Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!Redenen waarom ik met sommige bedrijven niet samen wil werken

Zoals je meeste van jullie wel weten heb ik met enige regelmaat samenwerkingen met bedrijven. Ik heb dit nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik producten of een geld bedrag krijg voor een geschreven artikel. Al eerder schreef ik een open brief aan bedrijven die willen samenwerken, want sommige bedrijven maken er een potje van. Gelukkig zijn er zeker wel heel wat toffe bedrijven (deze heb ik ook mee samengewerkt op mijn blog – te vinden onder deze link) die juist super leuk zijn.

 photo 2017-04-14 12.31.04 1_zpsgzmqn7mc.jpg

Als het niet bij mij of mijn blog past

Zo krijg ik emailtjes met samenwerkingen voor o.a. vrijgezellenfeestje, creditcards, dingen waarvoor je je in moet schrijven, adversities, zoekmachines en zo kan ik nog wel even doorgaan. In al die jaren dat ik samen werk met bedrijven spant er eentje de kroon: ze verkochten daar Wiet. Ja, JE LEEST HET GOED. Maar zo stond er in de mail, ze verkochten ook thee. Uh, nou nee bedankt. Voor 6 van de 10 samenwerkingen pas ik, omdat ze of geen redelijke eisen hebben of het gewoon totaal iets is wat niet bij mij of mijn blog past. Ik wil er mijn eigen unieke draai aan kunnen geven. Dat lezers op mijn blog komen en denken: Hey. Dit is toch echt een artikel wat Sas heeft geschreven en wat bij haar past.

Zo kreeg ik van Michelle de reactie op een samenwerkingsartikel: ‘Eens een keertje wat anders en toch helemaal van Saskia.’

En van lieve Nesrin bij haar voorstel stukje: ‘Ergens in 2014 ben ik jouw blog gaan volgen, ik vond jouw blog toen meteen al uniek. En dit ben je nog steeds. Hier zit jouw kracht want jij doet niet mee met de rest, jij blogt helemaal op jouw eigen manier.’
(Nog bedankt voor deze lieve woorden meiden)

Dit is wat ik zeker zowel met mijn artikelen wil. Of het nou wel of geen samenwerking is.

Geen goed gevoel

Soms is het zo’n toffe samenwerking maar staat de toon in de mail me niet aan. Er zit dan een naar/negatief gevoel bij wat ik niet kan afschudden. Ik bedank dan hartelijk, want hoewel het een hele toffe samenwerking zou zijn, moet ik me er wel positief over het geheel voelen. Van die mailtjes die heel kort af zijn, van die emailtjes waarbij je even 3 keer moet lezen. Soms jammer, want het is lastig om het via het toetsenbord goed over te laten komen. Toch doen sommige bedrijven hier wel hun best voor. Ik heb laatst een email gehad waar ik ook op heb gereageerd dat ik er een negatief gevoel bij had. Kreeg wel netjes een reactie terug dat dit niet de bedoeling was geweest.

‘Ik moet wel mijn winstmodel zien.’ citaat uit een email
Want het gaat uiteraard om de winst. Niet om het feit dat je product wordt aangeprezen door een blogger die bij je bedrijf/product past.

Als ik niet mag aangeven dat het om een samenwerking gaat

BYE BYE! Dat er eigenlijk nog bloggers zijn die dit wel doen kan ik met mijn pet niet bij. Ik bedoel, hoe misleidend is dat? Voor jezelf maar ook voor je lezers. Ik zou daar dus nooit op in gaan en heb ook meerdere samenwerkingen om deze reden afgeslagen. Ik heb het zelfs aangepast op mijn blog en je ziet op deze manier dat het om een samenwerking gaat Er staat dat het een samenwerking is met naam-bedrijf. Uiteraard beïnvloed het mijn mening over een product/bedrijf niet maar het vermelden (op dezelfde plek en manier zodat het duidelijk is voor de lezer) vind ik wel zo netjes.

‘We willen geen reclame maken voor onze klant op jouw website, het is ons vooral om die link te doen. ‘citaat uit een email
Nee. Uiteraard. Het is geen reclame. [/zet sarcasme uit]

10.000 voorwaarden van hun kant

Of je even 500 woorden wil typen, met 400 linken erin. Uh nou nee. Mijn blog is geen linken-partij. Linken ruil doe ik ook niet aan op mijn blog, daar ben ik heel duidelijk in bij mijn voorwaarden. Ik heb zelf een balans gemaakt in hoeveel linken ik voor welke producten/geldbedrag wil plaatsen. Alsnog is het MIJN blog en heb ik dus de touwtjes in handen. Het gaat me trouwens niet eens zozeer om het bedrag, soms stel ik deze lager in of zijn de producten die ik krijg veel minder dan dat ik vraag voor een artikel. Maar zolang het product/bedrijf bij mij past vind ik het prima om dit in overweging te nemen. Daarnaast is het een hobby en geen inkomsten bron voor mij. Iliveformydreams is een persoonlijk lifestyle blog en dat wil ik graag zo houden.

Ze niet akkoord gaan met mijn voorwaarden

Sinds een aantal jaren heb ik een voorwaarden documentje gemaakt wat ik mee stuur als een bedrijf vraagt om een samenwerking. Lees in dit artikel de voorwaarden die ik stel aan een samenwerking. Ik geef geen duimbreed toe, zodat het op mijn manier online komt. Als bedrijven later dan klachten hebben kan ik terugvallen op het bestandje. Ze geven namelijk voordat ik met een artikel begin, via de email een akkoord ervoor. Zo heb ik ooit een bedrijf gehad die vond dat ik wel negatief was over een product. Of ik dan anders beter een goedkoper product had kunnen kiezen ter review. Ik stuurde een email met daar in de verwijzing naar mijn voorwaarden (daar staat in dat mijn mening niet veranderd wordt) en heb nooit meer wat vernomen.

Ik snap wat je bedoelt over dat je een hobby blogger bent en je graag content deelt en maakt die jij leuk vindt ongeacht het aantal views/bezoekers of doorklikken naar een andere website. Maar als het gaat om een samenwerking/producten of als je vraagt om geld, dan is het voor de andere partij wel heel belangrijk. citaat uit een email
Ugh. Misschien moet je dan geen samenwerking aangaan met een HOBBYblogger.

Wat ik ook steeds meer merk dat je achter betalingen aan moet zitten. Dat het na 2 weken (wat op de factuur & in mijn voorwaarden staat) nog niets is gebeurd en je weer herinneringsmailtjes moet sturen. En nog 1. En dan pas je betaling krijgt. Heel vervelend.

Daarnaast in mijn inbox heb ik een map waar al mijn samenwerkingen in staan, ook mapje met afwijzingen. Aangezien sommige bedrijven geen NEE willen horen en je dan nog tig keer mailen. Of gewoon via een andere naam. No is NO.

Verkeerde naam/aanhef gebruiken.

Oh jongens. Hoe vaak dát gebeurd. ‘Hallo Fleur. Beste Sophie. Ik kwam op je blog en was zeer enthousiast over je content.’ Juistem. Gewoon laksheid van het opstellen van het emailtje. Uiteraard snap ik dat er veel emailtjes gestuurd worden en dat het knip-plak werk is. Maar maak er dan een klein beetje werk van om hem te checken voordat er op verzenden wordt geklikt. Zo kreeg ik een aanhef van: ‘Beste redactie’. ‘Beste food blogger’ en nog de meest bizarre ‘Beste Mamma blogger’ Uh? What? Ik ben bevallen zonder dat ik het weet ofzo?

Om even hiermee te eindigen..

Gelukkig zijn de samenwerkingen die op mijn blog verschijnen juist WEL erg leuk. Het zijn bedrijven die leuke emailtjes sturen, oprecht geïnteresseerd zijn of de moeite nemen dingen uit te zoeken. Dat waardeer ik en dan maak ik ook graag een leuk artikel voor zo’n bedrijf. Producten of bedrijven waar ik blij van word en 100% achter sta.

Wanneer ga jij geen samenwerking aan met een bedrijf?

1
Blog
Previous Story
Next Story

18 Comments

 photo bannerthing_zpsjw5m6818.png

 • Reply
  Nicky
  21/06/2017 at 09:20

  Lol! Die verkeerde aanhef is echt erg! Ik doe helemaal niet aan samenwerkingen.. Lijkt me zo’n gedoe…

  • Reply
   SAS
   24/06/2017 at 17:08

   Tsja gedoe. Ik moet zeggen het valt wel mee. Vooral nu ik er al meerderen heb gedaan wordt het steeds soepeler. En daarbij krijg ik ook echt soms zulke leuke samenwerkingen in mijn mailbox.. Een leuk extraatje van bloggen.

 • Reply
  PatriciaKleijn
  18/06/2017 at 17:54

  heel duidelijk, ik ben altijd heel blij als ik een mailtje krijg maar idd meet aanhef hallo we vinden jullie blog?? uhm oke haha of wij vinden het heel goed passen bij je blog! ik niet 😛 ik vind het wel moeilijk om mail terug te doen hoe je dat correct en beleefd kan doen of als je wel interesse hebt hoe mail je voor het eerst terug, gelijk je voorwaarden prijzen en cijfers erbij of niet!

 • Reply
  joor
  14/06/2017 at 11:25

  Wat intressant zeg om te lezen!! Ik denk nu wel eens eerder na als ik een mail krijg of het wel past bij mijn blog en zo.
  Ik heb voorheen bijna alles wel aangepakt terwijl ik achteraf eigenlijk niet zo blij mee was.

 • Reply
  Nesrin
  13/06/2017 at 23:31

  Mooie redenen om geen samenwerking aan te gaan. Oh een verkeerde naam vind ik zo hinderlijk of als ze je blognaam als voornaam gebruiken haha Hallo Daily Cup of bla bla bla….

 • Reply
  Simone
  13/06/2017 at 21:28

  Ik ben het helemaal met je eens, Sas! Toen ik bij jou was hebben we het hier ook al over gehad en het is gewoon te gek voor woorden wat ze soms van je willen.

 • Reply
  Romy
  13/06/2017 at 21:10

  Amen! Ik kan me helemaal vinden in elk van de punten die je noemt. Voor mij is het ook een no go om een samenwerking niet te vermelden of bedrijven die niet bij mijn blog passen. Ik krijg zelf niet heel veel samenwerkingsverzoeken, maar heb gelukkig wel al een aantal wel hele leuke samenwerkingen gehad.

 • Reply
  Amy
  13/06/2017 at 20:50

  Mooie redenen, die van mij zijn ongeveer wel gelijk aan die van jou. Maar ook ‘hey you’ of iets dergelijks, in plaats van mijn voornaam vind ik vaak een tikje ongeïnteresseerd.

 • Reply
  Mariska
  13/06/2017 at 19:26

  Kan me hier eigenlijk wel bij aansluiten en zo’n bestandje zou ik ook nog moeten maken. Vooral die lijst met voorwaarden soms.. serieus.

 • Reply
  Jessica J.
  13/06/2017 at 12:43

  Fijn om te lezen dat we op dezelfde lijn zitten. Ik heb nog nooit echt kemels in een mail gelezen, maar bv. wel al een bedrijf dat afkwam met een voorstel tot samenwerking, om dan niet meer te reageren op mijn antwoordmail met daarin een idee en mijn toenmalige tarief. Lekker professioneel. Oh, en een bedrijf dat een (gratis) review met daarin meerdere links wou, maar ik zou het product – een laptopcase van zo’n € 25 – na afloop wel mogen houden. [sarcasm] Wat attent! [/sarcasm]

 • Reply
  Darina
  13/06/2017 at 10:58

  Ben het helemaal eens met jouw redenen. Die verkeerde aanhef…dat kan echt niet! Maar ik heb eigenlijk nooit samenwerkingen, maar als ik die zou hebben, zou ik dat altijd vermelden!

 • Reply
  Merel
  13/06/2017 at 10:51

  haha vooral de verkeerde aanhef.. Dat herken ik zo erg! Laatst kreeg ik “Hi Bianca, we volgen jou al een tijd met veel plezier!” uhmm… Heel slordig! Leuk artikel om te lezen babe en inderdaad gewoon doen wat bij je past! Liefs, Merel

 • Reply
  Morgaine
  13/06/2017 at 10:31

  Ik denk dezelfde redenen, nu heb ik pas mijn eerste samenwerking nu in conclaaf, het komt nog een keertje ergens, dus nog even geduld, hahaha maar ook hier, als iets niet bij mij past, dan doe ik het ook niet, wat moet ik met techno spullen of make up als ik het amper gebruik… overigens ga ik het daar binnenkort wel over hebben denk ik, parfums en make up, hahaha Zo grappig 😉

  En het hangt ervan af, ik blijf het nog steeds bijzonder vinden zonder eigen domein dat er toch als vanzelf een samenwerking naar mij toe is gekomen, en ik dank jou nog steeds voor jouw hulp hierin 😉

  X

 • Reply
  Bente
  13/06/2017 at 10:07

  Yep, dezelfde redenen als jij! Grappig om te lezen dat we wat dat betreft zo op 1 lijn zitten 🙂

 • Reply
  Lies
  13/06/2017 at 09:33

  Ik heb nog nooit de vraag gekregen met mijn klein blogje maar ik zou denk ik ook heel principieel zijn.
  Ik schrijf namelijk wat ik wil en ik moet er mij goed bij voelen.

 • Reply
  Shirley
  13/06/2017 at 08:52

  Ik ben nog nooit een samenwerking aan gegaan. Sinds een aantal maanden krijg ik wel af en toe verzoekjes en meestal gewoon met de juiste naam en ze hebben vaak ook hun best gedaan, maar tot nu toe nog niets voorbij zien komen dat ik de moeite waard vond/bij mijn website vind passen.

 • Reply
  Jenn
  13/06/2017 at 08:35

  Om precies die redenen die jij ook schrijft! Mij is een keer gevraagd of ik een advertorial over mannenkleding wilde schrijven. Of verkleedkleren. Ik heb helemaal niks met carnaval of Halloween, en volgens mij wek ik op mijn blog ook niet de indruk dat ik dat wel heb. Oh, rn het toppunt: een bedrijf wat me aansprak met ‘beste mommyblogger’. En ook nog durfde te beweren dat ze mijn blog zo fantastisch vonden en dat het helemaal paste bij hun product :/

 • Reply
  Sylvia
  13/06/2017 at 08:33

  Wat een interessant stuk. Ik ga ook zeker zo even je voorwaarden lijstje bekijken. Ik vind dit namelijk altijd lastig omdat ik natuurlijk net begonnen ben.

 • Leave a Reply

  Ik ben geen spammer dus maak de som hier beneden *

   photo bannerthing_zpsjw5m6818.png