Over ordinair niksen

juli 20 2017

Niksen, 1 van de dingen die zeker niet tot mijn talenten behoren. Ben ik niet met het ene bezig, ben ik met wat anders bezig. Stil zitten is niet aan mij besteed. Maar ik merkte de laatste maanden dat ik hier nog al kriegel van werd. Een gejaagd gevoel. Opgejaagd door mijn eigen gevoelens en gedachten. Ik wilde GENIETEN. Ja met caps lock-letters. Wat dát is belangrijk, niet het continu bezig zijn.

Ik moet een voorbeeld nemen aan Ayla:

Lijkt me heerlijk om te kunnen.


Nou ben ik er de afgelopen weken al mee bezig geweest. Niet eerst als een dolle door het huis ‘omdat dit mijn hoofd rust geeft’. Maar even ordinair niksen. Niks behalve 2 films en series kijken. Oke oke, ik ben er nog niet wat de vaatwasser had ik uit en weer ingeruimd. Maar het begin is er. Even helemaal niks. Alleen even tijd voor mezelf.

Niks inplannen. Genieten van het ‘niks aan de planning hebben staan’. Alles mag. Alles kan. Maar alles móet niet. Een soort Go with the flow moment en het allemaal gewoon laten gebeuren. Dan hangt de was maar wat later aan het droogrek.

En kunnen jullie dat? Ordinair niksen. Of hebben jullie er ook moeite mee?

De term ordinair niksen las ik trouwens hier

13 comments

 • PatriciaKleijn

  28/07/2017 at 15:50

  herkenbaar hoor sas, als ik thuis ben moet ik ook altijd wat doen, zodra ik even rustig zit vang ik vanalles op wat ik kan gaan doen, soms behoorlijk irritant! Film afkijken gaat soms niet eens

 • Vivian

  26/07/2017 at 18:35

  Superfijn inderdaad! Ik vind dat ook heerlijk om te doen haha, gewoon even lekker spontaan iets voor mezelf gaan doen. En soms is écht niksen, gewoon even zitten of liggen en voor me uit kijken, ook heel erg chill!

 • Marcella Molenaar

  26/07/2017 at 15:45

  Ik en stil zitten? Ik vind een boek lezen ‘niksen’, maar dan ben ik natuurlijk ook gewoon bezig. Tsja.

 • Darina

  26/07/2017 at 10:07

  Ik vind het heerlijk om soms gewoon te niksen. Ik krijg er zelfs inspiratie van 🙂

 • Sofie

  25/07/2017 at 20:42

  Ik kan gerust lezen en genieten van niks doen maar als het in mijn hoofd schiet wat ik nog allemaal moet doen dan word ik er wel nerveus van.

  1. SAS

   26/07/2017 at 20:36

   Precies het gene waar ik nu mee bezig ben om te realiseren. Minder in mijn hoofd en meer rust.

 • Romy

  20/07/2017 at 23:01

  Wat goed dat je met ordinair niksen aan de slag bent gegaan! Ik ben zelf heel snel geneigd om altijd maar nuttig bezig te zijn. Inderdaad, dat stil zitten is ook niet echt aan mij besteed 😉 Misschien moet ik het ook eens gewoon proberen! Ik weet dat het me wel ontzettend goed doet als ik even écht me-time heb.

 • Simone

  20/07/2017 at 19:21

  Ik kan ook héél erg slecht niksen, haha. Ik wil het liefst constant bezig zijn. Stil zitten is gewoon niet zo mijn ding 😛

 • Evelyne

  20/07/2017 at 18:49

  Na het weekend heb ik verlof. Dan wil ik ook lekker niksen. Of eerder gewoon doen wanneer en waar ik zin in heb (of wacht nee, dat is niet niksen zeker? 😛 )

 • Florentine

  20/07/2017 at 15:04

  Ik wil dat ook graag deze zomer: niks moet alles mag. Maar je moet daar echt een beetje aan wennen vind ik. Want het kan niet vaak. Leuk artikel heb je geschreven! Liefs Florentine

 • Nicole

  20/07/2017 at 10:43

  Dit klinkt als mijn motto voor de zomer, dat alles mag en kan maar niks moet 😉 Onze hond is ook zo goed in relaxen, lekker de hele dag slapen en alleen even af en toe de baasjes lastigvallen 😉 Wat een goed leven heeft hij 🙂

 • Morgaine

  20/07/2017 at 09:02

  Ik denk dat het niksen zoals jij beschrijft de kracht er juist in ligt dat je wel wat huishoudelijke taken doet, alleen dan op je eigen tijd en niet volgens een lijstje. Dat doe ik eigenlijk nooit, ik neem op wat ik kan doen, doe dat even, het weer speelt ook een grote rol hier, omdat ik mijn wasgoed het liefste buiten hang om energie te besparen, dus als het een dag regent, doe ik even geen was, tenzij het echt niet anders kan, ergens raken je handdoeken op bijv. 😉 Maar dan ook alleen dat, wat echt moet.

  De vaatwasser, hetzelfde, als ik te lang mis grijp, dan haal ik hem leeg en ruim op, maar is dat ordinair niks doen? Nee, ik heb mijn gang van zaken aan de gang, en dat werkt voor mij, want wat ik niet kan vaak, is gaan zitten zonder iets te gedaan te hebben, al is het douchen en mijzelf aankleden, tenzij ik niet lekker ben, verder, de vloer, ach.. krijg ik visite vandaag? heeft het zin? whahahaha

  Als ik mij dan echt ga irriteren, wat ook kan gebeuren, zo om de 2 a drie dagen, dan vlieg ik er weer even doorheen, maar mijn gemak is nu nog, dat ik alleen leef, wel zorg ik dat alles opgeruimd is, dat je kunt lopen, en de dingen kunt doen. En elke dag maak ik mijn aanrecht schoon en mijn toilet, ergens, meestal nu in de ochtend even tussendoor, paar blogs lezen, oh even naar toilet, meteen even poetsen, paar blogs lezen, koffie halen, oh nu even het aanrecht aan kant want straks moet ik werken en als ik thuis kom, wil ik wel mijn ding kunnen doen.

  X

  1. SAS

   22/07/2017 at 16:02

   Klinkt heerlijk Suus. Echter voor mij, met mijn baan niet haalbaar om even een dag iets over te slaan. Gewoonweg omdat ik er de dag erna geen tijd voor heb. Die werkdagen van 7 tot 6 hakken er wat dat betreft wel in. Hoewel ik nu wel wat meer verspreid over verschillende dagen & een soort balans heb gevonden erin.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *