6 gedachten waardoor je geen blog zou moet beginnen

Al veel artikelen heb ik gedeeld over de leuke kanten van het bloggen. Zo had ik het over mooie dingen die mijn blog heeft gebracht en waarom het bloggen zo ontzettend leuk is, want dat is het echt! Maar er zijn ook zeker wel gedachten waarvan ik vind dat als je die in je hoofd heb, je beter niet kunt gaan bloggen. Want, de onderstaande redenen moeten niet de insteek zijn om te gaan beginnen met bloggen.

‘Ik heb geen zin er tijd in te steken’
Tijdrovend is deze hobby namelijk zeker! Bezig zijn nieuwe artikelen te bedenken, schrijven, passend fotootje erbij. Tekst nog een aantal keren bijschaven. Reageren op reacties, andere blogs lezen en daarbij reageren. Leuke artikelen opslaan. Nieuwe ideeën opdoen, online alles een beetje bij houden. Dat bloggen is niet niks en er gaat zeker meer tijd in zitten dan je denkt. Wil je dus een blog beginnen voor ‘af en toe eventjes erbij?’ Misschien niet zo’n heel goed idee, weet waar je aan begint!

‘Ik wil graag gratis producten ontvangen en er geld mee verdienen’
Zelf vind ik dit echt een belachelijke insteek. ‘Oh weer wat voor je blog gekregen? Zomaar, nou ik moet misschien ook maar een blog starten’ Ik schud dan maar altijd mijn hoofd. Ja, ik krijg producten om te testen, maar het reviewen, foto’s ervoor maken, concept bedenken.. Opnieuw gaat daar tijd in zitten, tijd & energie waar je best wel wat als blogger zijnde voor mag vragen. Samenwerkingen komen niet uit de lucht vallen, zo heeft dit bij mij wel een aantal jaren geduurd eer dit opgang kwam. Een succesvoller blog heeft tijd nodig. Iedereen ervaart succes anders.

‘Oh, dat doe ik wel eventjes’
Oh een blog. Even artikeltje typen en klaar. Right. Think again.

‘Iedereen heeft een blog, laat ik er ook maar eentje starten’
Meedoen met de hype, iedereen heeft een blog laat ik het ook maar gaan doen. Want tsja, iedereen doet het en het schijnt wel wat te zijn. Een voorkomend fenomeen, waar ik toen ik begon met bloggen niet bekend mee was. Er waren ook relatief weinig mensen die bloggen, terwijl ze nu als paddenstoelen uit de grond schieten. Ga bloggen voor jezelf. Omdat jij het leuk vind om dingen te delen. Omdat jij graag hiermee bezig bent. Niet omdat anderen dit doen.. Iets met als een ander van de brug afspringt…

‘Ik verwacht op elke post honderden reacties, zo leuk blog ik’
Nou, hiermee kan je ook van de koude kermis terug komen. (ik gebruik wel veel spreekwoorden he, in dit artikel? haha) Soms heb ik een ontzettend leuk artikel geschreven waar ik zelf helemaal enthousiast over ben. Geen reacties. Of 5. Terwijl sommige artikelen waar ik niet veel reacties verwacht er juist weer veel krijg. Natuurlijk zijn reacties leuk! Inhoudelijke reacties wel te verstaan. Niet van dit soort dingen alsjeblieft. Bloggen moet niet gaan om populariteit, maar omdat JIJ er plezier uithaalt. Elke reactie tovert een glimlach op mijn gezicht, omdat het ook vaak van mensen is die vaste lezers zijn. Ik heb liever 10 leuke, lieve en spontane reacties dan 500 reacties me ‘Leuke post’. Ik maak me niet voor niets niet druk om statestieken.

‘Ik vind het lastig negatieve dingen te lezen’
Negatieve dingen horen erbij. Ben je iemand die dit zich aantrekt? Misschien is bloggen dan ook niet zo’n goed idee. Achter een computerscherm kunnen mensen best cru zijn. Gelukkig heb ik het nog weinig meegemaakt, alleen iemand die overal negatief commentaar op had maar verder heb ik nooit negatieve reacties gehad. Wel lees ik ze wel eens bij collega bloggers. Echt héle rellen. En waarom vraag ik me dan af? Laat iedereen lekker bloggen waarover hij/zij wil bloggen. Bevalt het je niet, klik dan lekker weg! Heb jij er geen last van en de mensen die het wel leuk vinden kunnen dan lekker reageren.

Ik heb het trouwens niet over opbouwende kritiek. Dat moet altijd kunnen vind ik. Zo laat ik ook wel eens weten over een item dat ik het niets vind, of het niets voor mijzelf vind. Maar iemand bewust afkraken om een blogartikel zal ik niet doen.

Maar verder he? Is bloggen écht wel heel erg leuk. 😉

(bron idee)

Wat was jou reden om te beginnen met bloggen?

28 reacties op “6 gedachten waardoor je geen blog zou moet beginnen

 1. Helemaal mee eens! Ik ben begonnen met bloggen omdat ik mijn ei kwijt wilde. Mijn gevoel, mijn interesses, de dingen die ik mee maak. Een papieren dagboek hield ik niet vol, dus dan maar online, waar je dan ook nog op je gemakje foto’s aan toe kunt voegen zonder dat je ze eerst moet laten ontwikkelen of moet printen haha! Schrijven is voor mij een belangrijke uitlaatklep dus daarom ben ik er ook zo graag mee bezig. Hoewel het de laatste tijd wel een beetje stil is op mijn blog omdat ik niet lekker in mijn vel zit. Toch probeer ik de draad weer op te pakken, omdat ik merk dat het me wel blij maakt om mee bezig te zijn.

 2. Ik merk dat ikzelf het beste blog, als ik mij niets van de buiten ( blog) wereld aantrek en gewoon lekker mijn eigen ding doe. Want als je overal op moet letten of rekening mee moet houden, dan wordt het een lastige taak. En dat is juist niet de bedoeling van een hobby he 😉

 3. Ik ben met bloggen begonnen toen ik een digitale camera kreeg. Vooral voor de familie van dochterlief aan de andere ant van het land. Maar die bleken niet veel te lezen (of te reageren). Ik kreeg wel een vast groepje lezers, die nu nog steeds komen lezen. Zo leuk! Ze (jij ook!) zijn toch een beetje familie geworden. Verder blog ik vooral voor mezelf en besteed ik er alleen tijd aan als ik er echt tijd voor heb. En zin in heb. Dus het is goed te doen. Ik vind het nog steeds erg leuk.

 4. Bloggen vraagt idd tijd en energie. Het verandert je ook als mens, in positieve zin, vind ik. Die interactie is wel altijd leuk. Je leert er andere leuke mensen mee kennen, krijgt nieuwe ideeën, wordt geïnspireerd. Zolang het bloggen met de volle goesting gebeurt, zonder iets te willen forceren, blijf ik het graag doen. Interessante invulling, dit, echt heel nuttig en vooràl herkenbaar. 😉

 5. De tijd die in een blog kruipt wordt echt vaak onderschat. Sommige blogposts vragen uren aan research, het maken van foto’s, afbeeldingen, samenstellen van collage’s, … De onvoorspelbaarheid van reacties vind ik zelf ook erg fascinerend. Soms zijn het er inderdaad minder wanneer ik er net een aantal had verwacht, een andere dag is het dan weer net het tegenovergestelde. Misschien zou ik dat kunnen voorspellen wanneer ik me wat meer in de statistieken verdiep maar dat is nu eenmaal niet mijn prioriteit bij bloggen. De interactie met bezoekers vind ik persoonlijk het leukste

 6. Grappig eigenlijk dat mensen dat echt schijnen te denken zo van: ’typ typ typ typ typ, fotootje – klaaaaaar’
  Voor 40 dagen bloggen deelde ik mijn bloggersgereedschapskoffertje en mijn vriendin zei me: “Man, verschrok ik even, ik dacht dus echt: ’typ typ typ typ -fotootje- klaaaaaaar!’ 🙂

  Alleen al daarvoor ben ik blij dat ik dat artikel geschreven heb!

 7. mmm begonnen met bloggen.
  denk vooral omdat ik mijn borduur update’s, boeken (goede en slechte ) en haak/naai probeersels kan laten zien.
  reactie’s hoeven niet maar zijn leuk en tips of opmerkingen, daar leer ik uit.
  Voor mij is het vooral een hobby en niet moeten

  leuk en leerrijk artikel

 8. Haha dit is nog eens wat anders, maar wel leuk. Het is inderdaad soms van een koude kermis thuiskomen (ik ga er gewoon mee door :p) als je bepaalde verwachtingen hebt! Liefs.x

 9. Gratis producten? is dat zo? Waar dan, whahahaha nou je kent mij, daar hou ik mij verre van, en zo wel dat ik iets aan prijs, doe ik dat omdat ik dat leuk vindt en om bijv. Northflix vooral te plagen 😉

  En ja mijn werk natuurlijk, maar dat is ook vanuit mijn hart, en tsjah, komen er mensen op af? Ja, 1x zo bleek, en ik ben hem nog misgelopen ook, kreeg het achteraf pas te horen dat hij er was, hahaha

  En de rest, helemaal mee eens, doe je niet zomaar even, een boodschap brengen hoeft ook niet, ik hou nog altijd van de dagboek vorm zoals ik ooit ben begonnen en soms wat info wat mij bezig houdt en anderen eventueel te laten zien dat het ook anders kan, maar wat voor mij werkt, hoeft voor een ander niet te werken. Ook dat nog 😉

  X

 10. Ik vind het nog steeds gewoon bizar dat er mensen zijn die denken dat ze succesvol worden door te denken dat ze alleen maar gratis producten krijgen hahaha.. Dit soort blogjes vind ik altijd super leuk om te lezen. Thank voor het delen 🙂

 11. Ik kom ook nog uit de tijd dat bloggen helemaal niet zo’n bekend fenomeen was. Vind het daarom ook super leuk om te zien dat de bloggers uit die tijd, zoals bijvoorbeeld jij, er nog steeds zijn. 🙂 Want er zijn er ook een heleboel die die tijd achter zich hebben gelaten. En ja, wat betreft het krijgen van honderden reacties: ik kan er stiekem wel van balen dat ik nu lang niet zoveel reacties meer krijg als bijvoorbeeld anderhalf/twee jaar geleden. Maar dat is dan ook wel een beetje mijn eigen schuld, want zoals je al aan gaf: je moet er ook tijd in steken en dat heb ik een hele tijd echt niet gedaan. Ja, dan wordt je meteen ‘gestraft’. 😉

 12. Deze gedachten moet je allemaal inderdaad niet hebben als je wilt gaan bloggen. Dat gaat je echt niet ver laten komen vrees ik! Mijn reden om te beginnen met bloggen is dat ik de behoefte voelde om alles waar ik aan dacht wilde delen en omdat ik meer positiviteit de wereld in wil brengen en mensen inspireren. 🙂

 13. Haha, die tijd vind ik wel het grootste nadeel aan bloggen. Ik hoef maar drie artikelen per week te plaatsen van mezelf en het kost al veel tijd. Ik vind het vooral leuk dat je soms wat anders over dingen denkt omdat je een blogonderwerp zoekt.

 14. Vooral het punt dat mensen denken wel eventjes een blogje te schrijven is echt super herkenbaar. Was het maar zo makkelijk! 🙂

 15. Herken deze punten…. 🙂 en inderdaad het komt ook niet zomaar aanwaaien die samenwerkingen en reacties…
  Mijn reden was van het starten van een blog was meer om mijn ei kwijt te kunnen.. 🙂

 16. Helemaal mee eens. Ik erger mij er aan als mensen bloggen ‘omdat iedereen het doet’. Terwijl er zo veel mensen zijn die het doen, omdat het hun passie is en ze er veel tijd en moeite in steken.

 17. Ohh ja, ik denk dat de mensen die daarom beginnen met bloggen ook wel snel weer klaar ermee zijn haha. Bloggen kost inderdaad enorm veel tijd. Hopelijk heb ik daar binnenkort weer meer van!

 18. Ik denk dat een hoop mensen zich vergissen in het zijn van een blogger. Het is niet iets wat je even doet en meteen heel veel populariteit geeft, zeker niet nu er zoveel bloggers zijn.

 19. Helemaal herkenbaar! Ik krijg ook vaak die opmerking over spullen die ik ontvangen heb voor de blog. Inderdaad: dan schud ik ook maar gewoon het hoofd. Veel mensen zijn zich er echt totaal niet van bewust hoeveel tijd en energie het kost! En dat het zó belangrijk is om het te doen omdat je het leuk vindt.

 20. Helemaal met je eens! Ik las gisteren nog een reactie op een beautyblog: oh zoveel krijg je gratis? ik moet ook een blog beginnen! Haha… think again!

 21. Hear! Hear! Gelukkig herken ik al deze gedachten niet, dus met mij en m’n blog zit het wel snor! Irritant dat er iemand steeds negatief reageerde op je stukken, ik snap dat ook echt niet. Als je niets vriendelijks te zeggen hebt, zeg dan niets!

 22. Ik herken al je punten zo! Vooral de ‘ah dat doe ik wel even’ die hoor ik nu regelmatig van een collega. Ik doe zijn socials en ik wil daar ook blogs voor schrijven. Hij blijft dan roepen ‘er moet vandaag weer een blog online, ach die schrijven we in een half uurtje’ en dan zit ik nee schuddend achter mn bureau. Er gaat zoveel meer tijd in zitten. Mensen snappen het gewoon niet!

 23. Ik ben beginnen bloggen om dingen van me af te schrijven. Ondertussen is het vaak wat luchtiger, maar schrijven is mijn manier van creatief zijn. Ik heb nog nooit iets gekregen en dat hoeft ook niet. Ik doe het voor mezelf (en ook wel de lezers) en niet voor iets of iemand anders.

 24. Bloggen kost veel meer tijd dan ik me ooit voor mogelijk had gehouden, maar tegelijk is het een van de beste beslissingen die ik ooit gemaakt heb omdat het me zoveel heeft gebracht. Bloggen moet vanuit jezelf komen, vanuit eigen motivatie anders houd je het inderdaad niet lang vol. Goede punten Sas!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *