Meer tijd voor jezelf vrijmaken & rust inplannen

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Horloge.be

Tijd, een ruim begrip. Iets waarvan we eigenlijk altijd vinden dat er te weinig zit in een dag. Want werken, het huishouden, sociale contacten, bloggen, lezen en daarnaast ook nog quality time voor je partner. Alle spreekwoordelijke ballen omhoog houden en dan ook nog eens tijd voor jezelf maken. Maar dit laatste is zó belangrijk. In de loop der jaren ben ik mezelf vaak tegen gekomen doordat ik juist maar door ging en geen rust nam. Dit heb ik dus heel anders aangepakt waardoor er wat meer balans is in mijn weken. Hieronder wat tips waar jullie misschien ook wat aan hebben.

 photo 20140111_1144352_zpsd700cbe7.jpg
Horloge: Horloge.be – Timex – klik op de link om hierover te lezen


Dagen vrij inplannen

Op werk ga ik handig met mijn uren om. Is er een lang Paas of Pinksterweekend? Ik plak er nog even een dagje aan vast. Kost weinig uur en zo heb je soms wel 4á5 dagen vrij achter elkaar. Ook neem ik nu wat vaker dagen vrij in de vakantieperiodes. Mijn vaste werkdagen zijn ma,di,do geworden. Soms neem ik een Donderdag vrij, wat betekend dat ik maar 2 (volle) dagen hoef te werken en dan gewoon een halve week erbij vrij ben. Onze 2.5 week vakantie staat dit keer gepland het einde van de zomervakantie. Ik kijk er nu al naar uit!

Het besteden van vrije dagen

Ik schreef een tijdje terug al een artikel over 10x ontspannen als ik een dagje vrij heb. Er zijn namelijk standaard wat dingen die mij rust geven. O.a. een boek lezen, series kijken, een fijne wandeling maken of rommelen in ons huis. Gewoon even je verstand op 0 en genieten van het hier en nu. Heel erg fijn!

Bewust druk-rust inplannen

Balans is weer het keywoord. Rust moet je pakken. ‘Maar ik heb het zo druk daar heb ik geen tijd voor’ Klinkt het bekend in je oren? Ik kwam een quote tegen bij Omdenken: Ik heb geen tijd om me te haasten – daar heb ik het te druk voor. Precies dát. Eentje die me zeker bij blijft. Juist als ik het druk heb neem ik de tijd om even een wandeling te maken, wat hoofdstukken uit een boek te lezen of gewoon even op de bank te zitten met een mok thee. Want niks moet, je bent zelf de baas over je vrije uren. Je werkuren staan vast, maar wat doe je met de tijd die je ernaast hebt? Met Skagen Connected Hybrid Smartwatch horloges hou je zeker de tijd in het oog. Je koppelt je horloge in een oogwenk aan je smartphone en bepaald zelf welke functies hij overneemt. Daarnaast hoef je het horloge niet op te laden, ídeaal. Ik hou wel van een multifunctioneel horloge dat toch erg minimalistisch eruit ziet.

Zo plan ik mijn rustdagen gewoonweg in. Een erg drukke werkweek met een stuk of tig vergaderingen? Het weekend maak ik dat ik weinig heb gepland. Tevens met mijn nieuwe werkrooster heb ik de Woensdag en Vrijdag middagen voor mezelf. Iets wat zeker een stuk scheelt, en waardoor ik nu wat meer rust momentjes heb door de weeks. Om zo op te laden voor de drukke week. Zo is het ook niet erg, wetende dat je een drukke dag hebt met daarna een ontspanningsmoment in het vooruitzicht.

En hoe maak jij tijd voor jezelf vrij? Heb je nog goede tips om met ons te delen?

22 reacties op “Meer tijd voor jezelf vrijmaken & rust inplannen

 1. Hoe druk ik het ook heb; als ik in bed lig, lees ik een half uurtje. Hoe laat het ook is. Slapen is belangrijk, iets doen wat je leuk vindt ook, denk ik dan.

 2. Goed bezig! Ik plan ht nog niet bewust in. Zo heb ik wel mijn paardrijavond en hou ik wel echt 1 vrije dag helemaal vrij… maar dat lukt helaas niet altijd.

 3. Doordeweeks en ook in het weekend zorg ik dat ik wat ‘me time’ heb, lekker beentjes omhoog en Netflix aan. Nu ik weer fulltime werk heb ik dat ook echt wel nodig haha. Liefs.x

 4. Op een vrije dag plan ik liefst zo weinig mogelijk zodat ik kan opladen van de werkweek. Ik werk fulltime en tijdens de week heb ik alleen een dag vrij als ik het weekend werk. Logisch klinkt het, maar soms wel best vermoeiend. Vooral als je je job niet voor de volle 100% graag doet. In een vrij weekend probeer ik dan wel wat te plannen zodat ik niet het ganse weekend lui in mijn zetel zit.

 5. Ik probeer het in te plannen maar het is erg lastig. Met vijf kinderen is er bijna altijd wel eentje thuis, en soms mis ik het wel eens, om gewoon echt alleen thuis te zijn.

 6. Ik plan ook altijd ‘leuke’ tijd in. Ik vind het prettiger om iets in te plannen dan om ‘niks’ te doen. Ik vind het heel naar om weinig op de planning te hebben, omdat ik dan heel chaotisch word. Nu Anna vakantie heeft plan ik zelfs elke ochtend vol met een wandeling ofzo omdat ik anders teveel tijd over houdt.

 7. Blijft lastig ja, ik vind het ook moeilijk. Vooral omdat er soms zoveel veel te doen blijft liggen als ik even een moment gun aan mezelf en ontspannen. Prioriteiten stellen dus maar ja, soms komt echt alles tegelijk…

 8. Ik ben ook altijd met van alles en nog wat bezig, aan de ene kant zorgt dat voor de nodige ontspanning maar tegelijkertijd zou ik ook gewoon eens tijd voor mezelf moeten inplannen. Gewoon even alleen zijn, even de rust pakken om lekker te lezen of die ene film te kijken. Een dag vrij nemen daarvoor doe ik nooit, omdat ik gewoon te weinig vakantiedagen heb. Toevallig ben ik aankomende vrijdag wel vrij omdat het dan een verplichte vrije dag is op mijn werk, dus dat betekent dat ik voor het eerst een dag helemaal voor mezelf heb. En ja, daar kijk ik enorm naar uit.

 9. Mooi slank horloge zeg! Niet zo in je zichtveld, houd ik wel van. Verder probeer ik ook erg op mijn tijd te letten in de zin van rust nemen en ook echt even niet met werk bezig zijn of andere zaken die ‘moeten’. Ik ben toch snel geneigd iets anders aan te pakken (was opvouwen, stofzuigen etc.) en dan dus nog geen rust te pakken. Al lukt het me wel steeds beter sinds ik wat dingen uitprobeer om minder ‘druk’ te zijn en meer in het nu. 🙂

 10. In februari werd ik teruggefloten en moest ik wel rusten. Maar liefst 3.5 week in de ziektewet, door een vitamine d gebrek en lichtelijk overspannen. Nu met een nieuwe baan in het vooruitzicht, heb ik een paar weken terug ervoor gekozen mn verlofuren weg te schrijven om de minuren te compenseren, en zo veel vrije tijd heb. Ik ben er echt van opgeknapt! Natuurlijk ook door de medicijnen en de baanswitch in het vooruitzicht. Door even te freubelen in mijn planner, wat kleins te haken, of gewoon op de bank met kop koffie heb ik veel me-time momentjes. Straks als ik weer meer ga werken, zal ik opnieuw de balans moeten opmaken.

 11. Ik heb nu de hele week vrij, best raar eigenlijk, hahaha En mijn week zit ook alweer vol gepland met veel visite, vrienden die langs komen en we maken een leuke dag. Dus vrij en tegelijk niet vrij, verder doe ik wat jij doet, alleen het lezen in bed voor ik ga slapen en overdag eventueel netflix of tv opnames die ik terug kijk en mijn haakwerk erbij 😉

  X

 12. Gaaf horloge hoor Sas! Ik heb vorig jaar wel enorm geleerd dat op tijd een stapje terug doen en de agenda leegmaken heel belangrijk is. Dat probeer ik dan ook in het oog te houden en hoewel het nog niet altijd makkelijk gaat, doe ik mijn best erop te letten als het periode’s te druk is.

 13. Wat goed dat je hier meer bewust mee bezig bent! Ik vind tijd vrijmaken ook heel erg lastig, maar eigenlijk zijn er inderdaad best manieren voor te vinden. Wat een handig idee om bijvoorbeeld na een feestdag er nog een vrije dag achteraan te plakken! Gaaf horloge heb je trouwens ontvangen!

 14. De laatste maanden heb ik vooral geleerd dat rust zo belangrijk is. Leuk al dat werken, geeft geld voor leuke dingen, mooi al die uitstapjes en afspraken, geeft onbewust veel stress en kost veel geld, maar lijkt afleiding van het werk en andere sores. Dan ineens kom je gedwongen stil te staan. Het totale plaatje was energieverslindend. Nu selecteer ik specifiek de dingen waar ik van oplaat, dus ook afspraken en evenementen, maar niet meer zoveel mogelijk. Bewust een avond of een hele dag lang uit met een boek is ook goed, als het zonnetje schijnt lekker een stuk wandelen in het bos, op het strand of waar dan ook. Helaas is dit slecht in te plannen in Nederland. Soms kan het ook heerlijk zijn om tijdens een stortbui bewust op de fiets te stappen, je kletsnat te laten regenen en daarna heerlijk te douche en in een gemakkelijk kloffie op de bank te gaan binge.
  We moeten weer leren te relaxen!

 15. Bij mij gaat het eigenlijk redelijk vanzelf. Hoewel ik laatst heb toegezegd om toe te treden tot het bestuur van de flat. Ik denk dat ik mijn andere vrijwillige werk nu toch zal moeten opgeven, naast een fulltime baan vind ik dat te veel worden. Ik hou ook af en toe van nietsdoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *