Bewust bloggen | Wat deel je wel, wat deel je niet?

Het is alweer een tijdje geleden sinds ik koos voor bewust bloggen, een keuze die ik weloverwogen heb gemaakt in 2011. Knalde ik eerst nog alle foto’s en allerlei andere dingen op mijn blog heb ik nu een bewuste keuze gemaakt dit niet meer te doen. Want het bewust bloggen is een keuze, eentje waar ik nog steeds volledig achtersta. Maar wat betekend dit eigenlijk voor mij en mijn blog?

Ook is het soms nog steeds na al die jaren aan wennen als ik mensen spreek, dat ze al veel weten. Zo lezen mijn vriendinnen & familie gewoon mijn blog. Dan wil ik een verhaal delen en weten ze het eigenlijk via mijn blog (of Instagram) al. Toch zou ik dit deel niet willen veranderen: het is niet voor niets een persoonlijk blog. Met persoonlijke stukjes over mijn leven & over mezelf. Daarbij ben ik, tot zover het kan erg open over alles op mijn blog. Alleen bepaalde dingen hou ik liever voor mezelf.

Waarom bewust bloggen?

Ondanks dat ik een persoonlijk lifestyle blog heb, vind ik het toch fijn mijn stukje privacy te behouden. Het blijft immers het internet, en wat je erop zet gaat er niet meer af. Daarbij kan iedereen het lezen. Het is voor mij fijn een afweging te maken: Wat plaats ik wel en wat plaats ik niet? Waarop zet ik een wachtwoord en wat zijn dingen die ik gewoon niet deel?

Once it becomes online, it will never fade away

Wat houdt het bewust bloggen voor mij in?
Ik kom zelf niet in beeld. Geen foto’s van mij of er staat een hartje overheen. Je kan alleen mijn naam, Saskia vinden. Geen achternaam, niet waar ik woon, niet waar ik werk. Ik probeer hier zo zorgvuldig mogelijk mee om te gaan. Vriendinnen en M. komt niet in beeld. M. zijn naam gebruik ik ook niet. Een eigen gemaakte keuze, ik denk dat hij het niet erg zou vinden als ik zijn naam zou gebruiken. Op Instagram deel ik wel foto’s. Daar heb ik ook immers een slotje op staan, zodat niet iedereen het kan zien.

Dit bewust bloggen heeft ook zeker wel eens invloed voor samenwerkingen. Soms krijg ik foto producten, waarbij ik dus een hartje over de foto’s heen plaats. Dit heeft wel eens gemaakt dat een tof bedrijf niet met mij in zee wil gaan. Jammer dan. Dit zijn mijn voorwaarden en ik bescherm zo graag mijn privacy op mijn blog. Van te voren maak ik hier met een bedrijf afspraken over en krijg daarbij dus soms ook gewoon groen licht.

Er staat niet op wanneer ik op vakantie ga. Natuurlijk deel ik wel wat we ergens heen gaan maar wanneer zie je hier niet meer staan. Meestal plan ik ook wat blog berichten in, zodat mijn blog gewoon doorloopt als ik weg ben. Je weet toch niet wie er precies allemaal mee leest dus dit soort dingen hou ik liever voor mezelf.

Persoonlijk bloggen vs bewust bloggen

Dit is soms wel eens een lastige. Want bij een Behind the scenes fotoartikel let ik goed op wat ik wel en niet deel. ‘Maar dit is zo’n leuke foto!’ Helaas kan ik deze dan niet plaatsen en deel hem dan meestal wel via Instagram.

Ik maak dus meestal ook heel bewust foto’s. Zoals bijvoorbeeld op vakantie in Londen, waar M. met het idee kwam een aantal foto’s (samen & alleen) te maken achterstevoren. Zodat ik deze kan delen op mijn blog. Zo probeer ik dat dus telkens te doen, zodat ik toch een stukje kan delen, op een weloverwogen manier.

Voor iedereen dus een keuze: bewust bloggen of dingen online gooien. Denk erover na dat alles wat je deelt voor iedereen zichtbaar is. En het belangrijkste hierbij is doen waar JIJ je prettig bij voelt. Wil jij je volledige naam, telefoonnummer en werkgever delen? Prima, vooral doen. Maar het stukje privacy vind ik iets wat ik belangrijker vind dan alles maar te delen op mijn blog.

Is dit iets waar jij je mee bezig houdt? Blog jij bewust?

20 reacties op “Bewust bloggen | Wat deel je wel, wat deel je niet?

 1. ik vind het mooi dat het je zo goed af gaat dat bewust bloggen, zelf heb ik er minder moeite mee, maar ik denk wel een paar keer na voor ik iets online zet en ik plaats ook alleen foto`s van mezelf en van mensen waarvan ik weet dat ze het niet erg vinden..

 2. Interessante post. Ben daar ook héél bewust mee bezig. Quasi alles wat ik post, is voor iederéén leesbaar. Quasi alles want heel persoonlijke berichten, die zijn enkel toegankelijk met een paswoord dat ik dan doorgeef. Ieder die mij persoonlijk kent, weet ook dat ik blog. Ik heb geen geheimen voor familie of eigen omgeving. Met foto’s ben ik ook voorzichtig: geen foto’s van m’n dochter op m’n blog en van mij slechts af en toe.

 3. Bewust bloggen is idd belangrijk. Zoals je vermeld iedereen leest mee. Ja, zelfs mijn werkgever 😉 Ik schrijf wel eens over mijn job, maar zeer neutraal. Ik moet zoiets wel van mij af kunnen schrijven. Mijn familie komt niet ter sprake op mijn blog omdat dit echt privé is. Selfie’s komen ook niet op mijn blog om de simpele reden dat ik die helemaal niet maak, haha. Ik was in het begin bang om mijn passie voor fotografie te delen op mijn blog, maar heb mij daar ondertussen al overgezet. Toch blijf ik bang dat ik opeens een foto door mij gemaakt ergens op het net tegenkom (ondanks dat er een slot op mijn blog zit en je het niet zomaar kan kopiëren, wie echt wil kan alles)

 4. Wij werken ook online en ons telefoonnummer staat ook gewoon online (voor klanten van onze online boekwinkel), dus ik ben niet zo heel kritisch. In het verleden gebruikte ik google juist om m’n portfolio kwijt te kunnen, inmiddels heb ik (door trouwen) een nieuwe achternaam. waardoor ik niet meer te vinden ben (m’n man heeft zo’n saaie achternaam 😉 ). Maar ik ben dus bewust niet zo kritisch 😉 Snap het overigens wel heel goed hoe jij het doet. En ik hou m’n dochter wel een beetje uit de spotlights. Ze vind vloggen erg leuk en het is echt geweldig wat ze doet, maar dat komt niet verder dan de familie-app voor opa en oma 😉

 5. Nou heb ik verdulleme al tot twee keer toe een uitgebreide reactie neergetypt en beide keren verdween ie. 🙁 Enfin: ik doe mijn best zo bewust mogelijk te bloggen. Dus geen echte namen, soms blogjes achter een slotje en herkenbare foto’s dito.

 6. Ik denk dat iedereen hier op zijn eigen manier mee omgaat. Ik vind het geen probleem om foto’s van mijzelf te delen maar plaats niet altijd foto’s van mijn vriend of familie en/of vriendinnen. Ik deel alleen de dingen die ik wil delen maar dan blijven er natuurlijk nog genoeg zaken over die ik niet online deel omdat ik niet wil dat iedereen dat weet.

 7. ik vind het niet erg dat er foto’s online van mij verschijnen. Mijn achternaam heb ik liever niet, mijn werk ook niet en zeker niet waar ik woon. Ik ben ook gesteld op mijn privacy. Als ik een huisje vind ga ik ook alleen mijn schilderskunsten delen.

 8. Ik vind het ook een heel lastig onderwerp. Soms denk ik eindelijk door te hebben hoe ik het moet doen en dan besef ik later eigenlijk dat ik over de schreef ben gegaan (voor mezelf of vriendlief bijvoorbeeld die heel erg van zijn privacy is). Maar soms gaat het ook de andere kant op waarbij ik een verhaal vertel waarin ik eigenlijk niet zoveel kwijt kan. En dan denk ik: shit, nu zeg ik eigenlijk niets. Moeilijk dus!

 9. Het is heel goed om bewust te zijn van wat je op internet plaatst. Ik let ook een stuk meer op, nu ik ook een echte baan heb gekregen. Sommige artikelen heb ik ook gewoon verwijderd. Ik let nu gewoon veel meer op met wat ik plaats over bijvoorbeeld werk, werk vinden etc.

 10. Ik denk dat bewust bloggen wel belangrijk is, maar voor iedereen anders. Ik ben blij dat ik sinds afgelopen jaar Tommy niet meer van foto’s hoef af te strepen. Zelf was ik altijd al in beeld en met beide heb ik geen moeite. Mijn adres of baan zou ik nooit online delen, ook mijn achternaam probeer ik uit beeld te houden. Qua gebeurtenissen in mijn leventje bedenk ik me eerst of ik er A zelf over wil praten en B of het op een manier een probleem zou kunnen worden als het online staat. Dan pas deel ik het, mits het ook boeiend/leuk is om over te schrijven 🙂

 11. Ik ben het zeker met je eens. Ik blog ook bewust maar laat wel mijn gezicht zien. Verder hou ik de rest privé. Waar ik werk in welke plaats en wanneer ik op vakantie ga vermeld ik ook nooit op mijn blog.

 12. Ik houd me daar niet echt mee bezig. Ik plaats ook gewoon foto’s. Het maakt me niet zoveel uit. Hoewel ik ook zie zomaar alles op mijn weblog zet. Sommige dingen zijn gewoon privé. Ik vraag altijd wel toestemming aan mensen als ik een stukje over ze schrijf of een foto plaats. Je kunt het echt niet maken om zomaar iemand anders het internet op te knallen, vind ik.

 13. Ik vind wel dat ik bewust blog, al doe ik het anders dan jij. Ik plaats wel foto’s van mezelf, en mijn Twitter en Instagram hebben geen slotje. Ik deel best veel, maar er zijn ook dingen die ik bewust niet deel. Foto’s van mezelf deel ik wel, foto’s van anderen niet. Bij twijfel of ik iets wil delen hou ik als stelregel aan ‘als ik niet wil dat mijn familie dit leest, dan komt het niet online’. Daarnaast ben ik semi-anoniem. Vanuit mijn blog kun je met doorklikken wel vinden wat mijn volledige naam is, maar andersom kom je niet meteen op mijn blog als je mijn naam invoert op Google. Precies zoals het voor mij goed voelt.

 14. Persoonlijk en bewust bloggen, ik denk dat iedereen daar zich de laatste tijd veel mee bezig houdt. Voor iedereen is het anders wat dat als betekenis heeft, maar ik denk dat het goed is dat iedereen er wel over nadenkt in een wereld die om digitalisering draait. Zelf ben ik er ook veel mee bezig, alleen vind ik een foto van mijzelf helemaal niet erg, ik vind dat juist een blog aantrekkelijker maken. Want zo weet ik wie er achter de blog zit (Ik ben van het visualiseren hehe)

 15. Alleen maar slim als je er heel bewust mee bezig bent, niks mis mee. Ik ben vrij open, maar alleen als ik er ook echt achter sta. Dus ja, ik blog ook zeker bewust alleen op een andere manier dan jij.

 16. Bewust bloggen is voor elke blogger belangrijk vind ik. Ik deel best veel, maar ook veel niet. Er zijn best wat onderwerpen waar ik het niet over heb. Zo praat ik vrijwel niet over werk of over familie of vrienden. Ik praat op mijn blog dus echt voornamelijk over mijzelf en over wat ik denk en voel en meemaak, zeg maar. Mijn vriend vermeld ik wel af en toe, want die vindt het niet erg dat ik over hem schrijf. Zolang je inderdaad maar doet waar je jezelf prettig bij voelt…

 17. Ik vind privacy en bewust nadenken over wat je wel en niet deelt, ook altijd wel een lastig ding. Heel mooi en knap hoe jij er zo bewust mee omgaat! Zelf ben ik graag best wel open over dingen, maar toch zal ik niet alles delen. Als ik een date heb gehad, plaats ik dat bijvoorbeeld niet uitgebreid op mijn blog. Net als sommige dingen die niet handig zijn voor sollicitaties in de toekomst. De laatste tijd merk ik ook steeds vaker dat er toch meer mensen zijn die je blog volgen dan je denkt en dat je alleen al daarom soms maar beter goed kunt opletten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *