Complete focus & aandacht

Complete focus en aandacht. Heb jij dat wel eens? Het leven gaat snel voorbij en eigenlijk zijn we elke dag alweer bezig met morgen. We willen alles, en het liefste alles tegelijk. Toch probeer ik dingen met focus en aandacht te doen.

Zo wandel ik nu met aandacht.
Wat dat inhoud? Ik maak mijn gedachten leeg en geniet van het moment. Van het briesje in mijn haren. De zon die op mijn huid schijnt. Van de geluiden van de natuur en het zien van dieren. Het maakt me blij. Altijd maak ik foto’s van mijn wandelingen, bezigheden en dergelijke. Een soort drang om de mooie momenten vast te leggen. Op Instagram. Voor mijn blog. Voor mezelf.De laatste tijd ben ik die focus aan het verleggen. Ik wandel zonder dit vast te leggen. Ik skate zonder de app aan om te zien hoeveel km ik maak. Dagelijks wandel ik vaak, doordat ik veel tussenuren en verschillende werkplekken heb, tussen werk door. Alles doe ik wandelend. Normaal: ‘Huphup doorstappen dan ben ik op tijd’. Oh en vooral denken aan de aankomende dag. ‘Ik moet dit nog halen, straks naar de TSO, daarna even dit nog regelen, dat nog…’

Ik wilde dat niet meer. Ik wilde genieten. Intens genieten van de mooie wandelingen die ik maak. Met lopen, loop ik een pasje zachter. Kijk ik om me heen en geniet van de natuur, die op de paden waar ik loop ook zeker te vinden zijn. Niets meer vlug, vlug. hoewel ik nooit haast heb, had ik in mijn hoofd blijkbaar wel haast.

En niet alleen met wandelen wil ik dit gaan toepassen. Op meerdere vlakken heb ik dit toegepast en ik merk dat er een rust over me heen is gekomen. Genieten van de auto rit (en de boerderijen) naar werk, de rit uit werk, zomaar even een blokje om gaan of genieten van een boek. Ik nam er nooit de tijd voor en als ik het al deed, was het eventjes tussen de bedrijven door. Nou nee, dat gebeurd nu niet meer. Ik geniet van deze mooie momenten met volle teugen en maak regelmatig tijd vrij om dit soort dingen gewoon eens te doen.

Heb jij complete aandacht en focus bij bezigheden/activiteiten/e.d.?

16 reacties op “Complete focus & aandacht

 1. Ik probeer dat wel steeds meer te doen, en te genieten hoe fijn dat is! Sinds mijn fiets computer stuk is gegaan zie ik niet meer hoe ver of snel ik rij. Wel zie ik dat achteraf in mijn app, maar dan ben ik al thuis. Het niet onderweg zien geeft me rust!

 2. Goed geschreven zeg,hier doe ik alles met halve aandacht haha mijn hoofd is altijd ergens anders bij, het begint goed maar na 5 minuten veranderd het weer! onrustig dat is vooral hoe ik nu in mn vel zit.. zoveel willen dat je niet weet waar te beginnen

 3. Ja fijn is dat hรจ! Door de komst van internet en social media ed is er veel veranderd. Ik probeer ook heel bewust te genieten. Maat juist het fotograferen helpt me oog te hebben voor de kleine dingen en door foto’s terug te kijken waan ik mezelf weer even in dat moment.

 4. Klinkt als heel mindfull! Ik ben me er zeker bewuster van. Maar niet altijd. Soms lukt me dat niet, door drukte!

 5. Heel goed artikel! Je herinnert mij dat ik ook meer in het nu moet leven. Ik wil ook wel eens flink gehaast lopen, ook als ik gewoon kan wandelen en genieten ๐Ÿ™‚ .

 6. Erg waardevol zo’n bewuste keuze. Ik begrijp je helemaal, dat dit jou meer rust geeft vooral weg van sociale media en alles wat jou ook mag van veraf of dichtbij triggert. Mooi!

 7. Ik zou willen dat ik hier ja op kon zeggen. Tijdens het hardlopen en wandelen dwalen toch regelmatig mijn gedachtes af!

 8. Wat denk je, als je alleen al de foto’s ziet die ik schiet, alleen morgen bij de Picasso foto’s, ja een blog naar jouw hart morgen, net ingepland ๐Ÿ˜‰ hahaha hij is morgen jarig… maar goed, Picasso is zo snel dus is de focus ook op snelheid gericht, ook dat is soms mogelijk, maar er gaan nog foto’s aankomen dat ik zelfs denk.. wauw… heb ik die echt gemaakt? heb ik echt zolang gewoon stil gezeten en niets gedaan behalve birdwatching? ๐Ÿ˜‰

  Maar ook in het huishouden, focus, focus, dan ben je ook nog eens sneller klaar en 1 ding tegelijk. Als ik merk dat ik het niet ben, en rondloop als een kip zonder kop? Dan sta ik even stil haal even diep adem, sluit mijn ogen even, open ze dan, kijk even waar ik ben en sta, qua doen, en wat er nog gedaan moet worden en dan plan ik in mijn hoofd de route hoe nu verder, en dan gaat het weer lekker snel vaak ๐Ÿ˜‰

  X

  PS, je foto toont niet nu… ik zie alleen img bla… kruisje, bla..

 9. Ik zou dat zelf ook veel meer moeten doen.
  Ik kan zeker wel genieten van dingen, maar als ik onderweg ben dan heb ik veel meer het oog op het doel dan op wat er onderweg is. En als ik televisie kijk, dan ben ik vaak ook met iets anders tegelijk bezig. Ik heb heel wat tijd voor mezelf, maar echt quality-time is dat niet echt te noemen denk ik.

 10. Heel mooi beschreven en wat een goede bewustwording. Ik ben zelf ook meer gaan wandelen om mijn gedachten te kunnen verzetten en juist ook om inspiratie te krijgen. Zonder telefoon, met notitieboekje ๐Ÿ™‚ Tijd nemen voor jezelf is zo belangrijk! Goed van je!

 11. Ik heb zeker niet mijn complete aandacht bij alles wat ik doe. Ik probeer me er wel steeds meer bewust van te zijn en eraan te werken, maar dat vind ik lastig. Ik denk vaak aan wat ik nog moet doen en de laatste tijd is die lijst erg lang. Ik heb naast mijn fulltime baan twee vrijwillige functies, waarvan de nieuwste wat meer tijd in beslag neemt dan verwacht. Daar probeer ik nog even mijn weg in te vinden :’)

 12. Wat een mooi artikel en een prachtig voornemen. Ik ben zelf ook iemand die zelfs van een wandeling vaak iets nuttigs maakt, bijvoorbeeld door mijn stappen bij te houden. Heel goed om daar eigenlijk eens bewuster mee bezig te zijn en bijvoorbeeld mijn mobiel met stappenteller thuis te laten.

 13. Wauw, wat ontzettend mooi dat je zo bewust deze stap hebt gemaakt. Ik merk het zelf ook hoor, dat het veel meer voldoening geeft! Een tijdje terug stond ik bij een concert en besloot ik na 2 foto’s mijn telefoon weg te stoppen en gewoon te luisteren en te ervaren. WAUW, wat een verschil! Alsof je alles veel bewuster meemaakt.

 14. Heel mooi artikel! Ik zelf probeer tijdens het fietsen meer focus te hebben voor het uitzicht en het gezang van de vogels. Maareizen ik zou dit ook wat meer moeten toepassen bij andere activiteiten. Hopelijk ga ik dankzij dit artikel weer wat meer aandacht hebben voor de omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *