Mijn vernieuwde ochtendroutine

Deze blogpost schreef ik in samenwerking met VELUX

05.30. De wekker gaat. Mén, wéér opstaan, aankleden en hophop naar werk, om rond 18:15 neer te ploffen op de bank na een lange, maar vaak fijne werkdag. Ik ben iemand die van mening is: een goed begin is het halve werk. Ik heb dan ook daadwerkelijk een echte ochtendroutine, of dingen die ik de dag ervoor doe om mijn dag goed te starten.

Opgeruimd staat netjes

Ik ben iemand die nog al netjes is. En georganiseerd. Ik maak dus in de ochtend dat ik echt alleen de dingen moet doen die horen. Zoals bijvoorbeeld me aankleden, make-up/haar doen, de katten eten geven + bak & mijn werk-tas klaar maken. De avond ervoor maak ik dat de woonkamer netjes is, zodat ik dit niet meer in de ochtend hoef te doen. Ook door elke dag ons bed op te maken en bijvoorbeeld de gordijnen goed te doen, maakt dat ik al wat rustiger in mijn hoofd opsta en richting werk ga.

Voorbereiding, voorbereiding, check check dubbel check

Er zijn, net als het opruimen van de woonkamer nog meer dingen die ik de avond ervoor doe. Dit, om zo minder stress te hebben en alles al te hebben voorbereid. Check, check dubbel check. Ik leg mijn kleding klaar voor de dag erna, ik pak mijn tas al half in zodat alleen de laatste dingetjes er nog in moeten. Moet er iets mee naar werk qua materialen zet ik dit ook al klaar. Daarbij maak ik dat ik altijd genoeg tijd heb om richting werk te gaan: dit aangezien ik heel wat stoplichten & vooral een brug tegen kan hebben. Zo maakt het dat mijn ochtend, zelfs nog in de auto heel vredelievend begint. (behalve als ik achter een tractor rij en die niet kan inhalen. Nadeel van wonen in een dorpje 😉 )

Goed ontbijten

Echte een must vind ik dat: ontbijten. Nou ontbijt ik 9 van de 10 keer uitgebreid op mijn werk bij de voorschoolse opvang (start om 07:00 en we ontbijten daar met de kinderen) Maar van te voren eet ik ook altijd wat. Laat ik dat ontbijten is doorstrepen, aangezien dit voor de gehele dag wel noodzakelijk is. Ik heb dan ook een half overlevingspakket bij me met Sultana’s, fruit en andere dingen. Het is gewoon goed om op vaste tijdstippen te eten & bewust bezig te zijn met een gezondere keuze. Maar de start van de dag beginnen met wat op de maag doet wonderen.

Sta op met een glimlach

Een glimlach is al het halve werk. Ik heb dagen dat mijn wekker ga en ik denk NEE. SHUT UP. Vooral met de gedachten dat ik vaak laat thuis ben, maakt het soms lastig uit bed te komen. Maar ik probeer dit vaak om te buigen en dankbaar te zijn. Dankbaar voor het feit dat we alles hebben wat we hebben. Dankbaar voor deze super fijne baan waar ik elke dag weer veel plezier aan leef. Het maakt de dag wat minder zwaar.

Goed slaapgerei

Ook iets wat ik belangrijk vind: goede spullen voor een fijne nachtrust. Door een fijne nachtrust sta je namelijk fijner en uitgeruster op. Iets wat we tijden geleden hebben aangeschaft zijn nieuwe (traagschuim)kussens, die goed zijn voor je nek. En dit is echt tijdens het slapen te merken. Ook ben ik iemand die pas goed slaapt als het echt goed donker is. Denk dus aan (verduisterende) rolgordijnen, waardoor je energieker de dag begint.

Hoe ziet jouw ochtend routine eruit & wat vind jij belangrijk qua nachtrust?

13 reacties op “Mijn vernieuwde ochtendroutine

 1. Ik was vroeger ook echt een ochtendmens, nu met dochterlief is dit ietsjes veranderd. Wel moet ik zeggen dat dit met het lichtere weer wat veranderd momenteel. Nu ben ik vaak om 07.15 uur klaar wakker. Vaak blijf ik dan lekker nog even liggen of kijk wat op youtube maar ik wordt zelden wakker van Eleanor. Wel zo fijn, ik wordt liever eerst zelf goed wakker en ga dan pas naar haar toe i.p.v opstaan met een ongeduldige- huilende- dreumes.

 2. Ik doe het dus hetzelfde als jij 🙂 Opruimen, spullen klaarleggen, bedenken wat ik aan wil doe ik ’s avonds. En als ik mijn bed niet uit kan/wil, bedenk ik mezelf altijd dat dat gevoel zo weg is, als je eenmaal aangekleed bent.

 3. Tommy moet het ook echt donker hebben op de slaapkamer om goed te kunnen slapen. Ik heb daar zelf niet zo’n last van, kan altijd wel slapen. Een goed kussen vind ik wel heel belangrijk!

 4. Ontbijten met de kinderen? Hoe gaat dat dan in zijn werk? Komen er niet continu nieuwe kindjes binnen of zo? Ik kan ook echt niet zonder ontbijt. DIe meiden van mij zijn soms al bijna twee uur op voordat ze ontbijten.

  1. Wij ontbijten van 07:30 tot 08:00 met de kinderen. Ze kunnen dan aanschuiven en sommige kinderen komen wel rond deze tijd, maar eten niet mee. Dat is vrije keuze, we staan ook met een aantal PM’ers die de andere kinderen kunnen ontvangen. Ik ontbijt dus 9 van de 10 keer lekker gezellig samen met de kinderen.

 5. Ik slaap het best op een plat kussen. Ik probeer ook zoveel mogelijk al ’s avonds te doen zodat ik ’s morgens niet veel werk heb. Zelfs douchen doe ik ’s avonds ipv ’s morgens. Mijn haar was ik dan wel ’s ochtends (hoe vreemd dit ook klinkt, haha). Mijn kleren liggen ook al klaar van de dag voordien. Op werkdagen ga ik om 21u45 ongeveer slapen. Ik heb een vast schema nodig om goed te kunnen slapen. Op vrije dagen durf ik al eens later te gaan slapen, maar heel lang kan ik niet meer opblijven. En ik moet ook zeker 9 à 10u geslapen hebben ’s nachts.

 6. Goede nachtrust is zo belangrijk. Wij kunnen beiden alleen slapen in een pikkedonker hol, om het zo te noemen. Bij elk schrijntje licht worden we gewoon wakker. Lang leve de rolluiken!

 7. Bllggh, moet je echt iedere dag om 5.30 opstaan? Ik hoef dat gelukkig maar twee keer per week, anders zou ik het niet trekken vrees ik. Respect 😀 . Mijn ochtendroutine is verder niet echt noemenswaardig. Op de dagen dat ik vroeg opsta is het echt een gevalletje van snel naar de badkamer, tandenpoetsen en make-up op, snel naar beneden, eten pakken en weg. Andere werkdagen sta ik op, doe ik mijn kloffie aan en stap ik achter de computer.

  1. Het is ook zeker een ritme wat ik nu heb hoor, doe dit al ruim 4.5 jaar dus dan weet ik niet meer anders 😉
   2 van de 5 dagen sta ik wat later op doordat ik later begin op de peuterspeelzaal (hoewel ik dan wel al vroeg wakker ben – iets met ritme 😉 )

 8. Wat vroeg! Mooie ochtendroutine. Donker op de slaapkamer wil ik ook wel, hoewel ik in de zomer graag een kiertje laat tussen de gordijnen, zodat ik het daglicht al zie als ik wakker wordt.

 9. Wat goed dat je zo goed voorbereid aan je dag begint! Ik kan me voorstellen dat dat de wel heel vroege ochtend toch al iets aangenamer maakt 🙂 Wat mooi dat je het punt van de glimlach ’s ochtends ook benoemt. Het is inderdaad zo fijn om de dag met een lach te beginnen. Ik krijg nu meteen het liedje van de radio in mijn hoofd trouwens: “Begin de dag met een dansje. Begin de dag met een lach…”, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *