Als blogger vakantie houden (over het los laten van)

Een blogvakantie? In die 10 jaar dat ik blog heb ik die eigenlijk niet gehad. Ben je dan altijd online bezig Sas? Nee, zeker niet. En juist daarom heb ik waarschijnlijk ook geen blog vakantie nodig. Het gaat om het leren doseren. De balans vinden in off en online. En dit is iets wat mij de laatste maanden steeds beter is gelukt. Hoe? Dat vertel ik hieronder.

Dit artikel bevat mijn persoonlijke opvatting en mening. Dit hoeft niet voor iedereen zo te zijn, of voor iedereen te werken.

Online VS Offline

Ik loop al heel wat jaartjes mee in de online blog wereld. Zolang, dat ik echt een daadwerkelijk merkbare verschuiving heb gezien. Er moet ineens van alles blijkbaar. Elke dag posten. Elke keer geld binnen halen. Elke keer op reacties reageren. Elke keer blogs bezoek. Elke.minuut.van.de.dag.ermee.bezig.zijn. Ik bedoel het kan natuurlijk niet dat je niets op social media zet. Of oooooowee als je niet aan de verwachtingen van andere voldoet.

Ik heb dit dus niet. Is mijn blog succesvol? Ik vind van wel, iedereen heeft een andere opvatting van succesvol zijn met je blog of in het dagelijks leven. In beide gevallen wil ik vooral plezier hebben in wat ik doe. Dat maakt dat dit blog motortje al ruim 10 jaar nog draait.

Ik ben maar een hobby blogger

Ik snap he, dat het voor mij misschien een andere insteek heeft dan de blogger die leven van hun blog. Dan moet je meer dan een hobby blogger. Respect heb ik, voor de bloggers die hier hun brood mee verdienen. Ik denk namelijk niet dat ik het zou kunnen. Of willen. Ik heb namelijk als hobby blogger geen verplichtingen naar bedrijven toe. Ik neem aan wat ik leuk vind en post dit binnen een bepaalde tijd. Ik ervaar hierdoor geen stress, geen druk of het woordje moeten. Het lijkt me lastig als je aan verwachtingen van andere moet gaan voldoen. In mijn ogen zou ik dan het stukje wat juist mij, MIJ maakt verliezen.

Bloggen moét leuk blijven, dat is de enige MOET die ik gebruik voor mijn blog

Hoe ik deze mindset heb gekregen?

Los laten. Niets moeten en vooral zelf doen wat ik fijn vind voor mijn blog. Ik ben niet dagelijks een artikel aan het schrijven die op dezelfde dag gepubliceerd worden. (kudos voor degene die dit wel kunnen) Dit is namelijk met mijn werktijden gewoon niet haalbaar. Ik plan artikelen in en schrijf ze (bijna) allemaal in het weekend of op Vrijdag middag. De ene keer 5, de andere keer 3. Ik zit veel liever met een kop thee & een boek of serie te genieten offline, dan dat ik (plichtmatig) een artikel online moet schrijven. Ik plof heerlijk op de bank na een lange werkdag.

Een blog vakantie?

Nope, voor mij is dat niet nodig. Ik probeer bewust zoveel mogelijk offline momenten in te lassen. Dit zijn de momenten waar ik intens van geniet. Zo wil ik een keer een dagje weggaan met M, en dan gewoon mijn telefoon alleen voor een 2 tal foto’s gebruiken. Meer niet. Niet mijn email checken, niets op social media zetten/erop zitten of 100000 foto’s maken zoals ik normaal doe. Gewoon. Even samen. En ik hoop dat we dit nog kunnen realiseren in 2017, als we vakantie hebben samen. Hoewel ik wel bewust vaker op vakantie offline ben, wil ik dit op deze manier nog meer doorvoeren. Genieten is namelijk belangrijker dan vastleggen.

Meer lezen over het offline zijn?
Waarom een offline dagje goed is
Tips & trucs: Je blog combineren met je offline leven
Een week offline: Hoe is het gegaan?

Schaamteloze promotie

Ik zou het leuk vinden om wat meer te weten hoe JIJ denkt over mijn blog. Vul daarom de enquête voor me in. Ik ben erg benieuwd en stel je deelname zeer op prijs. De antwoorden worden binnenkort in een artikel geplaatst.

Ben jij wel eens toe aan een blog vakantie en hoe kijk jij hier tegen aan?

(idee artikel)

22 reacties op “Als blogger vakantie houden (over het los laten van)

 1. Helemaal met je eens! Ik merk het inderdaad ook regelmatig, die pressure om heel veel en heel ”serieus” met je blog bezig te zijn, terwijl de enige die bepaalt wat je moet doen en hoe je dat moet doen met je blog, jijzelf bent. Ik heb wel regelmatig een blogbreak, maar dat is juist omdat ik er steeds beter in word om mijn blog af en toe even los te laten. Als ik een week te druk ben met school, haal ik mijn blog gewoon even uit de to do lijst en dat doe ik ook als ik even een keer met andere dingen bezig wil zijn. Niets mis mee, en het voelt heerlijk om dat ook echt gewoon te doen!

 2. Ik neem ook nooit blogvakantie. Of nou ja, eigenlijk wel. Als ik geen tijd heb, plaats ik niks. Dus eigenlijk heb altijd blogvakantie. Ik probeer wel mijn vaste rij logjes bij te houden en dat is al een klus. Gelukkig is het rustig op mijn werk nu. Kan ik daar lekker bijlezen.

 3. ik vind het echt super knap van je hoor hoe je deze mindset hebt, misschien is dit ook wel mijn probleem met het bloggen, dat ik teveel wil mezelf teveel wil opdringen dat ik gewoon blokkeer en het niet leuk meer vind en de motivatie en vooral ook inspiratie verlies voor artikelen!

  1. Wat vervelend om te horen dat je deze mindset niet hebt. Het moet inderdaad leuk blijven, anders kan je inderdaad blokkeren. Leg de verwachting van het bloggen wat lager, misschien dat het dan beter gaat? Een dag niet geblogd is zeker geen ramp. Ik hoop dat je uiteindelijk de inspiratie en motivatie weet vast te houden voor je blog!

 4. Heb ook al eens de pauzeknop ingedrukt, had dan weer heel andere redenen. Niet zozeer omdat ik het niet leuk meer vond, wel omdat mijn lichaam toen een grote halt heeft toegeroepen. Dat is gelukkig niet opnieuw gebeurd intussen. Bloggen ‘moet’ echt leuk en ontspannend blijven, anders is er inderdaad niet veel aan.

 5. Ik vind dat je quote het perfect uitdrukt. Als je blog een hobby is en geen inkomstenbron dan is het inderdaad de bedoeling dat het vooral leuk is. Geen gepieker dus, geen verplichtingen, geen ‘Goh, ik MOET nog snel even dit of dat, … Dat probeer ik mezelf ook voor te houden wanneer ik eens geen fut heb. Al merk je daar als lezer vrijwel zelden iets van vermits er doorgaans al vrijveel blogposts vooruit gepland zijn. Wel verschijnen er de laatste maanden bijvoorbeeld veel minder recensies omdat het lezen me minder goed lukt als andere jaren.

 6. Een blogvakantie heb ik echt niet nodig, daarvoor heb ik wel de juiste balans gevonden. Soms wil ik wel meer doen met mijn blog maar ja, er zijn ook andere dingen die ik leuk vind om te doen en dat doe ik dan ook gewoon. Bloggen is voor mij ook puur een hobby, natuurlijk zou ik het leuk vinden als mijn bezoekersaantallen wat meer zouden groeien maar aan de andere kant, misschien wordt het dan ook juist een druk en dat wil ik gewoon niet.

 7. Ik vind het inderdaad belangrijk dat het bloggen leuk moet blijven en niet omdat er regeltjes aan te pas moeten komen. Zoals elke dag perse bloggen. Ik houdt het bij mijn eigen en plaats als ik zin heb een artikel op mijn blog. Toch is, en blijft het een hobby van mij <3

 8. Wat een goed en leuk artikel. Gelukkig sta ik er – redelijk – hetzelfde in. Wel baal ik als ik een tijdje niks kan plaatsen, om wat voor reden dan ook. En dat komt omdat ik me door volgers op de één of andere manier toch afgerekend voel. Als ik na een tijdje weer post, reageren er dan in eens een stuk minder mensen. Zo jammer vind ik dat. Dus in hoeverre heb ik daadwerkelijk volgers denk ik dan. Maar ik blog lekker door, want ik vind het gewoon leuk.

 9. Ik ben het helemaal met je eens, al dat moeten. Vreselijk! Toen ik vorig jaar een jaar fulltime blogde merkte ik ook echt dat het heel anders was dan ik gedacht had. Eerder zaten er niet genoeg dagen in een week omdat ik veel meer dan 7 blogs wou publiceren, toen ik fulltime blogde en dus MOEST voor mijn gevoel was mijn creativiteit opeens verdwenen. ZO vervelend! Nu blog ik wanneer ik wil maar krijg ik regelmatig berichtjes dat mensen mijn blog niet meer volgen omdat ‘het toch niks meer voorstelt’. Are you kidding me? Ga gewoon lekker weg denk ik dan. Die negativiteit kan ik niet gebruiken 🙂 ! Mijn gezin staat op één, daarna mijn werk en dan komt mijn HOBBY: mijn blog! Waar ik voor niemand verantwoordelijkheid hoef af te leggen.

  Liefs Rosie!

  1. Amen to that! Je hebt er altijd azijnzeikers tussen zitten, zo jammer af en toe. Fijn te lezen dat je toch lekker je eigen ding doet het is immers jou blog.. En je offline leven (vooral met jullie kleine) is dan inderdaad veel belangrijker. Bedankt voor je reactie!

 10. Sinds ik terug ben blog ik wanneer ik daar zin en tijd voor heb. Soms houd dat in dat ik een hele vrije dag of weekend-dag lekker achter de pc hangen om stukjes te tikken en deze dan voor later in plan. Daar kan ik dan ook van genieten De andere keer komt er een paar dagen niks leesbaars uit mijn vingers. Het is dan maar zo. Kan er niet wakker van liggen. Alle reacties en nieuwe volgers zijn me allemaal even lief, maar ik besef me ook dat mijn eigen privé leven me net even iets liever is 😉

 11. Weer erg interessant om te lezen hoe jij ernaar kijkt. Bloggen is voor mij ook echt een hobby. Toch MOET ik van mijzelf 2 artikelen per week plaatsen 😉 . Mara ja, dat moet ik nog leren, dat dat niet moet.

 12. Mooi gezegd, bloggen moet leuk blijven. Vind ik ook. Ik hou ook niet van het moét vandaag af zijn of dit of dat. Alhoewel ik soms wel wat druk kan gebruiken in bepaalde dingen. Momenteel post ik op vaste dagen, maar ik heb tijd genoeg om die te schrijven. Zo wil ik het ook. Momenteel heb ik een challenge lopen en na die challenge doe ik iets anders en dan zien we wel hoe of wat. Maar op dit moment voel ik mij goed bij het blogleven dat ik heb 🙂

 13. Ik heb nog nooit bewust een blogvakantie genomen, maar soms wel periodes gehad dat ik minder blogde omdat de zin of de inspiratie wat weg was. Gelukkig moet er op mijn blog ook niks en komt het vanzelf wel weer goed na een tijdje.

 14. Mooi artikel! Bloggen is voor mij ook vooral een hobby. Met studie, werk en allerlei dingen is het gewoonweg ook niet te doen om continu online te zijn en het lijkt me ook heel vermoeiend. Ik blog wel graag en als het lukt regelmatig, maar ik probeer niets te forceren. Het is iets wat ik graag doe en het moet daarom nooit een verplichting worden.

 15. Amen to that. Ik ben een dagelijks blogger maar ben ook al aan het aanpassen gegaan zo werd squipday geboren. Ik fotografeer graag en merkte dat dat minder werd door alles wat ik mezelf oplegde. Nu post ik fotoseries squipday met foto’s en reageer ik minder op andere blogs. Ik werk al nooit samen en dat scheelt veel. Het is een hobby en ik heb er veel plezier in dat moet zo blijven.

 16. Een blog vakantie vind ik een groot woord, dan eerder en meer even een break omdat er dan even weinig te vertellen valt bijv. Of er weinig lijkt te gebeuren, er is altijd wel iets, maar is het ook de moeite waard, kortom soms ben ik er dagelijks omdat er veel materiaal is en veel te vertellen, meestal juist als ik op vakantie ben, hahaha

  En de rest, k zie hoe het komt, en ooit weet ik nog, op web-log.nl zelf, dat ik elke dag in ht begin wel 4 blogs neer kon zetten, hahaha

  X

 17. Ik vind altijd dat jij zo’n mooie, nuchtere kijk hebt op dingen. Want natuurlijk moet bloggen vooral leuk blijven. Toch heb ik dat, zeker in de eerste jaren, wel een beetje verkeerd gedaan als ik zo terugkijk: ik wilde vooral keihard knallen en op vaste momenten publiceren. Zelfs in mijn vakantie ergens in de bergen zat ik dan een hele middag te schrijven. Inmiddels doe ik dat niet meer: komt er niks online, dan niet. Ook prima. En dat werkt een stuk relaxter: de inspiratie komt dan ook sneller!

 18. Ik kan me helemaal vinden in dit artikel. In het begin van het bloggen voelde ik wel het plichtmatige omdat ik nog zoveel moest leren en ik misschien wel te enthousiast was. Naarmate de jaren vorderen, begin ik steeds meer offline te zijn en goed te doseren. Ik publiceer 3x per week en ik vind dat voldoende naast mijn fulltime baan en andere bezigheden. Bloggen is mijn passie maar wel op een normale manier 🙂

 19. “Bloggen moét leuk blijven, dat is de enige MOET die ik gebruik voor mijn blog” Wat een mooie uitspraak! Ik kan me daar helemaal in vinden. Ik heb zelf nog weleens de neiging om de bloglat vrij hoog te leggen, maar vind het wel belangrijk dat plezier in het bloggen altijd vooropstaat. Ik heb af en toe een of twee dagen een blogvakantie, maar merk dat ik het al snel mis om iets te schrijven. Maar wie weet verandert dat in de loop der jaren nog. Die balans tussen online en offline probeer ik trouwens wel heel erg aan te houden voor mezelf. Het is zonde als je alles doet voor je blog (foto’s maken, dingen beleven etc.). Want juist het echte leven daaromheen is eigenlijk zo belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *