hele hoge rente gekocht en kochten een nieuwe woning voor een hele lage. Dat betekende dat we qua (maand)lasten niet meer en niet minder gingen betalen. Voor een 65m2 flat naar een 130m2 woning met 2 tuinen. Het-zelf-de. Hoe dan?


Bovenste foto: Ons oude appartement 2008-2016 **** Onderste foto: Onze nieuwe woning 2016-
Bovenstaande foto’s zijn gemaakt door een professionele fotograaf voor FUNDA

2016

Zolang als we eerst hadden gewacht voor de verkoop, zo snel ging alles ineens. Binnen 2 weken(!) verkochten en kochten we een woning. In 2 maanden tijd moest alles geregeld worden: de papier winkel maar ook het inpakken van verhuisdozen. We gingen de mallemolen in. Wij kochten onze droomwoning en zaten er binnen 4 dagen in. het voldeed aan al onze wensen plus het feit dat hij was gerenoveerd en AF. (Hoewel dit uiteindelijk niet geheel waar bleek te zijn, aangezien we nog heel wat ellende hebben gehad de eerste maanden qua onvoorziene dingen)

En nu, anno 2018 zit ik dit artikel te typen op onze grote tafel, naast onze tuin. Met een bosje tulpen ernaast. Nog steeds ben ik zo dankbaar en blij hoe alles is gelopen. Het was zeker niet zonder slag of stoot, maar het was het zeker meer dan waard uiteindelijk. We hebben een prima huis, prima buren op een prima afstand van mijn werk. Lekker rustig, in een dorpje met mooie polders naast de deur.

In een notendop wat mijn eigen (koop)huizen me hebben geleerd

Er zijn dus heel wat lessen die ik uit al die jaren ben meegenomen, in een notendop:

* Koop wat je maximaal kán kopen.
* Staar je niet blind op huizen, voor je het weet zijn ze weer weg
* Geduld is een schone zaak. Ook na een jaar
* Doe het samen. Beslis dingen samen en overdenk alles
* Volg je gevoel bij het kiezen van een woning. De eerste stap over de drempel zegt alles
* Laat een bouwkundige keuring doen, of neem iemand mee die er verstand van heeft
* Lees je contracten goed door (ook de kleine lettertjes). Zowel je koopcontract als andere contracten
* Ga op je gevoel af. Als je van makelaar wil wisselen, doe dit dan gewoon (best choice ever)

Lees alles over verhuizen/onze woning via de categorie Home Sweet Home

About the Author

11 Comments

Marcella

Wij wonen deze week alweer 3 jaar in ons huis in Groningen. Hiervoor huurden we, dus we zijn nu 3 jaar huizenbezitters. Voor ons ook al best een tijd!

Reply
Nicky

Oeeeeh, toen jullie net aan het verhuizen waren was ik best een beetje jaloers, hoor. Ik wilde ook zo graag! En vlak daarna mocht ik zelf! Fijn, he? Om zo blij te zijn met je nieuwe huis? Ik ben ook nog steeds zo blij!

Reply
Irene | tussenmarsenjupiter

Toen wij ons huis binnen kwamen tijdens een bezichtiging hadden wij meteen het gevoel dat dit het was. Het is niet perfect, er is nog werk aan, maar wij wonen hier graag. Nog niet eens een jaar maar het zit wel goed hier. De papiermolen kostte ons wel vijf jaar van ons leven door alle stress door het prut immokantoor dat wij hadden. Maar dat ligt nu gelukkig wel achter ons 🙂

Reply
Michelle

Leuk om jouw ervaring rondom het huizen kopen nog eens te lezen. Ik denk inderdaad dat het vroeger wat makkelijker was. Nu zitten er veel haken en ogen aan en is het aanzienlijk duurder omdat je zelf spaargeld mee moet nemen en verbouwingen moet je ook zelf financieren, eerder kon je die meenemen met je hypotheek. Maar hier worden de huizen juist met bosjes tegelijk verkocht, echt niet grappig meer! Wij visten telkens achter het net..

Reply
Lieke

Dat hoor je nu niet vaak meer.. Stellen die een appartement kopen rond hun 20e. Fijn dat jullie dit toendertijd wel konden. En nog fijner is het om te lezen hoe blij je nog steeds bent met jullie huidige woning. Ik ben zelf zo blij dat mijn vriend en ik samen konden bouwen.. Want als ik bij mijn broer zie hoe lang het kan duren voordat je het geluk hebt dat het huis van je dromen nog niet is verkocht.. Dat je elke keer weer verder moet kijken.. Ik zou het niet kunnen!

Reply
SAS

Ja ben ook erg blij dat we dit in onze jonge jaren hebben kunnen doen 🙂
En ben erg blij dat dat wachten en stressen geheel klaar is.

Reply
Evelyne

Ik heb het altijd leuk gevonden om te lezen over jullie huisje. Het deed mij ook dromen, maar helaas is dit nu nog niet van toepassing op mijn eigen leven. Mocht het ooit zover komen, dan kom ik zeker hier nog eens herlezen 😉

Reply
Romy

Wat mooi om te horen dat je nog altijd zo blij bent met jullie huidige woning! Ook een heel fijn en toepasselijk artikel voor mij om te lezen, omdat ik me net aan het oriënteren ben op een eigen woning. Ik voel me nu nog niet écht klaar om een huis te kopen en heb hét huis ook nog niet gevonden (alle huizen zijn tegenwoordig binnen een dag verkocht 😉 ). Maar als het moment daar is, dan kan ik zeker iets met jouw tips! Nu eerst maar volgende week met een financieel adviseur in gesprek. Dat vind ik al een spannende eerste stap 🙂

Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *