Opgeruimd huis vs opgeruimd hoofd

Een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd. Een uitspraak die ik vaker hoor, maar die ook zeker van mij van toepassing is. Laat ik vooropstellen dat ik echt een net-heid freak ben. Ik hou van opruimen, ik doe het graag en doe het dan ook automatisch. Het is niet iets waar ik een hekel aan heb, maar wel iets waar ik bewust mee bezig ben. Vooral aangezien ik juist bezig ben rust te creëren, en opruimen me soms geen rust gaf.

Zo wilde ik eerst alles opgeruimd hebben vóórdat ik met ontspanning kon beginnen. Hierdoor raakte ik soms meer & meer gestrest, en kon ik niet echt genieten van het moment dat ik rust nam. Hier kwam eind 2017 verandering in.
Een mind set. Een knop om.

Ik merk dat ik steeds meer rust krijg, ook mede dankzij het opruimen van ons huis. Het zijn de kleine dingen waar ik blij van wordt. Vooral na een jaar hier te hebben gewoond, dat eindelijk alles een beetje een plekje krijgt. In de zomer wil ik grondig de zolder op gaan ruimen, want man die is een dorn in mijn oog. Overal staan spullen, gelijk een reden waarom ik nooit in mijn leeshoekje bij de boekenkast zit. Als ik daar rustig zou willen lezen, gaan mijn radartjes weer draaien en jeuken mijn handen te gaan opruimen. Nu we hier ruim een jaar wonen, weet ik nu beter wat we wel en echt niet gebruiken. En dat gaat gewoon weg.

Naar de kringloop of ik geef het weg. Opgeruimd staat netjes. Ik kan echt niet wachten tot alles een vast plekje heeft, aangezien dit mij ook een stukje rust geeft. Maar of ik er zin in heb de zolder op te ruimen? Nee, dat niet bepaald. Maar zo telkens stukje bij beetje (Note to self: niet de gehele zolder in een uurtje willen doen) is het steeds opgeruimder aan het worden en ben ik dus een blijer persoon.

Ben je niet van het opruimen of vind je het lastig?

4 kleine opruim tips:

✦ Maak 10 minuten voordat je gaat slapen een rondje door het huis
Echt een hele fijne, wat ik dus elke avond doe. Ik ruim de bekers op van tafel, zet ze in de afwasmachine, leg de afstandsbedieningen weg, klop de kussens op.. Het zijn de kleine dingen maar het maakt dat ik als ik de dag erna vroeg beneden kom om te werken, dat er zeker een stukje rust is. Het hoef nog geen paar minuten te duren, maar toch maakt het voor mij een groot verschil.

✦ Plan vaste momenten in, creëer routine
Ik ruim op op vaste momenten. Door mijn lange werkdagen zit ik vast aan een bepaalde routine. Als ik 18:30 neerplof op de bank na een dag werken, heb ik er geen zin meer in. Het schoonmaken (vs opruimen) van ons huis doe ik (mist ik niet extra werk of dergelijke) op Dinsdag. Maar ook Vrijdag middag en het weekend zijn dagen dat ik veel bezig ben in huis.

✦ Kijk kritischer naar de dingen die je koopt
Ik ben kritischer gaan kijken naar prullaria. ‘Wil ik dit echt? Is het nodig? Wat ga ik er precies mee doen?’ Dit zijn vragen die ik me eerst stel. Meer rommel zit ik namelijk niet op te wachten. En hoe leuk sommige dingen ook zijn, ik laat het dan toch bewust liggen.

✦ Geef jezelf de ruimte
Een dagje niet opruimen? Geen probleem. Ligt de wasmand een aantal dagen langer vol? Of dit bekende berg in je slaapkamer waar je even niet aan toe komt? Dan doe je het lekker niet. Dit is een les die ik echt heel lang niet heb gehad, maar wat me nu zoveel meer rust en vrijheid geeft. Schoonmaken of een film kijken? Dan kies ik voor het laatste, schoonmaken/opruimen komt wel weer. Of niet. Geef jezelf de ruimte en wees niet te streng naar jezelf toe.

Hou jij van opruimen? En is het bij jou ook opgeruimd huis vs opgeruimd hoofd?

PS: Toevallig heb ik vandaag een deel van de zolder onder handen genomen. Zo super fijn om een beginnetje te maken.

(bron idee artikel)

17 reacties op “Opgeruimd huis vs opgeruimd hoofd

 1. Ik kom het best tot rust in een ordelijk huis. Je mag uiteraard wel zien dat er in geleefd wordt maar chaos zorgt ook voor onrust in mijn hoofd. Momenteel heb ik daar bijvoorbeeld wat last van vermits er allerlei zaken in het zicht liggen die ik zeker niet mag vergeten in te pakken. Ook liggen er enkele boeken gestapeld op de kast en kaartjes op de dressoir die ik nog wil schrijven en verzenden. Maar al die losse stapeltjes maken me onrustig. Liefst wil ik alles mooi op zijn plaats. Ik weet dan ook perfect waar alles ligt in huis.

 2. Ik vind poetsen leuk. Vooral het resultaat, he? Daar word ik echt blij van. Ik heb ook een vast schema dus ik kan – met trots – zeggen dat het bij mij altijd netjes is. Alleen mijn berging… Die is wat bij jou de zolder is en ik erger me er echt aan. Binnenkort…

 3. Ik houd ook echt van opruimen! Oke misschien niet altijd op de dag zelf, vooral met grote klussen niet, maar wel naderhand! Wij hebben genoeg opberg ruimte maar toch houd ik er niet van om spullen te bewaren om het maar te bewaren. Vooral de baby artikelen van Eleanor waren op een gegeven moment een doorn in het oog geworden, want het was een behoorlijke stapel op zolder, en ze moet nog twee jaar worden! Langzaam wordt alles verkocht of weggegeven en komt er weer ruimte op zolder. Ook de schuur en de trapkast gaat er binnenkort aan geloven. En ik vind het bezitten van weinig spullen ook handig, want je ziet ook gelijk wat je hebt..

 4. Ik kreeg van mn oma ooit de tip nooit met lege handen naar een andere ruimte te lopen. Dat scheelt ook zoveel. Ik koop tegenwoordig vooral alleen nog wat ik graag wil hebben. Goede tips!

 5. Ik moet zeggen dat het echt wel even schakelen was van een klein eenkamerappartement naar een eengezinswoning met tuin. Nu hebben we nog ruimte (kamers) over. Alle dozen zijn met de verhuizing op zolder beland. Inmiddels is er al een groot deel opgeruimd, maar de ’troep’ dozen staan er nog.
  Nu wil ik dit langzaam gaan opruimen en de zolder aanpakken, van plafond en muren schilderen, liefst nog een nieuwe laminaatvloer erin en dan kasten gaan ontwerpen, zodat de dingen die op zolder blijven ook netjes opgeruimd kunnen worden. Het wordt tevens een tijdelijke logeerkamer en gasten wil ik niet tussen de dozen laten slapen. En een paar relaxstoelen erbij, zodat je je er wel kan terugtrekken. Die stoelen zwerven nu ook in een andere kamer. De zolder is daar wel een mooie bestemming voor.
  De rest van het huis hou ik globaal bij. Doordeweeks de vuile vaat naar het aanrecht of vaatwasser en zorgen dat het er een beetje netjes uitziet. De was en alles kan ik gelukkig nu wel loslaten. Een paar dagen later wassen kan ook, mijn kast hangt vol genoeg. Daar heb ik het wel even moeilijk mee gehad, zeker toen ik thuis zat met mijn burn out. Toen moest ik bewust alles loslaten. In het weekend doe ik de meeste huishoudelijke klussen, wel verdeeld over 2 dagen, anders vind ik het teveel.

  1. En project zolder hoeft niet binnen een week af, daar mag ik zo lang over doen als ik wel. Ik wil daar vooral geen tijdsdruk opleggen. 🙂

 6. Ben zelf nooit echt van het opruimen tot het mij in de weg gaat zitten haha. Dan krijg ik zo’n kortsluiting moment in mijn kop.

 7. Ik ben de rommelmaker van ons twee. Opruimen staat heel ver achteraan in mijn woordenboek. Ik doe het wel, met vlagen. En als ik het doe heb ik echt opruimwoede 😛 Ik probeer er wel op te letten, maar mij valt het niet zo snel op. Ik doe in elk geval mijn best 🙂

 8. Het is inderdaad waar, en soms heeft mijn hoofd het ook wel nodig om op te gaan ruimen. Dan kan ik niet meer tegen de rommel. Helemaal als het van anderen zijn.

 9. Ik hou ook van opgeruimd. Met kinderen is dat toch lastig, vooral omdat ik dan zelf snel dingen ga opruimen en denk: “Oh nee, zij moet het leren” en dan werkt het ‘snel opruimen’ niet zo goed. Ik vind het altijd heerlijk om het huis op te ruimen voordat we gaan werken (en Anna naar school is), want dan weet ik dat er een hele dag geen rommel bijkomt 😉

 10. Als het is opgeruimd in huis ben ik altijd zo blij dat het gebeurd is. Maar ik vind het een rotklus om eraan te beginnen. Zo stond er bijvoorbeeld al weken een doos met kleren voor Amélie op de gang. Die heb ik gisteren eindelijk eens uit gesorteerd. Blij dat ik was dat dat gedaan was. Het was wel een klus om eraan te beginnen. Als ik dan eenmaal bezig ben, valt het mee. Ben ik klaar, dan ben ik blij dat het gedaan is.
  Ik weet echt niet waarom ik het altijd zo moeilijk heb met eraan beginnen hoor 😉

 11. Bij mij klopt dat ook heel hard. En ik hou erg van een opgeruimd huis. Vorige week mijn grote schoonmaak afgewerkt en ook weer wat spullen naar de kringwinkel gedaan. Een mens heeft zoveel dat hij niet gebruikt.

 12. Ik hou absoluut niet van opruimen en schoonmaken. Maar ik ben achteraf wel altijd blij als het weer opgeruimd en netjes is. Ik laat sowieso heel weinig slingeren en doe elke dag mijn spullen weer netjes aan de kant. Ook de afwas gebeurt elke avond. Niks laten slingeren heb ik geleerd door een hond te hebben die van alles stuk beet 🙂

 13. Dat laatste is zeker zo, een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd en weer adem kunnen halen, routine heb ik op een aantal vlakken, mijn aanrecht en toilet en de was, de rest komt zoals het komt en het nodig is 😉

  X

 14. Goede tips! En een opgeruimd huis levert ook zeker wat rust op in je hoofd! Slim inderdaad om al kritisch te kijken naar wat je koopt. Dat scheelt later sowieso het nodige opruimwerk 😉 Mij helpt het ook vaak om opruimen iets leuker te maken door bijvoorbeeld mijn telefoon naast me te leggen en daarop een serie af te spelen of door de muziek aan te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *