Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!Jezelf onderscheiden in de wereld van bloggers

Bloggers waren er 10 jaar geleden, toen ik begon in veel mindere mate. Ze schieten nu uit de grond als paddenstoelen. Super leuk! Maar hoe wordt jouw blog geen 13 in een dozijn blog? Hoe maak je dat je onderscheidend bent in deze wereld van bloggers? Het is namelijk nog al wat, zo’n blog bijhouden. Vernieuwende content verzinnen en proberen lezers te (blijven) boeien. Hieronder mijn tips om je blog onderscheidend te maken (en de houden)

 photo IMG_20170318_143919_307_zps8edtdl5e.jpg

We beginnen even met het feit dat elk blog uniek is. Jij bent uniek, dus je blog ook. Vergeet dit aspect niet als je een blog ziet met honderdduizend reacties/bezoekers en jij met een handje vol. Iedereen begint érgens. Klein. En dit groeit vanzelf. Ze zeggen wel eens: Alles wat je water geeft groeit. Hetzelfde geldt voor een blog. Iedereen ervaart een succesvol blog anders. De ene vind dit als er veel reacties geplaatst worden. De ander kijkt meer naar views of ranking.

Denk na over wat je zelf leuk vind (en wat de lezer zou kunnen inspireren) Ik merk dat ik vaak bij blogs blijf hangen met deze kenmerken. Je moet raakvlakken hebben met een blog. Het moet alleen zo zijn dat je aan het schrijven bent voor anderen. Het is immers jouw blog en ik denk dat het veel meerwaarde heeft als je achter alles staat wat je publiceert. Ditzelfde ook voor samenwerkingen. Wel zie ik altijd dat een aantal artikelen (waar ik zelf ook veel plezier aan beleef) het goed doen qua reacties. Meestal zijn dit blog-gerelateerde artikelen. (Zoals deze 😉 )

Wat wil je bereiken?
Het is voor elke blogger anders wat je ermee wilt bereiken. Wil je er je beroep van maken of blijf/ben je een hobby-blogger? De content en insteek is dan zeker wel anders. Zo ben ik een hobby blogger wat maakt dat er op mijn blog minder samenwerkingen zijn en er soms gewoon even geen artikel online komt als ik daar geen zin in heb.

Deel niet álles
Ik schreef hier als eens een artikel over. Ik deel niet alles online. Bewust heb ik gekozen over wat ik wel en niet deel. Hierover is ook meer te lezen bij mijn Disclaimer (aan de bovenkant in de menu-balk). Nog steeds ben ik erg blij met deze bewuste keuze, hoewel het wel inhoud dat ik erg beperkt ben op een persoonlijk blog. Het gaat immers om MIJ. Maar door niet alles te delen, wordt je juist vrijer. Zo ervaar ik dat in ieder geval. Er is toch een stukje anonimiteit waardoor het prettig voelt soms dingen te kunnen delen. tevens voor mijn lezers ook een stukje mysterie.

Denk outside the box
Denk eens even anders. Zo heb ik geen vaste niche (thank god) maar schrijf ik over sommige onderwerpen nooit een artikel. Misschien leuk om wel een keer te doen? Of juist iets provocerend online te zetten waarin je jou mening niet onder stoelen of banken schuift? Doe eens een keer wat anders-dan-anders. Of doe inspiratie op om net even een uniek onderwerp aan de snijden.

Interactie
Iets wat ik erg leuk en ook belangrijk vind met mijn lezers. Terug reageren op een vraag, of even bedanken voor iets. De interactie met lezers geeft voor mij gezelligheid op mijn blog. Bloggers nemen de moeite om je artikel te lezen én op te reageren. Kleine moeite om dan even een berichtje terug te sturen of een kijkje bij hun te nemen toch?

In welk opzicht heb jij je onderscheiden?

(bron idee)

1
Blog
Previous Story
Next Story

21 Comments

 photo bannerthing_zpsjw5m6818.png

 • Reply
  Vivian
  09/04/2017 at 19:04

  Goed stuk! Ik vind dit ook wel een lastige kwestie hoor, ik denk dat het een combinatie van factoren is… het heeft vaak te maken met je schrijfstijl, maar ook met je onderwerpkeuze. En soms gaat het om de manier waarop je een onderwerp bespreekt, dus vanuit welke invalshoek… ik denk er meestal niet zo over na haha, eigenlijk gewoon omdat ik weet dat ik – net als elke andere blogger – gewoon op mijn eigen manier blog en dat ik daarmee blijkbaar volgens aan mijn blog bind. Ik denk dat als je uitzoekt wat je eigen stem is en daar zoveel mogelijk mee probeert te schrijven, het dan wel vanzelf gaat.

 • Reply
  Nicky
  05/04/2017 at 16:12

  Poe hé! Wat een vraag… Ik ben begonnen met bloggen voor mezelf en familie. Eigenlijk wilde ik met mijn blog zoiets als nu met Facebook kan (jeetje…ik had rijk kunnen zijn nu). Maar familie keek nauwelijks. Wel kreeg ik een stel vaste lezers (waaronder jij) die al jarenlang mijn verhaaltjes lezen. Dat vind ik leuk. Zo is mijn huis-tuin-en-keuken-blogje tóch een beetje een familieding geworden. Met mijn lezers als ‘familie’. 🙂

 • Reply
  zwartraafje
  29/03/2017 at 17:01

  Daar ben ik eerlijk gezegd nog steeds niet uit. Ik blog graag en ik voel me goed met hoe ik de laatste tijd bezig ben maar of ik me ook echt onderscheid tussen andere bloggers weet ik dus niet. Ik vind het doorgaans veel makkelijker om te zeggen waarom ik andere blogs graag bezoek dan een poging te doen om mijn eigen blog te omschrijven.

 • Reply
  Mylène
  27/03/2017 at 08:25

  Bloggen was vroeger zooo anders. Vond die verandering nog best lastig, maar inmiddels probeer ik er mijn eigen draai aan te geven. En die interactie is het leukst. Vooral als ik foto’s heb gepost die mensen echt aanspreken of als er uitgebreid gereageerd wordt op een inhoudelijk stukje.

 • Reply
  Lindy
  26/03/2017 at 20:44

  Leuk om te lezen 🙂 ! Mooie blog heb je!

 • Reply
  Michelle
  24/03/2017 at 20:33

  Voor ik begon met bloggen had ik niet echt een idee wat voor een blog het precies zou moeten gaan worden. Ik wilde gewoon bloggen (zoals zovelen) en zou wel zien wat het zou worden. Wat mij opvalt is dat ik vooral over mijn zoontje schrijf, al is het niet de bedoeling dat het een ‘mamablog’ wordt. Als ik wat meer zou lezen zou ik ook graag over boeken bloggen. Maar die leesflow moet ik nog even terugvinden 😉

 • Reply
  Alex
  24/03/2017 at 20:20

  Een goeie post! Ik vind het ook altijd weer gek hoe veel blogs er inmiddels zijn! In het begin ging ik mijn blog altijd vergelijken met de hele grote blogs, maar daardoor raakte ik gewoon mijn motivatie kwijt. Voor mij is het nu niet meer belangrijk, zo veel mogelijk mensen op mijn blog te krijgen, maar gewoon leuke content te schrijven voor de lezers, die ik heb 🙂

 • Reply
  Zo simpel is dan geluk
  24/03/2017 at 19:28

  Om eerlijk te zijn heb ik niet het gevoel dat ik me onderscheid met mijn blog, maar dat vind ik ook niet erg.

 • Reply
  Sherry
  24/03/2017 at 18:40

  Goed artikel. Ik blog ook al jaren. Ik blogde anoniem. Nu merk ik toch dat je je zelf een beetje meer bloot dient te geven.

 • Reply
  joor
  24/03/2017 at 17:58

  Wat een fijne tips!!! 🙂 Ik probeer mijn eigen ding te doen… En niet artikelen te schrijven wat vele bloggers over schrijven 🙂

 • Reply
  Morgaine
  24/03/2017 at 12:19

  Niche, dat niche gedoe, hahaha ik moet er nog steeds om lachen Sas, jij zit iets korter in de blogwereld, ik iets langer, maar je weet zelf ook, 10 jaar terug, een niche.. wa is da? whahahaha

  En eigenlijk, als er echt een vaste niche, vooral mode op zit of of make up etc, dan ben ik meestal al snel klaar, maar dat vertel ik ook met regelmaat. Jouw blog is gewoon leuk, en je weet, boek recensies, ik schrijf ze ook weleens, heb er weer eentje uit, maar heel eerlijk? Dat doe ik dus om te zien of het aanspreekt en om even anders te zijn 😉

  En dat laatste doe ik eigenlijk te weinig, bij anderen kijken om te zien wat zij voor blog hebben als ze wel bij mij reageren, eigenlijk wat dom van mij, ik ben lui geworden 😉

  X

 • Reply
  Hilde
  24/03/2017 at 12:41

  Interessant 🙂 . Ik merk dat het aantal lezers + volgers nog steeds in stijgende lijn gaat op eigen blog. Hoe ik me daarin onderscheid? Ik denk het voornaamste vooral je eigen ding doen, met afwisselende thema’s en zorgen voor een mooie balans tussen algemeen interessante onderwerpen en iets persoonlijkere berichten. Mijn hoofdmotto: ik leer graag en ik deel graag 🙂 .

 • Reply
  Lies
  24/03/2017 at 11:05

  Of ik echt onderscheidend ben, dat denk ik niet. Mijn blog is ook al geevolueerd. In het begin schreef ik vooral over het overlijden van mijn mama. Dan meer over alleen zijn en dat ik het daar moeilijk mee heb. En nu zitten er vaak ook veel luchtigere dingen tussen. De link tussen alles is wel dat het echt uit mijn leven gegrepen is. En dat wordt blijkbaar gesmaakt dus daar ben ik blij om.

 • Reply
  Bente
  24/03/2017 at 09:44

  Ik denk niet dat ik per se heel onderscheidend ben. Maar wat jij zegt, iedereen is uniek en ik schrijf over de dingen die ik leuk vind, dus dat maakt mijn blog de mijne, en toch ook een beetje uniek!

 • Reply
  Merel
  24/03/2017 at 09:38

  Leuk en leerzaam dat je hier een artikel over schrijft! Ik bekijk ontzettend veel andere blogs, omdat ik het enorm kan waarderen hoeveel tijd en passie mensen hierin stoppen. Dat zie en lees je dan ook echt! Fijn weekend alvast. Liefs, Merel

 • Reply
  Amy
  24/03/2017 at 09:30

  Ben het eens met wat je schrijft Sas. Onderscheiding en bij jezelf blijven is heel belangrijk… Ik denk dat ik een hele eigen schrijfstijl heb en vind het prettig om wat diepgaandere, inhoudelijke stukken te schrijven. En inderdaad: soms komt er even niets online als er even geen tijd is. Ook prima 🙂

 • Reply
  Romy
  24/03/2017 at 08:58

  Interactie is iets wat ik ook altijd heel erg kan waarderen. Zelf probeer ik ook op bijna alle reacties te reageren en altijd even bij andere bloggers een kijkje te nemen. Als is het alleen al omdat ik het ook gewoon heel leuk vind om nieuwe blogs te ontdekken. Verder denk ik dat outside the box denken echt kan helpen, inderdaad een keer over iets anders schrijven.

 • Reply
  Nancy
  24/03/2017 at 08:32

  Ik vind interactie t leukst! Bij mij kun je iedere week meedoen aan de Fancy Friday linkup. Zo kun je je eigen blog in de schijnwerpers zetten maar vooral andere bloggers leren kennen! Heel leuk!

 • Reply
  Jenn
  24/03/2017 at 08:28

  Mooie tips! Ik heb ook geen niche (gelukkig), en ik schrijf over alles wat míj bezig houdt en interesseert. Ik ga geen samenwerkingen aan die niet bij me passen en ik hoef er geen inkomsten uit te halen. En ik denk zeker dat dat een onderscheidend iets is. Is in ieder geval wel een reden waarom ik zo graag bij jou (en andere ‘hobbybloggers’) lees.

 • Reply
  Sheila
  24/03/2017 at 08:26

  Ik blog vooral voor mezelf. Ik bedoel, natuurlijk maken de reacties het compleet. Want zonder reacties en volgers zal de lol er ook snel van af zijn. Maar ik blog over onderwerpen die mij aanspreken. Ik wil er ook niets professioneels van maken, want ik weet dat de lol er dan van af is (voor mij). Dan ‘moet’ ik er voor zorgen dat er elke dag een blog wordt geplaatst, bijvoorbeeld. Ik wil daar gewoon vrijheid in hebben.

  Ik onderscheid me door eigenlijk 3 hoofdthema’s te hebben. Althans, dat vind ik. Maar ik weet niet hoe jij dat als bezoeker ervaart, natuurlijk. Dat is in ieder geval het moederschap, mijn reizen en de maatschappelijke thema’s. Vooral dat laatste zie ik niet veel terug komen in blog land. Ik zet mensen graag aan het denken op een luchtige en eerlijke manier zonder een oordeel te vellen. En dan vind ik het ook niet eng om juist over een taboe te schrijven. Dus ik denk dat ik me vooral onderscheid met het laatste thema.

  P.S. Het is ‘jouw’ blog i.p.v. ‘jou’ blog 😉

 • Reply
  Aileen
  24/03/2017 at 07:45

  Goed artikel. Ik heb zelf nooit zo goed begrepen waarom er eigenlijk bloggers zijn die niet reageren op vragen en opmerkingen van lezers. Oké, tenzij je echt super veel reacties krijgt. Op een bepaald moment kun je niet meer overal op reageren.

 • Leave a Reply

  Ik ben geen spammer dus maak de som hier beneden *

   photo bannerthing_zpsjw5m6818.png