Al 10 jaar(!) aan het bloggen

Bij Nesrin kwam ik het artikel tegen dat ze al 3 jaar aan het bloggen is, nog gefeliciteerd hiermee. Ik ging hierdoor eens even rekenen hoelang ik al blog, want dit is al langer dan dit domein bestaat. Ik kwam erachter dat ik dit jaar al 10 jaar(!) aan het bloggen ben. Zonder blog pauzes. Zonder verhuizingen van blognaam. Zonder blogdips. En die 10 jaar he, vind ik al een hele tijd. Eigenlijk ben ik bijna even lang aan het bloggen als dat ik samen ben met M. Hieronder even wat hersenspinsels over deze fijne, grote hobby van mij.

Hoe het ooit begon

Het begon allemaal in 2008 op web-log.nl, een gratis site waar je een blog kon beginnen. Ik was heerlijk aan het sleutelen aan de layout en had maar een handje vol volgers. Ik schreef vooral over wat ik die dag had gedaan, of de aankomende week ging doen. Ook plaatste ik heel erg veel foto’s en plaatjes gewoon hup van internet af (zonder bron toen nog). Nu deel ik niet meer alles online en ben ik een stuk voorzichtiger geworden met wat ik het online wereldje in slinger.

De eerste 2 bloggers die ik volgde waren Sheila en Iris. 2 bloggers die ik nu ook nog volg. Sheila is gelukkig weer begonnen met bloggen en heb ik door een reactie van haar kant, na al die jaren weer terug gevonden.

Mijn eigen domein ben ik gestart na het zien van de blog van Olga. Doordat ik haar site zo tof vond, besloot ik tot het overstappen naar een eigen domein. Best decision ever! Nog steeds ben ik super blij met de naam, de lay-out(s), de stijl en de kant die ik met mijn blog op ben gegaan qua artikelen. Mijn blog heeft, net als ikzelf, een ontwikkeling doorgemaakt en het is zeker leuk daar eens op terug te kijken.

Wat ik heb geleerd van 10 jaar bloggen

Dat is een hoop. Ik deelde al wat blogmissers die elke beginnende blogger wel eens heeft gemaakt. Ik kreeg veel response op dit artikel ter herkenning. Ook heb ik mezelf heel wat bloggewoontes aangeleerd die mij wekelijks helpen bij het maken van de artikelen, alles filteren en ook nog tijd in de offline wereld over te houden. Deze is voor mij namelijk belangrijker dan de online wereld, hoewel het zeker een deel van me is geworden.

Wat ik verder heb geleerd? (in een notendop en ik zal vast veel vergeten op te noemen)
• Blog over de dingen waar JIJ het graag over hebt.
• Maak je niet druk over statistieken, het helpt toch niet
• Neem de moeite om bij elke reactie even een bezoekje terug te brengen
• Je kan nooit iedereen tevreden houden, zolang jij maar achter je artikelen staat
• Post wanneer jij dit prettig vind. Of dit nou voor gepland of spontaan is.
• Vaste lezers keren altijd wel terug als ze je blog leuk vinden, ongeacht of je elke dag wat plaatst
• Elke dag een artikel plaatsen is geen must
• Offline zijn is soms juist even goed. Clear your head.
• Geniet!

Bloggen en geld/samenwerkingen

Ik heb het nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik soms geld verdien of producten krijg voor mijn blog. In 2012 kwam mijn aller eerste samenwerking en zo ging het balletje langzaamaan rollen. Iedereen denk volgens mij altijd dat samenwerkingen maar komen aanwaaien, maar ik heb er echt een aantal jaren over gedaan te komen waar ik nu ben. Ik krijg regelmatig samenwerkingsvoorstellen waarbij ik een meerendeels afwijs, nog iets wat ik heb geleerd de loop der jaren: Niet alles aannemen en je vereerd voelen. Ik ga bewust om qua samenwerkingen die ik aanneem en heb ook zeker een aantal voorwaarden die ik stel aan een samenwerking. Gaan ze er niet mee akkoord, hoe leuk zo’n samenwerking ook is dan hebben ze pech gehad. Stel ook je bedrag die je voor een artikel vraagt niet te laag, onderschat niet de waarde die jouw blog heeft voor het bedrijf.

Alle samenwerkingen zijn hier te vinden.

Wat ik verder wil bereiken met mijn blog

Een doel heb ik nog niet echt voor mijn blog, ik ben gewoon lekker bezig. Ik zit in een fijne blog-flow en dat is voor mij het belangrijkste, dit wil ik graag zo houden. Het leuk blijven vinden, het blijven verzinnen van (vernieuwende) artikelen en het ontdekken van nieuwe uitgangspunten voor mijn blog is toch echt wat ik graag wil blijven doen. Elke keer weer leer ik nieuwe dingen bij, schaaf ik dingen bij en ontdekt ik nieuwe blogs, inspiratie en geniet. Het blijft een super fijne hobby waarvoor ik dankbaar ben dat ik ooit ermee ben begonnen.

A big thank you

…voor jullie! Ik wil jullie bedanken voor al die jaren het trouw bezoeken van mijn blog. Voor het achterlaten van reacties en de tijd die je neemt om mijn hersenspinsels die ik tik te lezen. Voor alle likes, vermeldingen op blogs en vooral de gezelligheid die jullie laten ervaren op mijn eigen stukje internet.

Ja. Ik bedoel ook jou. De lurker. Die voor het eerst een reactie achterlaat. De bloggers die me al 10 jaar volgen. Of misschien pas 5. Of een week. Iedereen wil ik bedanken. Ik zie mezelf niet als 1 van de ‘grote’ bloggers maar plezier, dat is iets wat ik in al die jaren nog niet ben verloren (net als de inspiratie die nog vol op aanwezig is)

Hoelang blog jij al?

35 reacties op “Al 10 jaar(!) aan het bloggen

 1. Gefeliciteerd! Leuk, hè? Zo’n verjaardag! Leuk om zelf terug te lezen en leuk om te zien dat je al doende zoveel geleerd heb. Ik ben nu op mijn werk zelfs bezig met het maken van onze nieuwe bedrijfswebsite. Puur omdat ik een weblog heb en er dus ‘verstand van heb’. Kuch.

 2. Wat een geweldige lange tijd! Volgens mij zijn heel veel mensen op web-log.nl begonnen. Ik ook hahaha! 🙂 Alleen hoop ik dat ik het hier op mijn huidige blog wat langer volhoud. Ik hoop dat je nog lang blijft bloggen. Geniet van je artikelen. En hartstikke bedankt voor de tips 🙂

 3. Wow 10 jaar is echt al lang! Ik heb in het verleden ook blogs gehad maar eerder voor mijn familie en vrienden op de hoogte te houden. Ik heb nu wel spijt dat ik daar niet verder ben mee gegaan want dan zou ik ook al minstens 10 jaar bloggen!
  Het is ook fijn om eindelijk eens te lezen hoe iemand hetzelfde denkt als mezelf. Ik ga volledig akkoord met de tips die jij in de afgelopen 10 jaar hebt geleerd. Bedankt hiervoor 🙂

 4. Wat leuk om te lezen dat jij eigenlijk net zo lang al blog als mij! Ik blijf met heel veel plezier jouw blog nog steeds bezoeken en ik zie heel goed dat jij gegroeid bent en daar geniet ik van want je blogjes worden steeds beter!

 5. Proficiat Sas! Blijkbaar zijn onze blogs vrijwel even oud. 🙂 Ik vierde in augustus immers mijn 10de blogverjaardag. EIgenlijk had ik dat nog nooit eerder gedaan maar tien jaar leek me wel een mooie gelegenheid. Al bestaat Zwartraafje eigenlijk wel al langer maar dan hoofdzakelijk als site. Vervolgens werd er een blog aan toegevoegd maar nu is het net andersom. Een boekenblog met nog enkele bewaarde pagina’s van de site. Er zijn er echter heel veel verdwenen door de jaren heen dus nu ligt de focus echt vrijwel uitsluitend op boeken.

 6. 10 jaar? Gefeliciteerd! Wat een lange tijd! Eigenlijk wilde ik zeggen: wat een prestatie! Maar blijkbaar vind jij het zo gaaf.. Ik ben het eens met blogs terug bezoeken en met zoveel meer van jouw punten. Ik blog bijna 1 jaar nu! En het is één groot feest! ??

 7. Oh wow tien jaar alweer! Ik geloof dat ik ook ongeveer tien jaar geleden ben begonnen. Toen nog heel voorzichtig met zelfgemaakte sites en vervolgens subdomeinen om uiteindelijk toch ook voor mijn eigen domein te gaan, haha. Op naar nog eens tien jaar!

 8. Wow, wat lang alweer! Dan volg ik jou ook al héél erg lang. Niet vanaf het begin, maar hoelang precies dat durf ik niet te zeggen. Ik denk dat ik ook wel bijna net zo lang blog. Maar ik heb wel een switch gemaakt van blognaam. Dus gefeliciteerd met het 10-jarig bestaan van je blog en van mij mogen er weer minstens 10 jaar bij!

 9. Wow, 10 jaar dat is echt al heel lang. Gefeliciteerd! Je hebt ook een super leuke persoonlijke blog! Ik ben nog maar een beginner met mijn 3 jaar!

 10. Gefeliciteerd met dit jubileum! Ik vind 10 jaar echt lang en knap zonder onderbrekingen en dipjes. Op naar de volgende 10 jaar.

 11. Wauw, proficiat! Mooi hoe je na al die jaren nog steeds plezier op nummer één zet. Houden zo! Dan volgt de inspiratie vanzelf wel.

 12. Wauw wat lang al zeg!! Gefeliciteerd! Ik volg je niet al te lang maar ik vind je echt een toffe blogger!
  Leuke artikelen om te lezen en ik volg je graag! 🙂
  Ik blog al 5 jaar of zo iets.

 13. ‘Gefeliciteerd!’ al klinkt dat een beetje raar om te zeggen. 🙂 Bijzonder is het zeer zeker wel! Websites maak ik al sinds ik 11 ben en zo’n 10 jaar geleden wilde ik beginnen met bloggen. Mijn blog heette toen cherryblossoms, maar ik wist niet goed wat ik moest vertellen en het voelde toen nog niet ‘natuurlijk’ om te doen. Twee jaar geleden begon het zo erg te kriebelen dat ik weer ben begonnen en het voelt nu alsof het jasje past. 🙂 Ik sluit mij aan bij wat Romy zegt; jij blijft altijd jezelf en dat straal je met je blog ook zeker uit. 🙂

 14. Wauw, heel indrukwekkend en gefeliciteerd met deze mooie mijlpaal!! Geniet van dit mooie succes en het feit dat je al zo lang met plezier bezig bent met jouw passie 😉 Way to go chick! Liefs, Merel

 15. Wow, dat is lang! Ik had net uitgerekend dat ik begon met bloggen in 2003. Toen heb ik het zo’n 2/3 jaar gedaan. Inderdaad ook bij web-log 🙂 En daarna heb ik het jaren niet gedaan en twee jaar geleden ben ik weer begonnen. Met af en toe een pauze. Het is nu wel anders dan vroeger, vroeger was bloggen meer als Facebook, dan plaatste je ook grappige plaatjes of leuke linkjes. En ik had altijd hele verhalen over fouten mannen en allerlei dingen waar ik me over opwond. Was nog echt een meisje toen haha 😉

 16. 10 jaar is echt zó lang! Ik ben nu bijna 25, dus dan is 10 jaar helemaal een groot deel van je leven haha, als ik daar zo over nadenk… 😉 Ik blog sinds oktober 2012 op mijn huidige blog (en daarvoor via blogse een paar maanden, dus dat tel ik maar niet mee dan haha), dus dit jaar alweer 5 jaar! Wow! Het gaat soms een beetje op en neer met hoe vaak ik artikelen plaats en hoeveel zin ik heb om te bloggen, maar ik wil er voorlopig nog niet mee stoppen! Ik volg jouw blog al wel heel lang volgens mij, ik vind het zo knap dat je na al die tijd nog steeds originele en interessante, leuke artikelen plaatst!

 17. Gefeliciteerd! Tien jaar zonder pauzes, dips en verhuizingen is superlang ja! Ik zat in december op 8 jaar op mijn huidige blog, mét pauzes, een verhuizing en een overstap naar een domeinnaam. Daarvoor heb ik nog een andere blog gehad, ik weet eigenlijk niet eens meer hoe lang ik die heb gehad.

 18. Wauw, wat blog jij al lang! Gefeliciteerd met deze mijlpaal! Ik vind het vooral zo leuk dat jij altijd dicht bij jezelf blijft en bijvoorbeeld geen niet-passende samenwerkingen aanneemt. Ik denk dat die eigenheid jouw blog zo leuk maakt 🙂 Zelf blog ik nu pas een maand of vijf, maar ik vind het zó leuk om te doen.

  1. Wauw, wat een lief compliment ik ben er helemaal stil van. Dit is ook zeker iets waar ik erg bewust mee bezig ben met mijn blog, mooi om te zien dat dit het ook online uitstraalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *