Hoe het bloggen ooit begon…

Tegenwoordig is bloggen een fenomeen geworden. Iedereen blogt tegenwoordig of maakt hier zelf haar of zijn baan van. Ongelofelijk wat het in al die jaren heeft gedaan & hoe het is veranderd. Ik zou het een evolutie willen noemen. 10 jaar terug, toen ik begon met bloggen was het hélemaal niet populair. Bloggen? Wat is dat precies en wáárom doe je dat? Waarom zou je dát willen doen? Nu is het bijna niet meer weg te denken anno 2017. Aangezien ik al dik 10 jaar aan het bloggen ben, leek het me leuk een soort terugblik te doen.. Gaan jullie met mij mee naar het aller eerste begin?CU2 / Web-log.nl

Hallo stenen tijdperk. Ik maakte een blog aan op web-log.nl en knalde daar alles op. Van foto’s, tot plaatjes (zonder bron uiteraard, wist ik veel), lijstjes en veranderde om de dag mijn layout. Echter was de voorloper van Web-log toch echt CU2. Uren heb ik me vermaakt met gekke lijstjes, plaatjes en zo heb ik leren coderen. Want niets bleef bij mij lang staan. Mijn artikelen gingen over wat ik ging doen. Wat ik had gedaan of wilde doen. Of ik iets had gekocht en wat ik ervan vond. Geen hoogstaande artikelen, niets nalezen maar gewoon typen en op publiceren drukken.

Overstap eigen domein

Al meerdere malen heb ik verteld dat ik ben gaan overstappen naar een eigen domein door daarwaseens. Ik vond haar blog zó tof dat ik besloot een domein te kopen. De naam was makkelijk maar daarna… FilleZilla en dergelijke was nog een hele klus. Gelukkig kreeg ik hulp van lieve Noeps (domein niet meer te vinden) die mij heeft geassisteerd alles online te zetten. Ik ben haar daar nog steeds erg dankbaar voor. Inmiddels kan ik zelf coderen en help ook sommige mede bloggers hiermee.

En toen kwam daar mijn aller eerste blogpost. Deze: Ander halfjaar bij elkaar. Anderhalf jaar. Hallo. Volgende maand is dit 10(!) Super leuk ook om deze oude artikelen nog te hebben, hoewel ik jaren terug wel even een grote schoonmaak heb gedaan. Zo heb ik artikelen verwijderd of aangepast met foto’s/plaatjes mét bron.

Nog steeds ben ik super blij met mijn eigen domein. Ik kan mijn layouts, lettertype en headers helemaal zelf maken en vormgeven. Om zo het stukje internet echt Sas te maken. Het is mijn stukje WWW, een stukje die echt mijn super fijne hobby is gebleven na jaren. Elke keer weer haal ik inspiratie uit dingen en blog ik met heel erg veel plezier.

Artikelen

De artikelen zijn dus in de loop der jaren erg veranderd. Het bloggen is veranderd. Zo probeer ik steeds artikelen te verzinnen waar ik geheel achter sta maar die ook wel interessant zijn om te lezen. Ik lees het na, schaaf heel wat bij en plan artikelen in. Heel anders dan vroeger, schrijven, klik, klaar. Er zit nu meer werk maar ook veel meer plezier in mijn blog en achter de schermen. Ik haal plezier uit het maken van foto’s, het goed verwoorden van mijn artikelen en het krijgen van leuke reacties. Hoewel dit niet de insteek is maakt dit het bloggen toch een stuk leuker. Ook ben ik blij dat mijn artikelen de afgelopen jaren inhoudelijk en persoonlijker zijn geworden.

De laatste jaren heb ik heel wat vaste bezoekers gekregen die elke keer weer de moeite nemen mijn stukjes te lezen en/of te reageren. Dankbaar, dat ben ik echt. Het voelt als 1 grote familie en je kent elkaar zonder elkaar echt te hebben gezien. (Met uitzondering van blog vriendinnetje Simone natuurlijk, die ken ik wel persoonlijk). Elke keer weer verbaas ik me erover dat mijn artikelen ook écht worden gelezen en gewaardeerd. Ik krijg regelmatig emailtjes in mijn inbox van andere bloggers die vragen om tips, hulp of persoonlijk even wat aan mij kwijt willen. Ik vind dit zó super tof.

Daarnaast nog een stukje over samenwerkingen. Die krijg ik ook steeds meer en meer. Zo super leuk deze aanbiedingen. Ik ben er ook echt selectief in geworden en ben erg blij met deze bewuste keuze. Ik sta 100% achter de samenwerkingsartikelen die ik post en ben erg blij dat bedrijven wat in mijn blog zien. Ik ben namelijk zeker geen ‘grote blogger’ Ik schaar mezelf daar niet onder en vind het dus super tof dat bedrijven wel mijn content waarderen. Er zijn genoeg reden waarom ik geen samenwerking aanga.

Layouts / vormgeving

De layouts zijn ook altijd een ding bij mij he. Is het jullie opgevallen dat deze alweer lang online staat? Net als de header? Voor het eerst in jaren ben ik echt heel erg tevreden over de uitstraling en de rust die deze layout geeft. In de loop der jaren veranderde ik van haverklap van layout. Ik was het gauw zat. Zag bij een andere blogger een toffe en het begon weer te kriebelen. Maar nu, nu ben ik op een punt dat ik tevreden ben met de look en wat het voor mij persoonlijk uitstraalt.

Wat vind jij van mijn huidige layout?

Het nu…

En nu zijn we jaren verder. En ze zeggen dat de jaren je wijzer maken en dat is in dit geval zeker waar. De kant die ik de laatste maanden/jaren opga met mijn blog ben ik erg blij mee. Het is wie ik ben en wat ik wil uitstralen. Nee ik ben geen grote blogger maar ik heb mega veel plezier in deze leuke hobby. Daarnaast ben ik erg blij met de keuze dat ik bewust blog, hoewel het soms lastig is met een persoonlijk lifestyle blog. Ik zou zo graag sommige foto’s willen delen, maar gelukkig gebruik ik daar Instagram (met slotje) voor.

Daarbij wil ik van de gelegenheid gebruik maken om je te bedanken. Jij ja. Die dit nu leest. De bezoeker die soms komt. Die trouw elke keer komt. Die er voor het eerst komt en die de moeite neemt mijn artikel(en) te lezen. Door jullie is de kers op de (blog)taart compleet.

Welke blog veranderingen heb jij meegemaakt & hoelang blog jij al?

20 reacties op “Hoe het bloggen ooit begon…

 1. Grappig hè, al die veranderingen. Ik blog dit (na)jaar alweer 14 jaar. Wat een tijd! Er zijn inderdaad veel veranderingen gekomen met de jaren. Moest ik me eerst verantwoorden en uitleggen wat bloggen is, nu wil iedereen welke en stukje schrijven in ruil voor een product. Gelukkig bloggen we beide nog steeds met veel plezier, dat is het allerbelangrijkste!!

 2. Leuk hè, dat terugkijken! Ik ben volgens mij ooit begonnen op iets wat toen Puntblog heette, maar dat liep al heel snel vast. Door een vriendin ben ik toen overgehaald om écht te gaan bloggen, met een eigen domein en alles, en toen kwam ik er al snel achter dat dat gewoon over alles kon gaan en helemaal op mijn eigen manier mocht. En ik zou het nu echt niet meer anders willen, want altijd als ik even wat minder aandacht aan mijn blog kan besteden mis ik het!

 3. Leuk om zo terug te kijken! Ik ben ook begonnen bij web-log. Toen daar iets misging met een migratie waren heel veel mensen al hun blogs kwijt. Foutje met de backups. Ai! Ik had gelukkig alles nog omdat ik nét zelf back ups had gemaakt om boeken te maken. Daar ben ik nog steeds heel blij mee! Hoewel mijn blogjes uit 2005 (bijna jubileum!) nou ook niet echt je-van-het-zijn….

 4. Haha oh Cu2 dat is echt tijd geleden 😛 Daar zat ik ook op…. En wauw wat blog je al lang!! Maar ik vind je echt geweldig! En een leuke blogger! Leuk om je artikelen te lezen! Ik blog nu bijna zes jaar. In het begin was het meer een dagboek blog maar nu heeft het meer een vorm en meer inhoud 🙂

 5. Oh CU2, wauw wat een tijd terug alweer! Daar heb ik ook heel wat uurtjes versleten 🙂 web-log heb ik ook gehad, en ik plaatste er ook alles op met foto’s en al, toen nooit nagedacht over privacy. Op web-log was het voor mij wel vooral een dagboek, ik schreef er voornamelijk wat ik gedaan had op een dag 🙂

 6. Ik blog anderhalf jaar en heb vooral mezelf erg ontwikkeld. Als ik nu vergelijk met toen. Wat blog jij al lang.

 7. Grappig, ik heb net een Facebook artikel gepland over de verschillen tussen vroeger en nu. Daarin sta jij ook vermeld als positief voorbeeld van hoe het ook kan. Morgen vind je deze op de Facebookpagina van mijn blog. Zelf blog ik met tussenpozen vanaf 2003. En ik vind dat er ook veel veranderd is. Persoonlijk stoort me de commerciële inslag van veel beginnende bloggers. Er zit geen passie meer in, maar alles is gericht op het genereren van inkomsten. Bloggen als werk. En bloggers onderling als concurrenten.

  Gelukkig zijn er ook de nodige uitzonderingen van bloggers die elkaar helpen, leuke artikelen van anderen delen, enzovoorts. En dat is de blogosphere waar ik geregeld naar terug verlang.

 8. Wat leuk om te lezen. Je bent echt gegroeid in het bloggen. Erg leuk om te zien. Je artikelen vervelen ook echt nooit! Ik blog ook al zolang, alleen ik heb langer een gratis account ergens gehad. Ik heb pas 4,5 jaar mijn eigen domein. Daar kwam ik pas achter, toch wel leuk om te weten.

 9. Wauw wat lang alweer he? Super tof om dit verhaal te lezen! Persoonlijk liep ik 6 jaar geleden al met het idee rond om ook te gaan bloggen en maakte ik zelf ook een blog aan op een veeeel ouder platform dan WordPress etc haha, maar het onzekere meisje dat ik toen was vond het veel te spannend om dit met de buitenwereld te delen. Nu denk ik echt: wat zonde! Heel fijn dat jij dit dus wel gewoon 10 jaar geleden bent gaan doen 🙂 En, jij bedankt he!! 🙂 Liefs, Merel

 10. Fijn en leuk artikel en wat voor mij het belangrijkste is dat ik uit dergelijke artikels veel bij leer hoe ik zelf moet te werk gaan.
  Het leuke van Bloggen vind ik dat het voor mij een Sociaal forum is waar je met andere creatieve mensen in contact komt en dat je steeds van mekaar kunt leren.
  Nog heel veel succes en vooral “PLEZIER” met jouw Blog
  Lieve Groet
  Theo

 11. Leuk om zo’n terugblik te lezen. Ik heb mijn huidige blog (wel met een paar verhuizingen) sinds 2008, maar daarvoor heb ik nog een andere blog gehad, ik denk dat ik die in 2005 gestart ben, maar dat kan ook al eerder geweest zijn. Daar gooide ik alles op (privacy? hoezo dan?), en daar is niks meer van terug te vinden. Oh, en daarvoor had ik zo’n msn site (spaces?) en blogde ik op hyves.

 12. Het blijft leuk om te lezen hoe iemand is gestart en net als jij, ben ik al iets langer bezig zelfs, hahahaha Ik had al een eigen domein nog voor een blog in Nederland bekend was, namelijk in het jaar 2000 kreeg ik mijn suusjesworld, ook niets meer van terug te vinden, daar begon ik met blogger.com of zo wat je dan op je eigen domein met een blogroll, ken je dat nog? Liet draaien, maar ja, iedereen kende mij al, wist wie mijn familie was, en mijn familie wilde niet in de spotlights… kortom, toen kwam web-log ik denk in 2002/2003 ergens, en ja op CU tonight zaten ‘wij’ ~kuche~ LOL, hahahaha ander kaliber 😉 Met ICQ toen nog, MSN bestond nog niet, tot MSN kwam natuurlijk en ook nog de MirC hadden wij, ken je dat ook? Of nog? Chatprogramma machine bla dat je kon chatten via de MirC en dan verschillende kanalen kon uitzoeken? Nou ja, het was grappig… ooit.

  web-log kwam en toen die onderuit ging ben ik die 3 jaren gestopt, ik had er geen zin in, omdat ik 1 van die gasten was die niet meer kon inloggen, mail na mail, en uiteindelijk heb ik een aantal stukken weten te redden door gewoon copy/paste te doen op mijn eigen web-log en in word terug te zetten, pffffffff wat een werk. Je snapt, toen werd ik het even zat, ik was wel naar wordpress al gegaan maar dankzij mijn dyscalculie, ik was een bepaalde volgorde gewend en ja op web-log al, met de veranderingen achter de schermen kon ik al janken soms 😉

  Laat staan toen ik wordpress opende, ik snapte er echt helemaal niets van! Daarom ben ik dus gestopt, en zelfs met de herstart van nu? Ook alweer 2,5 jaar terug, had ik nog zoiets, ik snap er niks van, het is dat mijn dochter, je weet wel Lies 😉 Al een wordpress blog had nu, en dat ik haar gevraagd heb, help mij eens… En ook nu, is er een ritme ontstaan en blog ik gewoon weer, echter moet ik binnenkort denk ik, voor de foto opslag en hosting ookw at anders gaan zoeken, en dat wordt weer even stressen dan 😛

  x

 13. Het bloggen is echt heerlijk hè! In t weekend werk ik in principe niet aan m’n blog en dan verheug ik me s maandags er echt op om weer wat te doen!

 14. Wow, al zo lang. Ik ben dan nog maar een beginner met ruim 3 jaar 😉 . Leuk om zo te lezen.

  Plezier is het aller belangrijkste en je kunt trots zijn op je blog 🙂 . Ik vind je hele leuke artikelen hebben 🙂 .

 15. Ik vind het zo bijzonder dat je al zo lang blogt en daardoor echt dingen hebt zien veranderen in het blogwereldje. Vooral heel fijn dat je er na al die jaren nog steeds zoveel plezier aan beleeft en ook tevreden bent met je lay-out én blog zelf. Ik kom hier altijd graag en hoop nog jaren van je artikelen te genieten 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *